Dalyan Gezilecek Yerler; Muğla ili, Türkiye’nin Majör 3 Tatil bölgesine Ev sahipliği yapar. Bunlar Bodrum, Marmaris ve Fethiye’dir. Bu şehirler çok ciddi nüfusları ağırlayabilmeleri nedeniyle popüler merkez halindedirler. Yine Muğla’da bulunan ve diğer merkezleri aratmayacak kadar yüksek vasıflara sahip olan bazı yerler pek bilinmezler. Dalyan namı dünyaya yayılmış olmasına karşın iç turizmin daha az rağbet ettiği bir bölgedir. 1987’ye kadar Köyceğiz ilçesinin bir kasabası iken, Ortaca’nın ilçe olmasından sonra buraya bağlanmıştır. Dalaman, Köyceğiz ve Ortaca’nın tam ortasında yer alır. Köyceğiz Gölü’ne doğrudan bağlıdır. İçerisinden geçen kanal, göl ile denizi birbirine bağlar. Kasaba da tam bu nehrin üzerine kurulmuştur. Beldenin ciddi bir konaklama potansiyeline sahip olduğunu söylemek doğru değildir.
Hem tarihi, hem de doğal ortamlar bakımından birinci derecede koruma alanıdır. Dalyan’da yapı izni sınırlamaları hayli ciddi boyutlardadır. Bu nedenle beldeye kapsamlı turizm tesisleri yapılamamaktadır. Benzeri biçimde Köyceğiz de büyük ölçüde koruma alanı olduğundan turizm tesisi açılması mümkün olmamıştır. Esasında Kaunos kadar iyi korunmuş bir başka tarihi kent daha yoktur. Kent silüeti bütün detayları ile net biçimde ortada olup, cumhuriyet dönemindeki koruma tedbirleri sayesinde ortadan kalkması engellenmiştir. Tabii buna etken olarak erişilmesi hayli zor bir mevkide yer alması da gösterilebilir. Ancak burası ile Marmaris’i ayıran sıra dağların üzerinde yer alan ve karadan erişimi, yakın zamana kadar tamamen imkansız olan Kaunos, günümüzde yapılan yollar ile erişilebilir olsa da, milli park statüsünde olduğundan zarar görmemektedir. Tarih merakı olanların mutlaka görmesi gereken bu antik kent ülkemizdeki nadir kıymetlerden bir tanesidir.
Dalyan Gezilecek Yerler
Geleneksel olarak turizm tesisleri, kumsallara konuşlanmak eğilimindedir. Oysa bu merkezde, buna hiçbir şekilde müsait olmayan bir yapıya sahiptir. Ülkenin, hatta dünyanın en büyük kumsallarından birisi olan İztuzu Plajı’na ev sahipliği yapmaktadır. Bu bölgeye herhangi bir inşaat yapılabilmesi ise söz konusu değildir. Zira plaj Caretta Caretta kaplumbağalarının önde gelen yumurtlama alanlarındandır. Uluslararası müeyyidelere bağlı olarak koruma altındadır. Plaja inşaat yapmak bir yana dursun, şemsiye dahi çakabilmek söz konusu değildir. Bu sebeple 7 kilometre uzunluğundaki bu kumsal tamamen el değmemiş biçimde korunabilmeyi başarmıştır.
Sülüngür Gölü
Dalyan ziyaretiniz esnasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken alanlar arasında yer alan Sülüngür gölü, oldukça eski bir geçmişe sahip. Zira tam olarak antik dönemde başlayan medeniyetin izleri günümüzde de bölgede parlak bir şekilde görülebilir durumda. Dalyan merkezinden 5 km uzakta olan göl, İztuzu plajı yolu üzerinde yer alıyor. İster plaja gidin isterseniz de farklı bir adrese mutlaka bölgeyi ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
1.5 KM genişliğe sahip olan göl, derinliğine baktığımızda ise 10 metreye kadar ulaşabilmektedir. Etrafında onlarca farklı ağaç türünün yer aldığı ormanları ayrıca çam ağacının eşsiz kokusu ile olağan üstü bir doğayı sizlere sunmaktadır. Göl yakınında her hangi bir konaklama tesisi bulunmuyor. Fakat gölde yüzmek ya da balık tutmak serbest. Bu nedenle sadece güvenlik denetimlerinin yapıldığı göl çevresinde gün içinde zaman geçirmek mümkün. Sazlık sahili ile özellikle balık meraklılarının ve Fotoğraf sanatçılarının en uğrak noktalarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca gök çevresinde yer alan restoran ve kafeler tam sahil şeridi üzerinde yer almıyor. Sahilden 20 metre uzağa yapılan işletmeler de yemek yemeniz de mümkün.
Dalyan Ulaşım
Dalyan’a ulaşım ise oldukça kolaydır. Dalaman hava alanına yaklaşık 15 Kilometre uzaklıkta olan turizm bölgesi Muğla ve Marmaris’ten karayolu ile intikal edilmek istendiğinde, Köyceğiz’den gelen ara yollarla erişilebilir durumdadır. Bir ova üzerinde yer almasından ötürü, düz bir coğrafyaya sahiptir, tehlikesiz yolları mevcuttur. Muğla şehrinde ortanca ilçesinin bir beldesi olan Dalyan Akdeniz ve Köyceğiz gölünün birleşiminde yer almaktadır. Bölgenin Ege de olduğu düşünülse de Akdeniz de yer aldığı bilinmektedir. Marmara ve Fethiye gibi iki özel noktanın arasında kalan beldenin bu nedenle ulaşım olanakları hayli gelişmiştir. Muğla şehir merkezi ile Dalya 78 km uzaklığa sahiptir. Bölgeye İstanbul’dan gelmek isteyenlerin 825 km göze alması gerekirken İzmir Dalyan arasında mesafenin 295 km olduğu görülmektedir. Ayrıca Dalaman hava limanı ile de yolculuğu büyük oranda kısaltmak mümkündür. Zira bu sayede Dalaman ve Dalyan arasında 85 km kara yolu ile ulaşımın ardından bölgeye ulaşmanız mümkün olacaktır.
Dalyan Bölgesinde Yer Alan Oteller
Turizm tesisi inşa etmenin mümkün olmadığı bir bölgede, turizm potansiyelinin yükselmesi de takdir edilecektir ki mümkün olmamaktadır. Ancak, her şeye rağmen burası ciddi bir günü birlik turist potansiyeline sahiptir. Dalaman, Köyceğiz, hatta Fethiye ve Marmaris’ten bu eşsiz ortamı görmek için her gün binlerce turist bölgeye akın etmektedir. Tabii Dalyan’ın tek özelliği İztuzu da değildir. Lydia dönemine ait en büyük antik kentlerden birisi olan Kaunos, esasında bu bölgenin orijinal ismidir. Kaya mezarları olarak da bilinen bölge, oldukça büyük bir roma dönemi ve öncesine ait tarihsel kalıt cenneti gibidir.
Dalyan’a Ne Zaman Gidilir?
Dalyan coğrafyası gereği ile ılıman bir iklim kuşağında yer almaktadır. Akdeniz ikliminin etkisi altında olan belde yazların sıcak ve kurak olmasına karşın kışlar ılık ve yağmurlu olmaktadır. Yılın önemli bir bölümünde güneşin etkisi altında kalan bölge de 18 derecelik yıl içinde ısı artışı görülmektedir. Ağustos ayının bölgenin en sıcak dönemi olduğu söylenebilir. En çok yağışın düştüğü ay ise Aralık ayıdır.
Dalyan 4 mevsim ziyaretin mümkün olduğu bir bölgedir. Zira her dönem konuklarını ayrı güzellikler yaşatacak olan bu özel şehir, kış aylarında dahi 13-17 derece arasında seyreden sıcaklığı ile oldukça önemli bir bölgedir. Denizden sürekli esen meltem bölgeyi bunaltıcı yapmaktan çıkartarak yaşanabilir bir iklime dönüştürmektedir. Nisan ayı ile birlikte açılan deniz sezonu aralıksız bir şekilde Kasım ayına kadar devam etmektedir.
Dalyan Bölgesinde Yer Alan Restoranlar
Şehir yeme içme konusunda da maalesef çok zengin seçeneklere sahip değildir. Her ne kadar ismi bir balıkçılık teriminden geliyor olsa da, Ege yerlisinin balıkçılığa az ilgi göstermiş olmasından dolayı, ciddi deniz ürünleri sunumu söz konusu değildir. Daha doğrusu, bir Yunan sahil kenti ile kıyaslandığında yok denecek kadar azdır. Ancak elbette pek çok restoran bulunmakta ve çeşitli seçenekler tercih edilebilmektedir.
Dalyan Tavsiyeleri ve Özeti
Dalyan içinde Kaunos, Sülüngür ve İztuzu plajı gibi eşsiz olanakların bulunduğu bir tatil rotası. Bu nedenle öncelikli olarak ziyaretçilerinin geçirecekleri her gün için bir aktivite bulmasının mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Bu yönü ile bakıldığında eşsiz bir doğada eşsiz bir tatil düşünenler için oldukça önemli bir rota. Bölge de toplu taşımanın ve ulaşımın hayli gelişmiş olmasına karşın ziyaretçilerinin mutlaka otomobile ya da motosiklete ihtiyaç duyacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Zira bölge de gezilmesi gereken pek çok tarih kalıntı ve görülmesi gereken pek çok manzara yer alıyor. Bu yönü ile bakıldığı zaman araç kiralamanın ya da özel aracınız ile gelmenin faydalı olacağını bilmenizde yarar var.