Düzce Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Düzce Gezilecek Yerler

0

Batı Karadeniz’in önemli kentlerinden olan Düzce gezilecek yerler ile herkesi kendine hayran bırakıyor. 1999’da il statüsü kazanan Düzce, yemyeşil ve şirin şehirleri arasında yer alıyor. Günümüzde dahi iklimi, çevresi, kültürü, doğal güzellikleri bozulmamasıyla dikkat çekiyor.

Coğrafi konum olarak da ana pazarların yakınında olduğundan Düzce’nin önemi daha da artıyor. Üniversite şehri olarak adını çok fazla duyurmaya başlayan şehrin; genç-dinamik bir nüfusu var. 4 mevsimde turizme katkı sağlayacak özelliklere sahip olan Düzce, maalesef 17 Ağustos 1999-12 Kasım 1999 depremleriyle adını bizlere daha çok duyurdu. Depremden sonra kent önemli ölçüde ekonomik bağlamda büyük zararlar yaşadı. Fakat 2 metropol şehrin arasında kalması nedeniyle Düzce, ekonomik anlamda çabuk toparlanmıştır.

Düzce gezilecek yerler konusuna geçmeden önce kısaca tarihinden bahsetmemiz gerekiyor. Batı Karadeniz Bölümü’nde ayakta kalmış olan tek antik kent olma özelliğini Düzce taşıyor.  Bu özellikte doğal olarak Düzce’nin tarihi açıdan önemini daha da artırıyor. M.Ö.1390-800 seneleri içerisinde Hitit medeniyeti hüküm sürmüştür. Düzce tarihinin de Hititlere kadar uzandığını söyleyebiliriz.

Düzce ile çevresi kaynaklarda yer alan bilgilere göre 15.yy’dan beri biliniyor. Hatta ünlü gezgin Evliya Çelebi Seyahatnamesi ikinci cildinde de kentte yer alan Tuz Pazarı’ndan söz edilmiştir. Düzce tarihinde birçok kavmin, devletin istilasına da maruz kalmıştır. Düzce’de; Bizans, Osmanlı, Frig, Pers, Selçuklu, Roma ve Lidya uygarlıklarının kalıntılarını görmeniz mümkündür…

Düzce Hakkında Önemli Bilgiler

Ülkemizde Düzce doğal güzellikleri ve tarihi bakımdan önemli bir kent olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de yeşil kentler içerisinde yer alan Düzce’nin, birçok medeniyete de ev sahipliği yapmasından dolayı tarihi öneminin de olduğunu belirtebiliriz. Britanyalılar zamanın da Düzce’nin varlığı neredeyse hiç hissedilmiyordu. Düzce Britanyalılar zamanında sadece bataklıktan ve geniş ovadan ibaretti… Bizanslılarla Romalılar dönemindeyse, Düzce’de önemli gelişmeler olmuştur.

Romalılar zamanında Britanyalılardan kalan bataklıklar yok edilmeye başlamıştır. Romalılar sonrasında kente Bizanslılar gelmiştir.

Bizanslılar zamanındaysa Düzce en parlak dönemini yaşamaya başladı. 1323’te Osmanlılar kente giriş yapınca bölge, Konsopa olarak adlandırılmıştır.  Osmanlıların Düzce’ye gelmesiyle beraber kentte aşama şeklinde ilerlemeler olmuştur.  1871 yılındaysa Düzce ilçe merkezi unvanına kavuşmuştur. Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte de ülkemizde ki diğer bölgelerde olduğu gibi Düzce’de de önemli gelişmeler yaşanmıştır. Özellikle bu dönemde; TEM ile D-100 otoyollarında hem ulusal hem de uluslararası seviye de gelişmeler elde edilmiştir. Bu bilgilerden yola çıkarak antik zenginlikleriyle, kültürel varlıklarıyla, doğal güzellikleriyle Düzce gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir ilimizdir…

Düzce Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Hem kış hem de yaz turizmi açısından önemli şehirlerimizden olan Düzce de, tüm mevsimlerde doğanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Büyükşehirlerin kalabalığından kaçmak, doğayla baş başa kalmak ve gürültülerden uzaklaşmak istiyorsanız kesinlikle tatilinizde Düzce’yi tercih etmenizi öneriyoruz. Düzce gezilecek yerlerde aynı zamanda salcılık, dağ yürüyüşleri ve safari gibi eğlenceli doğa sporlarına da katılabilirsiniz. Genel anlamda Düzce kentinde tatiliniz hakkını tam anlamıyla vereceğinizi söyleyebiliriz.

Sizin için tavsiye ettiğimiz Düzce gezilecek yerler listesi şu şekildedir:

  • Prusias Ad Hypium Antik Kenti
  • Kurugöl Kanyonu
  • Efteni Gölü
  • Fakıllı Mağarası
  • Pürenli Yaylası
  • Aydınpınar Şelaleleri
  • Aktaş Şelalesi
  • CenevizKalesi
  • 40 Basamaklar-Antik Tiyatro
  • Mozaikler Surlar
  • Akçakoca
  • Konuralp Camii, hamamı ve müzesi
Prusias Ad Hypium Antik Kenti düzce
DüzcePrusias Ad Hypium Antik Kenti

Prusias Ad Hypium Antik Kenti

M.Ö.3 yy’uazanan geçmişe sahip olan Prusias Ad Hypium Antik Kenti, Düzce gezilecek yerler listesinin en başında gelmesi gerekiyor. Konuralp beldesi sınırlarında yer alan bu antik kent, ilk defa tarihte Hypios adıyla ortaya çıktı. Sonraki zamanlardaysa Kieros diye anılan atik kent, Tabak ile Küçük Melen çaylarının yakınlarında yer alıyor. Tarihe ilgili olan kişilerin mutlaka gezip görmesi gerekiyor. Prusias Ad Hypium Antik Kenti’ne geldiğinizde aynı zamanda; Tanrıça olan Tyche Heykeli’ni, tarihi açıdan önem arz eden mezar taşlarını ve Roma Köprüsü’nü görme imkânı bulacaksınız.

Düzce Kurugöl Kanyonu
Kurugöl Kanyonu Düzce

Kurugöl Kanyonu

Akçakoca ilçesinde yer alan Kurugöl Kanyonu, doğal güzelliğiyle dikkat çekiyor. Akçakoca merkezine 14 km uzaklıkta yer alan doğa harikası olan bu kanyon, çevresindeyse 1 tane yürüyüş parkuru bulunuyor. Parkur hem zor hem de kolay noktalardan oluşmuştur. Macera severlerin mutlaka gitmesini tavsiye ediyoruz. Muhteşem doğası olan Kurugöl Kanyonu’nun da; kaya tırmanışı, trekking ve foto-safari gibi etkinlere de katılabilirsiniz. Düzce görülmesi gereken yerler başında gelen Kurugöl Kanyonu’nda, cennetin bir köşesindeymişsiniz hissine kapılacaksınız.

Düzce Efteni Gölü
Efteni Gölü Düzce

Efteni Gölü

100 metrelik yükseklikte Gölyaka ve Düzce sınırlarının içerisinde yer alan Efteni Gölü, göçmen kuşların uğrak yeri olarak biliniyor. Kente 14 km uzaklıkta, güney batı tarafında elmacık Dağı silsilesi eteklerinde yer alıyor. Düzce gezilecek yerler denildiğinde akla hemen gelen Efteni Gölü; Küçük Melen, Uğur, Asar aynı zamanda da yan dereler tarafından oluşturulmuş tatlı suya sahiptir.

Büyük Melen Nehri, Efteni Gölü’nün ana çıkış noktasıdır diyebiliriz. Göçmen kuşlarının göç yolu güzergâhı olan Efteni Gölü’nde av yapmak kesinlikle yasaktır. Burada ortalama 150 su kuşu çeşidine rastlayabilirsiniz. Göçmen kuşların evi konumunda olan Efteni Gölü’nde ziyaretçilere özel, Kuş Seyir Terasları inşa edilmiştir. Kış Seyir Terası’nda ziyaretçiler gölü izleyerek, ayrıca göl ve çevresiyle ilgili bilgilerde alabiliyorlar. Çulluk, flamingo, balıkçıl, yeşilbaş ördek, kuğu ve daha birçok kuş türünü gölge görebilirsiniz.

Kuş türlerinin dışında; su mercimeği, nilüfer, düğün çiçekleri, süsen, dişbudak, çınar, söğüt ve nice bitkileri de aynı zamanda Efteni Gölü’nde bulabilirsiniz. Ülkemizin 2. Kuş Cenneti diye bilinen Efteni Gölü, hem bitkiler hem de kuşlar için muhteşem bir ortam diyebiliriz.

Düzce Fakıllı Mağarası
Fakıllı Mağarası Düzce

Fakıllı Mağarası

Mistik, esrarengiz özelliğe sahip bir mağara olan Fakıllı’nın binlerce sene öncesine tarihi dayanıyor. Fakıllı Mağarası’nın isminin sayıda efsanede geçtiğini söyleyebiliriz. Bizzat Düzce Fakıllı Mağarası’na giderek efsaneleri köy halkının kendi ağzından dinlemenizi tavsiye ediyoruz. Bu mağara kendi adını taşıyan Fakıllı Köyü içerisinde yer alıyor. 1017 metre toplam uzunluğa sahip mağara, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 1. Derece sit alanı kabul edilerek korumaya alınmıştır. Mağara giriş sağlanabilen bölümse, 350 metre olduğunu söyleyebiliriz.

Düzce doğal güzellikleri yönünden Fakıllı Mağarası’nı da mutlaka görmelisiniz. Özellikle mağara içerisinde ki sarkıtlara, galerilere, dikitlere hayran kalacaksınız. Beyaz odasıyla dikkat çeken bu mağara, aynı zamanda damlataş yönünden de oldukça zengindir. Yağmur yağdığında mağaraya önemli miktarda suların girişi oluyor.

Düzce Pürenli Yaylası
Pürenli Yaylası Düzce

Pürenli Yaylası

Pürenli Yaylası’nda yeşilin bin bir tonunu görmeniz mümkündür… Özellikle yayla ortasında ki gölle muhteşem bir doğa uyumu yakalamıştır. Ülkemizin en güzel yayları arasında ki Pürenli’de rakım çok yüksektir… Rakımın yüksekliğinden dolayı da Pürenli Yaylası’na yaz mevsimi çok geç geliyor. Hatta yaz dönemlerinde dahi bu yayla serin oluyor. Doğayla başbaşa kalmak ve yaz sıcaklarından kurtulmak isteyenlerin mesken tuttuğu yerlerden olduğunu Püren Yaylası’nın söyleyebiliriz. Efteni Gölü sonrasında Püren Yaylası’nın Düzce’de ki görmeniz gereken diğer doğal güzelliklerden olduğunu söyleyebiliriz. Yazın kamp yapmayı düşünenler için iyi bir seçenektir…

Düzce Aydınpınar Şelaleri
Aydınpınar Şelaleri Düzce

Aydınpınar Şelalesi

Aydınpınar Köyü’nün içinde yer alan doğa harikası bu şelale, Düzce merkezle arası 10 km’dir… 500 metre yürüyüşün sonunda Aydınpınar Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz. Şelale aynı adı taşıyan tabiat parkının içinde yer alıyor. Aydınpınar Tabiat Parkı’nda yürüyüş yapmadan oturup dinlenebileceğiniz tesisin de olduğunu söyleyebiliriz.

Düzce Aktaş Şelalesi
Aktaş Şelalesi Düzce

Aktaş Şelalesi

İstanbul’la Ankara’nın sahille kesiştiği Akçakoca ilçesinin Aktaş Köyü’nde yer alıyor. Kent merkezine 55 km mesafede bulunan Aktaş Şelalesi, yaz döneminde özellikle deniz turizmine gelenlerin uğrak noktaları arasındadır… Şelale ortalama 50 m yüksekten akıyor ve akışıyla birlikte sesiyle de insana huzur veriyor. Yeşilliklerle kaplı bu şelale de; doğa-safari, trekking vb. doğa sporlarını da yapma imkanı bulacaksınız. Yürüyüş yolu da bulunan şelalenin dere kenarlarındaysa zorlu parkurla karşılaşabilirsiniz. Yürüyüş yolu şelaleye varıldığındaysa bitiyor.

Düzce Ceneviz Kalesi
Ceneviz Kalesi Düzce

Ceneviz Kalesi

Orman eteğiyle fındık bahçelerinde yer alan tarihi Ceneviz Kalesi, muhteşem kumsalıyla da aynı zamanda dikkat çekiyor. İki köyün arasındaki kale, surlarıysa moloz taşlarıyla ve kiremitle inşa edilmiştir. Kale düzensiz çıkıntılardan oluşmakla birlikte kara tarafındaysa yüksekçe kulesi bulunuyor. Cenevizlilerin inşa ettiği bu kale, Osmanlılar ve Bizanslılar tarafından da kullanılmıştır. Kalenin avlusunun içindeyse,5.30 metre sarnıç yer alıyor. Düzce tarihi yerler bakımından önemi çok olan bu kale içerisinde aynı zamanda oplajla birlikte piknik alanı da vardır. Akçakoca ilçesinin önemli turizm merkezlerinden olan Ceneviz Kalesi yazın çok ziyaretçi akınına uğruyor.

Düzce 40 Basamaklı Antik Tiyatro
40 Basamaklı Antik Tiyatro Düzce

40 Basamaklar-Antik Tiyatro

Konuralp ilçesinde yer alan 40 Basamaklar, Düzce’nin önemli kalıntılarındandır… Halkın deyimiyle 40 Basamaklar, M.S.1. yy kadar ki bölgenin egemenliğini elinde bulunduran Prusias Krallığı’nın sanatsal zenginliğini temsil ediyor. 40 Basamaklar maalesef önemli ölçüde tahribata uğramıştır. Sahnesi yıkılarak, oturma kademeleriyse ölçüde zarar görmüştür. Tepe üzerine yaslanan 40 Basamaklar, yarı daire şekliyle, oturma kademeleriyse yarım daireden kısa halde ve iki ucu da kesilmiş haldedir.

Güney tarafa bakan 40 Basamakların uzunluğu 100 metre, genişliğiyse 74 metredir… Sağlam, kalkerli ve beyaz taşlardan inşa edilen bu yapının, 2000 senelik geçmişi vardır. Son dönemlerde 40 Basamaklar, düzenlenen etkinliklerle dikkat çekiyor.

Düzce Mozaikler Surlar
Mozaikler Surlar Düzce

Mozaikler ve Surlar

1959’da Konuralp ilçesinin merkezinin güney tarafında tesadüfen Akçakoca yolunun kenarında 2 tane önemli ve büyük mozaik bulundu. Mozaik 40 metre zemine sahip olup üzerinde de; hayvanlar, lir çalan Orpeus, 4 köşesindeyse tüm mevsimlerin tasvir edildiği kadın başlarının figürleri yer alıyor. Mozaiğin diğerindeyse, Achilleus ile annesi olan Thetis resmedilmiştir.

Bizans dönemine ait surlardan 200 metre kadarının günümüze kadar geldiğini söyleyebiliriz. Düzce’nin ünlü surları;  Akçakoca Yolu’nun kenarı ile Antik köprü olan yerden başlayıp Hamam Sokağı’nın olduğu yere kadar devam ediyor. Düzce’nin ana caddesinin sağındaysa Antik Tiyatroya varan yolda “Atlı Kapı” vardır. Atlı Kapıda Düzce’nin tarihi açısından çok önemlidir… Aynı zamanda kentin yüksek bölümünde, akropoldeyse Osmanlılara ait surlarında olduğunu söyleyebiliriz.

Düzce Akçakoca
Akçakoca Düzce

Akçakoca

Karadeniz’in kıyısında, Düzce’nin de kuzeyinde konumlanan Akçakoca güzelliğiyle insanların dikkatini çekiyor. Düzce doğal güzellikler denildiğinde Akçakoca ilçesinin de önemli yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Doğal güzellikleriyle ülkemizde adından çok söz ettiren ilçe olan Akçakoca’nın, turizm potansiyeli de doğal olarak çok yüksektir. Yaz döneminde özellikle canlanan ilçe; deniziyle, şelaleleriyle ve tabi ki köyleriyle de dikkat çekiyor. Düzce’nin çoğu önemli yerleri Akçakoca ilçesinde bulunuyor. Mısırıyla ve fındığıyla ünlü olan ilçenin ilerleyen zamanlarda dış turizmde de önemli merkez haline gelmesi bekleniyor.

Düzce Konuralp Cami
Konuralp Cami

Konuralp Camisi, hamamı ve müzesi

14.yy’da inşa edilen Konuralp Camii, çok uzun zaman öncesinde Dilaver Ağa adlı kişi tarafından onarılmıştır. Cami onarılmasından dolayı günümüze ulaşmıştır. Eski kilisenin üzerine inşa edilen bu camii tarihi bir önem taşıyor. Özellikle camii altından çıkmış olan kilisenin olduğu kabul edilen mermer taban döşemeler Konuralp Müzesi’nde korumaya alınmıştır.

Konuralp Hamamı’nda kitabe olmamasından dolayı hangi zamana ait olduğu hakkında net bilgiye ulaşmak mümkün değil. Ancak kent açısından önemli isim olan Fatihi kentin diye tabir edilen Konur Alp tarafından inşa edildiği rivayetlerde yer alıyor. Hamamın güneyde ki dış duvarının büyükçe mermer antik bloklar ile yapıldığını söyleyebiliriz. Konuralp Hamamı, kentin çok eski Türk yapılarındandır…

Konuralp Müzesi’yse; Düzce tarihini önemli ölçüde bize sergiliyor. 1789 arkeolojik, 3837 sikke ve 456 tane de etnografik olmak üzere toplam da 6082 eserle Düzce tarihi ile ilgili önemli bilgilere bu müzede ulaşabilirsiniz.

Düzce’de Neler Yapılır?

Düzce gezilecek yerlerden sonra birde kentte yapılacak etkinlikler de gezinin güzel geçmesi adına çok önemlidir… Öncelikle Düzce’ye yolunuz düştüğünde kesinlikle doğal güzelliklerini görmenizi tavsiye ediyoruz. Başta şelaleleri olmak üzere; Fakıllı Mağarası’nda, ülkemizin 2. Kuş Cenneti uvanına sahip Efteni Gölü’nde ve tabi ki ünlü Pürenli Yaylası’nda muhteşem zaman geçirebilirsiniz. Düzce kentimiz de aynı zamanda; rafting, treeking, safari gibi doğa sporlarıyla da ünlüdür… O yüzden bu kente geldiğinizde mutlaka doğa sporlarını da yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Düzce Mutfağı

Düzce mutfağı genel olarak; yeşil sebzelerle birlikte hamur işlerinden oluşuyor. Karalahana yemeği, Arnavut böreği, sarı burma, tavuklu keşkek, haluj hamuru, mamursa, şıl börek, mısır ekmeği ve göbeteyle mantısıdır… Bunlar haricinde Düzce’nin mutfağında yer alan diğer lezzetlerse şunlardır:

Bazlama: Ülkemizin çoğu yerinde sevilerek yenilen lezzet olan bazlama, Düzce kentimizde de çok tüketiliyor. Düzce’de ne yenir sorusunun başlıca cevabını bazlama oluşturuyor.

Buğulama: Tüm Karadeniz’in önemli tatlarından olan buğulama, Düzce mutfağında da önemli bir yere sahip diyebiliriz…

İsli Balık: Melen Çayı’nın ünlü balıklarından olan isliyi, Düzce’ye yolunuz düştüğünde mutlaka tatmanızı öneriyoruz. İsli balığının özellikle de tazeliğine ve özenle yapımına da hayran kalacaksınız.

Kaşık Makarnası: Düzce’de oldukça popüler olan kaşık makarnası, kare olarak kesilmiş hamurun kaşıkla sıcak su içinde pişirilmesiyle hazırlanıyor. Ceviz, fındık, tere yağla servise kaşık makarnası sunuluyor.

Düzce’de Ulaşım

Düzce şehir içi ulaşımı; dolmuşlarla, halk otobüsleriyle, taksilerle sağlanıyor. Düzce şehirlerarası ulaşımsa, tamamen karayoluyla sağlanıyor. Otobüs firmaları tarafından özellikle büyükşehirlerden her gün seferler Düzce’ye düzenleniyor. Özel araçlarla Düzce’ye gidecekler için; Ankara 236 km, Adana 722 km, İstanbul 217 km, Antalya 639 km ve Artvin’de 1084 km mesafe vardır.

Batı Karadeniz Bölümü’nün kenti olan Düzce; Zonguldak, Bolu ve Sakarya illerine de aynı zamanda komşudur… Düzce’nin güney tarafında İstanbul ile Ankara’nın birleşimini sağlayan Anadolu Otoyolu bulunuyor. Düzce aynı zamanda Anadolu’yla Marmara arasında da önemli bir köprü olmuştur. D100 güzergâhından kolaylıkla Düzce’ye ulaşmak mümkündür…

Düzce’de Gece Hayatı İle Alışveriş

Düzce’nin nüfusu az olduğundan gece hayatı olarak da çok gelişmemiş şehirdir diyebiliriz. Düzce gezilecek yerler genellikle; doğal ve tarihi yapılardan oluşmuştur. Fakat gece hayatı yönünden Düzce’de çok fazla seçenekle karşılaşmayacağınızı belirtebiliriz. Düzce’de genel olarak bar, kafe tarzı mekânlar vardır. Çok az sayıda da diskolar ve gece mekânlarının olduğunu söyleyebiliriz. Yerel nüfus yoğunluğundan dolayı alkollü eğlence mekânlarının sınırlı olduğunu Düzce’de söyleyebiliriz.

Alışveriş merkezleri açısından da Düzce’de çok fazla seçeneğin olmadığını söyleyebiliriz. Kente üniversitenin açılması ile birlikte belli başlı alışveriş merkezlerinin açıldığını söyleyebiliriz. Düzce çok fazla alışveriş bakımından gelişmiş bir şehir değildir. Yalnız Düzce gezilecek yerler listenizi tamamen gerçekleştirdikten sonra kentten ayrılırken sevdiklerinize tütün kolonyasıyla beraber fındık hediye götürebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir