İstanbul Galata Kulesi
  1. Anasayfa
  2. İstanbul

İstanbul Galata Kulesi

0

Bugün İstanbul’da tarihi ile aşkı ile, bir çok medeniyete farklı farklı ev sahipliği yapmış Galata Kulesi’ndeyiz. Bu yazımızda da sizlere İstanbul Galata Kulesi hakkında bilmeniz gerekenleri aktaracağız. Öncelikle konu içerisinde değineceğimiz başlıklar sırasıyla aşağıdaki gibidir.

İstanbul’a gidince herkesin gidip görmek istediği, mutlaka önünde fotoğraf çekilmeden geri dönmediği, bir çok filmde de gerek aşkı gerek yalnızlığı ama her daim ihtişamı ile yer alan Galata Kulesi başlıklı yazımızın tamamını okumalısınız. Hatırlatmamızdan sonra ilk başlığımızı inceleyelim.

Galata Kulesi İstanbul’un neresinde yer almaktadır ve nasıl gidilir?

Galata Kulesi İstanbul’da Karaköy’ün üst tarafında yer alıyor ve kendisini görmeye gelenleri İstanbul ve Haliç Boğazı’nın muhteşem manzarası ile kucaklıyor. Galata Kulesi’ne gitmek için ise seçilebilecek en kolay yöntem tabi ki metro. Metro’dan Şişhane durağında inmeli ve Refik Saydam Caddesi üzerinden 300 metrelik bir yürüyüş ile kuleye ulaşabilirsiniz.

Tabi ki yürüyüş yolu boyunca bir çok alışveriş dükkanı da size eşlik ediyor olacak. Kendi aracı ile kuleye gitmek isteyenler de olabilir eğer sizde onlardan birisi iseniz endişeye gerek yok. Çünkü Galata Kulesi’nin etrafında çok fazla otopark imkanı olduğu için kendi aracı ile kuleye gitmek isteyenler de çekinmeden gidip araçlarını park edip muhteşem panoramik atmosfere kendini bırakabilir.

Ayrıca İstanbul’da Gezi planlıyorsanız ve Galata Kulesi haricinde gidecek bir yer arıyorsanız Eminönü ve Balıkçılar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Galata Kulesi Hakkında Genel Bilinmesi Gerekenler

İstanbul Galata Kulesi

Gövdesi moloz kullanılarak inşa adilmiş Galata Kulesi’nin yaklaşık 10.000 ton ağırlığında olduğu söyleniyor ve bu devasa ağırlıktaki kule 69.90 metre de yüksekliğe sahip. Ayrıca Galata Kulesine bir çok değişik isim de verilmiş. Bizanslılar Büyük Burç, Cenevizliler ise İsa Kulesi demişler buraya. İsminin tam anlamı bilinmemekte ise de Yunancada süt kelimesi anlamına gelen ‘Gala’ kelimesinden türetilmiş olma ihtimali üzerinde duruluyor. Bir de siz gidip görün bakalım acaba hangi isim daha çok uyuyor Galata Kulesi’ne?

Galata Kulesi’nin Tarihi Hakkında Bilgiler

528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafında inşa attirilen Galata kulesi ilk olarak fener kulesi olarak kullanılmış. Ancak Bizanslılarım yaptırmış olduğu ilk kule girişimi çıkan büyük bir yangın sonucu küle dönmüş. Galata Kulesine 2. kez hayat verenler ise 1348’de Cenevizliler olmuş. Cenevizliler işi riske atmayarak Bizanslılar’ın aksine kuleyi yığma taştan yapmışlar ve bu sefer de kuleyi savunma amaçlı kullanmışlar. Galata Kulesi 1453’te yani İstanbul’un Fethinde Osmanlı İmparatorluğuna geçmiş ve Mehteran Ocağı, Yangın Haber Merkezi gibi farklı faklı amaçlar uğrunda kullanılarak sonunda 1967 yılında turizme kazandırılarak günümüze kadar gelmiş.

Galata Kulesi’nin Efsaneleri

İstanbul Galata Kulesi 2

İşte şimdi geldik bize göre en çok merak edilen konuya. İlk olarak işe en eski Galata Kulesi efsanesi ile başlayalım. Romalıların inanışına göre her kim erkek ya da kadın yanında ilk defa çifti ile kuleye çıkar ise onların evleneceğine ancak çiftlerden birisi daha önce kuleye yalnız ya da yanında başka bir ile çıktı ise bu ihtimalin geçersiz olacağına inanılıyormuş.

Galata Kulesi’nin diğer bir efsanesi ise Kız Kulesi ile birbirlerine olan aşkı. Evet evet yanlış duymadınız birbirlerine olan aşkları. Yıllarca arasındaki boğaz yüzünden aşklarından pek de birbirlerini haberdar edemeyen 2 kule bir gün Hazerfan Ahmet Çelebi’nin uçarak tarihe geçtiği Galata Kulesi’nden Kız kulesine kadar ki yolculuğu ile gün yüzüne çıkmıştır.

Rivayete göre Havalanmak üzere Galata’ya tırmanan Çelebi Kule’nin ısrarlarına dayanamayıp Kız Kulesi’ne yazdığı mektupları yanına alır ve Kız Kulesi’ne doğru inerken rüzgarın etkisi ile mektuplar Kule’nin etrafını sarar. O gün daha güzelleştiğine rivayet edilen Kız Kulesi’nin aşkını Galata Kulesi, Galata Kulesi’nin aşkını da Kız Kulesi’nin artık bildiğini ve bundan destek alarak da bugünlere kadar aradaki amansız boğazın birleşmesine izin vermemesine rağmen aşklarının gücü ile geldiğine rivayet edilir.

Peki acaba bugüne kadar bu rivayeti bilenlerden kaç kişi sevdiceğini de aldı yanına da tuttu Galata Kulesi’nin yolunu ya da kimler gidecek şimdiden sonra?

Ve son olarak bir bakalım acaba her gün çıkabiliyor muyuz hem tarihe ev sahipliği yapmış, hem de aşkı ile yürekleri dağlamış olan Galata Kulesi’ne? Belirli saatleri var mı ve giriş ücretli mi?

Galata Kulesi’ne giriş günleri, saatleri ve giriş ücretleri

Galata Kulesi haftanın her günü açık ve sabah 09.00 akşam 19.00 saatleri arasında TC vatandaşları 7,5 TL, İstanbul’u gezmeye gelmiş yurtdışı kimlikli turistler ise 15 TL bedelle bu muazzam kuleyi ziyaret edebilir. Ayrıca unutmadan şunu da söyleyelim Galata Kulesi’nin muazzam manzarasından ve atmosferinden kopmak istemeyenlere duyurulur saat 20.00’den sonra Galata Kulesi’nin restoranında yemeğinizi yiyip manzaraya karşı kadeh kaldırarak belki siz de bu eşsiz aşka eşlik edebilirsiniz.

Eğer yazımızı keyifle okudunuz ve beğendiyseniz sosyal medyada paylaşarak bizlere destek olabilirsiniz. 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir