Kaz Dağı Kamp Alanları, Edremit’in kuzeyinde yer alan, yaklaşık 700 km²’lik, az nüfuslu bir yayla masifidir. Bölgedeki bazı küçük köyler patikalarla birbirine bağlanmıştır. Şu anda Kaz Dağı’nın 2,4 km’lik bir bölümü Kaz Dağı Özel Milli Parkı tarafından korunmaktadır. En iyi 10 kaz dağı kamp alanları listeleyecek olursak ;
- Kazdağı Kamp Alanı
- Akaleos Kamp Alanı
- İnek Obası Kamp Alanı
- Naturland Mesire ve Kamp Alanı
- Ağlayan Şelale Kamp Alanı
- Hızır Kamp Alanı
- Kuzgun Obası
- Arden Kamp Alanı
- Endes Kamp Alanı
- Troltunga Kamp Alanı
Kazdağı kamp alanı iki kadın girişimci tarafından kurulmuştur. 10000 metrekare alan içerisinde aynı zamanda zeytin çayı kenarında kamp keyfi sunmaktadır. Kendi çadırınızla da gelebilirsiniz işletmenin size sunduğu çadır, bungalov ev gibi seçenekler de mevcuttur. Kamp alanında tuvalet, duş, elektrik, internet gibi olanaklar bulunmaktadır.
Akaleos Kamp Alanı, Zeytinli Köyü’ne 3-4 km mesafede olup, Zeytinli Çayı kenarında oluşmuş bir kamp alanıdır. Kampın sahipleri iki emekli öğretmen. Emekli olup buraya yerleşmişler. Bu nedenle profesyonel bir tesis beklemeyin. Tesis içerisinde dere kenarında kamp yapmak mümkündür, çadırda kalmak istemeyenler için bungalov seçeneği de bulunmaktadır.
İnek Obası Çadır Kamp alanı Beyoba, Edremit’te bulunmaktadır. Şehrin kalabalığından ve gürültüsünden uzakta, ormanlık alanda güzel bir tatil geçirebilir, kitabınızı okuyabilirsiniz. Ayrıca kamp alanında birçok farklı aktiviteye katılabilirsiniz. Bölgedeki en popüler aktivitelerden biri geceleri açık hava sinemasıdır. İlginizi çeken filmleri izleyebilirsiniz ve buradaki etkinliklere katılabilirsiniz.
Naturland Mesire ve Kamp Alanı, tesisin konumu Güre’den 2 km sonra, Kavlaklar köyünden yolun ilk km’sinde yolun sağ tarafındadır. Tesis barbekü, piknik, geceleme ve kamp yapma imkanları sunmaktadır. Bölgedeki en popüler kamp alanlarından biridir. Huzuru ve sessizliği ile aile ortamına uygun, huzurla tercih edebileceğiniz bir mekandır.
Ağlayan Şelale Kamp Alanı, piknik, kır kahvaltıları, iş toplantıları, gezi, çadır kiralama vs. için yerler var. Kamp yapmak istemeyenler için de günübirlik piknik yerleri var.
Hızır Kamp Alanı, Burası Kirişlik Vadisi’nin eteğinde yer alan bir kamp alanı. Kamp alanı Mehmetalan ilçesine 2 km uzaklıktadır. Kaz Dağları Milli Parkı’na kısa bir yürüyüş mesafesindedir. Hızır’ın içinden akan Zeytinli Çayı’nın serin sularında yüzmek tavsiye edilir. Kaz Dağları’nın muhteşem doğası içinde kamp ve yürüyüş yapmak isteyenler için vazgeçilmez yerlerdir. Ayrıca kampın düzenlediği çeşitli etkinliklere ve grup çalışmalarına katılma imkanları da bulunmaktadır.
Kuzgun Obası Kamp Alanı, Bir rehber eşliğinde 12 kilometre ve 10 kilometrelik 2 kolay ve zor yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Bazlamaç Kulesi ve Güvercinlik kanyonu yürüyüşçüleri popülerdir. Sıcak havalarda serinlemek için dereye girebilirsiniz. Otel genelinde çay ve kahve mevcuttur.
Arden Kamp Alanı, kamp alanı alışveriş hizmeti vermemektedir, bu nedenle varıştan önce bazı yiyecek veya diğer ihtiyaçları satın almak en iyisidir. Kamp alanının ortak mutfağında kendi yemeklerinizi hazırlayabilirsiniz. Çünkü bölgede restoran ve kafe yok. Ancak ızgaralar var. Dilerseniz ızgara da yapabilirsiniz. Kampta duş, tuvalet ve elektrik var. Sıradan buzdolapları var. Kıyafet asmak için de bir yer var. Kamp çadırında konaklamanın günlük ücreti 50 liradır.
Endes Kamp Alanı, Bazı yerler kamp ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Kamp içi: tuvaletler, elektrik, duşlar, sıcak su, internet, restoran, yangın ve barbekü alanı, kahvaltı ve akşam yemeği (ücretsiz büfe), yoga, yürüyüş parkurları ve otopark. Kaz Dağları Milli Parkının girişinde bulunan kamp alanından geri dönmek istemeyebilirsiniz.
Troltunga Kamp Alanı, Kaz Dağları’nın kamp alanlarından biri olan Troltunga Camping, yeni bir firma sayılabilir ve eski adı Lamia Doğa Kamp olarak bilinir. Yeni işletme sahipleri konuklarına isim ve kamp alanı değişiklikleri teklif ediyor aynı zamanda daha huzurlu bir ortam. Troltunga kamp alanı, doğada kaybolabileceğiniz, telefonda kaybolabileceğiniz bir kamp alanıdır. Kamp alanı Akçay Plajı’na 6 km, Hasanboğuldu Göleti’ne 2 km uzaklıktadır. Karavanınızla kamp yapabilir veya kompleksin göz kamaştırıcı çadırlarında misafir olabilirsiniz. Şirket güneş enerjisi kullandığı için karavan ve çadırlara elektrik verilmemektedir. Evcil hayvan arkadaşlarınızı da getirebilirsiniz.
Kaz Dağları Özellikleri
Marmara bölgesi ile Ege bölgesini birbirinden ayıran Kaz Dağları, Alplerden sonra dünyanın oksijen açısından en zengin bölgelerinden biridir. Günümüze ulaşmayı başardık. Kaz dağları özellikleri 800’den fazla bitki türünün bulunmasıdır. Kaz Dağları’nda toplanan çaylardan elde edilen Kaz Dağları’ndan özel bir çay da vardır, bu çay bölge halkının en sevilen ve sevilen çaylarından biridir. Kaz Dağları, her yıl binlerce turisti ağırlayan ülkemizin akciğeridir. Kaz Dağları’nda gürgen, karaçam, meşe, kayın ve kestane yetişir ve doğal güzellikleri ve zengin bitki örtüsü ile dikkat çeker. Alplerden sonra en fazla oksijeni Kaz Dağları içerir.
İklim, giderek daha sıcak ve kuru hale geldi. Sıcak dönem Mayıs’tan Ekim’e kadar sürer. Yağış ortalamaları yılda 631 ile 733 mm arasındadır. Edremit’te yıllık ortalama sıcaklık 15.7 santigrat derece, günlük sıcaklıklar ise 43,7 santigrat dereceye kadar çıkıyor. Üst yamaçlardaki ormanlar esas olarak Truva köknarından oluşur. Bölgede geyik, yaban domuzu ve çakal yaygındır. Bir zamanlar orada kurtlar, vaşaklar, boz ayılar ve büyük kediler dolaşıyordu, ancak şimdi aşırı avlanma nedeniyle dağlardan kayboldu.
Kaz Dağı Efsaneleri
Antik efsaneye göre, tanrılar birbirini büyüler, baştan çıkarır, kandırır, evlendirir ve birbirlerine ihanet ederlerken, İda Dağı’nda her türlü ilahi olay gerçekleşirdi. Belki de en ünlü olan hikaye, Olimpiyat tanrılarının Truva Savaşı’nı Ida Dağı’nın zirvesinden izlediğini yazan Homer tarafından anlatılmaktadır.
Kaz Dağları Gezilecek Yerler
Kaz dağlarında gezilebilecek yerler denilince akla ilk gelenler Sarıkız Türbesi ve Yeşilyurt köyüdür. Sarıkız Türbesi, yerden yaklaşık 1700 metre yükseklikte yer almaktadır. Kaz Dağları’nın en yüksek noktasında bulunan Sarıkız Türbesi, uzun bir yorgunluktan sonra gidilebilecek yerlerden biridir. Diğeri ise Yeşilyurt Köyü, bilinen eski adı Büyük Çetmi olan Kaz Dağları’nı ziyaret etmek için en popüler yerlerden biri Yeşilyurt Köyü. Yaklaşık 700 yıllık bir geçmişe sahip olan bu şehir aynı zamanda denize de yakındır.
Kaz Dağı Nerededir?
Kaz dağları, diğer bilinen adıyla İda Dağı, Çanakkale ve Balıkesir illerinin arasında kalır. Biga yarımadasının en yüksek yeri olarak bilinen kaz dağları Çanakkale ve Balıkesir il sınırları dahilinde yer Edremit körfezinin kuzeyinde yer almaktadır.
Kaz Dağı Kamp Alanlarına Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Kaz Dağı, Çanakkale’ye 155 km, Balıkesir’e 125 km, Edremit şehir merkezine 3,2 km uzaklıktadır. Ayvalık, Assos, Burhaniye, Edremit ve güre gibi birçok farklı bölgeyi kapsamaktadır. Yani Kazdağı’na farklı ulaşım yolları var. Balıkesir’e uçakla geliyorsanız Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı’nda inmelisiniz. Otobüsle; Edremit, Güre, Küçükkuyu, Assos gibi Kazdağı civarında inebilecek bir güzergâh için otobüse binmeniz gerekiyor. Balıkesir veya Çanakkale’ye uçak veya otobüsle gelen turistler için araç kiralamayı tercih edebilirsiniz. Günlük veya haftalık olarak araç kiralayabilen firmalar, turistler için havalimanına ve otogara yakın olup, Balıkesir ve Çanakkale’den birçok farklı güzergâh bulunmaktadır. Ayrıca yılın belirli zamanlarında İstanbul, İzmir, Bursa ve Ankara gibi farklı şehirlerden Kazdağı gezileri düzenlenmektedir.
Kaz Dağları Giriş Ücreti
Eşsiz doğa ve tabiatı bulunan kaz dağlarını korumak, yeni nesillere aktarabilmek için Kaz Dağları Milli Parkı özel olarak oluşturulmuştur. Kaz dağları giriş ücreti için kişi sayısı, araç sayısı ve konaklama gibi değişkenliklerden dolayı ücretler farklıdır. Kişi başı 7 TL, araçla 21 TL ve çadır konaklaması için 15 TL gibi bir ücrete tabi tutuluyorsunuz.