Çeşme Ege bölgesindeki tarihi eserler bakımından önemli bir birikime sahip bir bölgedir. Birçok tarihi Antik kent kalıntısının yanında Osmanlı mirası eserlerle de öne çıkmaktadır. Tarihi eserlerin barındırıldığı Çeşme müzesi, Çeşme kalesinde içerisinde yer alan bir konumda bulunmaktadır. Sultan II. Beyazıt döneminde yapılan Çeşme kalesi 1508 yılında Aydın Valisi Mir Haydar tarafından verilen emirle Mimar Ahmet Oğlu Mehmet tarafından inşa edilmiştir. Yapıldığı dönemlerde Ceneviz akınlarını durdurmaya yönelik olarak yapılan kale 1965 yılında İstanbul Topkapı müzesinden getirilen silahların korunmasına yönelik olarak kullanılmıştır.
Fakat denize çok yakın olması sebebiyle oluşan nemlenme yüzünden silahlar pas tutmaya başlayınca, müzedeki silahlar İzmir Arkeoloji ve Ödemiş müzelerine gönderilmiştir. Müze yeniden düzenlenerek 1964 yılında yapılan kazılarda elde edilen Ildırı( Erythrai) antik kentine ait eserler sergilenmeye başlanmıştır. Bu eserler arasında büstler, Tanrı ve Tanrıça heykelleri, altın varaklar, gümüş ve bronz sikkeler, amphoralar bulunmaktadır. Çeşme müzesi Barbaros kulesi sergi salonunda ise, Helenistik Roma ve doğu Roma dönemine ait olduğu belirlenen pişmiş topraktan yapılmış kaplar, heykelcikler, kandiller gibi arkeolojik eserler yer almaktadır. Müzede ayrıca, Osmanlı- Rus savaşına ait batık gemi ve kadırgalardan çıkarılan eserler sergilenmektedir.
Çeşme Müzesine Ulaşım
Çeşme turistik özellikleri sebebiyle Türkiye’de en çok bilinen bölgeler arasında yer almaktadır. Ülkemizin birçok kentinden direk çeşmeye otobüs seferleri yapıldığı gibi kava ve denizyolu ile ulaşıma olanak sağlanmaktadır. Hava yolu ile bölgeye gelmek isteyen ziyaretçiler, İzmir Adnan Menderes havalimanına ulaşım sağladıktan sonra, otobüs seferleri veya araç kiralaması yaparak Çeşme müzesine ulaşım sağlayabilirler. Hava alanından yaklaşık olarak 95 km uzaklıkta bulunan çeşme müzesine D 300 karayolunu takip ederek, Gaziemir-Narlıbahçe-Urla istikametinde 1 saatlik yolculuk sonrası ulaşım sağlayabilirler.
Çeşme bölgesine deniz yolu ile yurt dışından gelmek isteyen ziyaretçiler ise karşılıklı ve düzenli seferler düzenlenen İtalya-Trieste Ro-Ro seferleri ile Çeşme limanına ve oradan da Çeşme müzesine ulaşım sağlayabilirler. Çeşmeye ayrıca ilçeye yakın olan tüm beldelerden karşılıklı dolmuş seferleri düzenlenerek ziyaretçilerin ulaşımları sağlanmaktadır.
Çeşme Müzesi Bölgesinde Yer Alan Oteller
Çeşme yaz sezonunda tercih edilen en önemli tatil bölgeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Birçok farklı ülkeden ve yurt içinden yüzbinlerce ziyaretçi ağırlayan bölgede, her türlü bütçeye uygun konaklama imkânları bulunmaktadır. Çeşme müzesi bölgesinde yer alan oteller mükemmel deniz ve doğa manzaralarının buluştuğu ve birçok konfor olanaklarına sahip tesislerdir.
Kaplan Butik Otel: Çeşme dalyan marina bölgesinde yer alan konumuyla mükemmel deniz manzarasına sahip olan otelde, 2 kişilik 1 gece konaklama bedeli kahvaltı dahil olmak üzere 400 TL civarındadır. Çeşme merkezine 2 km uzaklıkta bulunan otelde hem balık restoranı, hem de marinaya bakan bir bar yer almaktadır. Bütün odaları klimalı olan otelde ücretsiz wi-fi hizmeti verilmektedir. Ücretsiz park yerine sahip olan otelin restoranında deniz ürünleri alkollü ve alkolsüz içkiler yer almaktadır.
Çilek Butik Otel: Çeşme otogarına 5 km mesafede yer alan otelde 2 kişilik 1 gece konaklama bedeli kahvaltı dahil olmak üzere 170 TL civarındadır. Merkeze yakınlığı sebebiyle ilçenin tarihi ve turistik bölgelerine kolayca ulaşım sağlanmaktadır. Şirin bir havuza sahip olan otelin sabah kahvaltılarında yöresel ve organik ürünlerle hazırlanmış sofralar mükemmel lezzetleri bir araya getiren bir şölen havasında sunuluyor. 20 odadan oluşan tesiste tüm odalar klimalı ve otel genelinde ücretsiz internet bağlantısı hizmeti veriliyor. Yiyecek- içecek ihtiyaçları için kapalı ve açık restorana sahip olan otel, aile konaklamaları için oldukça uygun bir görünüme sahip.
Çeşme Müzesi Bölgesinde Yer Alan Eğlence Mekânları ve Restoranlar
Ege bölgesinin en güzel tatil yöreleri arasında bulunan çeşme eğlence mekânları bakımından da tüm Türkiye ve Avrupa’da tanınan tesislere sahiptir. Çeşme müzesi bölgesinde yer alan eğlence mekânları yaz sezonlarında binlerce kişinin eğlence ihtiyacına yönelik olarak hizmet veren tesislerden oluşmaktadır.
Hayal Kahvesi: Çeşme müzesine hayli yakın bir konumda yer alan mekân, musalla mahallesinde yer alıyor. Oldukça büyük bir alanı bulunan tesiste müziğin her türünü bulmak mümkün oluyor. Akşamları erken başlayan müzikli eğlenceler, sabahın ilk saatlerine kadar devam ediyor. Canlı müzik, konser ve parti gibi etkinliklerle süslenen gecelerde huzurlu bir şekilde eğlence için tercih edilmesi gereken mekânlar arasında yer alıyor. Mükemmel bir terasa sahip olan mekânda içecek fiyatları oldukça uygun düzeyde.
Barcode Bar: Çeşme merkezde bulunan barda ilk dikkati çeken özellik, mükemmel ışıklandırmalarla mekânın büyülü bir atmosfere dönüştürülmüş olmasıdır. Gerek sahne alan sanatçıların performansı, gerekse çalınan müzikler eğlenceyi doruklarda yaşamak için olağanüstü bir ortam oluşmasını sağlıyor. Yaz sezonlarında sürekli dolu olan mekânda fiyatlar bu tür eğlence yerleri açısından bakıldığında gayet uygun düzeyde. Alkollü kokteylleri tam kıvamında hazırlanıyor.
Restoranlar
Çeşme müzesi bölgesinde yer alan restoranlar, her türlü lezzetin bulunabileceği özelliklere sahip olan menülerden hazırlanan yemekler içeriyor. Genel ağırlığı deniz ürünleri ve Akdeniz mutfağının zeytinyağlı yemeklerinin ağırlıkta olduğu mekânlar daha fazla ilgi görüyor.
Karina Alaçatı: Alaçatı bölgesinde yer alan restoran tam bir kıyı balıkçısı görünümüne sahip. Maviyle-beyaza boyanmış masa ve sandalyelerden oluşan mükemmel bir ambiyansa sahip olan mekânda deniz ürünleri ağırlıklı bir menü bulunuyor. Özellikle rakı- balık sevenlerin doldurduğu restoranda kalamar ızgara gerçek bir efsane olarak mutlaka tadılması gereken yiyecekler arasında yer alıyor. Oldukça sakin bir ortamda karın doyurup koyu bir sohbete dalmak isteyenler için bulunmaz bir mekân. Sürekli dolu olmasına rağmen servis oldukça hızlı yapılıyor.
Kaptanın Yeri: Deniz mahsulleri seven ziyaretçiler için lezzetin doruklarda yaşanacağı bir mekân olan kaptanın yeri, Alaçatı’nın en çok tanınan balık restoranları arasında yer alıyor. Zeytinyağlı mezeler ve Akdeniz yeşillikleriyle süslenen masalar adeta bir tablo gibi keyif veriyor. Kalamar konusunda tartışmasız bir lezzet durağı olan işletme, birçok işletmeye oranla oldukça düşük fiyatlarla hizmet veriyor. Deniz ürünleri ile birlikte alkol almak isteyen ziyaretçiler için akılda tutulması gereken bir mekân olarak not edilmeli.
Çeşme Müzesi Bölgesinde Yer Alan Festival ve Sosyal Etkinlikler
Çeşme tarihi ve turistik mekânları sebebiyle her yıl oldukça yoğun yaz sezonları yaşanmaktadır. Oldukça popüler bir destinasyona sahip olan bölge, eğlence ve şenliklerle dolu etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Çeşme müzesi bölgesinde yer alan festival ve sosyal etkinlikler uluslararası turizm camiasının da yakından tanıdığı organizasyonlardan meydana gelmektedir.
Uluslararası Çeşme müzik festivali: Her yıl düzenli olarak yapılan festival uluslararası arenada oldukça tanınan bir festivaldir. Festivale dünyaca tanınmış sanatçıların yanında ülkemizin birçok tanınmış ses sanatçısı da katılmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığının organize ettiği etkinliklerde müzik konserleri, sanatçıların canlı performansları büyük ilgi görmektedir.
Şarap Festivali: Her yıl Çeşme marinada yapılan festivalde, şarap üreticilerinin açtığı stantlarda şaraplar sergilenerek, bölgenin ürünlerinin dünya pazarına çıkarılması hedeflenmektedir. İki gün süren şarap festivali son dönemlerde tam anlamıyla bir fuar etkinliği haline gelerek, bölgedeki önemli festivaller arasına girmiştir.