Ülkemizin her köşesi ayrı ayrı güzelliklere sahiptir. Yedi bölgeye sahip ülkemizde aynı mevsim aynı gün bile her bölge farklı bir iklim koşuluna sahipmiş gibi sıcaklık farklılıkları gösterir. Yolunuz Karadeniz Bölgesi’ne de düşecekse de her şehri ayrı ayrı güzellikler taşır ve bu bölgede adeta ömrünüzün uzadığını hissedeceğinizi düşünüyoruz. Giresun’da Karadeniz Bölgemizde, bölgenin doğusunda bulunan mutlaka gidilip görülmesi gereken önemli bir şehrimizdir.
Giresun, Karadeniz Sahil Otoyolunun üzerinde bulunan ve kara yolu ile ulaşımı gayet kolay bir ilimizdir. Yine Karadeniz Bölgemizin tipik iklimine sahip olan Giresun, her mevsim yağış almasının da etkisiyle yeşilin her tonunu barındıran bir şehrimizdir. Türkiye’nin de en kalabalık 44. İli olan Giresun’un toplamda 16 tane de ilçesi bulunur. Nüfusun yaklaşık %30 kadarı şehrin merkezinde yoğunlaşmıştır. Karadeniz sahil şeridine de 122 km uzunluğunda bağlantısı olan Giresun yeşille mavinin adeta dans ettiği eşsiz güzellikte bir şehrimizdir.
Giresun Gezisine Nasıl Başlanır?
Öncelikle belirtmek isteriz ki yolunuz Karadeniz’e düşecekse bu gezi yalnız yapılmaz. Oksijen fazlalığından mutluluk hormonlarınızın en yüksek seviyelere ulaşacağı bu şehirde sarılacağınız, elinden tutacağınız ve mutluluğunuzu paylaşacağınız; arkadaşlarınız, aileniz ya da sevdiğiniz mutlaka yanınızda olmalı deriz. Engebeli arazide yürürken birbirinize destek olmak, doğanın kucağında fotoğraflarınızı çekecek birinin olması ve geceleri belki de yatmadan önce kamp ateşinin yanında sohbet edeceğiniz biri olması gezinizin tadını artıracaktır.
Karadeniz Bölgesinin tipik iklim özelliklerini gösteren bir şehrimizdir. En çok yağış alan illerimizden biri olan Giresun’a yapacağınız seyahatte yağmurla karşılaşmamanız adeta olası bile değildir. Ancak, doğru zamanlamayı seçerseniz yağmurlu geçireceğiniz gün sayısını azaltmanız mümkündür. Seyahat çantanızı buna göre hazırlamanızı tavsiye ederiz.
Giresun şehrinde ulaşım genellikle D010 no’lu devlet kara yolu ile sahil kesiminden sağlanır. Ancak son dönemlerde şehre artan ilgi nedeniyle bu yol zaman zaman yoğun bir trafik içerir. Bu nedenle de belediye bu yolda iyileştirme çalışmaları başlatmıştır. Şunu belirtmek isteriz ki ildeki kara yolu ağı toplamda 368 km dir.
Ayrıca, sadece 77 km kadarı asfalt olan toplamda 6853 km zorlu köy yolu da sizi beklemektedir. Engebeli ve dar olan yollarda aracınızla giderken oldukça dikkatli ve yavaş ilerlemenizi öneririz. Ek olarak, aracınızın hangi mevsimde gelmiş olursanız olun kış lastiği olmasını öneririz.
Giresun Hakkında Bilgiler? Giresun Nerede?
Giresun ilimiz, Karadeniz Bölgesi’nde yeşile ve maviye doyuran ve tam 4000 yıllık bir geçmişi olan özel bir ilimizdir. Giresun şehrimiz gezip görülecek yerler bakımından da oldukça zengindir. Hem tarihi hem de doğal güzellikler bakımında çok çeşitli seçenekler sunar.
Şehir merkezi dışındaki gezip görülecek yerler birbirinden uzak mesafelere dağılmış bir şekilde konumlanmıştır. Giresun ili, Karadeniz’in Doğu kesiminde yer alan Trabzon ve Gümüşhane, güney kesiminde Sivas ve Erzincan batısında ise Ordu ile komşudur. Şehir, Aksu ve Batlama Vadileri arasında denize uzanan bir yarımada üzerinde kuruludur.
Giresun’un Yerel Özellikleri
- Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan ve kuzey kesimi boyunca Karadeniz’e sınırı olan il bir yarımada üzerine kuruludur.
- En bol ve dünyaca da kalitesiyle ünlü tarım ürünü fındıktır.
- Rize’den sonra en çok yağış alan Türkiye’nin 2. İli olma özelliğindedir.
- Şehir, Amazonlar, Kafkaslar, Bizans ve Osmanlı gibi pek çok medeniyeti gördüğü için kültürel mirasları açısından da oldukça zengindir.
- Giresun doğal maden suyu kaynakları ile de oldukça ünlü bir ilimizdir. İnişdibi ve Çaldağ maden suyu Giresun’dan çıkmaktadır.
- Giresun denilince akla fındık üretiminden sonra, karalahana ve hamsi gibi vazgeçilmez yemekleri gelmektedir.
- Giresun ilinde peştamal Karadeniz’in pek çok ilinde olduğu gibi kadın giysisinin vazgeçilmez bir parçası olarak görülür.
- Denize yakın kesimlerin nüfus yoğunluğu fazladır, denizden iç kesimlere doğru gidildikçe arazi koşullarının elverişsizliği nedeniyle nüfus yoğunluğu azalır.
- Yöre halkının büyük bölümü gelenek ve göreneklerine bağlıdır. Her yıl mart ayının 14. Günü yılbaşı kabul edilir.
- İl merkezi ve kıyı kesimlerde günümüz giysileri giyilirken, iç kesimlerde de yöresel kıyafetler tercih edilir.
- Bakırı ile ünlü Giresun ilinde bakır malzemeden yapılmış el sanatı ürünleri oldukça dikkat çeker.
Giresun Gezi ve Seyahat Rehberi
Her mevsim bol yağış alan Karadeniz Bölgesi’nin tipik iklimi görülen Giresun ilimizde kıyı kesimlerinden iç kesimlere doğru gidildikçe ve yükseklik arttıkça yağmurlu hava özellikle kışın soğuk günlerinde kendini kara bırakır. Gün içinde sabah kıyı kesiminde akşam da iç kesimlerde bir yerde olacaksanız yanınıza ona göre yedek giysi almanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca bol yağış alması nedeniyle de gür ve zengin bir bitki örtüsü ve balta girmemiş ormanlara sahip olan Giresun ilinde ağaç çeşitleri de saymakla bitmeyecek kadar çoktur dememiz mümkündür. Giresun ilinin % 38 i ormanlarla kaplıdır. Ayrıca, şehirde yaşı 500 yılı aşmış ağaçlarda oldukça dikkat çekmektedir ve çeşit çeşit zengin ağaç türlerinin belli başlı olanlarını sıralamaya kalkarsak;
- Göknar
- Kayın
- Kestane
- Akasya
- Meşe
- Ihlamur
- Dışbudak
- Karaağaç
- Akçaağaç
- Çam ormanları ( sarıçam, ladin)
- Çeşit çeşit meyve ağaçları ile doludur. Şehirde 2000 metrenin üstünde de alp bitkileri görülür.
Giresun’a Ulaşım
Giresun’a çeşitli ulaşım imkanları bulunmaktadır. Kara yolu ile ulaşmak isterseniz, zaten D010 Karadeniz Sahil Otoyolu üzerinde bulunan şehre, bu yolu kullanarak ulaşabilmeniz kolaylıkla mümkündür. Ayrıca havayolu ile ulaşmak isteyenler için de, Ordu ili sınırı içinde, Ordu – Giresun arasında deniz doldurularak yapılan Ordu – Giresun Havalimanına giderek ulaşabilirsiniz. Ordu – Giresun Havaalanı Giresun şehir merkezine yaklaşık olarak 26 km lik bir uzaklıkta olup, buradan da şehir merkezine servislerle ulaşmanız mümkündür. Ayrıca Giresun merkezinde bulunan Otobüs Terminali’ne yaşadığınız şehirden otobüse binerek de gelebilirsiniz.
Ayrıca, Giresun’a özel aracınızla gelmek isterseniz de, eğer İstanbul’dan yola çıkacaksanız; sırasıyla Sakarya, Bolu, Tosya, Merzifon, Samsun istikameti üzerinden yaklaşık olarak 940 km lik bir yolu aşarak ulaşabilmeniz de mümkündür. Ankara’dan gelmek isterseniz de Kırıkkale, Çorum, Merzifon, Samsun yolu üzerinden 600 km kadar yol aldıktan sonra ulaşabilmeniz mümkündür.
Giresun da Konaklama, Giresun Otelleri, Nerede Kalınır?
Giresun ilinde pek çok konaklama seçeneğiniz mevcuttur. Eğer şehir merkezinde bir yerde kalmayı düşünürseniz klasik otel ve pansiyon seçenekleriniz bulunmaktadır. Bunun dışında Tirebolu, Görele gibi büyük ilçelerle birlikte yayla turizminin gelişmiş olduğu Dereli ilçesinde de birbirinden güzel konaklama mekanları bulmanız mümkündür. Ayrıca yaylalarda konaklamayı düşünenler için de doğa içinde sessiz, sakin ve eşsiz bir ortamda dağ evi seçenekleri de Giresun’da sizi beklemektedir. Üstelik bu dağ evlerinde tam da doğanın ortasında uyanıp çeşit çeşit yöresel kahvaltılıkları ile karnınızı doyurmak sizin için hayatınızda yediğiniz en lezzetli kahvaltı olacağını düşünüyoruz.
Giresun Alışveriş, Gece Hayatı
Giresun’da gece hayatı, Karadeniz Bölgesi’nin en aktif illerinden biri olmasına rağmen pek aktif değildir. Eğer bar tarzı bir yer arıyorsanız ancak otellerin barları ile idare edebilirisiniz. Ancak kafe tarzı bir mekan arıyorsanız bulmanız daha kolay olacaktır. Buna ek olarak gece rakı – balık tarzı bir mekan arıyorsanız; şehirde 2 ya da 3 tane meyhane bulmanız söz konusu olacaktır. Bu meyhanelerden ilki şehrin en eski meyhanesi olarak bilinen Kulak Restoran’dır diyebiliriz. Manzarası Giresun adası olan bu restoran Giresun – Trabzon kara yolunun üzerinde 40 yılı aşkın bir süredir işletilmektedir.
Yine deniz manzaralı rakı içip balık yiyebileceğiniz bir mekan tavsiyesi isterseniz de 2. olarak Eşkina Restoran’ı söyleyebiliriz. Bu mekanın açılış tarihi çok eski değildir, ancak çok alternatif olmadığı için bu tarz mekanlara kısa zamanda çok beğeni toplamıştır. Bu mekanda özellikle tadına doyamayacğınız spesiyallerin başında eşkina – kaya levreği buğulama ve karides güveç gelmektedir. Yaz mevsimi ilginin yüksek olduğu mekana, kış aylarında da balık mevsimi olduğu için ilgi çok azalmamaktadır.
Bu şehre geldikten sonra bu geziniiz hazırlatacak bir şey almadan dönmek olmaz değil mi? Eğer bir anı ya da hediyelik eşya almayı isterseniz, şehir merkezinde magnet, anahtarlık tarzı şeyler bulmanız söz konusu olacaktır. Ancak yöreye has bazı şeyleri almak istiyorsanız, burada unutamayacağınız yöresel lezzetlerden de yanınızda götürmek isterseniz işte siz birkaç tavsiye;
- Tamzara dokuması kumaşlar
- Fındık
- Fındık ezmesi
- Fındık kreması
- Fındık yağı
- Tereyağı
- Peynir
- Pekmez
- Pestil
- Köme
- Fındıklı tel kadayıf gibi yöreye has lezzetleri de yanınızda götürmeniz mümkün olacaktır.
Giresun Yemekleri, Giresun’da ne Yenir?
Öncelikle söylemek isteriz ki Karadeniz Bölgesi’ne geliyorsanız aç dönmeniz mümkün değildir. Hem yemekleri çok lezzetli hem yapıldığı malzemeler organik ve doğal hem de oksijen bolluğundan yediklerinizi çabuk yakıyor ve çok çabuk acıkıyorsunuz. O kadar lezzetli yöresel yemekler var ki hangi birini anlatsak bilemiyoruz. İşte size bunlardan bazıları;
- Kara Lahana Çorbası: Karadeniz Bölgesi’nin her şehrinde son derece lezzetli olan kara lahana çorbasını içmeniz mümkündür. Ancak her şehirde ufak tefek farklılıklarla çok daha farklı hale getirilen bu Kara Lahana Çorbasını bir de Giresun’da içmenizi öneririz.
- Mendek Çorbası: Yöreye özgü mendek adı verilen bir bitki türünü soğan, pirinç, mısır, et suyu ve kuru fasulye ile pişirilerek yapılan oldukça farklı ama bir o kadar da lezzetli bir çorbadır.
- Etli Pancar ( Kara Lahana) Sarması: Kara lahanalar iyice haşlanıp yumuşatıldıktan sonra içine kıyma, soğan, pirinç ve maydanoz konularak tereyağı ile pişirilmesi ile ortaya çıkan muhteşem bir lezzettir.
- Pezik: Pezik adı verilen bir bitkinin soğan, tuz ve karabiber eklenerek tereyağında kavrulduktan sonra içine yumurta da kırılması ile yapılan son derece lezzetli bir omlet türüdür. Özellikle kahvaltılar da çok sevilerek tüketilir.
- Fasulye Diblesi: İnce ince doğranmış taze fasulyenin pirinç, soğan ve tereyağı ile kavrularak pişirilmesi ile hazırlanan çok güzel bir lezzettir. Hatta kış aylarında bu yemek taze fasulye bulunmadığı için taze fasulye turşusu kullanılarak da pişirilir.
- Isırgan Yemeği ( Isırgan Yağlaşı): Oldukça şifalı olan ısırgan otunun çıktığı dönemler de pişirilen yemek yöre halkı tarafından çok beğenilir. Taze ısırgan otunun içine sarımsak, un, soğan, nane, tereyağı ve tuz eklenerek pişirilmesi ile yapılır.
- Merevcen ( Diken ucu) Mücveri: Merevcen denilen oldukça şifalı ve lezzetli bir bitki türünün soğan, pirinç, karabiber ve nane ile iyice pişirildikten sonra üzerine yumurta da kırılarak omlet gibi pişirilen çok lezzetli bir yemek türüdür.
- Hamsi Böreği: Karadeniz Bölgesi içinde hangi şehre giderseniz gidim içinde hamsi olan bir yemek mutlaka vardır. Hamsi böreği de Giresun yöresine özgü oldukça lezzetli bir yiyecek türüdür. Hamsili pilav tarzında hazırlanan bir yiyecek türüdür. Tepsiye dizilen hamsilerin üzerine pirinçli, kuş üzümlü harç konur ve üzeri tekrar hamsi ile kapatılıp tereyağı eritilerek fırında pişirilir.
- Çalı Çiçeği Çorbası: Çalı Çiçeği denen otun soğan, salça, mısır yarması ve tereyağı ile pişirilerek hazırlanması ile oluşan değişik bir lezzettir.
- Kara Lahana Diblesi: Kara lahana diblesi de aynı fasulye diblesi gibi hazırlanır. Tek fark içine taze fasulye yerine küçük küçük doğranan kara lahana konulmasıdır.
- Mısır Unu Ekmeği: Karadeniz mutfağının olmazsa olmazlarından biridir. Mısır unu, su, tuz ve tereyağının iyice yoğurularak fırında ya da tava da pişirilmesi ile yapılır.
- Sakarca Kızartması: İyice haşlanıp suyu sıkılan sakarca bitkisinin tereyağı, tuz, karabiber, soğan ve yumurta da eklenerek alt üst pişirilmesi ile oluşan lezzetli bir yemektir.
- Yağlaş: Tereyağında tuz ile kavrulan mısır ununun içine su da katılarak iyice pişirilir ve üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek servis edilir. Mıhlamadan farkı içinde peynir bulunmamasıdır.
- Yeşil Domates Tuzlusu Kavurması: tuza bastırılarak önceden hazırlanmış yeşil domateslerin tereyağı, soğan ve sıvı yağ da eklenerek kavrulması ile oluşan mayhoş ve oldukça güzel bir lezzettir.
- Mantar Kavurması: Yıl boyunca oldukça yağış alan bu bölgemizde çok çeşitli ve lezzetli mantar türleri bulunmaktadır. Dikkat edilerek toplanan bu mantarların iyice yıkanıp doğrandıktan sonra soğan, biber, domates ve tereyağı ile güzelce kavrularak pişirilmesi ile oluşan eşsiz bir lezzettir. Yalnız zehirli mantar türlerinin de karıştırılabileceği göz önünde bulundurularak dikkatlice tüketilmelidir.
- Taflan Tuzlusu Kavurması: Yaz aylarında tuzlanıp saklanılan taflanların suda iyice yıkandıktan sonra soğan, tereyağı, ve sıvı yağ da eklenerek kavrulması ile hazırlanır. Farklı bir lezzettir, ancak taflanın oldukça şifalı olduğu bilinmektedir.
- Galdirik Kavurma: Galdirik adı ile bilinen bitkinin yıkanıp doğrandıktan sonra tereyağı, soğan, tuz, su ve isteğe bağlı olarak karabiber ve pul biber de eklenerek pişirilmesi ile yapılır.
- Siron: İnce ince rulolar halinde sarılan yufkaların 3 ya da 4 cm uzunluğunda kesilip, kesilen parçaların da tepsiye dik olarak dizilerek pişirilmesi ile yapılır. Üzerine de bolca sarmısaklı yoğurt dökülür ve yoğurdun üzerine de eritilmiş tereyağı gezdirilir. İçinde çok fazla malzeme bulunmamasına rağmen oldukça lezzetli ve güzel bir yiyecektir.
- Tel Kadayıf: Tel kadayıf , tereyağı, fındık ve şeker ile yapılan çok lezzetli bir tatlıdır. Bazen şekerli şerbet yerine pekmez dökülerek de pişirilir.
- Samaksa ( Bekmez Yağlaşı) : Üzüm, un ve sütten oluşan yaz aylarında üzümün bol olduğu dönemde sevilerek tüketilen bir tatlı türüdür.
- Darı Unu Helvası: Adı her ne kadar darı unu helvası olsa da mısır unu, buğday unu, tereyağı ve şeker kullanılarak hazırlanan son derece lezzetli bir helva türüdür.
Giresun da Yürüyüş ve Kamp Hazırlıkları
Giresun % 38 inin ormanlarla kaplı olması ile doğa yürüyüşü alanı oldukça fazla olan bir şehrimizdir. Ancak yolları oldukça zorlu, dik bayırları olan bir şehir olduğu için yorgunluğu göze almalısınız. Zaman içinde iyice turistik bir yer haline gelen Giresun’da yaylalar kamp yapmak için uygunken bu durumun daha çok turist çekmek için bir avantaj olacağı düşünülerek kamp alanları da son dönemlerde daha da artmıştır. Giresun’un en çok sevilen kamp ve yürüyüş alanlarından biri de Kümbet Yaylası olmuştur.
Yalnız kamp kuracaksanız yaylaların havasının geceleri gündüze göre çok çok daha soğuk olduğunu unutmamanızı ve yanınızda buna uygun giyecekler getirmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca macerayı ve doğayı sevenler için yine eşsiz bir kamp yeri olan Mavi Göl de cennet gibi görünüşü ve muhteşem doğası ile sizi bekliyor. Buraya gelirken de fotoğraf makinenizi unutmazsanız, şimdiye kadar çektiğiniz en güzel fotoğrafları çekeceğinizi düşünüyoruz.
Giresun da Gezilecek Yerler
Giresun Kalesi
Tam olarak kalenin yapıldığı tarih bilinmemektedir ancak, kaleyi M.Ö. 2. Yüzyılda Pontus Kralı tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Kale şehri ikiye bölen yarımadanın üzerindeki tepeye yaptırılmıştır. Bu sebeple de Giresun’un eşsiz manzarasını izleyebileceğiniz en güzel noktalardan biridir, Giresun Kalesi. Kaleye aracınızla Giresun’un içinde dar ve dik bir yokuşu çıkarak ulaşabiliyorsunuz. Düşük bir bedel ödeyerek gezebileceğiniz Giresun Kalesi mimarisine hayran kalacaksınız.
Giresun Adası
Karadeniz’de bulunan iki adadan biri olan Giresun Adası toplamda 40.000 m2 lik bir alanı kaplar. Ada il merkezinin yaklaşık 2 km kadar açığında yer alır. Mitolojide de güç tanrısı olarak bilinen Herkül’ün ziyaret ettiği ada olarak bilinen Giresun Adası güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin de oldukça ilgisini çekmektedir. Ada İngiliz BBC kanalında bile belgesel konusu olmuştur.
Giresun’dan kayıklarla 30 dakika gibi bir süre içinde ulaşılan Giresun Adası’nda, her yıl mayıs ayında 8yapılan Aksu Festivali kapsamında adanın etrafında kayıklarla gezilmektedir.
Giresun Müzesi
Giresun şehir merkezinde yer alan Giresun Arkeoloji müzesi oldukça ilginç tarihi eserlerle doludur. Aslında müze eski bir kilise olan Gogara Kilisesi’nin binasında yer almaktadır. 1800’lü yıllarda Rumlar tarafından yaptırıldığı bilinen kilise 1924 yılına kadar kilise olarak kullanılmıştır.
Sonrasında kilise 24 yıl boş bırakılmış ve 1948 yılında da bir miktar onarılarak 1967 yılına kadar da ceza evi olarak kullanılmıştır. Sonrasında 1988 yılında da Kültür Bakanlığının katkıları ile müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Girişi ücretsiz olan müzeyi yaz döneminde 09.00 – 19.00, kış döneminde ise 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkündür.
Kapu Camii
Şehir merkezinde Kapu mahallesinde bulunan cami 1461 yılında Osmanlı Dönemi zamanında inşa edilmiştir. Caminin dört bir tarafı kesme taştan inşa edilmiş özel bir yapıdır. Tek kubbesi olan caminin kemerli giriş kapısı da oldukça süslüdür. Yakın tarihlerde restore edilen cami aktif olarak ibadete açık bir şekilde kullanılmaktadır.
Tirebolu Kalesi
Kale Tirebolu ilçesinin ilçe merkezinde yer alır. Tarihi kaynaklarda kalenin Saint Jean Kalesi olarak da adı geçmektedir. Denizin üstünde küçük bir yarımada üzerine kurulmuş olan kalenin geçmişinin M.Ö. 15. Yüzyıla dayandığı bilinmektedir. Güney bölümünden merdivenle çıkmak mümkün olan kaleye bakıldığında surlarının günümüze kadar halen sapasağlam kalması dikkat çekmektedir. Giresun’a gittiyseniz Tirebolu Kalesini görmeden dönmeyin deriz.
Bedrama Kalesi
Kale Tirebolu merkeze 8 km kadar uzaklıkta yer alır. Örenkaya köyü Haşit Vadisi üzerinde kayalık alanda yer alan kale bölgeyi düşman işgalinden korumak için inşa edilmiştir. Ancak ne yazık ki tamamen yılışmış olan kalenin günümüzde sadece surlarının küçük bir kısmı halen ayaktadır. Yine de kalenin bulunduğu konum bölgeye hakim bir konumdadır. Kaleye vardığınızda ayaklarınızın altında kalan şehrin görüntüsü oldukça güzeldir.
Kümbet Yaylası
Karadeniz Bölgesi’nin hangi şehrine giderseniz gidin yayla turizmi oldukça yaygındır. Giresun il merkezine 52 km uzaklıkta yer alan kümbet Yaylası’da Giresun ili içindeki en güzel yaylalrdan biri olarak ünlenmiştir. Dereli ilçesinde yer alan yaylanın yolu dereli ilçesine kadar asfalt olmakla birlikte buradan da 22 km kadar toprak yol aşılarak yaylaya ulaşılmaktadır. Rakımı 1640 m olan yaylanın içinde de turizme hizmet veren pek çok tesis bulunmaktadır. Yayla o kadar aktiftir ki içinde PTT, bakkal, kasap, et lokantası gibi temel ihtiyaçlarınızı rahatlıkla giderebileceğiniz her türlü tesis de bulunmaktadır. Hatta yayla içinde 10 yataklı bir de otel hizmet vermektedir.
Kulakkaya Yaylası
İl merkekezine 45 km kadar uzaklıkta bulunan Kulakkaya Yaylası Dereli ilçesine bağlıdır. Deniz seviyesinden de yüksekliği 1500 m olan yayla birbirinden ilginç doğal güzelliklerle doludur. Yaylanın diğer yaylalara göre de ulaşımının kolay olması yaylaya olan ilgiyi daha da artırmaktadır.
Kuzalan Şelalesi
Aslında yeni yeni keşfedilen şelalenin her geçen gün ziyaretçi sayısı artmaktadır. Tabiat parkının içinde yer alan şelalenin döküldüğü yer de su seviyesi bel hizasını geçmeyeceğinden yaz aylarında serinlemek de mümkündür. Şelale Giresun merkeze 50 km mesafede yer alır.
Meryem Ana Manastırı
Giresun’un güney kesiminde Şebinkarahisar ilçesinde yer alan manastırın kuruluşu 481 – 490 yılları arasına dayanmaktadır. 19. Yüzyılda yenilenen manastır şehre 115 km kadar uzaklıktadır.
Giresun’u gezmek için Kaç Gün Yeterli
Gezmeye doyamayacağınız bu şehri doya doya gezmek için 7 ile 10 gün arasında vakit ayırabilirsiniz. Çünkü şehirde gezip görülecek yerler birbirinden kopuk kopuk ayrı uçlarda yer alır. Eğer bu kadar vaktiniz yoksa da 5 – 7 arasında da hızlandırılmış bir gezi yapabilirsiniz. Şehir içi ulaşımı da çok iyi olmasa da yine de ihtiyacı karşılayacak düzeyde minibüs, dolmuş seferleri bulunmaktadır. Eğer özel aracınızla da gidecekseniz aracınızın yüksek ve engebeli araziye uygun olması önemlidir.
Giresun da Mutlaka Katılmanız Gereken Aktiviteler
Yeşille mavinin buluştuğu bu güzel ilimizde burada geçireceğiniz zamanı daha da güzelleştirecek festivaller yapılmaktadır. Uluslararası Karadeniz Giresun aksu Festivali de her yıl mayıs ayında kutlanmaktadır. Aksu çayının denize döküldüğü yerde düzenlenen festival 3 – 4 gün kadar sürmektedir. Yine Uluslararası Dereli Kümbet Kültür ve Sanat Festivali de her yıl temmuz ayında düzenlenen ve 30 – 40 bin kadar kişinin katılımıyla gerçekleşen oldukça eğlenceli bir festivaldir.
Sonrasında Kuşdili Kültür Turizm ve Sanat Festivali de Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy’de düzenlenir. UNESCO tarafından da İnsanlığın Somut Olmayan Dünya Miraslarını korumak için düzenlenir. Festival sayesinde yöre halkının kullandığı kuş dili dünyaya tanıtılmaktadır.
Giresun’a Ne Zaman Gidilir?
Giresun ilimize yapmak istediğiniz aktivitelere göre gideceğiniz zaman değişiklik gösterir. Eğer eğlenceli bir gezi istiyorsanız; mayıs ve temmuz ayları arkasında festival zamanlarını tercih edebilirsiniz. Kış aylarında da çok ayrı bir güzelliği olan şehrin bize göre her yerini gezip görmek istiyorsanız nisan/ ağustos ayları arasında daha uygun olacağını düşünüyoruz.
Giresun Seyahati Ne Kadara Mal Olur?
Buraya yapacağınız seyahat elbette ki sizin yapmak istediğiniz tatil şekline, bir yerden başka bir yere gitmek için kullanacağınız araçlara yani kısacası yaşam biçiminize göre değişir. Oldukça uygun fiyatlı konaklama noktaları da bulabilmeniz mümkünken lüks bir otelde de konaklayabilirsiniz. Biz ortalama bir maliyet hesapladığımız da 3000 / 4000 TL arasında bir harcama yapacağınızı düşünüyoruz.
Giresun’a Kadar Gelmişken Ziyaret Etmeniz Gereken Yerler
Eğer vaktiniz varsa buraya kadar gelmişken Giresun’un komşu illeri olan; Trabzon, Ordu, Bayburt, Rize, Gümüşhane illerini de mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Hepsi birer Karadeniz şehri olsa da ve bu kadar yakın olsalar da ayrı ayrı güzelliklere sahiptir.
Giresun Gezisi Yapacaklara Uyarılarılar
Öncelikle belirtmek isteriz ki, Karadeniz havası belli olmaz. Uymadığınız bir anda yağmur bastırabilir. Gündüz gayet sıcak olan hava gece buz gibi olabilir. Bu sebeple de yanınıza yaz mevsiminde bile gitseniz kışlık kalın giysiler, bot ve yağmurluk da almanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca, Giresun ilinde halen yol sorunu bulunmaktadır. Yolların çoğu çakıllı, dik yokuşları olan ve engebeli bir arazi üzerindedir. Buna da dikkat ederek aracınızla gidecekseniz gitmeden önce aracınızın lastik ve fren kontrolünü mutlaka yaptırmanızı öneririz.
Son olarak da yediklerinize dikkat edin diyebiliriz. Buranın lezzetli yemeklerine kendinizi kaptırıp midenizi rahatsız edebilirsiniz.