Hakkari Gezilecek Yerler listemiz sayesinde Doğunun önemli illeri arasında bulunan Hakkari’yi yakından tanıyacağız. Hakkari İli, Türkiye’de Doğu Anadolu Bölgesi’nin, doğusunda yer almaktadır. Tarihi yapıları, kaplıcası, vadisi, şelalesi ile gezilmesi, görülmesi gereken yerleri vardır. Doğu’da ki en kalabalık iller arasındadır. Tarihte de Pers, Urartu, Arap egemenliklerinden geçmiş bir ilimizdir. Birçok Millete ev sahipliği yapmış bir ildir. Doğu tarafında İran, Güneyinde ise, Irak yer almaktadır. Sizler için, Hakkari gezilecek yerler listesi oluşturmak istedik ve bir derleme yaptık.
Hakkari Gezilecek Yerler Listesi
- Meydan Medresesi
- Seyithan Gölü
- Merga Bütan Kayak Merkezi
- Kayme Sarayı
- Dev Evleri
- Peri Bacaları
- Cilo Bozları
- Şemdinli Taş Köprü
- Zümrüt Dağı Kaplıcası
- Cennet-Cehennem Vadisi
- Rüya Plaza AVM
- Berçelan Yaylası
- Zap Vadisi
- Zeynel Bey Medresesi
- Kilim Müzesi
- Ava Ore Şelalesi
- Durankaya Yaylası
Meydan Medresesi
Meydan Medresesi, Hakkari Merkez’de, Biçer mahallesinde, yer almaktadır. Kale altı mezarlığının doğusunda, kurulmuştur. Medresenin, giriş kapısında ki kitabede, 1700-1701 yıllarında İbrahim Bey tarafından yaptırılmış olduğu bilinmektedir.
Medresenin revaklı avlusu, yıkıktır. İç avlulu, iki katlı, düz damlı medreselerden biridir. Düz kesme taş ve kireç yapımıdır. Medreseye, Güney cephesi ortasında ki taç kapı ile girilir.
Alt katın revakları farklı şekillerde başlık ve kaidesi olan silindir gövdeli sütunlara ikinci katta payelere oturmaktadır. Dikkatleri çeken, farklı bir yapıdır. Hakkari gezilecek yerler listesinde görmeniz gerekmektedir. İki katta da yanlarda dörder revak gözü vardır. Revak gözleri, sivri kemerlidir. Bölümleri tonoz örtülüdür. Avlu, Doğu ve Batısında ise, Medrese hücreleri yer almaktadır.
Seyithan Gölü
Seyithan gölü, Hakkari’de, Yüksekova ilçesi, Yazılı köyünde yer almaktadır. Cilo dağının, zirvesini süsleyen göldür. Dağın zirve noktasında oluşan çöküntüde, kar, yağmur ve su birikintileri sonucunda olmuştur.
Suyun mavi ve berrak oluşu, güzel bir manzara oluşturmaktadır. Hakkari gezilecek yerler arasında, bu doğal gölü görmelisiniz. Gölün ismi, Hakkari beylerinden biri olan, Seyithan ismi ile, kabul edilmiştir. Şehre gelenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir noktadır.
Seyithan Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Şehre düzenlenen turlara katılarak, taksi ile ya da şahsi aracınız ile tabelalar takip edilerek ulaşım sağlanır.
Merga Bütan Kayak Merkezi
Merga Bütan Kayak Merkezi, Hakkari’den 12 km uzaklıkta yer almaktadır. Kayak merkezi 2010’da hizmete başlamıştır. Toplam olarak, 4 km olan 3 pisti vardır.
Yıl içerisinde, 6 ay kayak merkezi olarak, hizmet vermektedir. Kış sporları, aktiviteleri burada yapılmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği kayak merkezidir.
İran ve Irak tarafından ilgi gören bir kayak merkezi olmuştur. Telesiyej hattı bulunmaktadır. Teleferik ile, gezebilir ve manzaranın güzelliğini tepeden izleyebilirsiniz. Konaklama imkanı yoktur. Ancak merkez de kalabilirsiniz.
Kayak merkezinde, kayak malzemeleri de bulunmaktadır. İster yanınızda götürür isterseniz de oradan alabilirsiniz. Aynı zamanda kayak merkezinde çocuklar için, kayak eğitimi de verilmektedir.
Kayme Sarayı
Kayme Sarayı, Hakkari’de, Şemdinli’de, Bağlar köyünde yer almaktadır. Kitabelerden bilindiğine göre, 1900’lü yıllarda yaptırılmıştır. İsim olarak kimin yaptırdığına dair net bir bilgi yoktur. Hakkari gezilecek tarihi yerler listesinde, mutlaka görmeniz gereken bir yapıdır.
Ancak yapının, Seyit Ubeydullah’ın oğlu, Seyit Muhammed Sıddık tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Kayme Sarayı, iki katlı bir yapıdır. Yalnızca, Güney kısmında ki duvarları ayakta kalmıştır. Yapının, üst örtüsü yıkılmıştır.
Dev Evleri
Hakkari Dev Evleri, nam-ı diğer Dirheler, Hakkari’de Yüksekova ilçesinde yer almaktadır. Tirşin yaylasındadır. Kayalara oyulmuş dev boyuta sahip yapılardır. Hakkari gezilecek yerler listesinde görmeniz gereken bir yerdir.
Dirheler, Asur saldırılarına karşı, haber alma kuleleri ya da yaylaya çıkılan sürüleri korumak için yapılmıştır. Yayla güvenliğini sağlamak amacıyla, yapılmış savunma kütlesi oldukları bilinmektedir.
Peri Bacaları
Peri bacaları, Hakkari’de, Yavuzlar köyünde yer alan, Hakkari’nin Kapadokya’sı olarak bilinen yerdir. Pamukkale’ye benzerdir. Antik kalıntı olarak kabul edilir.
Yaz-kış ayrı güzel bir manzara oluşturmaktadır. Burada farklı etkinlikler düzenlenmektedir. Bu şekilde, bölge de tanıtılır. Turizme katkı sağlanır.
Peri bacaları, bölge de volkanik patlama olayı sonrasında, dağılan kayaçların rüzgar ve yağmur suları ile aşınması sonucu oluşmuştur. Doğal bir olay ile, oluşmuş olan yapılardır.
Peri Bacalarına Nasıl Gidilir?
Yavuzlar köyüne giden toplu taşıma araçları ile, ya da şahsi araçlarınız ile, Peri Bacalarına ulaşım sağlanmaktadır.
Cilo Bozları
Cilo Bozları, Hakkari il sınırında yer almaktadır. 4130 rakımlıdır. Türkiye’de ki ikinci en yüksek doruktur. Bu sebeple, her mevsim kar vardır. Buzul dağının özelliklerini taşımaktadır. Buz kütlelerinde oluşan mağaralar vardır ve kesinlikle görmeniz gerekmektedir. Buzul dağlarının geçmişi 3500 yıla dayanmaktadır. Görmeye değer bir güzelliktedir. Hem manzarası hem havası büyüleyicidir. Dağ tırmanışları da burada yapılmaktadır.
Cilo Bozları’na Nasıl Gidilir?
Hakkari Yüksekova ilçesinde, Yazılı köyünde bulunmaktadır. Özel araçlar ile gelerek belirli bir mesafeyi de yürümeniz gerekir. Bu şekilde ulaşımı sağlanmaktadır.
Şemdinli Taş Köprü
Şemdinli Taş Köprü, Hakkari Şemdinli’de, Nehri (Bağlar) köyünde yer almaktadır. Nehri taş köprünün, yapılış zamanı ve kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir.
Bazı kaynaklara göre, 19. Yüzyıl’da Seyit Mehmet Sıddık tarafından yapıldığı geçmektedir. Köprü yüksekliği, 11 metre, uzunluğu 20 metredir. Tek gözlü köprüdür. Onarımdan geçmiştir. Günümüzde hala sağlam bir durumdadır. Köprü, kesme taş ve molozdan yapılmıştır. Şemdinli deresi üzerine kuruludur.
Nehri ve Irak arası bağlantılar bu köprü ile, sağlanmıştır. Köprünün, iki ayağı da kayalıklara oturtulmuş şekildedir. Doğa ve tarih severlerin Hakkari mutlaka gezilecek yerler içerisinde, bu yapıyı görmesi gerekiyor.
Şemdinli Taş Köprü’ye Nasıl Gidilir?
Taş köprü, Şemdinli’ye 12 km, Nehri köyüne, 3-4 km uzaklıktadır. Özel araçlarınız ile, ya da köye giden dolmuşları kullanarak köprüye ulaşım sağlanabilir.
