İstanbul’da bugün ki adresimiz denize nazır bir hisar. Sizlerle derinlemesine İstanbul Rumeli Hisarı hakkında bilgiler aktaracağız. İstanbul Boğazı’ndan geçerken hepimizin gördüğü bu ihtişamlı yapı hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olacağız. Bakalım bakalım Rumeli Hisarı hakkında bilmemiz gereken neler varmış?
Tabi ki ilk olarak bu görkemli Hisar’ın dünden bugüne kadar nasıl geldiğine bakacağız. Bu arada başlıkları incelemeye başlamadan evvel İstanbul ile ilgili diğer yazılarımıza bu linkten bakabileceğinizi hatırlatalım.
Rumeli Hisarının Tarihi
İstanbul’un Avrupa Yakasında Sarıyer’de Bebek ile Emirgan arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un Fethi Zamanında Karadenizlilerden gelebilecek tehdit ve tehlikelere karşı önlem amacı ile yaptırılmış Rumeli Hisarı. Yapımı 4 ay içerisinde tamamlanmış Hisar’ın.
Rumeli Hisarı tam tamına 30 dönümlük bir alana inşaa edilmiş. İnşaasına 15 Nisan 1452’de başlanan Rumeli Hisarı’nın her bir bölümünün inşaasının başına bir paşa verilmiş. Deniz tarafına bakan kısmın inşaasını özellikle Fatih Sultan Mehmet üstlenmiş. Çünkü tehlikenin gelebileceği en aktif ve tehlike arz edebilecek yön deniz tarafı imiş. Hisarın diğer bölümlerine ise Saruca Paşa, Zağnos Paşa ve Halil Paşa denetim sağlamış.
Rumeli Hisarı’nın içerisinde 4 ana kapı ve mezarlık kapısı da dahil 5 kapı bulunmaktadır. 2 su mecrası ve 3 çeşme de yer almaktadır Hisar’ın içerisinde. Ayrıca Hisarın içerisinde bir de Cami yer almaktadır.
Rumeli Hisarı’nın en büyük özelliği ise Dünya’nın en büyük kale burçlarına sahip olmasıdır.
Rumeli Hisarı İstanbul’un Neresinde Yer Alır ve Nasıl Gidilir?
Sarıyer’de yer alan Rumeli Hisarına gitmek için metro, metrobüs, otobüs ve deniz otobüsü ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
*Metro ile Başlangıç Beşiktaş’tan M2-M6’ya, Başlangıç Şişli Mecidiyeköy’den M2-M6’ya, Başlangıç Zincirlikuyu’dan M2-M6’ya, Başlangıç Kabataş’tan M2-M6’ya ve Başlangıç Levent’ten M6’ya binebilirsiniz,
*Metrobüs ile gitmek isterseniz Başlangıç Beşiktaş’tan 25E’ye, Başlangıç Şişli Mecidiyeköy’den M2-M6’ya, Başlangıç Zincirlikuyu’dan 559C’ye, Başlangıç Kabataş’tan 25E’ye ve Başlangıç Levent’ten M6’ye binebilirsiniz,
*ulaşım aracı olarak Otobüsü kullanacak iseniz Başlangıç Beşiktaş’tan 25E’ye, Başlangıç Şişli Mecidiyeköy’den DT2-559C’ye, Başlangıç Zincirlikuyu’dan 559C’ye ve Başlangıç Kabataş’tan 25E ile Başlangıç Levent’ten 29Ş-40T’ye binebilirsiniz,
*Hem Boğaz havası alıp hem de martılara simit atarak Rumeli Hisarına yolculuk etmek isterseniz ise İdo Kabataş İskelesi’nden Deniz Otobüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Rumeli Hisarının Yapısı
Rumeli Hisarı yükseklikleri 22 ile 28 metreden oluşan 3 kuleden oluşuyor. Kulelere denetimlerinde başlarında duran Padişah isimleri verilmiş. Hisarda 3 büyük ana kule ve 13 adet burç bulunmakta. Yapıya 4 ana giriş ve 1 tali giriş bulunmaktadır. Ana kapılara Dağ, Dizdar, Hisarpeçe ve Sel isimleri Tali kapıya ise Mezarlık ismi verilmiştir.
Rumeli Hisarı Müzesi
Osmanlı Döneminde gelebilecek tehlikelere karşı önlem amacı ile inşaa edilmiş Hisar şimdilerde Müze olarak görücülerinin karşısına çıkıyor. Hisarın bahçesinde bir sergi alanı bulunmamaktadır. Toplar, Gülleler ile Haliç’in kapatılmasında kullanıldığına rivayet edilen zincirin bir bahçesi bahçede sergileniyor. Ayrıca Rumeli Hisarının bahçesinde yaz aylarında konserlerde veriliyor ve bahçede boğaz’a nazır ucuza kahvaltı etmek için bir restoran alternatifi de mevcut.
Rumeli Hisarı Müzesi Ziyaret Saatleri ve Ücreti
Hisar kış aylarında 09.00-17.00 saatler arasında yaz aylarında ise 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Rumeli Hisarına Çarşamba günleri hariç diğer günler 10 TL ücret ödeyerek giriş yapabilir ve gezebilirsiniz.
E Rumeli Hisarını görmek için taa Sarıyer’e kadar gelmişken bir Sarıyer turu atmadan gitmek de olmaz demi ama.
Sarıyer’in Meşhurları
Sarıyer eskiden küçük bir köyken 16.-17. Y.Y.’da köşkler ve yaylıların yapılması ile ün kazanmıştır. Sarıyer’in ismi ise zamanında Sarıyer’den çıkartılan altın ve bakır madenlerinden gelmekteymiş. Madenler nedeni ile toprağı sarı renkte olan bu ilçenin ilk ismi Sarı Yar’lar iken günümüzde Sarıyer olarak değiştirilmiş.
Sarıyer’e gelmişken Sarıyer limanında gezip ilçenin sembolü olan martıları beslemeyi ve mis gibi deniz havası almayı unutmayınız. Ayrıca başta Sakıp Sabancı Müzesi olmak üzere Telli Baba Türbesini, Garipçe Köyünü, Sarı Köşkü de gezmeyi ihmal etmeyin. Bunlar daha başlıcaları Sarıyer’de gezilecek çoooook yer var. Ve tabi ki Sarıyer’e gelmişken adını almış olduğu meşhur Sarıyer böreğini ve Sarıyer Muhallebisini yemeden geri dönmeyin sonra çok pişman olursunuz.