Fethiye Hakkında Tüm Detaylar
  1. Anasayfa
  2. Fethiye

Fethiye Hakkında Tüm Detaylar

0

Ülkemiz yaklaşık 10 bin kilometre uzunluğunda bir sahil şeridine sahiptir. Ve bu şeridin neredeyse tamamı turistik amaçlarla kullanılabilir durumdadır. Fethiye Tatil Şehri’de bu sahil şeridinde yer alan son yıllarda turizm trendi haline gelmiş bir ilçemizdir. Diğer tatil bölgelerinin aksine bir çok alternatifi bir arada barındırması nedeniyle tercih edilir hale gelmiştir. Işıklar şehri olarak da adlandırılan bu eski Likya Uygarlığı şehrini bu yazımızda sizlerde yakından tanıyacaksınız. Öncelikle yazımız içerisinde hangi bilgilerin bulunduğuna bir bakalım isterseniz.

Yazı içerisinde değineceğimiz konuları listeledikten sonra şimdi de sırasıyla başlıklarımızı detaylandıralım.

Fethiye Tatil Şehri Hakkında Genel Bilgiler

Fethiye Tatil Şehri
Fethiye Genel

Fethiye, her ne kadar Muğla iline bağlı bir ilçe olsa da, gerek Muğla merkeze olan uzaklığı, gerekse stratejik konumu nedeniyle kendi başına bir ilmiş gibi genişlemiş ve günümüzde pek çok şehir merkezinden çok daha büyük hale gelmiştir.

Ege ve Akdenizin kesiştiği noktada bulunan bu doğa harikası belde en geniş tatil potansiyeline sahip merkezlerden birisidir. Bodrum ve Marmaris’in aksine kozmopolit bir yapıya sahiptir.

Bu nedenle de çok çeşitli tatilcilik anlayışını burada bulabilirsiniz. Örneğin, Ölüdeniz gibi dünyaca ünlü plaja ev sahipli yapan şehirde bir yandan butik otelcilik bir yandan da, pansiyon ve tatil köyü turizmini benimsemiş tesisler bulabilirsiniz.

Göcek gibi çevre mahalleleri ile de oldukça güçlü bir çekim alanına sahip olan Fethiye’nin uzun zamandır il olması da planlanmaktadır. Bu nokta da yöre halkı uzun yıllardır bir bekleyiş içerisindedir. Son olarak Muğla ilinin Büyükşehir statüsüne geçmesinden sonra idari olarak Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer almaya devam etmektedir.

Fethiye’nin Yeraltı Kaynakları

Turizmle özdeşleşen ilçe toprakları aynı zamanda zengin krom yataklarına sahiptir. Bu bağlamda ilk krom damarını İngiliz araştırmacı J.D. Patterson 1879 yılında bulmuştur. Ve bulunan krom yatakların işletme hakkı da o tarihten itibaren kendisine verilmiştir.

Günümüzde ise bu krom yataklarından Göcek’te bulunanını Etibank Üçköprü Maden İşletmesi Müessesesi olarak adlandırılan firma işletmektedir. Yine şehir merkezine yakın konumda bulunan Karagedik Mahallesi’nde Etibank firmasının cevher zenginleştirme işletmesi yer almaktadır.

Şimdide bu güzel ilçemizin tarihi yapısını inceleyelim.

Fethiye’nin Tarihi Yapısı

Fethiye Hakkında Tüm Detaylar 2

Şehrin eski çağ tarihinin Milattan Önce 3000 yıllarına kadar gittiği tahmin edilmektedir. Fethiye yöresinde bir çok antik kent kurulmuştur. Bunlardan en bilinenleri Araxa, Arsada, Kallipolis, Cadianda, Karmylassos, Letoon, Xanthos, Lidai, Pınara, Patara, Telandros ve Sdyma olarak sıralanabilir.

Günümüzdeki ilçe merkezinin yer aldığı Telmessos ise Lykia bölgesinin bilinen en eski antik kenti olma özelliğine sahiptir. Telmessos Antik Kenti Lykia ve Karia arasında bir sınır niteliğindedir. Yeri gelmişken belirtelim Karia bu günkü Fethiye’nin de bağlı olduğu Muğla il merkezinin bulunduğu bölgeye antik çağda verilen isimdir.

Bugün Fethiye Körfezi, Antik çağda ise Telmessos Körfezi olarak adlandırılan körfezin bir yanının Karia diğer yanının da Lykia’ya ait olduğu bilgisi Livius da yazmaktadır. Ayrıca millattan önce beşinci yüzyıla ait sikkelerde bu kentin adı Telebehi olarak geçmektedir.

Çok eski bir geçmişinin olduğu bilinen şehrin ise kurucularının kimler olduğu konusu halen daha açıklığa kavuşamamıştır. Bu bile şehrin ne kadar büyük bir geçmişe sahip ve önemli olduğunu göstermektedir.

Telmessos İsminin Anlamı ve Hikayesi

Telmessos isminin antik çağda Apollon’un oğlu olan Telmessos’dan geldiği sanılmaktadır. Tarihçilerin belirttiğine göre bu isim ışıklar ülkesi anlamına gelmekteymiş. Yine şehrin diğer eski adı olan Telebehi de benzer anlam taşımaktaymış. Bu isimlerin boş yere verilmediğini bu günkü Fethiye’de yaşayanlardan edindiğimiz bilgiye göre söyleyebiliriz. Yılın 211 gününü güneşli olarak geçiren şehrin bu ismi hak ettiğini düşünüyoruz.

Antik Kenti Güneş Tanrısı Apollon’un kurduğuna inanıldığını bu nedenle de oğlunun ismini bu şehre verdiğini bir üst paragrafta belirtmiştik. Fethiye yada eski ismiyle Telmessos’un, Likya dönemin de önemli bir kehanet merkezi olduğunu ve kehanetin babadan oğula geçen bir ayrıcalık olduğu bilinmektedir.

Zamanın kahinlerinin kehanette bulunmadan önce kayaların üstüne çıkarak Akdeniz’in mavi sularından ilham aldığı düşünülmektedir. İşte bu yüzden de, Fethiye’ye ait efsaneler çok fazladır.

Telmessos isminin hikayesi; Tanrı Apollon, o dönemde Finike Kralı Agenor’un kızlarından birini sevmiş ve bir tanrı olmasından ötürü bir ölümlüye olan sevgisini açıklamaktan çekinmekte imiş. Ancak sevdasına söz geçiremeyen Apollon kıza bağlı bir köpek olmak fikrinde bulmuş çareyi. Ve nitekim çok utangaç olan Agenor’un kızına küçük sevimli bir köpek biçiminde yanaşmıştır. Kız zamanla kendisine alışınca da genç bir delikanlıya dönüşmüş ve kızın sevgisini de kazanarak, evlenmişlerdir. İlerleyen dönemlerde bu evliliklerinden bir oğulları olmuş, ve ismini de Likya dilinde “Aydınlık Ülke” anlamına gelen Telmessos koymuşlardır. Fethiye şehrinin efsanevi isminin de buradan geldiği tahmin edilmektedir.

Fethiye Tarihi hakkında bilgi vermeye devam edecek olursak; Milattan sonra sekizinci yüz yılda Bizans İmparatoru II. Anastasius’un onuruna şehrin ismi “Anastasiupolis” olarak değiştirilmiştir. Ve yaklaşık olarak 200 yıl kadar bu isimle anılmıştır. Ancak onuncu yüzyılın başlarında bölgede bulunan Rum nüfus tarafından “Makri” olarak ismi değiştirilmiş ve bu isimle anılmaya devam etmiştir. Bu günkü adını ise ilk Osmanlı savaş pilotlarından Fethi Bey’in Kahire’ye giderken uçağının burada düşmesi sonucu ölmesi (1913) nedeniyle şehre 1934 yılından sonra Fethiye adı verilmiştir.

Tarihi hakkında da detaylı bilgiye sahip olduktan sonra gelelim ilçenin coğrafi yapısını incelemeye.

Fethiye’nin Coğrafi Yapısı

Doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra turistik önemiyle de dikkatleri üzerine çeken Fethiye ilçesi; coğrafi olarak Anadolu’nun güneybatısında, 37 00 Kuzey, 36 15’ 28 50’ batı ve 29 50 doğu boylamı sınırları içerisinde yer almaktadır.

Fethiye güneyinde Eşen Çayı’nın denize döküldüğü kısma verilen adıyla Çayağzı ve Antalya ili Kaş ilçesi, batısında da Kapıdağ Yarımadası ile Dalaman İlçesi, doğusunda ise Elmalı, Korkuteli ilçeleri, kuzeyinde de Denizli iline bağlı Gölhisar ve Çameli İlçeleriyle çevrili olan bir kıyı kentidir.

Coğrafi olarak Akdeniz bölgesi ile Ege bölgesini birbirinden ayıran hattın Akdeniz bölgesi kısmında kalan tipik bir Akdeniz şehri niteliğinde olan ilçenin yüz ölçümü 3055 kilometre karedir. Bağlı olduğu il olan Muğla’nın aksine Akdeniz bölgesine bağlı olan ilçenin önemli akarsuları Kargı Çayı ve Eşen Çayı’dır. Sırasıyla en yüksek dağları ise Akdağ, Babadağ, Mendos, ve Girdev Dağları olarak listelenebilir. Önemli ovaları ise Eşen ve Fethiye ovaları olarak karşımıza çıkar ve genel itibariyle verimli toprakların yer aldığı ovalardır.

İlçe sınırlarında her birisi diğerinden güzel ve çoğunluğu denize dik şekilde inen irili ufaklı 180 adet koy-körfez bulunmaktadır. Bu yapısıyla da tatile gelen misafirlere çok fazla gezilecek yer imkanı tanımaktadır.

Fethiye Koyları ve Plajları başlıklı yazımızı da okuduktan sonra bu konuda bizlere hak vereceksiniz.

Kıyı uzunluğunun 167 Kilometre civarında olduğu İlçe de ayrıca 18 adet ada bulunmaktadır. Bu adaların en önemlileri sırasıyla Şövalye Adası, Kızılada, Gemile, Ayanikola, Tersane, Domuz, Katrancı, Yassıca, Karacaören olarak listelenebilir. Unutmadan hatırlatmak gerekirse Fethiye’de 12 Adalar Tekne Turu’na katılırsanız bu adalardan bir çoğunu görme fırsatınız olacaktır.

Karakteristik olarak Akdeniz ikliminin görüldüğü ilçede, yaz ayları sıcak ve kurak geçerken, kış ayları ise ılık ve yağışlı şekilde geçmektedir. Buda yazımızın ilk paragrafında tanımladığımız Işıklar Ülkesi tanımını doğrular niteliktedir. İlçe yüz ölçümünün neredeyse %72 gibi büyük bir bölümü çam ormanları ve makiliklerden oluşmaktadır. Bu haliyle bizler için bir açık oksijen deposu görevi görmektedir.

Fethiye’de Yaşam Standartları

Şimdi de Ege ve Akdeniz’in kesiştiği noktada bulunan bu şirin ilçede yaşam standartları konusunu inceleyelim. Hemen hemen herkesin Fethiye ismini ilk duyduğu zaman aklına gelen bir takım sorular vardır. Bunlar sizler için cevaplamaya çalışacağız.

Mesela Devlet Memuru olarak çalışıyorsunuz ve Fethiye’ye tayin istemeyi düşünüyorsunuz, Fethiye’de hayat pahalı mı sorusu ilk aklınıza gelen sorudur. Hemen cevap vermek gerekirse Fethiye’de hayat tahmin ettiğiniz kadar da pahalı değildir. Diğer turizm bölgelerinden Bodrum yada Marmaris ile kıyaslandığı zaman ise çokta uygun kalmaktadır.

Ancak ülkemizde ki bir çok turizm beldesinde olduğu gibi çok işlek caddeler de bulunan Lüks Restaurantlar da yada eğlence mekanlarında fiyatlar İç Anadolu yada diğer bölgeler ile kıyaslandığı zaman biraz pahalı gelebilir. Bir örnek vermek gerekirse Fethiye sahilinde lüks bir restaurant’ta 4 kişilik bir aile olarak bir akşam yemeğine 100 – 150 TL ücret öderken Isparta yada Afyonkarahisar’da aynı koşullarda bir akşam yemeğini 80 – 100 TL aralığında yiyebilirsiniz.

Fethiye’ye yerleşmek istiyorsanız bu örnekten yola çıkarak diğer konularda da tahminler yürütebilirsiniz. Burada yaşamak isteyenleri bekleyen tek sıkıntı sayılabilecek olay Fethiye’de ev kiraları konusunda biraz yüksek fiyatların olmasıdır. Bunun nedenini de Fethiye halkının turizm beldesinin nimetlerinden faydalanmak istemesi, evlerini sezonluk olarak kiraya vermesi ve belkide bir yıl boyunca kazanacağı ücretleri bir sezonda kazanması bu nedenle de kışın evlerinin boş kalmasını çokta umursamaması olarak tanımlayabiliriz. Bu tanımlamadan sonra sanırım Fethiye halkı nasıldır sorusunun cevabını bir nebze de olsun öğrendiniz.

