Erzurum, tarihi yerleri ve zengin kültürel mirası ile ülkemizin en kıymetli kentlerinden biridir. Gezi rotanızı Erzurum’a çevirdiğinizde karşınıza çok sayıda tarihi yerin çıkacağını göreceksiniz. Nereleri gezmeli sorusunun yanıtını merak ediyorsanız sizler için hazırladığımız listeye göz atabilirsiniz. Aynı zamanda bölgeye özgü lezzetler hakkında da sizi bilgilendireceğiz. Kendinizi bir anda Erzurum uçak bileti araştırması yaparken bulabilirsiniz!
- İç Kale ve Saat Kulesi
Milattan önce inşa edildiği tahmin edilen Erzurum Kalesi, İç Kale olarak da biliniyor ve kentin tarihi yerleri dendiğinde ilk akla gelen bu kale oluyor. Kalenin güneybatı kısmında yer alan Saat Kulesi de aslında bir minare olarak inşa edilmiş ve sonrasında üzerine saat yerleştirilmiş. Görülmeye değer yerler arasında bulunduğunu belirtelim.
- Çifte Minareli Medrese
Çift Minareli medrese İlhanlılar tarafından 13. Yüzyılda inşa edilen bir yapıdır. İki katlı olarak inşa edilen bu medresede iki adet de minare yer alıyor. Yüzyıllar boyunca eğitim kurumu olarak kullanılan bu medrese Anadolu’nun en büyük medresesi olma özelliği de taşıyor.
- Yakutiye Medresesi
M.S. 1310 yılında inşa edilen bu medrese de İlhanlılar döneminden günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış tarihi yapılardan biridir. Günümüzde İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet veriyor ve içerisinde çok sayıda eser sergileniyor. Yakutiye Medresesi hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
- Lalapaşa Cami
Osmanlı mimarisinin en klasik örneklerinden biri olan Lalapaşa Cami, Erzurum’a gidenlerin görmesi gereken tarihi yapılar arasında bulunuyor. Bu cami ünlü Erzurum Beylerbeyi olan Lala Mustafa Paşa tarafından 1562 yılında inşa ettirilmiş ve henüz kanıtlanamamış olsa da caminin Mimar Sinan tarafından yapıldığı yönünde bazı bulgular var.
- Ulu Cami (Atabey Cami)
Her iki isimle de anılan cami 1179 yılında Saltukoğulları tarafından inşa edilmiş ve günümüze kadar çok büyük bir bölümü ayakta kalmayı başarmış. O dönemin mimari stilini her detayında görebileceğiniz cami, ziyaret edilmesi gereken yerler listemizde bulunuyor.
- Çobandede Köprüsü
1297- 1298 arasında inşa edilen ve Aras Nehri üzerinde yer alan bu tarihi köprü, görenleri kendine hayran bırakacak bir güzelliğe sahiptir. Bu köprü ziyaret edilebiliyor ancak kullanılamıyor. Nedeni ise koruma altına alınmış olmasıdır. 7 kemer gözlü olan köprü turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor.
- Hamamlar
Bu arada Erzurum’da çok eski dönemlerden kalma çok sayıda hamam olduğunu bilmeyenler için aktaralım. Bu hamamlar Boyahane Hamamı, Murat Paşa Hamamı, Kırkçeşme Hamamı, Fuadiye Hamamı, Lala Mustafa Paşa Hamamı, Saray Hamamı, Çifte Göbek Hamamı, Tahta Hamamı ve Şeyhler Hamamı olarak sıralanabilir. Bir gününüzü sadece hamamları gezmek için ayırabilirsiniz.
Erzurum’a Özgü Şahane Lezzetler
- Aşotu Çorbası
İçerisinde yoğurt, buğday, yumurta ve soğan olan bu eşsiz lezzet kentin en ünlü yemeklerinden biri olarak biliniyor. Çorba kişniş ile lezzetlendiriliyor ve özellikle Çorbacılar Sokağı bölgesinde hizmet veren restoranlarda denenmesi öneriliyor.
- Cağ Kebabı
Kuzu ya da keçi etinin önce dinlendirilmesi ve sonrasında yatak biçimde pişirilmesi ile yapılan cağ kebabı ünü ülke sınırlarını da aşan bir yemek çeşididir. Günümüzde Türkiye’nin her kentinde yapılan bu kebap çeşidi en sevilen kebap türleri arasında da yer alıyor.
- Erzurum Kesme Çorba
Kesme çorba pek çok yörede yapılan bir çorba çeşididir ancak Erzurum’un kesme çorbasının kendine has bir lezzeti var. Elde açılan hamurun şerit halinde kesilmesiyle taze erişte yapılır ve bu erişteler çorbada kullanılır.
- Lor Dolması
Karalahana yapraklarının lor peyniri, kaymak ve bulgur ile doldurulmasıyla yapılan bir yemektir. Bol tereyağı kullanılarak pişirilir ve dolma çeşitleri arasında bambaşka bir yere sahiptir.
- Patatesli Borani
Kentin meşhur yemeklerinden biri de patatesli boranidir. Yapımının kolay olması, hızlı pişmesi ve gayet doyurucu olması nedeniyle bölge halkının akşam yemeği menüsünden eksik olmaz. Bu lezzeti denemeden sakın Erzurum’dan ayrılmayın.
- Erzurum Ketesi
Kete dendiğinde akla Erzurum; Erzurum dendiğinde de akla kete gelir. Adeta kent kültürü ile özdeşleşmiş olan Erzurum ketesi süt, Ayçiçek yağı, şeker ve maya ile hazırlanıyor. Yapımı zahmetli olsa da sofraların olmazsa olmazlarından biri olma özelliğini korumaya devam ediyor.
- Kadayıf Dolması
İçerisinde bol miktarda ceviz olan kadayıf dolması Erzurum mutfağının en meşhur tatlı çeşitlerinden biridir. Lezzeti sayesinde ülkenin her yerinde sıklıkla yapılan kadayıf dolması hüner ve emek istiyor. Ancak lezzeti de bu emeğe değer dedirtiyor.
- Gaysefe
Tatlı çeşitlerinden biridir ve kuru meyveler ile kuruyemişler kullanılarak yapılan bir tatlıdır. Genelde içerisine şeker eklenmez çünkü bol miktarda meyve kullanıldığından şeker ilavesine gerek duyulmaz. Denenmesi önerilen tatlılardan biridir.
Elbette Erzurum’a özgü yemekler de gezilecek tarihi yerler de sadece sıraladıklarımızdan ibaret değil. Daha fazlasını keşfetmek için harekete geçin ve Erzurum uçak bileti fiyatları araştırmasına hemen başlayın. İnternet üzerinden bilet fiyatlarını görebilir ve satın alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.