Türkiye’de tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirlerden Edirne, günümüzde pek çok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği şehirlerden biridir. Edirne gezilecek yerler yazımızda sizler için bu şehri anlatan detaylı bir gezi rehberi hazırladık.
Osmanlı Devleti için de uzun yıllar boyunca başkenti olarak görev almış olan Edirne, dünyaya 600 yıl boyunca hükmetmiş olan bu köklü devletin halen izlerini taşımaktadır. Üstelik Osmanlı Devleti’nin miras bıraktığı eserler bakımından Türkiye’de 3’üncü sırada yer alan bu şehir, İstanbul ve Bursa’dan sonra gelmektedir. Dolayısıyla Edirne’ye yolu düşen ya da tatil için bu şehri tercih eden tüm ziyaretçilerin devletin eşi benzeri olmayan eserlerini görebileceği ve Osmanlı’nın kültürel yapısını en iyi şekilde idrak edebileceği kentlerden biri olarak değerlendirilmektedir. Bu gibi nedenlerden dolayı Edirne’de gezilecek yerler yerli ve yabancı turistler açısından önem teşkil ederken, insanlar bu gibi yerler hakkında bilgi edinerek tatilinin planlı ve verimli bir şekilde geçirebilme şansı elde edebilmektedir.
Edirne sosyal, kültürel ve tarihi bakımdan oldukça zengin bir şehir olmasıyla bilinmektedir. Her yıl Temmuz ayı içerisinde Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin düzenlendiği Edirne’ye, geleneksel bir hal alan bu etkinlik için ülkemizin hemen hemen her köşesinden olduğu gibi dünyanın da pek çok farklı ülkesinden ve şehrinden de ziyaretçiler katılmaktadır. İnsanlar yağlı güreş yarışlarını ve gösterilerini izleyebilmek adına kilometrelerce uzaklıktan Edirne’ye gelmekte ve Türkiye’nin geleneksel ve ata sporu olan yağlı güreşleri seyrederek keyifli vaki geçirebilme şansı elde etmektedir.
Edirne’nin Tarihi ve Turistik Yerleri Nelerdir?
Edirne’de gezilecek yerler tarihi ve turistik bakımdan oldukça zengindir. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından kenti ziyaret eden herkesin gezip görebileceği yerler olarak gösterilebilen Edirne’nin tarihi ve turistik yerleri, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Selimiye Camii, Enez Kalesi, Enez Sahili, Rüstem Paşa Kervansarayı, Sarayiçi, Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi ve Karaağaç Tren Garı bu yerlerden bazılarıdır. Ayrıca Selimiye Arastası, Edirne Kent Ormanı, Sultan II. Beyazıt Han Külliyesi, Sweti George Bulgar Kilisesi, Kırkpınar Er Meydanı ve IV. Mehmet Av Köşkü de yine Edirne’nin tarihi ve turistik yerleri olarak gösterilebilmektedir.
Edirne Gezilecek Yerler
Edirne’de gezilecek yerler oldukça fazladır. Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı konumunda olan bu şehir, köklü tarihi, geçmişi, mimari ve doğal güzellikleri ile bir kere gelen herkesin tekrar tekrar ziyaret etmek isteyeceği bir şehirdir. 88 yıl gibi bir süre ile Osmanlı Devleti’nin başkenti olarak görev alan Edirne, Osmanlı mimarisine, kültürel yapısında ve tarihine en güzel şekilde şahitlik edebilmenin mümkün olduğu bir kenttir.
Mimarların piri olan Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş muhteşem eser Selimiye Camii’ne de ev sahipliği yapan bu asrın şehri, aynı zamanda daha pek çok farklı dini ve tarihi yapıyı da bağrına basmaktadır. Eski Camii, Üç Şerefeli Camii ve Muradiye Camii de Selimiye Camii’den sonra kentte mutlaka görülmesi gereken dini yapılar arasında yer almaktadır. Ayrıca dünyanın en uzun köprüsü unvanına sahip olan Uzunköprü, Saroz Körfezi, Selimiye Vakıf Müzesi, Meriç Nehri ve Gala Köprüsü, Edirne’de gezilecek yerler arasında yer almaktadır.
Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Paleolitik Çağ’dan günümüze kadar pek çok farklı eserin ziyaretçisi ile buluşturulduğu Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Edirne’de gezilecek yerlerden yalnızca biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kentin çevresinde bulunan ve 3’üncü zamanın sonuna dayandığı düşünülen gergedan, at ve fil gibi hayvanların kemik kalıntılarının sergilendiği müzede, tüm bu kalıntılar 1970 yıllarda başlayıp günümüze kadar uzanan arkeolojik çalışmalar esnasında çıkarılmıştır.
Müzenin Etnografya bölümünde, 12’inci asırda dünyanın en büyük 4’üncü şehri olan Edirne’nin kültürel mirasına yer verilmektedir. Tarihi Edirne evlerinden keten sıva örneklerini görebilmenin mümkün olduğu bu bölümde ayrıca pek çok farklı işleme, giysiler, oyalar ve Topkapı Müzesi’nin armağan ettiği buhurdanlıklar, tombak ibrikler, güllebdanlar ve yöresel giysiler de yine Edirne Etnografya Müzesinde sergilenmektedir.
Selimiye Camii
Edirne’de gezilecek yerler arasında ilk sırada gösterilen Selimiye Camii, Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak ifade ettiği yapıdır. II. Selim’in emri ile Kıbrıs’ın fethinden sonra elde edilen savaş ganimetleri ile inşa edilen bu tarihi yapı, kentin en yüksek bölgesi olan eski sarayın baltacılar koğuşuna inşa edilmiştir. İlk olarak 1568 yılında çalışmalarına başlanan bu Edirne’nin en önemli tarihi yapıtı Selimiye Camii, 1574 yılında tamamlanarak Edirne cemaatine sunulmuştur. Türk – Osmanlı Mimarisinin en büyük eserlerinden biri olarak gösterilen Selimiye Camii’nde üç şerefesi olan 4 adet minare bulunmaktadır. Üstelik bu tarihi yapıyı Uzunköprü’deki Süleymaniye Köyü ve Rodop Dağları’ndan görebilmek de mümkündür.
Enez Kalesi
Edirne’nin Keşan ilçesinde, yüksek bir tepe üzerine kurulu olan Enez Kalesi, Edirne’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir diğeri olarak karşımıza çıkmaktadır. İnşa edildiği tarih hakkında ne bir bilgiye ulaşılamayan bu kalede, araştırmalar neticesinde elde edilen bulgular Bizans dönemine işaret etmektedir. Öte yandan Enez Kalesi ile alakalı bazı söylentilere göre, Balkanlardan gelen ya da gelebilecek olan tehlikelerin önüne geçebilmek amacıyla M. S. 6’ncı yüzyılda Lustinianus tarafından bakım ve onarımının yapılması ile yeniden kullanıldığı düşünülmektedir. Enez Kalesi’ni Keşan’ın en güzel sahil kasabalarından biri olan Enez’de ziyaret edebilmek ve kentin tarihine tanıklık edebilmek mümkündür.
Karaağaç Tren Garı
Sultan I. Abdülhamit döneminde inşa edilen Karaağaç Tren Garı, bugün Trakya Üniversitesi Rektörlük Binası olarak faaliyet göstermektedir. Mimar Kemalettin Bey tarafından inşa edilen bu tarihi yapı, İstanbul’un en eski ve tarihi garlarından biri olarak bilinen Sirkeci’nin mimari tasarımından esinlenerek inşa edilmiştir. Bahçesinde eski bir trenin restore edilerek ziyaretçileri için sergilendiği Karaağaç Tren Garı, Edirne’de gezilecek yerlerden biri olarak önerilmektedir.
Rüstem Paşa Kervansarayı
Rüstem Paşa Kervansarayı, Edirne’de gezilecek yerler listesinde kesinlikle yer alması gereken mekanlardan biridir. Klasik Osmanlı Mimarisinin günümüze kadar uzanmış olan bir versiyonu olarak karşımıza çıkan bu tarihi yapı, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızının eşi olan Rüstem Paşa tarafından mimarların piri Mimar Sinan’a inşa ettirilmiştir. Dikdörtgen avluda 2 katlı olarak inşa edilen bu yapı, tuğla ve taş sıralamasının ilginçliği ile dikkat çekmektedir. 1972 yılında onarılan, 1980 yılında ise Ağa Han Kervansaray Ödülü’nü almaya hak kazanan Rüstem Paşa Kervansarayı, kent merkezinde yer almakta ve ulaşım bakımından oldukça kolay bir konumda bulunmaktadır. Edirne kent merkezinde gezmeye çıkan herkes bu tarihi yapıya kolaylıkla ulaşım sağlayabilmektedir.
Uzunköprü
UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Uzunköprü, dünyanın en uzun taş köprüsü unvanına sahiptir. Aynı zamanda bu köprünün bulunduğu ilçenin adı da Uzunköprü olarak bilinirken, bu ilçe adını 1393 metre uzunluğuna sahip olan söz konusu aş köprüden almıştır. Osmanlı İmparatorluğuna uzun yıllar boyunca başkentlik yapan Edirne’de değerli bir miras olarak nitelendirilen Uzunköprü, Edirne’yi ziyaret etmek isteyen herkesin mutlaka uğraması gereken yerlerden biri olarak gösterilmektedir.
Edirne Kent Ormanı
Edirne’de turistik yerlerden biri olarak bilinen Kent Ormanı, hem kent halkının hem de dışardan gelenlerin temiz hava almak, keyifli vaki geçirmek için tercih ettiği bir mekandır. Özellikle de orman havası almak, bol bol oksijen depolamak ve sıcak havalarda serinlemek isteyenlerin ziyaret ettiği Edirne Kent Ormanı, bölgenin turizmine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.
Sweti George Bulgar Kilisesi
Kıyık bölgesinde yer alan de 1880 tarihinde inşa edilmiş olan Sweti George Bulgar Kilisesi, halk arasında Bulgar Kilisesi olarak anılmaktadır. Eski zamanlarda da yine aynı yerde bulunan bir kilisenin çeşitli eser ve toplalarının sergilendiği Sweti George Bulgar Kilisesi, günümüzde de Hristiyanların ibadetine açık olan dini bir yapıdır. Bu dine mensup olan herkes sabah saat 10:00 itibari ile kiliseyi ziyaret edebilirken, aynı zamanda turistler de yine bu yapıyı ziyaret edebilmektedir.
Edirne Büyük Sinagogu
Sinagog, Edirne’de gezilecek yerler listesinde yine üst sıralarda yer alan tarihi bir mekandır. Edirne Büyük Sinagogu olarak bilinen bu mekan, 1905 yılında çıkan bir yangın ile yıkılan iki sinagogun yerine 1906 yılında inşa edilmiştir. Fransız asıllı bir mimar olan France Depre tarafından hayata geçirilmiş olan bu proje, 1 yılda tamamlanmış ve 1907 yılında ibadete açılmıştır. Balkanların en büyük, Avrupa’nın ise üçüncü büyük sinagogu unvanı taşıyan Edirne Büyük Sinagogu, 1960’lı yıllara kadar faaliyet göstermiştir. Şimdilerde ise daha çok turistlerin ilgisini çeken tarihi bir yapı olarak değerlendirilmektedir.
Kırkpınar Er Meydanı
Edirne’de turizm bakımından oldukça önemli bir yere sahip olan Kırkpınar Er Meydanı, Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin gerçekleştirildiği mekan olarak bilinmektedir. Türkiye’den olduğu gibi dünya genelinden de çeşitli ülkelerden bu sporu izlemek için gelen yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapan Kırkpınar Er Meydanı, özellikle de Temmuz aylarında on binlerce insanı ağırlamaktadır. Ayrıca sair zamanlarda gelen turistlerin de mutlaka gezip görmesi gereken yerlerden biri olarak değerlendirilebilmektedir.
Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi
Edirne’yi ziyaret eden insanların kentte gezip görmesi gereken mekanlardan bir diğeri de Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi’dir. Selimiye’nin medresesinden 1925 yılında alınan eserler sayesinde ziyarete açılan bu müze, 1975 yılında bakım ve onarımı yapılarak yeniden ziyarete açılmıştır. Eserlerin tamamı Selimiye Camii’nin avlusunda bulunan Dar-ül Tedris Medresesi’nin 14 farklı odasında muhafaza edilmektedir. Çini ve Seramik Odası, Tekke Eşyaları Odası, Mutfak Eşyaları Odası, Pehlivanlar Odası ve Saray İçi Odası bu müzede mutlaka görülmesi gereken odalar arasında yer alırken, müze yaz sezonunda sabah 9’dan akşam 7’ye, kış sezonunda ise sabah 9’dan akşam 5,30’a kadar ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Sultan II. Beyazıt Han Külliyesi
Edirne’de gezilecek yerler arayışına girenler için bir adres de Sultan II. Beyazıt Han Külliyesi olarak gösterilmektedir. Tunca Nehri’nin hemen yanı başında yer alan bu muhteşem mimariye sahip tarihi yapı, o dönemlerde bölgenin en önemli eğitim, dini, sağlık ve sosyal kurumlarından biri olmasıyla bilinmektedir. Camiden imarethaneye hamamdan tıp medresesine kadar oldukça geniş bir alana yayılmış olan bu külliye, 2004 yılında müzeye dönüştürülerek Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülü almaya hak kazanmıştır.
Edirne’de Ne Yenir?
Tatil için Edirne’yi tercih edenlerin ya da yolu bu şehre düşenlerin merak edip araştırdığı konulardan bir diğeri de “Edirne’de ne yenir?” sorusunun yanıtıdır. Edirne’ye gelen pek çok yerli ve yabancı turistin atması gereken birbirinden farklı yöresel lezzetler bulunurken, bu gibi yemekleri yapan pek çok farklı mekan ve işletme bulabilmek de mümkündür.
Edirne’nin yöresel yemekleri hakkında birkaç örnek göstermek gerekirse; badem ezmesi, tava ciğer, ciğer sarma, zirva, mutancana, elbasan tava, piyaziye, kandilli mantı, mamzana, kadınbudu köfte, acı badem kurabiyesi ve kavala kurabiye bu lezzetlerden birkaçı olarak örneklendirilebilmektedir.
Badem Ezmesi
Edirne’nin yöresel lezzetleri arasında yer alan badem ezmesi, ilk olarak Edirne’nin Ders-i Saadet olarak anıldığı dönemlerde Osmanlı Padişahları için yapılmış olan bir tatlıdır. Adından da anlaşılacağı üzere ana malzemesi badem olan bu tatlı, tahta dibekte su, şeker ve limonun dövülmesi üzerine elde edilen bir lezzettir. Günümüzde de Edirne halkı için önemli bir yere sahip olan badem ezmesi, hemen hemen yerli ve yabancı her turistin mutlaka yemesi gereken lezzetlerden biri olarak gösterilmektedir.
Tava Ciğeri
Tava ciğeri, Edirne’nin en meşhur yemekleri arasında yer almaktadır. Adeta kentin simgesi haline gelen tava ciğer ve hatta ciğerle alakalı tüm yemekler, Edirne’de pek çok farklı mekanda hazırlanarak servis edilmektedir. Bu mekanların başında ise Aydın Tava Ciğer gelirken, yerli ve yabancı turistlerin Edirne’de yiyebileceği en lezzetli ava ciğer Aydı Tava Ciğer’de yapılmaktadır.
Ciğer Sarma
Ciğer sarma da yine Edirne’de tadımlanması şart diyebileceğimiz lezzetlerden bir diğeri olarak değerlendirilmektedir. Türkiye lezzet haritasında Edirne olarak işaretlenmiş olan ciğer sarma, kent halkı açısından oldukça önemli bir yere sahip olan yöresel yemeklerden biridir.
Zırva
Edirne’nin Osmanlı Devleti’ne başkentlik yaptığı dönemlerde saray mutfağından kalma lezzetlerden Zirva, Fatih Sultan Mehmet’in en çok sevdiği yemeklerden Mutancana’ya benzerliği ile bilinen bir yemektir. Edirne’de saray mutfağına has bir lezzet olan ve günümüze kadar ulaşan Zirva, kuzu eti, badem, salkım üzüm, kara erik, bal ve kuru kayısı gibi malzemelerden elde edilen enfes bir lezzettir. Edirne’deki birçok lokanta ve restaurantta yiyebilmenin mümkün olduğu bu yemek, ziyaretçilerin için önerilmektedir.
Elbasan Tava
Edirne mutfağına has lezzetlerden bir diğeri olarak sofralarda yerini alan elbasan tava, yine Osmanlı mutfağından miras olan bir lezzettir. Kemiksiz kuzu eti, soğan, un, su, süzme yoğurt, margarin ve yumurta sarısı gibi malzemelerde elde edilen elbasan tava, yine kentte pek çok lokanta ve restoranda müşterilere özel olarak servis edilmektedir. Dolayısıyla Edirne’ye yolu düşenlerin mutlaka elbasan tavayı tatması önerilmektedir.
Mutancana
Osmanlı saray mutfağından Edirne’ye kazandırılan lezzetlerden bir diğeri de Mutancana olarak bilinmektedir. Fatih Sulan Mehmet Han’ın da en çok sevdiği ve sık tükettiği yemeklerden biri olan mutancana, et ve meyvelerin muhteşem uyumunu gözler önüne sermektedir. Genellikle kuzu etinden yapılan bu yemek, aynı zamanda tarçın, bal, mürdüm eriği, kuru incir, kuru kayısı, sumak, badem, soğan ve bunun gibi çeşitli malzemeler ile hazırlanmaktadır. Oldukça leziz bir yemek olan Mutancanayı Edirne’de tadabilmek de mümkündür.
Edirne’de Nerede Kalınır?
Edirne’de konaklamak için tercih edilebilecek pek çok farklı mekan bulunmaktadır. Oteller, apartlar, pansiyonlar, günlük kiralık ev ya da yazlıklar Edirne’de konaklamak için tahsis edilen tesisler olarak bilinirken, Türkiye’nin ya da dünyanın pek çok farklı noktasından Edirne’ye gelen ve kalmak isteyen insanlar bu alternatifler arasından kendisin, ihtiyaçlarına ve bütçesine en uygun olan tesisleri tercih edebilme şansına sahiptir.
Edirne’de Ulaşım
Kent ile alakalı insanların merak ettiği konulardan bir diğeri de Edirne’de ulaşım konusudur. Edirne’ye şehir içinden ya da şehir dışından ulaşım sağlayabilmek oldukça kolay olurken, bunun için genellikle otobüs, aksi, tren, uçak gibi araçlar kullanılmaktadır. Bu durumu bir örnekle açıklamak gerekirse; kent genelinde şehir içi ulaşım için ETUS adı verilen Edirne Toplu Ulaşım Sistemleri tercih edilmektedir. Bu sistem dahilinde kent genelinde ulaşım hizmetleri sunan otobüs ve minibüsler ile şehrin bir ucundan diğer bir ucuna ulaşım sağlayabilmek mümkündür. Ancak bunun için Kent Kart çıkarılması gerekmektedir.
[alert-note]Edirne Gezilecek Yerler başlıklı bu yazımız ilginizi çektiyse, bir diğer önemli şehrimiz olan İstanbul hakkında detaylı bilgiye İstanbul Gezi Rehberi yazımızdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]