Ege Bölgesi’nin güzide şehirlerinden biri olarak karşımıza çıkan Denizli, ülkemizin en önemli turistik beldelerinden biridir. Ege ve Akdeniz bölgesinin ortasında yer alan bu şehir yaklaşık olarak 1 milyon civarında insana ev sahipliği yapmaktadır. Başta UNESCO dünya mirası listesinde yer alan Pamukkale Travertenleri olmak üzere Denizli gezilecek yerler oldukça fazla olurken, gerek Türkiye’nin gerekse dünyanın pek çok farklı noktasından şehre gelen insanlar yalnızca birkaç günlük gezi programı ile hemen hemen her yeri gezebilme şansına sahiptir. Üstelik kaplıcaları ile de meşhur olan bu kentte ziyaretçiler hastalıklarına şifa bulabilme şansına da sahiptir.
Ülkemizin en büyük 15’inci şehri olmasıyla bilinen Denizli, tarihi ve doğal güzellikleri ile görülmeye değer bir şehirdir. Şelalelerinden kaplıcalarına, mağaralarından kanyonlarına kadar sahip olduğu tüm güzellikleri ile ziyaretçilerini büyülemeyi başaran bu şehir, her yıl yüz binlerce insan tarafından ziyaret edilmektedir. Ayrıca kentte gezilip görülmesi gereken yerlerin dışında tadılması gereken birbirinden farklı yöresel lezzetler de bulunabilirken, tatilcilerin keyifli bir kültür gezisi ve unutulmayacak lezzetler için rotasını Denizli’ye çevirmesi önerilmektedir.
Denizli Gezilecek Yerler
Denizli gezilecek yerler genellikle turistik açıdan şehri ziyaret eden ya da yolu düşen birçok ziyaretçinin merak edip araştırdığı konulardan biridir. Sembolik yapıları, şifa kaynağı olan kaplıcaları, kanyonları, şelaleleri, tarihi çarşıları, mağaraları, kayak merkezleri, gölleri ve bunun gibi daha pek çok farklı doğal güzellikleri ile dikkat çeken Denizli, sadece 2-3 gün ayırarak gezebilmenin mümkün olduğu bir şehirdir. Bu nedenle de uzunca bir zaman ayırmaya gerek olmadan bu kadar kısa sürede şehrin hemen hemen her yerini gezebilmek mümkün olurken, Denizli kısa süreli olarak tatile çıkanların öncelikli tercihleri arasında yer almaktadır.
Denizli’ye ilk defa gelenler için kentte gezilebilecek yerler hakkında birkaç örnek göstermek gerekirse, şehrin sembolü olan Pamukkale Travertenleri ile Horoz Heykeli, bunun dışında Tripolis Antik Kenti, Işıklı Gölü, Tokalı Kanyonu, Kleopatra Antik Havuzu, Tekkeköy Kaplıcası, Bez Bebek Müzesi, Akköy Gölemezli Çamur Kaplıcaları ve teleferik bunlardan yalnızca bazılarıdır.
Pamukkale Travertenleri
Pamukkale Travertenleri Denizli gezilecek yerler listesinin başında yer almaktadır. Kent merkezine yaklaşık olarak 18 km mesafede yer alan Pamukkale Travertenleri, gören herkesi hayrete düşürebilecek güzellikte bir yerdir. Hem Türkiye’de hem de dünyanın pek çok farklı yerinde son derece meşhur olan bu doğal güzellik, aynı zamanda UNESCO’nun Dünya Mirası Listesinde kendine yer bulmuştur.
Termal kaynaklar sayesinde tamamen doğal yollardan oluşan Pamukkale Travertenleri, dünyanın “Beyaz Cennet”i olarak da bilinmektedir. İnsan eli değmeden kendiliğinden oluşan bu cennet, 50 metre yükseklik, 3 km uzunluk ve 250 – 600 metre genişliğe sahiptir. Bu gibi özellikleri ile Türkiye’nin incisi olarak kabul edebilmenin mümkün olduğu bu travertenler, sahip olduğu görüntüsü ve 35 ila 100 derece arasında değişen sıcak suyu ile ziyaretçilerine hem şifa olmakta, hem de insanın ruhuna iyi gelmektedir. Yaklaşık olarak 2300 yıldır şifa kaynağı olarak ziyaret edilmekte olan bu belde, romatizmadan cilt ve kalp rahatsızlıklarına kadar pek çok farklı hastalığa da iyi gelmektedir.
Kleopatra Havuzu
Pamukkale Travertenlerine oldukça yakın bir konumda yer alan Kleopatra Havuzu, antik bir havuz olmasıyla bilinmektedir. Hierapolis Antik Kenti’nin içinde yer alan bu havuz, yaklaşık olarak 2300 yıllık bir geçmişe sahip olmasıyla dikkat çekmektedir. Ayrıca havuzun oluşum hikayesi de ayrı bir şaşkınlık konusudur.
Tamamen doğal yollardan oluşan ve antik çağlardan bu yana milyonlarca insan için şifa bulan Antik Havuz, Kleopatra Havuzu olarak ifade edilmektedir. Roma İmparatorluğu döneminde bir sağlık merkezi olarak kullanılmakta olan bu havuz, yaklaşık 36 derecelik sıcaklığı ile yaz – kış fark etmeksizin her mevsimde ve her hava şartlarında yüzme olanağı sunmaktadır.
Denizli’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almayı başaran ikinci doğal güzellik olarak karşımıza çıkan Kleopatra Havuzu, M. Ö. 7’inci yüzyılda meydana gelen bir depremde meydana gelen çukurun içine çevredeki diğer yapılarla dolması ve üzerine de bölgenin meşhur şifalı ve sodalı termal suyunun dolması ile oluşmuştur. Bu oluşum günümüzde de birçok insan kalp ve damar sağlığından cilt sağlığına, deri ve göz rahatsızlıklarından felç ve spazm gibi sağlık sorunlarına kadar insanların pek çok farklı sorununa iyi gelmektedir. Dolayısıyla Kleopatra Havuzu Denizli’de mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.
Horoz Heykeli
Horoz Heykeli, kentin simgesi olan horozun dünya çapında nam kazanması için inşa edilmiş olan bir heykeldir. Denizli merkezde gezilecek yerler arasında bulunan Horoz Heykeli, merkezde ana cadde üzerinde yer almaktadır. Ülkemizde nadide cam heykellerden biri olma niteliğine sahip olan bu heykel, Guiness Rekorlar Kitabı’nda “dünyanın en büyük horoz heykeli” unvanı ile yer almaktadır. Dolayısıyla şehrin sembolü haline gelen bu heykel, pek çok fotoğrafa konu olmaktadır.
Bez Bebek Müzesi
Folklorik Bez Bebek Müzesi, Denizli gezilecek yerlerden bir diğeri olarak gösterilmektedir. Bu müze, Denizli’deki tarihi yapılardan olan Balcı Konağı’nın geçtiğimiz yıllarda çıkan bir yangın ile harabe haline dönüşmesinin ardından yeni bir proje olarak hayata geçirilmiştir. Bina restore edilerek Folklorik Bez Bebek Müzesi’ne dönüştürülmüş ve kentte görev yapmış emekli öğretmen Zeynep Karaaslan tarafından yapılan 500’ü aşkın bez bebek sergilenmeye başlamıştır. Bu alanda Türkiye’deki tek müze olma niteliği taşıyan bez bebek müzesi, Türk folklorunun yanı sıra dünya folklorunu da ziyaretçilerine tanıtan bir müzedir. Çocukların da büyük ölçüde dikkatini çeken bu müzede ayrıca onlara özel olarak kukla gösterileri de gerçekleştirilmektedir.
Özellikle de çocuklu aileler için gezilip görülebilecek ideal mekanlardan biri olan Folklorik Bez Bebek Müzesi, sabah 08:00 ile akşam 17:00 arasında ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Tripolis Antik Kenti
Denizli’deki pek çok antik kentten biri olan Tripolis Antik Kenti, kent merkezine 40 km uzaklıkta yer alan tarihi bir kenttir. Buldan ilçesine bağlı Yenicekent Kasabası ile Menderes Nehri’nin üst kısmındaki yamaca kurulmuş olan bu kentin, her ne kadar ne bir bulguya ulaşılamasa da, Genç Neolitik – Erken Kalkolitik dönemleri olan M. Ö. 5500’lü yıllara dayandığı düşünülmektedir. Frigya, Karya ve Lidya uygarlıklarının tam ortasında yer aldığı için dönemin ticareti bakımından oldukça gelişmiş olan bu tarihi kent, zengin bir bölge olmasıyla bilinmektedir. Fakat tarih boyunca meydana gelen depremlerden etkilenmiştir.
Tripolis Antik Kenti’nde günümüze kadar ulaşmayı başaran birçok yapı, M. S. 1 ila 3’üncü yüzyılları arasında Roma Döneminden kalma yapılardır. Kentte yapılan kazı çalışmaları ile elde edilen bulgulara göre Tripolis Antik Kenti en parlak dönemini bu yüzyıllar arasında yaşamıştır. Denizli’de yer alan Hierapolis ve Laodikeia Antik Kentleri kadar ihtişamlı olmasa da, Denizli’ye gelen ve yolu buralara düşenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken tarihi mekanlardan biri olarak değerlendirilmelidir.
Işıklı Gölü ve Tokalı Kanyonu
Denizli’nin Çivril ilçesinde yer alan Işıklı Gölü, pek çok farklı amaçla kullanılan ve ziyaret edilen bir göldür. Denizli gezilecek yerlerden biri olan bu göl, su kuşlarının yaşam ve üreme alanı, balık çiftliği, çiftçiler için sulama alanı, kent halkı için hafta sonu tatil kaçamağı olarak değerlendirilmektedir. Mayıs ayının başında nilüferlerle kaplanan Işıklı Göl, oldukça muazzam bir manzaraya bürünebiliyor. Dolayısıyla pek çok fotoğrafa da konu olabilen bu gölde keyifli ve huzurlu dakikalar ya da saatler geçirilebilmektedir.
Adrenalin tutkunları için oldukça ideal bir yer olarak bilinen Tokalı Kanyonu, diğer adı ile Akdağ Kanyonu ise Türkiye’deki en zorlu kanyonlardan biri olarak bilinmektedir. Denizli’de görülmesi gereken yerler arasında bulunan bu kanyon, doğa sporlarına merak salanların en uğrak adreslerinden biri olarak gösterilebiliyor. Tokalı Kanyonu’na yoldan geçerken uğramak yerine hazırlıklı olarak gelmek gerekiyor. Bunun nedeni ise hem kanyonun yaklaşık olarak 8 saatte geçilebiliyor olması, hem de yol boyunca pek çok farklı patikaların, tırmanma yerlerinin ve kayaların üzerinden yüzerek geçilmesi gereken yerlerin oldukça fazla olmasıdır.
Tekkeköy Kaplıcası
Denizli’nin Sarayköy ilçesinde yer alan Tekkeköy Kaplıcaları, ilçe merkezine 20 km uzaklıkta bulunan Tekke Köyü sınırları içerisindedir. Sağlık turizmi açısında kente oldukça önemli bir yere sahip olan Tekkeköy Kaplıcaları, sodalı sıcak maden suları kategorisinde değerlendirilen bir kaynağa sahiptir. Su sıcaklığının 90 dereceye kadar ulaştığı bu kaplıcalar, su soğuduktan sonra da kullanılabilmektedir. Üstelik bu kaplıcalarda Romalılardan günümüze kadar ulaşan soyunma alanı, hamam ve havuz gibi tarihi yerler de görebilmek mümkün olurken, aynı zamanda ziyaretçiler bu yerlerden istifade edebilme şansı da elde ediyor.
Tekkeköy Kaplıcalarının pek çok hastalığa iyi geldiği bilinirken, mide ülseri, karaciğer ve safra yolu rahatsızlıklarına sahip olanların bu sudan içmesi gerekmektedir. Ayrıca su ve çamur banyosu yapanların da lumbago, romatizma, siyatik, kısmi felç, kırık, çıkık gibi sağlık sorunlarına da iyi geldiği bilinmektedir.
Akköy Gölemezli Çamur Kaplıcaları
Sağlık için Denizli’ye gelenlerin ya da gelmişken hastalıklarına şifa bulmak isteyenlerin sıklıkla ziyaret ettiği Akköy Gölemezli Çamur Kaplıcaları, Pamukkale ilçesinin Gölemezli Beldesinde yer alan bir kaplıcadır. Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin yanı başında yer alan bu kaplıcalar, kent merkezine ise 25 km mesafede bulunmaktadır.
Bölgedeki 4 jeotermal kaynağı da kullanabilen Akköy Gölemezli Çamur Kaplıcaları, insanları çeşitli sağlık sorunlarının üstesinden gelebilmesi konusunda önemli bir fayda sağlamaktadır. Yaklaşık olarak Sıcaklığı 35 ila 60 derece arasında değişen kaplıca suları içerisinde sülfat, sodyum, karbondioksit ve kalsiyum gibi bileşenler barındırmaktadır. Kaplıcanın su ve çamuru bu gibi özellikleri ile çeşitli deri hastalıklarından romatizmaya, kireçlenmeden hemoroide kadar pek çok sağlık sorunu konusunda yardımcı olmaktadır.
Keloğlan Mağarası
Denizli’nin Acıpayam ilçesinde yer alan Keloğlan Mağarası, adıyla olduğu kadar görünüşü ile de dikkat çekebilen bir mağaradır. Kent merkezine 60 km uzaklıkta bulunan bu mağara, aynı zamanda hikayesi ile de insanları cezbedebilmektedir.
Efsanelere göre eski çağlarda köse bir adam bu mağaraya gelerek uyuya kalıyor ve uyandığında ise saçlarının uzamış olduğunu görüyor. Keloğlan adı da mağaraya bu hikayeden gelirken, belde halkı Keloğlan Mağarası’nın saç ve sakallara iyi geldiğini düşünmeye başlamıştır. Hatta kimileri bu mağara 20 gün yaşayan kişilerin saçının uzadığına inanmaktadır. Sütün, dikit, sarkıt, örtü damlataşları ve makarna sarkıtlarını görebilmenin mümkün olduğu bu mağara, ziyaretçilerine keyifli bir anı bırakabiliyor.
Denizli’de Ne Yenir?
Denizli gezilecek yerlerden sonra “Denizli’de ne yenir?” sorusuna yanı arayan insanların sayısı da oldukça fazladır. Muhteşem doğası, tarihi mekanları ve kültürü ile ziyaretçilerini büyülemeyi başaran bu şehirde Denizli’nin yöresel lezzetleri de oldukça önemli bir yere sahiptir.
Genel olarak Denizli’ye gelenlerin mutlaka tadımlaması gereken meşhur lezzetler için birkaç örnek göstermek gerekirse; yen böreği, cızlama, keşkek, kuyu kebabı, yaprak sarma, hamur dolması, arabaşı, zeytinyağlı patlıcan gömme, katmer, çiğ dolma, çaput aşı, patlıcan kapama ve pekmezle kabak aşı bu lezzetlerden yalnız birkaçıdır.
Yen Böreği
Denizli’de mutlaka yenilmesi gereken yemeklerin başında yen böreği gelmektedir. Kent halkı için kahvaltıların vazgeçilmesi olan yen böreği kıyma, soğan, karabiber, pul biber ve kimyon karışımından elde edilen harcı ile efsanevi bir lezzettir. Bu nedenle de Denizli’ye gidenlerin mutlaka kahvaltıda tercih etmesi önerilmektedir.
Kuyu Kebabı
Adından da anlaşılacağı üzere yaklaşık olarak 1,5 metre derinliğine sahip olan kuyularda pişirilen kuyu kebabı, diğerlerinden oldukça farklı ve enfes bir lezzete sahip olmasıyla bilinmektedir. Kuyu kebabının yapılışından da kısaca bahsetmek gerekirse; öncelikle çıralar toplanarak kuyunun içerisinde yakılmakta sonrasında ise yanan ateşin üzerinde içerisinde bir miktar su bulunan bakır bir kap konmaktadır. Etler ise demir çubuklara yerleştirilerek kuyuya salınmaktadır. Pişen etlerden düşen yağlar bakır kapta toplanmakta ve saha sonra bu yağlar pilav yapımında kullanılmakta ya da etin yanında sunulmaktadır.