Ancak hemen ön yargılı olmamak gerekiyor. Çünkü Fethiye halkı hiç de dışarıdan tahmin edildiği gibi soğukkanlı değil. Aksine çok sıcak kanlı ve cana yakındır. Komşuluk ilişkilerine son derece önem verirler. Fethiye merkezin hemen 3 – 5 km dışına çıktığınız da güzelim Anadolu İnsanlarının misafirperverliğini hissediyorsunuz zaten. Bize göre de zaten Fethiye’nin en güzel mahallesi şehirden biraz daha dışarılara çıktığınız da karşınıza gelen mahallelerdir.

İlçenin geçim kaynağı sadece turizm olmadığı için Fethiye’de kışın ne yapılır gibi bir soru hiç aklınıza takılmasın. Çünkü kışın da bu ilçede hayat durmuyor ve yazın kadar olmasa da ona yakın bir şekilde devam ediyor. Yine Bu yazı içerisinde Fethiye’nin Kültürel Yapısı başlığında detaylarına değineceğimiz bir konu burada yaşayan insanların yanı sıra dışarıdan göç eden insanların da bir araya gelmesi ile çok renkli kişilikler ile dostluklar kurma şansınız oldukça yüksektir.

Turizm dışında bir geçim kaynağı da tarım olan ilçede istediğiniz her zaman pazarlarda taze ve doğal besinler bulabileceksiniz. Buda sağlıklı yaşamak isteyenler için arayıp da bulamadıkları bir seçenek sanırım. Ayrıca bölgede yöresel lezzetleri tadabileceğiniz cafe seçenekleri de çoktur.

Fethiye’de İş Potansiyeli

Şimdi de gelelim bu şehirdeki iş potansiyeline aslında yazımızın devamında yer alan Fethiye’nin Ekonomik Yapısı başlığımızda da bazı detaylarına değineceğimiz konunuz burada özetini yapacağız.

İşveren cephesinden değerlendirdiğimizde; Fethiye’de yaz aylarında nüfusun 2 – 3 katına çıktığı ve yoğun bir ziyaretçi akınına uğradığı gerçeği kesin. Ve bu durum ister tatil amaçlı gelip buraya yerleşmeyi düşünen isterse de yerel halk tarafından bir fırsata çevrilmek istenir sürekli olarak.

Hemen hemen her yaz sezonundan onlarca işletme açılır bu amaçla. Ancak kış döneminde ise bir çoğu ya kapanır ya da iş potansiyeli düştüğü için zarar eder. Ancak bu durum sektörel bazlıdır birazda. Yani dememiz o ki siz sadece turizm amaçlı değilde yerel halka da hitap edecek bir işletme açabilirseniz ve fikriniz daha önce burada hayata geçmemiş ise çok kısa sürede hedeflerinizin de üzerine çıkabilirsiniz.

Burada ayrıca kış aylarında 4 yıllık fakülte ve 2 yıllık meslek yüksek okulları olduğunu unutmamalıyız. Ve yatırımlarımızı bu yönde yapmalıyız.

İş arayan cephesinden değerlendirdiğimiz zaman ise; Bu bölgede genelde işletmeler üst paragrafta da bahsettiğimiz gibi turizm odaklı olduğu için yaz aylarında iş bulma konusunda hiç bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Hatta iş değil işçi bulmak sorun oluyor sezon içerisinde.

Ancak kış aylarında ise durumun aynı olduğunu söyleyemeyiz. Kış aylarından yaşanan bir iş bulma problemi oluyor. Fakat şunu hatırlatmak isteriz ki siz yaptığınız işte her zaman en iyisi olmayı hedefler ve bu doğrultuda kendinizi geliştirir iseniz hiç bir zaman iş arama yada bulamama probleminiz olmaz zaten iş teklifleri size gelir.

Fethiye Hava Durumu

Şimdi de bu şehrin bize göre en güzel yönünü sizlere anlatacağız. Yani Hava durumunu. Neden en güzel yönü derseniz bu yönüyle internette yer alan hemen hemen tüm tabirlere harfiyen uymaktadır bu şehrimiz. Düşünsenize kış aylarında bile güneş yüzünü sizden esirgemiyor.