Zümrüt Dağı Kaplıcası
Zümrüt Dağı Kaplıcası, Şırnak’ın, Beytüsşebap ilçesine, 7 km uzaklıktadır. Kato dağında bulunan, sıcak termal sudur. Hakkari, Van, Batman, Mardin illerinden ziyaretçileri vardır. Termal su, bazı hastalıklara şifadır.
Romatizma, cilt hastalıkları, bel fıtığı gibi rahatsızlığı olanlar, kaplıcayı daha çok ziyaret etmektedir. Hava sıcaklığı yüksek olsa da kamp yaparak kaplıcanın tadını çıkarmak isteyenler burayı tercih etmektedir. Manzarası ve havası güzel bir yerdir. Termal su havuzu açık havadadır.
Zümrüt Dağı Kaplıcası’na Nasıl Gidilir?
Hakkari’ye 7 km uzaklıkta Ilıcak köyünde yer almaktadır. Ilıcak köyüne giden toplu taşıma araçları ile, ya da özel araçlar ile ulaşım sağlanmaktadır.
Cennet-Cehennem Vadisi
Cennet-Cehennem vadisi, Hakkari’den yaklaşık 40 km uzaklıktadır. Vadi doğal güzellikleri barındıran bir yerdir. Türkiye’nin ikinci yüksek zirvesi olan Cilo Dağı tektonik hareketler sonucu oluşmuş toros dağlarının uzantısı olan buzul dağdır. Altı büyük zirvesinden en çok bilineni Cehennem Vadisi’nde bulunun 4135 metre ile Reşko (Ulu Doruk) zirvesidir.
Vadi, gidip, görmeye değerdir. Vadide, kamp, dağ sporları, doğa yürüyüşleri, kaya tırmanışları yapılmaktadır. Etkinlikler düzenlenerek, burayı daha fazla tanıtmak amaçlanmıştır.
Cennet-Cehennem Vadisi’ne Nasıl Gidilir?
Cnnet-Cehennem vadisi, Kırıkdağ Köyü mevkiinde, Cilo dağındadır. Özel araçlarınız ile, ya da turlara katılarak vadiye gelebilirisiniz. Özel araçlar ile, Hakkari-Van yolu takip edilerek Kırıkdağ köyüne varılır, daha sonra tabelalar yardımı ile, ulaşım sağlanır.
Rüya Plaza AVM
Rüya Plaza AVM, Hakkari’de merkezde yer alan bir iş merkezidir. Birçok ünlü marka, Bowling salonu, sinema salonu ile güzel bir alışveriş merkezidir. Hakkari’de az alışveriş merkezi olduğu için, halk tarafından ilgi görmekte olan bir yerdir. Hakkari de alışveriş yapmak isterseniz bu alışveriş merkezini ziyaret edip, gezebilirsiniz.
Bercelan Yaylası
Bercelan Yaylası, Cilo Dağı ve Seyithan Gölü’nün yer aldığı, Hakkari’nin en güzel manzaralarının bulunduğu bir noktadır. Diğer tüm şehirlerde gerçekleşmiş olduğu gibi, Hakkari’de de halk tarafından, yaz aylarını geçirmek için çoğu zaman yaylaları tercih ediyorlar.
Yayla içerisinde dağcılık, kayakçılık, doğa yürüyüşlerini gerçekleştirebilirsiniz. Yaz döneminde burayı ziyaret eden biri, dört mevsimi yaşama şansına sahiptir. Alt kısımlarında yaz ayları yaşanırken, üstte çiçek ve yeşilliklerin görülmesi mümkün ve onun da bir üstünde karları görebilirsiniz.
Yayla sahip olduğu bu muhteşem özelliği ile dağcılık, kayakçılık, doğa yürüyüşü gibi sporlarla uğraşmak isteyenlerin geldiği bir yerdir. Yaz aylarında buraya çıkan köy halkı tarafından etkinlikler düzenlenmektedir. Havası bir ayrı suyu bir ayrı olan bu yaylayı mutlaka ki ziyaret etmelisiniz.
Bercelan Yaylası Nasıl Gidilir?
Hakkari’ye 17 km uzaklıktadır. Ulaşım şahsi araçlar ile, ya da taksilerle sağlanabilir.
Zap Vadisi
Zap Vadisi, Hakkari’de yer almakta olan dağın ve kayaların bolca çevrili olduğu vadidir. Yeşilin, dağların ve zap suyunun birleşimi ile, harika bir manzara oluşmuştur. Yaz-kış her mevsim farklı bir güzelliğe sahiptir.
Türkiye’de ki en sarp, dağlık alanlardan birisidir. Doğa severler ve fotoğrafçılar burayı mutlaka ziyaret etmelidir. Manzarası ve temiz havası ile, görenleri büyüleyen bir yerdir.
Zeynel Bey Medresesi
Zeynel Bey Medresesi, Hakkâri’nin Biçer Mahallesinde bahçeler arasında bir yerde, dere kenarında yer almaktadır. 1998 yılında Hakkâri’de başlatılan yüzey araştırması sırasında tespit edilmiştir. Medrese, kuzey-güney doğrultusunda ve 17.20×22.20 m dış ölçülerinde dikdörtgen bir alana oturan yapı olarak tanımlanmıştır.
Medrese yapı olarak, bu dönemde büyük ölçüde yıkıldığından kazı ve temizlik yapmadan planını tam olarak ortaya koymak mümkün olmamıştır. Ancak ortada bir avlusu ve bunun tarafından sıralanan medrese odaları olduğu görülmektedir. Odalar kare ve dikdörtgen planlı, üzerleri beşik tonoz örtülüdür. Medresenin tamamında, moloz taş ve kaba taşlar kullanılmıştır.
Kilim Müzesi
Kilim Müzesi, Hakkari Merkez’de, Cumhuriyet caddesinde yer almaktadır. Kilim müzesi, 2008 yılında Valilik tarafından açılmıştır. Müze’de el emeği, göz nuru el sanatları sergilenmektedir. Dokuma, farklı kilimler sergilenmektedir.
Hakkari Valiliğinin, kilimler için yaptığı projede, daha iyi ve hızlı olması için 3 ayrı atölyede 150’ye yakın genç kız kilim dokumaktadır. Bu kilimler ise, şehir dışına satılmaktadır. Hediye olarak da alınabilir. Müzeye giriş ücretsizdir.
Kilim Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Merkez’de yer aldığı için, ulaşımı kolayca sağlanabilir. Yürüyerek ya da şehir içi toplu taşıma araçları ile, sağlanabilir.
Ava Ore Şelalesi
Ava Ore Şelalesi, Hakkari’de merkezde yer almaktadır. Ulaşım kolaydır ancak, yollar biraz bozuktur ve dikkatli olmanız gerekmektedir. Şelale görmeye değer bir doğal güzelliğe sahiptir.
Keşfedilmesi gereken güzel alanlardan birisidir. Ailenizle, arkadaşlarınızla gelerek güzel vakitler geçirebilirsiniz. Çadır kampı yapmak için de uygun bir alandır. Şelaleden dolayı serindir. Yaz ayları daha çok tercih edilmektedir. Kışın da bambaşka bir manzara oluşturur.
Çevrede konaklama imkanı da sağlanabilir. Tesisler yer almaktadır. Şelale, serin ve tertemiz havası, soğuk suyu, yeşiliyle eşsiz bir manzaraya sahiptir. Ava Ore Şelalesi, bölgeyi etkisi altına alan soğuk hava nedeniyle, kış aylarında donmaktadır. Bahar aylarında gürül gürül akan şelalenin buzla kaplı görüntüsü yerli ve yabancı ziyaretçilerine, görsel şölen sunuyor.
Fotoğraf tutkunlarına da birbirinden güzel kareler yakalama fırsatı veriyor. Şelale, yaklaşık, 20 metre yükseklikten akıyor. Sınırda ki İran ve Irak’tan da yoğun ilgi gören bir yerdir.
Ava Ore Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?
Ava Ore Şelalesi, Hakkari-Çukurca yolu, 30. Km de yer alıyor. Özel araçlarınız ile, şelaleye gidebilirsiniz.
Durankaya Şelalesi
Durankaya Şelalesi, Hakkari’nin Durankaya beldesi yolunda bulunan şelaledir. Çevreye güzel bir görünüm kazandıran şelale, kış aylarında şiddetli soğuklar nedeni ile donmaktadır.
Durankaya’nın Bağlarbaşı ve Dere Üstü Mahalleleri arasındaki yolda geçmekte olan yüksek kayalıkların yamaçlarından süzülmektedir. Hakkari gezilecek yerler arasında, görmeniz gereken bir şelaledir.
Yaz aylarında şehir sakinleri başta olmak üzere, beldeye gelen yerli turistlerin hatıra fotoğrafı çektirmeden geçmediği ve kayalıkların eteklerinde süzülen, etrafa ise masmavi bir görünüm veren manzarası ile, sık sık ziyaret edilen bir yer olmuştur.
Yaz aylarında şelalenin önünde, hatıra fotoğrafı çektirebilirsiniz. Kışında, buzla kaplanan şelalenin muhteşem görüntüsünü koruması fotoğrafçıların ve doğa severlerin ilgisini çekiyor.
Durankaya Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?
İl merkezinden, Durankayaya giden toplu taşıma araçları ile, ya da şahsi araçlarınız ile Durankaya yolu takip edilerek şelaleye gidilebilir.
Hakkari’de Yapılacak Aktiviteler
- Alışveriş yapmak için Cumhuriyet Caddesine gitmek.
- Meydan Medresesi’ni ziyaret etmek.
- Restoranlardan yöresel lezzetlerin tadına bakmak.
- Taş Köprüyü görmek ve fotoğraf çektirmek.
- Kaya resimlerini incelemek.
- Bercelan Yaylasında kamp yapmak.
Hakkari Mutfağı
Hakkari, gezilecek doğal ve tarihi güzellikleri kadar mutfağı ile de güzel bir ilimizdir. Coğrafi konumu nedeniyle, birden fazla kültüre ev sahipliği yapmasından dolayı, köklü bir mutfak kültürüne sahiptir. Hakkari Mutfağı, et yemekleri ve çorbaları ile meşhur bir ilimizdir. Çorbalar her sofrada olmazsa olmazlardandır. Et yemekleri de çeşitli ve sevilen lezzetlerdendir. Hakkari’nin en sevilen lezzetlerinden bahsedecek olursak;
Parmak Kebabı; Patlıcan, domates, biber, kuru soğan kullanılarak yapılır. Sebzelerin ve kuşbaşı etin bir arada olduğu yemek çeşididir.
Kemikli Kavurma; Hakkari sofralarının en meşhur yemeklerinden biridir. Özellikle bayramlarda sofralardan eksik olmaz.
Keşkek; Geçmişten beri, Anadolu’nun sevilen lezzetlerinden birisidir. Ana malzemesi buğdaydır. Nohut, tavuk eti ve kırmızı et ile yapılmaktadır. Mutlaka denemeniz gereken bir lezzettir.
Jajik; Türk mutfağında herkesin bildiği, cacığın otlu hali Hakkâri’de Jajik olarak adlandırılmaktadır. Hakkâri’nin etli yemeklerinin yanına çok yakışan bir lezzettir. Özellikle sıcak günlerde içinizi serinletecek bir yiyecektir. Görüntüsü ile haydariye benzetilen jajik, yoğurt, rendelenmiş salatalık, Hakkâri usulü otlar kullanılarak yapılır. Bol sarımsakla hazırlanmakta olan lezzetli ve hafif bir yiyecektir.
Yüksekova Kebabı; Her yörenin kendine özgü kebap çeşidi olduğu gibi, Hakkari’nin de dana kıyma ile hazırlanan kebabı meşhurdur ve sevilen bir lezzettir. Püf noktası ise kuyruk yağı ile hazırlanmasıdır.
Tandır Ekmeği; Özel olarak yapılmış tandırlar vardır ve bunlara hamurlar şekil verilerek yapıştırılır. Çok lezzetli bir ekmektir.
Sengeser; Hakkari ve Van mutfaklarında daha çok yapılmakta olan sengeser adı verilen, et yemeğidir. Kuşbaşı et ve yeşil mercimek ayrı yerlerde haşlanır, daha sonra soğanlar zeytinyağı ile kavrulur. İçerisine, haşlanan yeşil mercimekler ve kuşbaşı et eklenerek, bir süre daha pişirilir ve bu şekilde tabaklara alınır. Üzerine kurut ve çökelek eklenerek servis edilir.
Corti Aşı; Hakkari’ye özgü lezzetlerden birisidir. Lahana turşusu, biber sarımsak, buğday ve et ana malzemesidir.
Lalaped; Hakkari’ye özgü, sevilen tatlılardan biridir. Lokmaya benzeyen, lezzetli bir tatlıdır, üzerine şerbet dökülür. Özellikle ramazan aylarında, yapılan bir tatlı çeşididir. Hakkari’ye yolunuz düşerse, mutlaka tadına bakmalısınız.