Arabaşı
Denizli’nin en meşhur yemeklerinden arabaşı, tavşan eti ile hazırlanan bir çorba olarak karşımıza çıkmaktadır. Farklı yörelerde de karşımıza çıkan bu çorba, Denizli’de en önemli yemekler arasında yer almaktadır. Özellikle de kış aylarında tercih edilen bu çorbanın içimi hafif lezzeti ise muhteşemdir.
Pekmezli Kabak Aşı
Bal kabağından elde edilen bu efsanevi lezzet, sofraların vazgeçilmez tatlıları arasında yer almaktadır. Pekmezle kabak aşını yaparken öncelikle soğanların kavrulmasının ardından su ve pekmezin ilave edilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise kabakların küp ya da üçgen şeklinde doğranarak üzerine eklenmesi ve pişmeye bırakılması gerekmektedir. Piştikten sonra tercihe göre sıcak ya da soğuk olarak servis edilebilen pekmezle kabak aşı, yolu Denizli’ye düşenlerin mutlaka tatması gereken lezzetler arasında yer almaktadır.
Yoğurtlu Köfte
Denizli’nin yöresel lezzetleri arasında yer alan Yoğurtlu Köfte, hemen hemen herkesi damak lezzetine hitap edebilecek kadar lezzetli bir yemektir. Minik minik yuvarlanmış olan köftelerin üzerine yoğurt ve pul biberli sosun ilave edilerek hazırlandığı bir yemek olan yoğurtlu köfte, oldukça doyurucu bir yemek olmasıyla da bilinmektedir.
Hamur Dolması
Mantıya benzeyen ancak klasik mantılardan oldukça farklı olan hamur dolması, Denizli yöresine ait bir lezzet olarak karşımıza çıkmaktadır. Kıyma ve kavurma ile yapılan hamur dolması, üzerine çökelek peynirinin serpilmesi ve salça ya da pul biberli sosun dökülmesi ile hazırlanmaktadır. Son derece farklı ve lezzetli bir yemek olan hamur dolmasının mutlaka tadılması gereken lezzetler listesinde yer alması önerilmektedir.
Denizli’de Nerede Kalınır?
Tatil için Denizli’yi tercih edenlerin konaklayabileceği pek çok farklı tesis bulunmaktadır. Oteller, pansiyonlar, apartlar, günlük kiralık daireler Denizli’de konaklanabilecek tesislere birer örnek olarak gösterilebilmektedir. Üstelik bu otelleri kent merkezinde bulabilmek mümkün olurken, aynı zamanda ilçelerde de farklı mekanlarda kalabilmek mümkündür. Denizli’ye gelen birçok insan bütçesine uygun bir konaklama tesisini bulabilmekte, dilediği kadar kentte zaman geçirebilmektedir.
Denizli’de Ulaşım
Denizli gezilecek yerler hakkında bilgi edinen birçok insan ulaşımın nasıl olduğu konusunda da araştırmalarda bulunmaktadır. Denizli’de ulaşım oldukça kolay olurken, kente özel araçla, uçakla, trenle ya da şehirler arası otobüsle ulaşım sağlayabilmek mümkündür. Bu durum Denizli’nin ilçeleri için de geçerlidir. Örneğin; İstanbul-Ankara arasında yüksek hızlı tren ile seyahat eden yolcular Eskişehir’e geldiklerinde haftanın her günü 15:40’a hareket eden Pamukkale Express’e binerek kente ulaşım sağlayabilmektedir.
[alert-note]Denizli Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyup Denizli’ye gitmeye karar verdiyseniz, aynı zamanda bölgeye yakın konumda bulunan Fethiye’yi de ziyaret edebileceğinizi unutmayınız. Fethiye Gezilecek Yerler yazımızı okuyarak Fethiye hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]