Aslında yıllar yılı ilçenin turizm konusunda sürekli bir ivme kazanması ve yükselen taleplerin en kritik nedenidir bu durum. Belki biz ülkemiz de çok fazla yokluğunu hissetmiyoruz güneşin ama Avrupa’da yaz aylarında bile sürekli olarak sisli ve bulutlu hava da yaşamını süren yabancı misafirler bu güneşin kıymetini iyi biliyor.

Genel olarak yaz aylarının sıcak ve kurak geçtiği ilçede kış aylarında da ılık ve sağanak yağışlı bir hava hakimiyet sürmektedir. Tipik bir Akdeniz şehri olan ilçede eski isimlerinin anlamının ne derece isabetli olduğuna halen de şahitlik edebiliyoruz.

Eski isimlerinde “Işıklar Ülkesi” anlamını taşıyan şehir deyim yerindeyse gülen yüzü ile sizleri beliyor.

Fethiye’ye Ulaşım Bilgileri

Şimdi de gelelim Fethiye’ye nasıl gidilir sorusunun cevabını vermeye. Aslında bunun için birden fazla seçenek mevcuttur. Fethiye’ye Ulaşım için kara yolu yada hava yolu hangisini seçtiğinize bağlı olarak değişmektedir. ancak biz yazımızın bu kısmında size her iki seçenek içinde bilgiler vereceğiz.

Öncelikle istanbuldan fethiyeye uçakla nasıl gidilir onun tarifini yapalım isterseniz. Bildiğiniz üzere İstanbul’da iki farklı hava limanı var üçüncü havalimanı da yolda. Fethiye’de havalimanı seçeneği malasef yok ama çok yakınında bulunan Dalaman Havalimanı var. İstanbul Atatürk Havalimanı yada Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan hangisini kullanacaksanız varış güzergahı olarak Dalaman Havalimanı seçmeniz gerekmektedir. Dalaman’a geldikten sonra hemen Havalimanı içerisinde ister Havaş isterseniz de Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Muttaş araçlarından bir tanesini kullanarak çok uygun fiyatla yaklaşık olarak 45 dakikalık bir yolculuktan sonra Fethiye’ye gelebilirsiniz.

Peki karayolu tercih edenler için istanbuldan fethiyeye nasıl gidilir onu görelim isterseniz. İstanbul içerisinden hareket ettiğiniz noktaya göre İzmir istikametine ilerlemeniz gerekmektedir. Buradan sonrası izmirden fethiyeye nasıl gidilir diye soranları da ilgilendiren kısım aslında. İzmir’e kadar sağ salim geldi isek İzmir – Aydın arası otoban seçeneğini kullanarak hem daha güvenli hem de daha hızlı bir yolculuk yaparak Aydın’a ulaşabilirsiniz. Sonrasında Muğla tabelalarını takip ederek bu istikamete ilerliyorsunuz. Muğla Merkeze ulaştıktan sonra Fethiye tabelalarını görmeye başlayacaksınız zaten bundan sonrası için sadece dikkatli bir sürüş yapmak kalıyor.

Peki ankaradan fethiye ye nasıl gidilir tarif edecek olursak yaklaşık olarak 8 – 9 saatlik bir araç mesafesi olduğunu hatırlatarak başlayabiliriz. Ankara’da hareket ettiğimiz noktaya göre Afyonkarahisar istikametine doğru ilerledikten sonra Isparta Keçirborlu ilçesi yol ayrımını da geçtikten sonra Burdur iline doğru aracımızı sürüyoruz. Burdur iline kadar geldiysek yolun büyük bir kısmını geride bırakmış oluyoruz. Burdur’dan sonrası için Fethiye tabelalarını artık görmeye başlayacaksınız. Tek dikkat etmeniz gereken Burdur – Söğüt ilçesi kavşağından Fethiye yönüne dönmeyi unutmamanız olacaktır. Yine Antalya’dan Fethiye’ye de bu yolu kullanarak gidilebilmektedir.

Şimdide yaklaşık olarak farklı illerimiz ile Fethiye arasındaki mesafeleri inceleyelim.

