Yüzyıllardır İstanbul, pek çok uygarlık için büyük öneme sahip bir konum pozisyonunda olmuştur. Bu bakımdan İstanbul gezilecek yerler oldukça fazladır. Zira İstanbul, yüzyıllardır pek çok toplumu ve kültürü bünyesinde barındırmaktadır. Bu toplumlar ve sahip oldukları kültürler, şehrin dört bir yanında kalıcı izler bırakmıştır.
Antik uygarlıklardan, Kutsal Roma İmparatorluğu’na kadar sayısız medeniyet İstanbul’la iç içe varlıklarını sürdürmüşlerdir. Bu medeniyetler zamanından kalan çoğu yapı, hala hiçbir zarar görmemiş halde İstanbul’da bulunmaktadır. Elbette zamanla çökmeye ve yıkılmaya başlamış olan yapılarda çeşitli restorasyon çalışmaları olmuştur. Ancak bu çalışmalar, yapı ve yapıların aslına uygunluğunun bozulmaması esasıyla yürütülmüştür. Kısacası eski çağlarda yapılan pek çok eseri, bugün aynı haliyle İstanbul topraklarında bulmanız mümkündür. Bu yapılar, zamanla İstanbul’u tüm dinlere ve ırklara seslenen evrensel bir metropol konumuna getirmiştir. Bu durum aynı zamanda, İstanbul’un çok kültürlü olduğunun da en büyük kanıtıdır.
İstanbul’u eşsiz bir şehir haline getiren bir başka özellik ise iki kıta üzerinde bulunuyor olmasıdır. Asya ve Avrupa kıtalarında konumlanan İstanbul’un bu benzersiz özelliği, geçmişten beri insanlığı büyülemektedir. Çoğu uygarlığın İstanbul’a sahip olmayı istemelerinin en büyük sebebi de yine iki kıta üzerinde bulunan eşsiz coğrafi konumudur.
Dünyanın en eski kentlerinden biri olan İstanbul, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yoğun nüfuslu şehridir. Bizans ve Osmanlı gibi büyük imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Her açıdan çok önemli bir konumda olan İstanbul’da gezilecek yerler oldukça fazladır. Bunun bir sonucu olarak İstanbul, turistler tarafından Avrupa’da en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. İstanbul’a gelip görmeniz gereken yerler listemizi sizin için detayları ile birlikte derledik.
Ayasofya
Ayasofya, İslam ve Hristiyanlık dinine mensup kişileri bir araya getiren tarihi yapılardan biri sayılmaktadır. Bu yapı, İstanbul’un Fatih ilçesinde yer almaktadır.
Ayasofya, 6.yüzyılda Bizans İmparatoru I.Justinianus’un emriyle bir katedral olarak yapılmıştır. Katedral olarak inşa edilen yapı, yüzyıllar boyunca Hristiyanların ibadethanesi olarak işlev görmüştür. Ancak bu durum, Osmanlı İmparatoru Fatih Sultan Mehmet’in 1453 yılında İstanbul’u fethetmesiyle değişmiştir. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethetmesinin ardından Ayasofya’yı camiye dönüştürmüştür. Bu andan itibaren yapı, Müslümanlar için bir ibadethane olarak hizmet vermiştir.
Neredeyse 5 asır boyunca cami olarak kullanılan Ayasofya için bu durum 1934 yılında değişmiştir. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin kararı sonucunda Ayasofya, 1934 yılında cami statüsünden ayrılarak müzeye dönüştürülmüştür. Yakın bir tarih olan 2020 yılındaysa Ayasofya için yeniden köklü bir değişiklik uygulanmıştır. Bu değişiklik sonucunda Ayasofya, 86 yıl sonra yeniden cami olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Tarih boyunca pek çok kez farklı amaçlarla kullanılan Ayasofya, günümüzde Camii olarak hizmet vermektedir. Mimarisi ile inşa edildiği zaman toplumda büyük yankı uyandırmıştır. Günümüzde bile Ayasofya’nın mimarisi, görenlerin gözlerini kamaştırmaktadır. Bu bağlamda Ayasofya, İstanbul’da mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.
Süleymaniye Camii
Fener’den bir sonraki durağımız olan Süleymaniye Camii’ne ulaşmak için 7 dakikalık bir halk otobüsü yolculuğu yapmanız yeterli olacaktır. İstanbul’un bu eski, en büyük camisi, bir şehrin yedi tepesinin üzerine inşa edilmiştir ve hemen hemen her yerden görülebilir. Ziyaretçilerin çoğunluğu hemen yanında bulunan Sultanahmet Camii’ni ziyaret ettiğinden, Süleymaniye Camii’nin güzel mimarisi fark edilmemektedir. Fakat sizlere tavsiyemiz özellikle Süleymaniye Camii’ni ziyaret etmeniz olacaktır.
Kız Kulesi
Marmara Denizi üzerine konumlanmış olan Kız Kulesi, konum olarak İstanbul’un Üsküdar ilçesinde yer almaktadır. Marmara Denizi’ndeki küçük bir adacık üzerine inşa edilmiş olan Kız Kulesi, milattan önceden kalma bir yapıdır. Oldukça eski ve antik bir yapı olan Kız Kulesi, Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir.
İnşa edildiği zamandan bu yana Kız Kulesi, Osmanlılar ve Türkler tarafından farklı zamanlarda restore edilmiştir. Eskiden gemilerden vergi almak için kullanılan Kız Kulesi’nin yıkıldığı bilinmektedir. Kalıntıları ise hala Marmara Denizi’nde eşsiz bir görsel şölen sunar. Kulede son olarak 2000 yılında restore çalışmaları yapılmıştır. Bununla birlikte bugün bildiğimiz halini almıştır.
Hakkında pek çok hikayenin anlatıldığı Kız Kulesi, İstanbul’a gelip görmeniz gereken yerler listesi hazırlandığında, listede baş sıralarda yer almalıdır. Üstelik günümüzde kulede gün batımını izlerken güzel bir akşam yemeği bile yenilebilmektedir.
Yerebatan Sarnıcı
Atmosferiyle bambaşka bir dünyaya adım atmışsınız gibi hissettiren Yerebatan Sarnıcı, Fatih’te bulunan tarihi bir yapıdır. Bazilika Sarnıcı, Ayasyofya’yı inşa ettiren aynı imparatorun emriyle yapılmıştır. Bu bakımdan Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya ile aynı dönemde inşa edilmiştir.
Basilica Cisterna olarak da bilinen Bazilika Sarnıcı, kapalı bir sarnıçtır ve yer altında bulunmaktadır. Yer seviyesindeki suyun içerisindeki çok sayıda sütunun yer aldığı sarnıcın oldukça mistik bir görüntüsü vardır.
Bizans İmparatorluğu’ndan kalma Yerebatan Sarnıcı, kuşkusuz İstanbul’da mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında bulunur. Sarnıç, bazilikanın girişinde yer alan gişeden alınan biletler vasıtasıyla gezilebilmektedir. Bu biletlerde öğrencilere ve öğretmenlere yönelik indirimler uygulanmaktadır.
Renkli Evler (Yerebatan Caddesi)
Öğle yemeği vakti! En canlı renklerle boyanmış evlerin bulunduğu Topkapı’dan Yerebatan Caddesi 4 dakikalık yürüme mesafesindedir. Balat’tan farklı olarak bu cadde kalabalık, otel ve restoranlarla doludur. Bunlar arasında size tavsiye edebileceğimiz Kybele Hotel & Restaurant’ı arayın ve güzel bir öğle yemeği yeme şansını yakalayın.
Taksim
Taksim, İstanbul’u ziyaret eden hiç kimsenin görmeden gitmek istemediği bir yerdir. Bunun sebebi, Taksim’in hiçbir zaman boş ve sakin olmamasıdır. İstanbul’un en yoğun ve hareketli bölgesi olan Taksim, kesinlikle İstanbul gelip görmeniz gereken yerler arasındadır.
Taksim Meydanı olarak adlandırılan caddede Kurtuluş Savaşı anısına inşa edilen bir heykel bulunmaktadır. Bu meydanda 30 Ağustos Zafer Bayramı ve bu gibi özel günlerin kutlamalarına rastlayabilirsiniz.
Taksim’in içinde bulunan, eski adıysa Cadde-i Kebir olan İstiklal Caddesi ise asıl hareketliliğin olduğu yerdir. Günün her dakikası insanlarla dolup taşan İstiklal Caddesi hiçbir zaman uyumaz. Sayısız mağaza, kafe, restoran ve apartmanla dolu olan İstiklal Caddesi turistlerin deyerlilerin de gözdelerindendir. Caddenin ortasından geçen nostaljik Taksim tramvayını da unutmamak gerek. Taksim Meydanı’ndan Tünel’e kadar giden tramvaya bilet alarak binebilirsiniz.
Galata Kulesi
Beyoğlu’nun sembolü olan Galata Kulesi hakkında bilinen çok sayıda rivayet bulunmaktadır. Bunun en bilineni ise kuleye birlikte çıkan iki kişinin evleneceği yönündedir. Hala pek çok kişi, bu rivayetin gerçekliğine inanmaktadır. Bu sebeple Galata Kulesi’ne çıkanların çoğunlukla çiftlerden oluştuğunu görmek mümkündür. Fakat bu tabii ki de kuleye çıkanların yalnızca çiftlerden oluştuğu anlamına gelmemektedir.
Galata Kulesi’ni 14.yüzyılda Bizanslılar inşa etmiştir. 62 metre uzunluğundaki kule, gözetleme kulesi olarak inşa edilmiştir. Ancak zamanla bu amacından sıyrılarak günümüzde müze halini almıştır. Bugün Galata Kulesi, İstanbul’da gezilecek yerler arasında yer alır. 2020 yılında tamamlanan restorasyon sonucunda Galata Kulesi Müzesi adını alan kuleden boğazı seyretmek mümkündür.
Topkapı Sarayı
İstanbul’da gezilecek yerler listesi yapıldığında Topkapı Sarayı’nı bu listenin dışında tutmak mümkün değildir. Tarihi açıdan çok büyük bir öneme sahip olan Topkapı Sarayı, Tarihi Yarımada üzerinde bulunmaktadır. Tarihte önemli bir yerinin olmasının sebebi, 4 asır boyunca Osmanlı’nın idare merkezi olmuş olmasıdır.
Fatih Sultan Mehmet, Topkapı Sarayı’nı İstanbul’u fethedişinin ardından yaptırmıştır. Bunun ardındansa padişahlar bu sarayı idare merkezi olarak kullanmaya başlamıştır. Bunun yanında padişahların kendileri de bu sarayda yaşamışlardır. Tarih sahasında çok büyük öneme sahip olan Topkapı Sarayı, çok sayıda padişaha ev sahipliği yapmıştır. Bundan dolayı Topkapı Sarayı’nın, İstanbul’a gelip görmeniz gereken yerler listesinde başı çektiğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Padişahlar zaman içerisinde farklı saraylarda yaşamaya başlamıştır. Devletin idare merkezi de daima Topkapı Sarayı olarak kalmamıştır. Ancak bütün bunlara rağmen Topkapı Sarayı, ilk günkü değerinden hiçbir vakit ödün vermemiştir. Hala çok büyük öneme sahip olan Topkapı Sarayı, günümüzde Topkapı Sarayı Müzesi adıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Mısır Çarşısı
İstanbul’un hareketli sokaklarından boğaza doğru 10 dakikalık kısa bir yürüyüş sizi Mısır Çarşısı’na getiriyor. Bu çarşı baharat, kuruyemiş, sıvı yağ, tatlı, mücevher ve kuru meyve satan dükkanlardan oluşan büyük bir çarşıdır. Dini ve resmi tatillerde çarşı kapalıdır.
İpucu: Mısır Çarşısı’na giderken Rüstem Paşa Camii’ni mutlaka ziyaret edin.
Kubbe İstanbul
Gün batımından hemen önce Kubbe İstanbul’un çatısına çıkın. Samimi ve misafirperver bir adam olan Harun, güzel dekore edilmiş çatı katının sahibidir. İstanbul’da Gizli Çatı olarak isimlendirilen, resmi olarak Kubbe diye bilinen bu yer, İstanbul’da gün batımını izlemek için en önemli yerlerden birisidir. Son zamanlarda 100 TL giriş ücreti ile adeta fotoğraf mekânına dönüşen yeri, eğer bütçenize uygunsa mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ayrıca çatıdan harika bir manzaranın da keyfini çıkarabilirsiniz.
Bu Gizli Çatıya çıkmak biraz arayış yapmanızı gerektirmektedir. Fakat merak etmeyin, en kısa yol olan Pak Pide Pizza Salonu’na doğru yürüyerek buraya ulaşabilirsiniz. Oraya vardığınızda, yokuş yukarı yolu takip edin ve ilk sola dönün. Biraz gölgeli bir arka sokak ama çatıya çıkan gerçek bir merdiven sizi beklemektedir. Bulamazsanız, yerel halktan Gizli Çatı’nın nerede olduğunu sorarak net tarif alabilirsiniz.
Kapalıçarşı
Kapalıçarşı ziyareti, İstanbul’da yapılacak şeyler listenizde mutlaka olmalıdır. Kapalı Çarşı, fenerler, kilimler, mücevherler ve daha birçok geleneksel ürünün bulunduğu büyük bir kapalı alışveriş bölgesidir. Burada kaybolmamak için işaretleri takip ettiğinizden emin olmalısınız.
Bir şey satın almayı planlıyorsanız, uzun ve yoğun bir pazarlığa hazırlanın. Kapalı çarşı haftanın her günü açık olmakla birlikte Pazar günleri kapalı olan işletmeler de görmek mümkündür.
Şemsiye Caddesi
Yemek yiyebileceğiniz mekanlarla dolu şirin bir mahalle olan Karaköy’de, bir kahve içip harika atmosferin tadını çıkarabilirsiniz. Sokakları son derece renkli ve gösterişli noktalardan biri de İstanbul’un Şemsiye Caddesi’dir. Hafta sonları ve öğle saatlerinde bu bölge bir kaçkare fotoğraf için muazzam bir yerdir.
Eğer İstanbul’da iki günden fazla kalmayı planlıyorsanız, İstanbul’da yapacağınız şeyler arasına Dolmabahçe Sarayı, Ortaköy Camii, Beylerbeyi Sarayı ve Adalar’ı mutlaka ekleyin.
Dört bir yanı şaheserler ve güzelliklerle doludur bu kentin. Bu yüzden İstanbul’da gezilecek yerler elbette bunlarla sınırlı değildir.
İstanbul’da Nasıl Gezilir? Ulaşım İmkanları Nasıldır?
İstanbul, toplu taşıma araçlarıyla dolaşmanın birçok yolunu sunuyor. Metro, otobüs ve tramvay tüm şehir boyunca çalışır. Feribotlar ayrıca bir yandan diğerine gitmenin hızlı ve eğlenceli bir yoludur. Tüm taşımalar rahat ve ekonomiktir.
İstanbul Kart
İstanbul’da gezebilmek için en iyi seçenek, her türlü toplu taşıma aracında kullanabileceğiniz ve krediniz tükendiğinde şarj edilebilen İstanbul Kart olacaktır. Bir tane almanız ve kredi ile ücretlendirmeniz şiddetle tavsiye edilir. Çift olsanız bile, tek bir kartla birden çok kez basabileceğinizi unutmayınız. Kartı havaalanında (otobüs alanı dışında) veya İstanbul şehrinde satın alabilirsiniz.
İstanbul Havaalanından Şehre Ulaşım İmkanları
Aşağıdaki bilgilerin yeni İstanbul havaalanı (İstanbul Havalimanı) için olduğunu lütfen unutmayın.
İstanbul Havalimanı’ndan şehir merkezine veya tam tersi istikamete, 20 dakikada bir hareket eden 40 dakikalık havalimanı transit otobüsleri ile yolculuk yapmak en kolayıdır. Önemli olan, varış noktanızın adını bilmektir. Eğer varış noktanızı biliyorsanız Havaalanındaki kişiler hangi otobüse binmeniz gerektiğini söyleyebilir. Gideceğiniz yere bağlı olarak 15 ile 25 TL arasında bir ödeme yapmanız gerekebilir.
İstanbul’u ziyaret etmek için en iyi zaman
İstanbul’u ziyaret etmek için en uygun zaman Mart – Mayıs ve Eylül – Kasım aylarıdır. Çünkü hem İlkbahar hem de Sonbahar boyunca daha sakin ve hava güzel olacaktır.
İpucu: İstanbul’da Her bahar Uluslararası Lale Festivali düzenlenir, şehir sayısız renklerle süslenir. Hollanda’daki laleler aslen Türkiye’den getirilmiştir.
Diğer Gezilecek Yerler için İstanbul Gezi Rehberi yazımıza da mutlaka göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
İstanbul Tüm bu eşsiz başyapıtlar gibi daha pek çok önemli yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Ancak İstanbul’u, her karışının kıymetli olduğunu bilerek gezmenin önemi büyüktür. Tarih sahasında paha biçemeyeceğimiz bir değeri vardır. Aynı zamanda İstanbul’da, adımınızı attığınız her yerde kutsal bir emare bulabilirsiniz.
[alert-note] İstanbul Gezilecek Yerler başlıklı yazımız ilginizi çektiyse İstanbul’da Gezilecek Adalar yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]