Doğu Ekspresi Turu Gezi Rehberi yazımızı okuyarak sizde muhteşem bir haftasonu kaçamağı yapabilirsiniz. Çoğu zaman hepimizin aklına gelir bir iki gün yaşadığımız yerden kaçma isteği. Özellikle büyük şehirlerde yaşıyorsanız şehrin keşmekeşinden ve karmaşasından bir süreliğine uzaklaşmak istersiniz. Bu tabi ki de en doğal hakkınız.. Hele ki Türkiye gibi vatanının her köşesi cennet olan bir ülkede yaşıyorsanız gezecek çok fazla yeriniz var demektir. Edirne’den Kars’a, kurban olurum ben bu vatana dediğinizi duyar gibiyim.
Bugün sizlerle özellikle son yıllarda çok popüler olan ve herkesi heyecanlandıran bir turdan bahsedeceğiz. Sürekli sosyal medyada bir yakınımızın gittiği, fotoğraf ve hikaye paylaştığı bir tur bu. Doğu Ekspresi dediğinizi duyar gibiyim. Evet tam üstüne bastınız.
Doğu ekspresi turu özellikle ufak bir kaçamak yapmak isteyen kişiler için oldukça uygun bir turdur. Peki Doğu ekspresi turu nedir? Doğu ekspresi yataklı vagonları nedir? Fiyatları nedir? Doğu ekspresi ihtiyaç listesi nedir bugün hepsiyle alakalı detaylı bilgiye sahip olacaksınız. Haydi başlayalım.
Doğu Ekspresi Nedir?
Doğu ekspresi turu Ankara’dan başlayarak cennet vatanımızın bir çok ilinden geçen ve son durağı Kars olan bir turdur. Tur yaklaşık olarak 24 saat sürer. Trenle yolculuk yapmayı seven, uzun yolculuklardan hoşlanan ve bir yakını ile kendine ait özel bir gün geçirmek isteyen kişiler için oldukça uygun bir turdur. Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars bir güne 7 il sığdırmak. Çok heyecan verici.
Doğu ekspresi turu kış aylarında yapılmaya oldukça elverişli bir turdur. Kar yağarken tren vagonunda sıcak kahvenizi, sevdiğiniz insan ile müzik eşliğinde içtiğinizi düşünsenize? Bundan daha huzurlu bir an var mı bilmiyorum gerçekten.
İlginizi daha çok çektiğime eminim. Hadi devam edelim.
Doğu Ekspresi turunu İstanbul’dan yapmak isteyenlere küçük ve üzücü bir haberimiz var öncelikle. Bu tur daha önceden İstanbul’dan başlayarak Kars’a kadar devam ediyordu. Teknolojik gelişmeler tren raylarını da vurdu ve Türkiye yüksek hızlı trene kavuştu. Bu sebepten dolayı tur sadece Ankara’dan başlayıp Kars’a giden bir tura dönüştü.
Lakin Doğu Ekspresini yapmak için kendinize bir sürü bahane yaratabilirsiniz. Sonuçta İstanbul ile Ankara arası oldukça yakın.. İstanbul’da yaşayan dostlarımızın Doğu Ekspresi turundan vazgeçmelerine gerek yok anlayacağınız.
Doğu ekspresi trenleri Ankara Tren Garı’ndan akşam üstü 18.00’da kalkan ertesi sabah saat 08.00’de Kars’a varan bir yolculuk içeriyor. Tur 24-25 saat arasında sürüyor. Lakin gezilen illeri daha detaylı görmek isteyenler için bir fırsat daha var bu da Turistik Doğu Ekspresi Turu. Peki nedir Turistik Doğu Ekspresi Turu hadi inceleyelim.
Turistik Doğu Ekspresi Turu
Adından da anlayacağınız üzere bu bir tür turistlik gezidir. Normal doğu ekspresi turuna göre daha uzun sürede tamamlanan ve geçtiği şehirlerde durarak o şehirleri gezip görme imkanı sağlayan bir turdur. Tur süresi 1 gün 8 saattir.
Daha çok gezip fotoğraf çekmeyi seven kişiler için turistlik doğu ekspresi turu daha cazip görünüyor. Düşünsenize yaklaşık 2 günde bir çok il geziyorsunuz ve geriye bir sürü anı, her ilden kalan bir hediyelik eşya, kendi adıma söyleyeyim bir magnet kalıyor.
Gerçekten bazen dünyaya gezmek için geldiğimizi düşünüyorum. Umarım herkes dünyada istediği bütün yerleri görebilme fırsatını yakalayabilir. Neyse Doğu Ekspresine geri dönelim.
Doğu Ekspresi Turu TCDD Fiyatları Nedir?
Bu tur için birkaç fiyat çeşidi bulunmaktadır. Çünkü tren vagonları farklı şekilde kullanılabilecek şekilde düzenlenmiştir. Yataklı, örtülü kuşetli ve pulman vagonlar olmak üzere farklı vagon çeşitleri mevcuttur. Bu vagonlar en az konforludan en fazla konforlu olacak şekilde sıralanabilir.
- 2+1 Pulman Vagonlar: Normal koltuklara sahip vagonlardır.
- Örtülü Kuşetli Vagonlar: Koltuklu bir vagondur. Lakin çekyat özelliğine sahiptir. Yatağa dönüşebilir. Size verilen bir örtü ile yatağınızı yapabilirsiniz.
- Yataklı Vagon: Oldukça konforlu kendinize ait bir oda olduğunu düşünün. İşte yataklı vagon odur.
Odaların içerisini istediğiniz gibi tasarlayabilir ve süsleyebilirsiniz. Doğu Ekspresi klasiği haline gelmiş bir özellik de budur. Odalar led ışıklar ile süslenir, eğer yataklı bir vagonda kalıyorsanız özel nevresimler serilir, masa için özel bir masa örtüsü getirilir ve daha nicesi…
Doğu Eskpresi turu kendinizi evinizde hissedebileceğiniz bir turdur. Hele ki yataklı bir vagonda kalıyorsanız kimse keyfinize değmesin.
Yukarıda bahsettiğimiz vagonların hepsinin de fiyatları farklıdır elbette ki. 2020 yılına geldiğimizde görüyoruz ki Doğu Ekspresi turu fiyatları biraz artmış. İşte doğu ekspresi 2020 fiyatları;
Yataklı vagonların fiyatı tek kişilik 480 TL çift kişilik 600 TL iken, örtülü kuşetli ve pulman vagonların fiyatı 58 TL idir. Gidiş dönüş şeklinde bilet alacaksınız verdiğimiz rakamları ikiyle çarpmanız yeterlidir.
Evet Doğu Ekspresi turu biraz masraflı görünebilir ve gezip göreceğiniz yerler göz önüne alındığı zaman bu fiyata değer bir turdur.
Peki her şey tamam, biletinizi aldınız, bu turda nelere ihtiyacınız olabilir, hadi biraz da onlardan bahsedelim.
Doğu Ekspresi İhtiyaç Listesi
Öncelikle vagonlarınızın içerisinde bulunan imkanlardan sizlere bahsedelim. Her odada 2 adet priz bulunmaktadır. Lakin dikkat etmeniz gereken nokta prizlerden birine buzdolabının bağlı olduğudur. Yani ya yanınıza powerbank alınız ya da çoklu priz alınız.
Bu sayede birlikte gittiğiniz kişi ile şarj kavgası etmezsiniz.
Kış aylarında doğu ekspresi turu yapacak olanlar korkmasın çünkü her oda oldukça sıcak oluyor. Klimalar sürekli çalışıyor ve sıcaklığını siz ayarlayabiliyorsunuz. Size bir tavsiye vermem gerekirse Doğu Ekspresi turunun kesinlikle kış aylarında yapılması gerektiğidir. Çünkü eğer sizde bir fotoğraf tutkunu iseniz harika manzaralar karşısında kendinizi alamayacaksınız ve sürekli fotoğraf çekmek isteyeceksiniz. Güneşin doğuşunu muheşem manzaralar eşliğinde izlemek istemez misiniz?
Evet kesinlikle bu tur kışın yapılması gereken bir turdur. Hazır havalar da soğumuşken neden denemeyesiniz ki?
Ayrıca trende tuvalet konusunda da bir problem yok çünkü trende hem alaturka hem de klozet olmak üzere iki tip tuvalet bulunmaktadır.
Ekstra yanınıza almanız gerekenler;
- Hafif atıştırmalıklar (Sandviç, çerez, cips)
- Eğer alkol kullanıyorsanız alkollü içecekler
- Kahve tutkunu iseniz elektrikli cezve
- Pijama, terlik,
- Yataklı vagonda kalacak iseniz kendi istediğiniz bir nevresim takımı
Alternatifler çoğaltılabilir. Lakin kendinize çok fazla yük yapmayın. Ne kadar az yük ile giderseniz kendinizi o kadar huzurlu hissedersiniz.
Sevdikleriniz ile tatilin keyfini çıkarın. Yükleriniz sizi yormasın.
Doğu Ekspresi’ne Erzurum Cağ Kebabı Nasıl Söylenir?
Bildiğiniz üzere Erzurum’un Cağ Kebabı meşhurdur. Bu yüzden bu fırsatı değerlendirebileceğiniz bir yöntem vardır. Doğu Ekspresi turu vardığı illerdeki istasyonlarda çok kısa bir süre durup yoluna devam eder. Lakin siz bu arada Erzurum’a girdikten sonra bir kebapçıyı arayarak tren garına Cağ kebabı siparişi verebilirsiniz. Kebabınız istediğiniz saatte sıcacık bir şekilde istasyonda sizi bekliyor olacak.
Nasıl harika değil mi?
Ayrıca Eğer başka bir ilden Ankara’ya gelip oradan Doğu Ekspresi turuna katılacak iseniz size bir tavsiyemiz daha var. Ankara Tren Garı ile Anıtkabir birbirine oldukça yakındır. Ne dersiniz Ankara’ya gitmişken Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü de ziyaret etmek oldukça keyifli olmaz mı?
Doğu Ekspresi Yorumları ve Sıklıkla Sorulan Sorular
1. Doğu Ekspresi Trende telefon çekiyor mu?
Trende telefon çekim gücü biraz düşüktür. Büyük illere yaklaştıkça telefon çekim gücü hızlanır. Bence bu çok önemli bir durum değildir. Telefonları bir günlüğüne bir kenara bırakmak hiç de fena olmaz. Bu sayede sevdikleriniz ile daha kaliteli vakit geçirebilirsiniz
2. Tren soğuk oluyor mu?
Hayır çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi her oda klimalı ve istediğiniz kadar ısıtabiliyorsunuz.
3. Trende yemek satılıyor mu?
Evet bir vagon restoran şeklinde dizayn edilmiş. Eğer isterseniz oradan sipariş verebilirsiniz.
Son olarak Kars’ta gezebileceğiniz yerlerin listesini verelim sizler için.
Kars Gezilecek Yerler
Ani Harabeleri
Kar merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta olan tarihi bir yerdir. Binlerce yıllık bir geçmişi vardır. En büyük özelliği Anadolu’da yer alan ilk Türk camisini içinde bulunduruyor olmasıdır. Ani Antik kenti Ermeniler tarafından inşa edilmiştir ve MÖ 3000 yılından bu yana varlığını sürdürmektedir. Tarih boyunca bir çok imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır.
Tarihi dokusunu üzerinde barındıran bu kent Kars’a gidince mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.
Çıldır Gölü
Ardahan ve Kars arasında bulunan bu göl Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su gölüdür. 123 kilometre karelik bir alana yayılmıştır. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük ikinci gölüdür.
Eşsiz manzarası ile Kars’a giden herkesin görmesi gereken bir doğa harikasıdır.
Kars Kalesi
Selçuklular döneminde yapılmıştır. MS 1153 yılında Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi bu kalenin yapılmasını istemiştir. İçinde bulunan merkez kale dışında toplam 27.000 metre uzunluğunda bir alanda görsel bir şölen sunmaktadır ziyaretçilerine.
Özellikle Osmanlı – Rus savaşından sonra hasar görmüş ve kullanıma kapanmıştır.
Kars Kalesi içerisinde Cephanelik, mescit, Celal Baba Türbesi, Askeri alanlar yer almaktadır.
Gezilip görülmesi gereken bir yerdir.
Sarıkamış
Sarıkamış hepimizin bildiği üzere binlerce askerimizin donarak şehit olmasına sebep olan (1. Dünya savaşı sırasında Osmanlı Rus savaşı) çok büyük bir savaşa tanıklık etmiş Kars’ın bir ilçesidir. Manevi ruhu oldukça büyük olan kentin her bir toprağında şehitlerimizin kanı yer almaktadır.
Hepsi oldukça tarihi ve güzel yerlerdir. Buralarda harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Ayrıca Kış Tatili içeriklerimizi de inceleyerek alternatif önerileri değerlendirebilirsiniz.
Bir sonraki gezi yazımızda görüşmek dileği ile. Dilerseniz, İstanbul Gezi Rehberi yazımızı inceleyerek web sitesi turumuza devam edebilirsiniz.