Gelibolu Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Gelibolu Gezilecek Yerler

0

Gelibolu gezilecek yerler – Gelibolu, Çanakkale’nin tarihi yapısı ve doğal güzellikleri ile ünlü ilçesidir. Her yıl pek çok sayıda turisti ağırlayan Gelibolu, harika iklimi ve duru, berrak denizi ile oldukça rağbet gören turizm yerlerinden biridir. İlçe merkezindeki tarihi yapı ve eserleri, Saros Körfezi’nde yer alan muhteşem koyları ile Çanakkale’nin turizm cenneti olarak sayılmaktadır. Gelibolu Feneri, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Gelibolu Savaş Müzesi, Piri Reis Müzesi, Bebek Kayalıkları, Kömür Limanı, Çimpe Kalesi ve Gelibolu Mevlevihanesi Gelibolu’ya gittiğinizde gezmeniz gereken en önemli yerlerdendir.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Gelibolu Yarımadası, Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı toprakların üzerinde kuruludur. Gelibolu Yarımadası özellikle ülkemizin gençlerinin ziyaret etmesi gereken ilk yerlerden biri olmalıdır. Milli park olan Gelibolu Yarımadası ilçeye yaklaşık 35 kilometre uzaklıktadır. İlçeden minibüsler ile veya özel aracınızla buraya gelebilirsiniz.

Bu milli park Çanakkale Savaşı’nda kara ve hava çatışmasında ülkesi için şehit olan, hayatlarını kaybeden askerler anısına yaptırılmıştır. Anıt ve mezarların bulunduğu bu yerde zaferin nasıl kazanıldığı hakkında bilgilere sahip olabilirsiniz. Gezerken gözlerinizin dolacağı manevi bir güce sahip bu alan sizi adeta o yıllara götürecek ve Çanakkale Savaşı ruhunu size yaşattıracaktır. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda herhangi bir  giriş ücreti bulunmamaktadır.

Gelibolu Gezilecek Yerler: Gelibolu Feneri

Gelibolu Feneri, Gelibolu’nun ilçe merkezinde yer alan sembolik bir yapıdır. Etrafında pek çok cafe ve restoran bulunan fener, halkın bol bol vakit geçirdiği oldukça işlek bir bölgedir. Yürüyerek rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Gelibolu Feneri 1856 yılında boğazdan geçen gemileri gözlemek ve rehberlik etmek için kullanılmıştır ve hala aktif bir şekilde Boğaz’ın gemi kontrolü görevini üstlenmektedir. Sahil boyu yürüyüp sonunda etrafındaki bir mekana oturup manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Gelibolu Gezilecek Yerler
Gelibolu Gezilecek Yerler

Gelibolu Gezilecek Yerler: Kömür Limanı

Kömür Limanı, Gelibolu’nun Saros Körfezi tarafında yer almakta ve ilçeye 22 kilometre uzaklıktadır. Ulaşımların özel araçla Edirne Çanakkale karayyolu ile özel aracınızla veya Değirmendüzü minibüsü ile limana ulaşım sağlayabilirsiniz. Sakin ve de huzur dolu, denizi berrak, etrafı yemyeşil bir alan olan Kömür Limanı, sessiz ve temiz bir yer arayanların adresidir diyebiliriz. Ayrıca su altı dalışı ile ilgilenen ziyaretçilerin de sıkça uğradığı bir mekân olan liman, eski zamanlarda kömür taşıma limanı olarak kullanıldığı için bu ismi almıştır. Bu yere ücretsiz bir şekilde gidip özellikle harika gözüken günbatımı keyfi yapabilirsiniz.

Gelibolu Savaş Müzesi

Gelibolu Savaş Müzesi, Gelibolu ilçe merkezinde feribot iskelesine çok yakın bir yerdedir ve merkezden yürüyerek rahatça ulaşılmaktadır. Turistler tarafından sıkça ziyaret edilen bir müzedir. Çanakkale Savaşı dönemine ait mühimmat, zırh, top mermisi, şarapnel, savaşta kullanılan silahlar gibi pek çok önemli tarihi eşyaya sahiptir. Çanakkale Savaşı’nın ruhunu anlayabilmek ve dönemin zorluklarını bizim için verilen mücadeleye şahit olmak için mutlaka gezip ziyaret etmeniz gereken tarihimizi barındıran bir müzedir. Bal mumu heykellerinin de bulunduğu ve o dönemi, askerleri, durumu açıklamakta yardımcı olan müzenin giriş ücreti ise yetişkin bireyler için 5, öğrenciler için 3 TL’dir.

Gelibolu Gezilecek Yerler
Gelibolu Gezilecek Yerler

Çimpe Kalesi

Çimpe Kalesi, Gelibolu ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta ve Karayokuş bölgesinde yer almaktadır. Çanakkale – Edirne yolu üzerinden Çimpe Kalesi’ne özel aracınız vasıtasıyla gelebilir ve bu eşsiz yapıyı görebilirsiniz.

Çimpe Kalesi, Osmanlı Devleti zamanında Orhan Bey’e Bizans’ın patronu Kantakuzen tarafından yardımlarına teşekkür maiyetinde hediye olarak verilmiştir. Ancak daha sonrasında bu hediye inanılmaz bir değer kazanarak Osmanlı Devleti’nin Balkanlar politikasında önemli bir hale gelmiştir. Girişleri ücretsizdir.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir