Iğdır Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Doğu Anadolu

Iğdır Gezilecek Yerler

0

Ülkemizin en doğusundaki şehri Iğdır gezilecek yerler konusunu yazımızda sizler için inceledik. İlk olarak Iğdır’ın gezilecek yerlerini incelemeden önce kısaca şehirle ilgili önemli bilgiler vereceğiz. Şehir hakkında ne kadar bilgi edinirseniz, geziniz esnasında da o derece verim alabilirsiniz. Iğdır yukarıda belirttiğimiz üzere en doğuda konumlanan ülkemizin sevimli illeri içerisinde yer alıyor. Doğunun diğer illeriyle kıyaslandığında Iğdır’ın mikro klima iklimine sahip olduğunu ve bu yüzden de Akdeniz ikliminin görüldüğünü söyleyebiliriz.

Hem tarihi hem de kültürel bağlamda Iğdır’ın önemli kent olduğunu ülkemiz için söyleyebiliriz. Özellikle Doğu Anadolu’ya geziye çıkan birinin karşılaştığı Akdeniz iklimi doğal olarak şaşırtıcıdır. Iğdır’ın tarihine ve özellikle değinmeden önce ilçelerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Tuzluca
  • Karakoyunlu
  • Aralık

Yukarıda belirttiğimiz üzere Iğdır’ın sadece 3 tane ilçesi var. İlçesi az olduğu halde Iğdır kentimizin konumuna bağlı olarak çok fazla özelliğinin olduğunu söyleyebiliriz.

Iğdır Hakkında Genel Bilgiler

Tarihinde çok fazla medeniyete kapılarını açan Iğdır gezilecek yerler bakımından da doğal olarak gelişmiştir. Doğu sınırında yer almasının yanında Iğdır, dağlık kesimlerle yüksek platoların geniş olarak kapladığı yerde konumlanmıştır. Iğdır Ovası özellikle; iklim özelliklerinden ve jeolojik yapısından dolayı pamuk başta olmak üzere meyve de dahil tarıma uygun topraklardan oluşmuştur.

Ülkemizin en yüksek dağı Ağrı Dağı’nın da büyük kısmının Iğdır’ın il sınırları içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. İran’ın üzerinden gelen; Kars, Doğubayazıt, Erzincan ve Erzurum’dan da İç Anadolu’ya giden İpek Yolu’nun da Iğdır’dan geçtiğini söyleyebiliriz.

Iğdır Tarihi

24 Oğuz boyunun içerisinde ki Cengiz Bey’in oğlu “Iğdır Bey’den” kent ismini almıştır. 4 kardeşe sahip olan Iğdır’ın ismi “ yiğit ile ulu başkan” anlamlarına geliyor. Iğdır ‘a ilk Hititlerin öncülerinden Hurrilerin yerleştiğine dair kaynaklarda bilgiler yer alıyor. Hem tarih öncesinde hem de sonrasında farklı toplumlara ev sahipliği yapan Iğdır’da hüküm süren medeniyetleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Kimmerler
  • Mitanniler
  • Subailer
  • Persler
  • Hurriler
  • Asurlular
  • Sümerliler
  • Metler
  • Etiler

Iğdır, tarihte çok sayıda medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapmasından dolayı renkli, canlı bir şehir olarak biliniyor. Iğdır’ın tarihiyle ilgili kaynaklarda çok sayıda bilgi bulabilirsiniz. O bilgilerden en ihginç olanıysa; M.Ö. Trakya tarafında yaşayan Frigler uzunca bir yol alıp, Iğdır dahil olmak üzere Anadolu’nun bbir çok şehrine göç etmişlerdir.

Trako ve Frigler Iğdır çevresini ele geçirince Etiler’in de doğal olarak hâkimiyetleri son buldu. Sonraki zamanlardaysa bölge hâkimiyetinin Kasit kabilesine geçtiğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda Asurlularla Urartular ’da şehirle ilgili hak iddialarında bulunmaya başladılar. Urartuların Iğdır’ da ki hâkimiyetini sonlandıran medeniyetinse Sakalar olduğunu söyleyebiliriz. Iğdır’da; Arsaklılar, Sasaniler ve Persler gibi çok devletin hüküm sürdüğünü söyleyebiliriz.

13. yy ’da doğu taraflarında çok sayıda toplumun kaderi değiştiren etkenler gerçekleşmiştir. O etkenlerin en başındaysa, Moğol istilasının geldiğini söyleyebiliriz.

Iğdır civarı 16.yy’a gelinceye kadar Moğolların hâkimiyetinde kalmıştır. 16. Yüzyıldaysa Tebriz ile Çaldıran Savaşları sonucunda Iğdır’da, Osmanlıların topraklarına katılmıştır. Iğdır her ne kadar Osmanlıya geçse de yine de İran ve Osmanlı çekişmesinden kendini kurtaramamıştır. 18.-19.yüzyıllarda İran’ın hâkimiyetindeki Iğdır’da komşu ve antik ülkelerden çok sayıda kişi yaşamını sürdürmüştür. 93 Harbi’nde yani Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında da Ruslar 42 sene Iğdır’da hüküm sürmüşlerdir. Ruslarda Bolşevik İhlali ortaya çıkması nedeniyle kendi içlerinde bir takım çalkantılar yaşanmıştır. Bu olay sonucunda da Ruslar Iğdır’ı terk edip yerini Ermenilere bırakmışlardır. 1920 yılına gelindiğindeyse, Iğdır yeniden Türklerin egemenliğine geçmiştir.

Iğdır Gezilecek Yerler  Listesi

Azerbaycan, Ermenistan ve İran’la komşu olan Iğdır gezilecek yerler kapsamında da oldukça ilgi çekici bir şehirdir… Iğdır’ın en önemli özelliğiyse, ülkemizde 3 tane ülkeye sınır komşuluğu yapmasıdır. Bu bilgini yanın da ülkemizin en yüksek dağı statüsündeki Ağrı Dağı’nın Iğdır’da olması da çok ilgi çekicidir. Aynı zamanda Iğdır’da güneş ilk doğuyor. 1992 senesinden önce Kars’ın ilçesi olan Iğdır günümüzde artık il statüsüne kavuşmuştur.

Iğdır’da mutlaka gezip, görmeniz gereken yerleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Tuzluca Tuz Mağaraları
  • İrem Bağları
  • Gökkuşağı Tepeleri
  • Halıkışlak
  • Meteor Çukuru
  • Pamuk Dağı
  • Ağrı Dağı
  • Balık Gölü
  • Tarihi Babek Mağarası
  • Şahmeran Tepesi İle Mağarası
  • Nuh’un Türbesi
  • Iğdır Ermeni İşgali Anıtı
  • Iğdır Kervansarayı
  • Aslanlı Kulesi
Iğdır Tuzluca Tuz Mağarası
Iğdır Tuzluca Tuz Mağarası

Iğdır Gezilecek Yerler; Tuzluca Tuz Mağaraları

Adından da anlaşılacağı üzere, Tuzluca ilçesinde yer alan bu mağarada, 55 dönüm olan bir alan tuzla kaplanmıştır. Tuzluca Tuz Mağaralarının solunumla ilgili problemler yaşayanlara çok iyi geldiğini söyleyebiliriz. Ülkemizin 100 senelik tuz ihtiyacı bu mağaradan karşılanabilir. Özellikle mağaranın 60 tonluk tuz üretme gibi bir potansiyelinin olduğunu söyleyebiliriz. Gizemli havasıyla dikkat çeken Tuzluca Tuz Mağaralar Iğdır gezilecek önemli yerler içerisinde ilk başta geliyor. Mağarada ki tuzun, bölgenin önemli ticari alanlarını oluşturduğunu söyleyebiliriz. Doğal mağara tuzu olması sebebiyle birçok hastalığa da iyi geldiği söylenebilir.

İrem Bağları Iğdır
İrem Bağları Iğdır

Iğdır Gezilecek Yerler; İrem Bağları

Ağrı Dağı eteklerindeki İrem Bağları; Iğdır gezilecek doğal yerler bakımından çok önem taşıyor. Muhteşem manzaranın oluşturduğu İrem Bağlarında hem bölgenin hem de yeşilliğin fazlasıyla tadını çıkarabileceksiniz. İrem Bağlarında tatmış olduğunuz Üzüm Bağlarına başka dünyadaki diğer yerlerde asla karşılaşmanız mümkün değildir. Hatta Hz. Nuh’un da geçiş bölgesi olduğu düşünüldüğünde ziyaretçi akınında o doğrultu da çok olduğunu söyleyebiliriz.

Gökkuşağı Tepeleri Iğdır
Gökkuşağı Tepeleri Iğdır

Iğdır Gezilecek Yerler; Gökkuşağı Tepeleri

Iğdır’a ait doğal zenginliklerin en başında Gökkuşağı Tepeleri yer alıyor. Gökkuşağı Tepeleri ’ne popüler olan seyahat dergileri kapaklarında rastlayabilirsiniz. Iğdır veya Doğu Anadolu seyahatinizde kesinlikle Gökkuşağı Tepeleri ‘ne de uğramanızı tavsiye ediyoruz. Rengârenk toprak yapısıyla dikkat çeken Gökkuşağı Tepeleri, muazzam görünümüyle özellikle çok dikkat çekiyor. Doğa sporlarını ve fotoğraf çekinmeyi sevenler için önereceğimiz Doğu Anadolu’da ki yerlerin en başında geliyor. Tuzluca Köyü sınırlarındaki Gökkuşağı Tepeleri, 20 kilometrelik alanı kaplıyor. Gökkuşağı Tepelerinde, mevsimlerin her birinde farklı farklı renklere ulaşabilirsiniz.

Halıkışlak Iğdır
Halıkışlak Iğdır

Iğdır Gezilecek Yerler; Halıkışlak

Iğdır Tuzluca’da konumlanmış olan Halıkışlak Köyü’nün Ermenistan sınırında olan alan olduğunu söyleyebiliriz. Eski zamanlarda ve günümüzde de pirinç üretiminin gerçekleştiği en bölgeler içinde yer alıyor. Günümüzde Halıkışlak’ta mesire ve piknik alanı şeklinde etkinliklerin düzenlendiği ana merkezlerin içinde yer alıyor.

Iğdır Meteor Çukuru
Iğdır Meteor Çukuru

Iğdır Gezilecek Yerler; Meteor Çukuru

Korhan Yaylası’na 1892’de düşmüş olan göktaşıyla Meteor Çukuru’nun çok büyük olduğunu söyleyebiliriz. Meteor Çukuru; 35 metre genişliğe, 60 metre de derinliğe sahiptir. Çukur etrafında ki işlenmiş olan taşların apayrı görünüm oluşturduğunu söyleyebiliriz. Çukur boyutlarını baz aldığımızda dünyada da önemli değer taşıdığını söyleyebiliriz. Arizona’da yer alan Barringer Krateri sonrasında ikinci sırada bulunuyor.

Pamuk Dağı Iğdır
Pamuk Dağı Iğdır

Iğdır Gezilecek Yerler; Pamuk Dağı

Ağrı Dağı arkasından Iğdır’ın popülerlik kazanan diğer doğal oluşumuysa, Pamuk Dağı’dır diyebiliriz. Kış mevsiminde karlarla kaplanan geçidiyle birlikte insanı kendine hayran bırakan güzelliğe sahip olduğu söylenebilir. Mevsim şartlarının el verişine göre Pamuk Dağı Geçidi Iğdır’ın ulaşımının çok yükseldiği yerler içinde bulunuyor. Fotosafari, dağ yürüyüşü, tırmanış, trekking tarzı çoğu aktiviteyi Pamuk Dağı’nda yapmanız mümkündür.

Iğdır Ağrı Dağı
Iğdır Ağrı Dağı

Iğdır Gezilecek Yerler;  Ağrı Dağı

Ülkemizin en yüksek dağının Ağrı Dağı olduğunu söyleyebiliriz. Ağrı Dağı’nın bir kısmının Iğdır şehrimizde yer aldığını belirtebiliriz. Volkanik oluşumlu Ağrı Dağı, sporseverler tarafından devamlı ziyaretçi akınına uğruyor. Iğdır gezilecek önemli yerler içindeki Ağrı Dağı’nda çok sayıda aktivite yapma şansına sahip olabilirsiniz. Ağrı Dağı’nda yapılacak aktiviteleri şöyle sıralayabiliriz: Öncelikle sıralamaya geçmeden evvel Ağrı Dağı’nın kış ile yaz sporları bakımından çok elverişli olduğunu söyleyebiliriz.

  • Yaylalar
  • Doğa yürüyüşü alanları
  • Yamaç paraşütü yapılan alanlar
  • Dağ rallisi alanı
  • Mağaralar
  • Dağ bisikleti alanı
  • Kuş gözetleme alanı
  • Motorkros
  • Foto safari alanı
  • Botanik alanı

Yukarıda ki alanların hepsinin Ağrı Dağı’nda yer alması, insanı ziyareti gerçekleştirmek adına çok zorluyor diyebiliriz. Her açıdan Ağrı Dağı insanlara kendini hayran bırakıyor. Doğal Güzellikleriyle birlikte insanlık tarihinde ki yeriyle de önemli bir turizm potansiyeli taşıdığı söylenebilir. Hristiyanlık inancında ve Yahudi Kutsal Metinlerinde Nuh Gemisi Ağrı Dağı’nda yer alıyor. 5137 metre yüksekliğe ve 40 kilometre çapa sahip olan Ağrı Dağı’nda 4 bin metrelik yüksekliklerin kar ile kaplı olduğu söylenebilir. 40 km çapa sahip Ağrı Dağı kuzey tarafında yer alan 10 kilometrelik buzulda Türkiye’nin en büyüğü olma özelliği taşıyor.

2004 yılında bakanlığın verdiği kararla Ağrı Dağı, Milli Park statüsü kazanmıştır. Ağrı Dağı; Meteor Çukuru, Nuh’un gemisi gibi bölümlerden oluşmuştur. Ağrı Dağı Milli Parkının toplam alanıysa, 87 hektarlık büyüklükten oluşuyor. Marco Polo’nun kaleme aldığı yazılarda da hiçbir zaman çıkılması gerçekleşmeyecek dağ özelliği taşıyor. Ağrı Dağı’na 9 Ekim 1829 senesinde ilk tırmanışın Prof. Frederik Von Parat tarafınca gerçekleştirildiği kayıtlara geçmiştir.

Balık Gölü Iğdır
Balık Gölü Iğdır

Iğdır Gezilecek Yerler; Balık Gölü

Ağrı’nın Doğubayazıt’la Iğdır’ın Tuzluca ilçesi sınırlarındaki kavuşum noktasında Balık Gölü yer alıyor. Ülkemizin doğal güzellikleri içerisinde yer alan Balık Gölü’nün alabalıklarla ünlü olduğu söylenebilir. Türkiye’nin en yüksek gölü olma unvanını taşıyan Balık Gölü, Iğdır gezilecek doğal yerler kategorisinde bulunuyor. Balıklı Göl’e giderek kıyı tarafında piknik yapma şansına sahip olabilirsiniz. Heybetli Ağrı Dağı’nın altında rengârenk çiçeklerle huzur veren atmosfer içinde Balıklı Göl’de güneşi batırıp, bol bol fotoğraflar çekebilirsiniz.

Tarihi Bebek Mağarası Iğdır
Tarihi Bebek Mağarası Iğdır

Iğdır Gezilecek Yerler; Tarihi Babek Mağarası

Iğdır’ın şehir merkezine 10 km mesafede konumlanan Tarihi Babek Mağarası, önemli bir turizm potansiyeli taşıyor. 2 odadan oluşan Tarihi Babek Mağarası, aynı zamanda hikâyesiyle çok dikkat çekiyor. Iğdır gezilecek tarihi yerler kapsamındaki bu mağaranın hikâyesini şöyle açıklayabiliriz: Odlar Yurdu diye anılan bu coğrafya da ilk defa kültür savaşı başlatılmıştır.

Kültür savaşının simgesi Babek’in, 832. Yy ’da İslam dini kapsamında Arap Kültürü’nün Türklere benimsetilmesini sağlayan kişilere savaş açtığı kaynaklarda belirtilmiştir. 22 yıl çok defa savaşın başarılı olduğu söylenebilir. Abbasi Devleti’ne sonraki dönemlerde yenilen Babek, belirli süreden sonra Aras Nehri’nden geçerek Ağrı Dağı kıyısında düz ova eteğinde ki mağarada yaşamını sürdürmüştür.

Şahmeran Tepesi Iğdır
Şahmeran Tepesi Iğdır

Iğdır Gezilecek Yerler; Şahmeran Tepesi İle Mağarası

Iğdır merkezden 5 km mesafede bulunan Melekli beldesinde, Şahmeran Tepesi ile Mağarası yer alıyor. Şahmeran Tepesi ve Mağarası’yla ilgili çok masallarla çeşitli hikâyelerle karşılaşabilirsiniz. Halk efsaneleştirdiği hikâyeye göreyse; sonu olmayan ve ucuyla bucağı da görünmeyen mağaranın içerisinde çok korkunç Kral Şahmeran adında bir yılan yaşıyordu.

Kral Şahmeran, yörede yaşamını sürdüren insana aşık olur. Kral Şahmeran aşkına karşılık bularak mağarada yaşamlarını sürdürmeyi sürdürürler. Sonunun ne olduğu hikâyenin bilinmemekle birlikte günümüzde de gizemini halen koruyor. Mağara içerisinde Yontma Taş Devri’yle ilgili çok eşyayla karşılaşılmıştır. Hatta burada yaşamı yaşamını sürdüren insanların hanelerinde de kalıntılara rastlanmıştır.

Nuhun Türbesi Iğdır
Nuhun Türbesi Iğdır

Iğdır Gezilecek Yerler; Nuh’un Türbesi

Hz. Nuh büyük felaketin yaşanmasının arkasından ilk namazı Erhacı Kırmızı Tepe adlı bölge de, eda etmiştir. Hikâyeden yola çıkarak yetkililer tarafından inanç turizmine de etki edecek, Nuh Türbesi yapılmıştır.

Ermeni İşgal Anıtı Iğdır
Ermeni İşgal Anıtı Iğdır

Iğdır Gezilecek Yerler; Ermeni İşgal Anıtı

Kent merkezinde ki Anıt müze sayesinde yörenin tarihiyle alakalı önemli bilgiler edinebilirsiniz. Ermeniler ’in katlettiği Şehit Türkleri anmak adına inşa edilmiştir.

Kervansaray Iğdır
Kervansaray Iğdır

Iğdır Gezilecek Yerler; Iğdır Kervansarayı

Anadolu Selçuklu Devleti’nce 13.yy’da Iğdır Kervansarayı inşa edilmiştir. Iğdır’ın geçmişinde ki önemli ticaret merkezleri arasında yer alıyor. 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafınca korumaya tabii tutulan Iğdır Kervansarayı, sonraki senelerde de karşımıza birçok yeniliklerle çıkmıştır.

Aslanlı Kulesi Iğdır
Aslanlı Kulesi Iğdır

Iğdır Gezilecek Yerler; Aslanlı Kulesi

Tuzluca ilçesi sınırlarında bulunan Aslanlı Kulesi, aynı adı taşıyan köyde konumlanmıştır. Sur izlerine üzerinde rastlayacağınız Aslanlı Kulesi’nin Iğdır gezilecek tarihi yerler kapsamında öneminin çok olduğunu söyleyebiliriz.

Iğdır’da Yapılacak Aktiviteler

Iğdır’da yapılacak aktivitelerin başında tabi ki ülkemizin ve şehrin göz bebeği olan Ağrı Dağı’nı görmek geliyor. Ayrıca Tuzluca Tuz Mağarası olmak üzere mağaralarını mutlaka gezmenizi öneriyoruz. Iğdır’ın yöresel lezzeti olan Bozbaş’ın tadına mutlaka bakınız. Ayrıca Iğdır gezinizi sonlandırmadan önce sevdiklerinize ve kendinize lezzetli kayısılarından ve el işçiliği olan ünlü ürünlerinden alabilirsiniz.

Yünlü çorapların Iğdır’da popüler olduğunu söyleyebiliriz. Sevdiklerinize hediyelik eşyalar kapsamında yünlü çoraplardan götürebilirsiniz. Diğer Iğdır’la özdeşleşen hediyelik eşyaysa, kaya tuzu lambası olduğunu söyleyebiliriz. Iğdır şehri, hem Azerbaycan’a hem de Kafkaslara komşu olması sebebiyle onların yöresel danslarını ve kıyafetlerini de kültür olarak benimsemiştir. Şehre dair anı olması nedeniyle Azerbaycan ile Kafkas kıyafetlerinden alabilirsiniz.

Iğdır Mutfağı

Iğdır mutfağının başlıca lezzeti, Bozbaş yemeği olduğunu söyleyebiliriz. Oldukça lezzetli et yemeği olarak bilinen Bozbaş, doyucu oluşuyla ve akılda kalıcılığıyla da çok dikkat çekiyor.

Pirinçle hazırlanan katik aşıda diğer Iğdır yöresel yemeği olarak karşımıza çıkıyor. Patlıcan reçeliyse, tatlı severlerin bayılacağı Iğdır’ın popüler lezzetleri içinde karşımıza çıkıyor. Iğdır yöresinde yapılan etli sarmanın farklı bir lezzete sahip olduğunu söyleyebiliriz. Iğdır mutfağı denildiğinde diğer dikkat çeken yöresel yemekse, katık çorbasıdır. İçerisinde neredeyse koyulmayan malzemenin olmadığı muhteşem ana yemeklerden birisi de, Zibilli pilavı olarak karşımıza çıkıyor. Kafkas mutfağında da benzer bir lezzet olan katlettinde tadına asla doyamayacaksınız. Katlet, köfte çeşidi olarak hazırlanan lezzettir.

Unla birlikte margarinin harmanlanmasıyla hazırlanan Hörre yemeğinin de tadına asla doyamayacaksınız. Tereyağıyla servisi gerçekleşen hörrenin hafif tadı olduğunu söyleyebiliriz. Şeker tatlısı diye geçen nabatın da tadına asla doyamayacaksınız. Nabatın hem görüntüsü hem de lezzeti sizi çok şaşırtacak. Pilav çeşitliliği bakımından Iğdır’ın çok zengin bir il olduğu söylenebilir. Lepeli ekşi pilavında,  pilav üzerine et yemeği sunuluyor. Öbür pilav üstü et yemeklerine göre farklı olmasının ana nedeniyse, içerisine zerdaçal eklenmesidir.

Minicik ekmeklerle beraber kuşbaşı kıymayla ya da etle hazırlanan Keleçoşun da tadına bayılacaksınız. Minicik ekmekler pişirilip servis tabağına alınır sonrasında da üzerine muhteşem tada sahip et harcı ilave edilir. Sarmısaklı yoğurtla birlikte servise hazır duruma keleçoş getirilir. Eşsiz diğer Iğdır yemeğiyse, taş köfte olduğunu söyleyebiliriz. Taş köfte, çok sayıda iç malzemelerden oluşmuştur. Et, barat, lepe ve pirinç gibi malzemelerin harmanlanmasıyla taş köftenin hazırlandığını söyleyebiliriz.

Iğdır Ulaşımı

Karayolundan özel aracınızla Iğdır ulaşımı gerçekleştirmek; şehrin bağlantı yollarını şehir içi ile şehirlerarası şekilde 2 kısımla mümkündür. Iğdır’ın komşuları; Kars, Doğubayazıt ve Erzurum’dur. Buralardan Iğdır’a gidebilmek için; Dil Ovası’nı takip edip Nahcivan’a kadar da mümkündür gitmeniz. Şehir içinden de Dil Ucu sınır kapısı üzerinden Erzurum ile Kars kentlerine ilerleyebilirsiniz.

Iğdır’a kısa zamanda gitmeyi düşünüyorsanız da, Küllük Köyü’ne yapılan Iğdır Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Kars Tren İstasyonundan da Iğdır’a kolayca ulaşabilirsiniz. Iğdır şehir ulaşımı olarak da incelendiğinde, kolay olduğu söylenebilir. Özellikle küçük şehir olması sebebiyle her yer birbirine yakın şekilde kurulmuştur. Iğdır’ı gezerken; trafik vs. gibi hiçbir olumsuzlukla kısacası karşılaşmayacaksınız.

[alert-note]Iğdır Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyup Iğdır’a gitmeye karar verdiyseniz, ayrıca Doğu Ekspresi Turu Gezi Rehberi yazımızı okuyarak Kars’a tren yolculuğu ile nasıl gelebileceğiniz hakkında da bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederiz. Zira hem Kars hem de Iğdır’ın doğal güzelliklerini aynı anda keşfedebilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 3
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 1
    e_lendim
    Eğlendim
  • 2
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 1
    _rendim
    İğrendim
  • 1
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 1
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir