Çanakkale şehitlik rehberi ile Çanakkale’nin geçilmez ruhunu yaşatmak için yapılan alanda kişiler tarihi değerlerini gezerken rehber veya tur yönlendirmesi ile bilgi sahibi olabilirler. Gelibolu yarımadasında bulunan Çanakkale Şehitlik bölgesi Atatürk, silah arkadaşlarıyla birlikte yüzlerce şehidin Çanakkale zaferini aldığı bir alandır. Çanakkale bölgesinde şehitlik turu rotası şu şekildedir,
- Kilitbahir Kalesi
- Namazgah Tabyası ve Deniz Müzesi
- Seyit Onbaşı Ziyaretleri ve Rumeli Mecidiye Tabyası Gezintisi
- Şahindere Sargı Yeri Hastane Şehirliği
- Anzak Koyu ve Arıburnu Gezintisi
- Mehmetçiğe Saygı Anıtı
- Kırmızı Sırt Tünel ve Siperleri
- Alay Şehitliği
- Conkbayırı Yeni Zellanda ve Atatürk Anıtı Gezisi
Olarak rota ilerlemektedir. Çanakkale Şehitlik turu için gezilecek yerler için hazırlanan maps harita ile ve rehber eşliğinde gezilebilir. Seçtiğiniz rehber ile Çanakkale şehitliği haritası gezilecek yerin konumu, ulaşım bilgileri, adresleri konusunda rehberler sizleri yönlendirir.
Çanakkale Şehitlik Rehberi Fiyatları
Çanakkale Şehitlik rehberi fiyatları senede bir kez olmak üzere Kültür Bakanlığı tarafından belirlenir. Bunun dışında rehberlik hizmet türüne göre rehberlik fiyatları da değişiyor. Taban ücretler olarak bakıldığı zaman değişiyor ve günlük, gecelik, günlük, paket, aylık gibi durumlara göre ücretler değişebilmektedir. Bazı turlarda fiyata dahil olarak feribot, rehberlik, öğle yemeği, müze girişi içerisinde fiyat tarifleri uygulanır. Bunun dışında kişiler tamamen özel tur rehberleri de tutabilirler. Eğer kişiler kendi başına Çanakkale Şehitliği gezilecekse hiçbir ücret ödemeden gezebilirler. Fakat müze gibi yerlere girmek için ücret ödenmelidir.
Çanakkale Şehitlik Turu Nasıl Yapılır?
Çanakkale Şehitlik turu nasıl yapılır konusunda öncelikle Gelibolu adasına aracınız le birlikte gelebilirsiniz. Her ziyaret edilen noktada ücretsiz otoparklar, küçük hediyelik alışveriş dükkanları bulunuyor. Bunun dışında Çanakkale Şehitlik turu düzenleyen rehberli olan firmalardan yardım alabilirsiniz. Çanakkale sahil ve feribot iskelesi yanında bulunan tur acentaları ile lüks araçlar, feribot geçiş ücretleri, müze giriş ücretleri de dahil olarak tek fiyatta gezebilirsiniz. Bu turlar genel olarak tecrübeli ve kaliteli rehberleri ile kişilere yardımcı olmaktadır.
Çanakkale şehitlik turu yapmak için günlük olarak düzenlenen bu turlar gün içerisinde ikiye bölünmüş durumda. Tam gün yemekli ve yarım gün yemeksiz olarak fiyatlandırılır ve kişi başı olarak verilen fiyatlarla kişiler tur yapabilirler. Bunun dışında ziyaretçilerin mutlaka Çanakkale müzesini ziyaret etmelerini öneriyoruz. Özellikle 8.600 metrekare kapalı kullanım alanı bulunan müzede Çanakkale Savaşında kullanılan malzemelerin olduğu bir sergi salonu ile birlikte Çanakkale savaşları ile alakalı yayımlanmış olan eserlerin toplandığı kütüphane gibi alanlar bulunuyor.
Çanakkale Şehitliği Kaç Saatte Gezilir?
Çanakkale şehirliği kaç saatte gezilir konusunda ortalama olarak 6 ila 8 saatlik bir zaman diliminde gezilebiliyor. Bunun dışında müzeler, alternatif şehirlik ziyaretleri ve gerçek şehit mezarlarını görme konusunda ekstra gezme işinde bu saat artabilir. Özellikle otobüsler ve turlar ile gezildiği zaman herhangi bir sıraya takılmadan gezebilirsiniz. Çanakkale Şehitliği tasarımı Doğan Erginbaş, İsmail Utkular ve Feridun Kip’e aittir.
Şehitliğin temeli 17 Nisan 1954 senesinde yapılmıştır ve ziyaretler de 21 Ağustos 1960 günü açılmıştır. O dönemlerde maddi imkansızlıklar durumundan dolayı durdurulan şehitlik, 1958 senesinde kısmen tamamlanabildi ve günümüzde her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği bir bölge haline gelmiş durumda. Çanakkale gezisi yapmak isteyen kişiler de ortalama olarak 3 gün içerisinde gezebilirler. En iyi ziyaret zamanı için Nisan ve Eylül ayları tercih ediliyor.
Çanakkale Şehitliği Ziyaret Saatleri
Çanakkale Şehitliği ziyaret saatleri kapalı bir müze durumunda olmadığı için herhangi bir ziyaret uygulaması yer almaz fakat Çanakkale Şehitliği anıtı, harp müzesi, pazartesi hariç olmak üzere tüm günlerde 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Şehitlik içerisinde Mehmetçik anıtı, Savaş eserleri müzesi ve Türk şehitliği yer alıyor. Yaklaşık olarak 41,7 metre yükseklik ve 4 ayak üzerine oturtulan 25×25 metre ebatlarındaki kaide ana figür olarak biliyor. Çanakkale Şehitliği’nde Eceabat Şehitlikleri, Anadolu Yakası Şehitlikleri, Gelibolu Şehitlikleri, Anafartalar Şehitlikleri, Kilitbahir Şehitlikleri yer alıyor.
Çanakkale Şehitliği Nasıl Gidilir?
Çanakkale şehitliği nerede konusunda Çanakkale il sınırları içerisinde Gelibolu yarımadası üzerinde yer alan birçok bölgede yer alır ve Çanakkale Şehitler anıtı ise yine Gelibolu yarımadasında ve Çanakkale Boğazı’nın uç kısmında Morto Koyunun önüne bulunan Hisarlık Tepesinde bulunur.
Çanakkale Şehitliği nasıl gidilir için Çanakkale Şehitliğine gitmek için genel olarak farklı yol güzergahları takip edilebilir. İlk güzergâh Edirne, İstanbul, Tekirdağ ve Gelibolu güzergahı olmaktadır. İkinci olan güzergâh ise Ankara, Bursa ve İzmir üzerinden Çanakkale’ye ulaşılması ve oradan da Kilitbahir ile Eceabat’a düzenlenmekte olan feribot seferlerinden faydalanılmasıdır.