  • İstanbul Fethiye arası yaklaşık olarak 814 kilometre mesafede ve ortalama 11 saat 30 dakika civarı sürmektedir.
  • Antalya Fethiye arası yaklaşık olarak 205 kilometre mesafede ve ortalama 3 saat 5 dakika civarı sürmektedir.
  • Kocaeli Fethiye arası yaklaşık olarak 724 kilometre mesafede ve ortalama 10 saat civarı sürmektedir.
  • Bursa Fethiye arası yaklaşık olarak 636 kilometre mesafede ve ortalama 8 saat 40 dakika civarı sürmektedir.
  • İzmir Fethiye arası yaklaşık olarak 347 kilometre mesafede ve ortalama 5 saat civarı sürmektedir.
  • Ankara Fethiye arası yaklaşık olarak 634 kilometre mesafede ve ortalama 8 saat 50 dakika civarı sürmektedir.
  • Kayseri Fethiye arası yaklaşık olarak 816 kilometre mesafede ve ortalama 12 saat civarı sürmektedir.
  • Adana Fethiye arası yaklaşık olarak 765 kilometre mesafede ve ortalama 11 saat 40 dakika civarı sürmektedir.
  • Samsun Fethiye arası yaklaşık olarak 1055 kilometre mesafede ortalama 14 saat civarı sürmektedir.
  • Muğla Fethiye arası yaklaşık olarak 131 kilometre mesafede ve ortalama 2 saat 15 dakika civarı sürmektedir.
  • Fethiye Ölüdeniz arası yaklaşık olarak 14 kilometre mesafede ve ortalama yarım saat (30 dakika) civarı sürmektedir.

Fethiye’de Gezilecek Yerler

Fethiye bir çok alternatif turizm seçeneğine olanak tanımasından dolayı gezilecek yerler konusunda da zengindir. Fethiye ilçesine tatile geldiğiniz zaman hiç sıkılmadan bir çok tarihi turistik mekanı yerinde görebilme şansını yakalayacaksınız.

Sitemizde ayrı başlık halinde yer verdiğimiz fethiye gezi rehberi içerikli yazımızda bu konuyu ayrıntılı olarak inceledik. Bu linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

İlçe de yer alan en önemli gezilecek yerlerin başında Ölüdeniz Plajı, Hisarönü Barlar Sokağı, Paspatur Çarşısı, Çalış Plajı, Katrancı Koyu, Oyuktepe Koyları gibi turistik alanlar gelmektedir. Ancak hemen şehir merkezinde değilde biraz daha dışarı doğru çıkıldıkça mesela fethiye antalya arası gezilecek yerleri keşfetmek istediğinizde Tlos, Saklıkent Kanyonu, Patara Plajı gibi önemli turistik mekanlarda keşfetmeniz için sizleri bekliyor olacaktır.

Fethiye yer alan koyları ve plajları detaylı olarak incelemek istiyorsanız Fethiye Koyları ve Plajları başlıklı yazımızı mutlaka okumalısınız.

Fethiye’de Yapılacak Aktiviteler

Aktivite konusunda çok çeşitlilik sunmakta olan ilçede en belirgin aktiviteler sırasıyla Fethiye Yamaç Paraşütü, Ölüdeniz Tekne Turu, 12 Adalar Tekne Turu, Saklıkent Safari Turu şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Web sitemiz tüm bu aktiviteler ile ilgili detaylı anlatımlara sahip yazılar bulabilirsiniz. Bunlara göz atmak için aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.

Ayrıca bölgesel turlara da katılmanız için bir çok seçenek mevcuttur. Doğa ile iç içe bir tatil hayal ediyorsanız Fethiye sizin için en doğru tercih olacaktır. Hatta öyle ki burada hem kamp yapıp hem de bu aktivitelere katılabilirsiniz.

Fethiye’nin Kültürel Yapısı

Fethiye Teke Yarımadası olarak adlandırılan bölgeye özgü kültürün izlerini taşımaktadır. Folklorik yapıdan da zengin bir kültürel yapıya sahiptir. Halk oyunları halk müziği unsurları bölgede yoğun bir şekilde görülmektedir. Mesela 3 telli bağlamanın büyük ustası Ramazan Güngör Fethiye’de yaşamıştır. Diğer yandan halk edebiyatı alanından Türk Dil Kurumu tarafından 1942 yılında ilk öykü ödülünü alan Cahit Beğenç’de Fethiye’de yaşamıştır ve buralıdır.

Fethiye halkı yayla göçlerini ve yörük kültürünü içeren sosyal davranışlara sahiptir. Ancak Akdeniz ve Ege’nin diğer şehirlerindeki örneklerine göre farklılık göstermektedir. Bunu da Seki – Temel – Ceylan Köylerinde özel günlerde sergilenen orta oyunlarından anlayabiliriz.

Yöre müziğinin ve halk dansının üstadlarından olan Köçek Mustafa Coşkun da burada her zaman saygı ile anılır. Yörük kültüründen gelen yerel halk son derece sıcakkanlı ve konuşmayı sever yapıdadır. komşuluk ve yardımlaşmayı sürekli olarak ön planda tutarlar. Bölgede ayrıca yörük kültürünün yaşatıldığı Yörük Kültürü Müzesi ve Çalış Bölgesinde Yörük Türkü Çadırı bulunmaktadır.

Yöresel lezzetlere göz attığımızda ise düğün ve mevlüt gibi törenlerde olmazsa olmazlardan birisi keşkek olarak karşımıza çıkmaktadır. Buğday’dan yapılan bu yemek hemen hemen her organizasyonda mevcuttur. Hatta halk arasında birisine düğünün ne zaman diye sorulmak istendiğinde “Keşkeği ne zaman yiyeceğiz” denilmektedir. Kültürüne bu kadar bağlı insanların yaşadığı ilçede düğünlerde ayrıca yöresel lezzetler olarak bulgur pilavı, etli nohut gibi yemekler de pişirilir.

Fethiye’nin Ekonomik Yapısı

Fethiye ekonomisinin en temel etkenleri turizm ve tarım olarak bilinmektedir. Ayrıca eski yıllarda bu şehirde madencilik sektöründe de girişimler bulunmaktaymış. Fakat son zamanlarda etkisini yitirmiş. Ayrıca köylerinde tarım dışında hayvancılık da halen aktif bir şekilde yapılmaktadır. daha çok küçük baş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Turizm anlamında her geçen gün ününü arttıran ilçe son yıllarda düzenlenen uluslarası turizm fuarlarına gösterdiği katılım ile kendini tüm dünyaya anlatmıştır. Ve sürekli olarak turizm konusunda gelişen ilçede gün geçmiyor ki yeni tesisler kurulmasın.

Uzun plajlara ev sahipliği yapan ilçede ekonomik olarak turizm 1 numara pozisyonundadır. Neredeyse tüm yatırımlar turizme endeksli olarak yapılmaktadır. Son yıllarda yapılan en büyük yatırımların biriside Babadağı Teleferik Projesidir. Doğrudan yada dolaylı olarak alışveriş içerisinde olduğu sektörlere ticaret hacmi ve istihdam yaratan turizm dışında bir diğer önemli faktörde tarımdır.

Bölgede tarım alanında ki ürün çeşitliliği hemen göze çarpmaktadır. Özellikle domates yetiştiriciliğinde ülkenin en önemli merkezlerinden birisi burasıdır. Ayrıca arıcılık faaliyetlerinin de yapıldığı ilçede yılın her ayı doğal ürünler bulmak mümkündür. Sağlıklı yaşam için en ideal şehirlerden birisidir.

Şimdi de gelelim bu ilçeyi görsel olarak tanımaya. Hemen aşağıda yer alan video ile bölgeyi yakında tanıma şansını yakalayabilirsiniz.

Fethiye Tanıtım Videosu

Fethiye’de Konaklama ve Otel Seçenekleri

Fethiye’de her çapta konaklama tesisi bulmak mümkündür. Butik oteller, tatil köyleri, premium hotel zincirleri, pansiyonlar ve bungalow konaklama tesisleri gibi, dilediğiniz metodu tercih edebileceğiniz seçenekler şehrin hemen her yerinde mevcuttur.

Göcek, Ölüdeniz ve diğer çevre koylarla çok ciddi bir turizm potansiyeline sahip Fethiye son yıllarda artan her şey dahil modasına ayak uydurmuştur. Ayrıca konsept olarak hemen hemen her konseptte hotel bulmanız mümkündür. Bir çok tatil yöresine nazaran fiyat olarak ekonomik seçeneklerin yer aldığı ilçede sizde uygun fiyatlara güzel bir tatil geçirebilirsiniz.

Yazımızın tamamını okuduysanız ve beğendiyseniz aşağıda yer alan butonları kullanarak sosyal medya hesaplarınızda paylaşıp bizlere destek olabilirsiniz. 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 7
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir