Ankara’yla özdeşleşen Gençlik Parkı, Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde kentin planının yapılması için davette bulunulan Hermann Jansen tarafınca tasarlanmıştır. Herman Jansen bu parkı; eğlencenin ve dinlenmenin adresi olarak, çağa da uygun şekilde dizayn etmiştir. Bu sayede Ankara Çayı’nda ki bataklığın kurutulması sağlanıp bir yandan da Cumhuriyet’in en önemli şehrine bambaşka görünüm kazandırılması amaçlanmıştır.
Üstelik hem kamusal alan hem de kentsel bakımdan da örnek oluşturulması sağlanmıştır. Parkın planı, Atatürk’ün başkanlık yaptığı Bakanlar Kurulu’nda onaylanarak, tasarımı başlamıştır. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın 24. Senesinde, tam anlamıyla Ankaralılara hizmet vermeye başlamıştır. Ankaralılar için oldukça değerli olan bu parkın en önem arz eden özelliğiyse, kentsel anlamda değer taşıması olduğunu söyleyebiliriz.
Gençlik Parkı Nerededir Ve Nasıl Gidilir?
Ankara’nın Altındağ ilçesinde ki Ulus semtinde Gençlik Parkı yer alıyor. Ulus meydanıyla bu parkın arasında 5 dakikalık yürüme mesafesi bulunuyor.
Gençlik Parkı ulaşımı açısından da Ankara metrosunun tercih edilmesinin çok doğru olacağını söyleyebiliriz. Ulus durağına geldiğinizde zaten karşı tarafta parkı göreceksiniz. Aynı zamanda Opera durağında inip kısacık yürüyüşün sonrasında da parka ulaşmanız mümkündür.
Gençlik Parkı Giriş Ücreti ve Ziyaretçi Saatleri Nasıl?
Parkın girişinde ücret alınmıyor, fakat içinde ki lunaparkın ücretli olduğunu söyleyebiliriz. Lunaparka girebilmek için küçük bir ücret sadece ödemeniz gerekiyor. Yalnız bu ücretin lunapark içinde ki oyuncaklara binişlerde ki ücreti kapsamadığını söyleyebiliriz.
Ziyaretçilerine kapılarını, 10.00 ve 22.00 saat dilimlerinde açtığını söyleyebiliriz. Parka giriş ve çıkış saatlerinde de mevsimlere göre esnekliklerin olduğunu söyleyebiliriz.
Gençlik Parkı İçinde Neler Var?
10 bin metrekare opera binasıyla ve 240 bin metrekarelik rekreasyon bölümleriyle dikkat çeken parkın içinde; tiyatro binasından tutunda pastanelerine, kafelere, nikah salonuna, kapalı otoparkına, gençlik merkezine, kültür merkezine ve turizm ofisine varana kadar tüm yapılar var.
Ayrıca 25 bin metrekare alanda ki lunaparkını da unutmamak gerekiyor. Bu park, Ankaralılar için çok önemli yere sahip diyebiliriz. Özellikle kültürel ve sosyal alanlar açısından önem teşkil ettiğini vurgulamak gerekiyor.
Gençlik Parkı Lunapark tüm Ankara halkının başlıca eğlence yerlerindendir. 1951 senesinde kurulan bu lunapark içinde, çok farklı oyuncak türlerini bulmak mümkündür… Çarpışan araba, asansör, dönme dolap ve kamikaze gibi farklı oyuncakları içinde park barındırıyor. Lunaparkın girişinde ücret alınıyor ve bu ücret kesinlikle oyuncakların ücretini kapsamadığını belirtebiliriz.
Gençlik Parkı Hakkında Genel Bilgiler
Ankara’nın tam göbeğinde 275.000 metrekarelik alana kurulan bu park, tarihi bakımdan önemli yerdir… Kentte ki halk buraya sevdikleriyle gelerek kafeteryalarında ya da çay bahçelerinde oturup harika zaman geçirebilirler. Onun dışında da, Harikalar Diyarı ve Göksu parkında ki aktiviteleri de Gençlik Parkı içinde yapmak mümkündür.
2007’de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce tekraren tasarlanan parkta, 6 çeşit giriş kapısı olduğunu söyleyebiliriz. Parkın çevresindeyse; Ankara Tren Garı, 19 Mayıs Stadyumu ve Ankara Arena Basketbol yapıları bulunuyor.
Ulusta bulunan Gençlik Parkı, yaz dönemlerinde daha çok ziyaret ediliyor. Nezih ve ferah ortamı olan bu park, daima rengârenk görüntülerle dikkat çekiyor. Kentin stresinden uzaklaşmak, sakinleşmek istiyorsanız park içinde ki türüme yolunda turlar atabilirsiniz.
Aynı zamanda yürüyüş yaparken havuz çevresinde dinlenerek, fıskiyelerin oluşturmuş olduğu görüntüleri de izleyebilirsiniz.