Ülkemizin ilk hayvanat bahçesi unvanına sahip olan İzmir Sasalı Doğal Yaşam Parkı, 1937 senesinde kurulmuştur. Kültürpark’ın içinde yer alan bu hayvanat bahçesi, toplamda 18 dönümlük arazide ilk kurulmuştur. Sonrasındaysa 30 Kasım 2008’de Çiğli’nin Sasalı bölgesinde 425 dönüm alana sahip arazide, Türkiye’de ki ilk Doğal Yaşam Parkı özelliğine kavuşturulmuştur. Akvaryumlar ile birlikte Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği kurumlarına da aynı zamanda bu doğal yaşam parkı üyedir.
İzmir Sasalı Doğal Yaşam Parkı
İzmir Sasalı Doğal Yaşam Parkı içinde; hayvanları doğal ortamlarından uzak tutmadan, ziyaretçilerin kolayca gezecekleri gözetleme kuleleriyle birlikte gezinti bantları yer alıyor. Park girişindeyse, içerisinde çok miktarda su kuşlarının olduğu 8.450 metrekarelik büyüklüğe sahip gölet bulunuyor.
Çocukların atlara binerek keyifli anlar yaşayacağı; kümes, manej ve ahır isimleri verilen oyun alanlarını da görmeniz mümkündür. Parkın en dikkat çeken tarafıysa diğer hayvanat bahçelerinde olduğu gibi tel, kafes vb. yapay şekilde olan görsel ayıraçlar kesinlikle yer almıyor. Ayıraçlar dışında doğayla uyumlu olan hendek, su tarzında doğal engelleyicileri park içinde görebilirsiniz.
Avrupa’da ki doğal yaşam parklarının içinde en büyüğü olan bu tesis, İzmir Kuş Cenneti adı verilen bölümde yaklaşık 500 kuş türünün yaşadığını söyleyebiliriz. 3 Nisan 2011 tarihindeyse bu park, EAZA Birliğine üye olmuştur. İzmir Sasalı Doğal Yaşam Parkı içinde; sergi-konferans ve eğitim salonu, yem ambarı, giriş binaları, hayvan mutfağı, yemekhane, atölye, karantina gibi bölümler haricinde birde 500 kapasiteli otoparkta bulunuyor.
İzmir Sasalı Doğal Yaşam Parkı Nerededir Ve Nasıl Gidilir?
İzmir’in Çiğli ilçesinin Sasalı bölgesinde ki Ahmet Piriştina Caddesi’nde yer alıyor. İzmir Hayvanat Bahçesi yol tarifi toplu taşımayı kullanacaklar için şu şekildedir; Karşıyaka Vapur İskelesinin olduğu duraktan 777 numaralı halk otobüslerini kullanabilirsiniz. Diğer bir alternatifse, Çiğli Aktarma Merkezi üzerinden 751 numaralı otobüsler olduğunu söyleyebiliriz.
Özel araçla ulaşım sağlayacak olanlarsa; Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin istikametinden kesinlikle herhangi başka yönlere sapmadan ilerlemeniz gerekiyor. Bu güzergâhta ilerledikten sonra bu doğal yaşam parkının tabelalarıyla karşılaşacaksınız. Karşıyaka ve Çiğli istikametinden gidiyorsanız da, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin istikametinden dönerek yaşam parkına yönlendirilen tabelalara ulaşabilirsiniz.
İzmir Sasalı Doğal Yaşam Parkı Giriş Ücretleri ve Ziyaretçi Saatleri
Sasalı Hayvanat Bahçesi giriş ücreti 2020 bilgileri şu şekildedir:
- Öncelikle bu parka girebilmek için gişelerden mutlaka; İzmirim Kart ya da park jetonu almanız gerekiyor.
- Tam kişi: 7 TL
- Öğrenci: 3 TL
- 0 ile 6 yaş grubu ücretsiz
- Engelli vatandaşlarla refakatçileri, sarı basın kartına sahip kişiler ve gazi ve şehit yakınları kimlik kartlarını gösterdikleri takdirde tesise ücretsiz girebilirler.
- Çarşambayla Cuma günlerinde okul ziyaretleriyle parka gelen öğrencilerden ve öğretmenlerden de hiçbir ücret alınmıyor.
İzmir Sasalı Doğal Yaşam Parkı ziyaretçi saatleri; yılın 365 günü de bu parkın kapıları ziyaretçilerine açık olduğunu söyleyebiliriz. Özel günlerde, hafta sonlarında, resmi tatillerde ve bayramlarda da doğal yaşam parkını ziyaret etmeniz mümkündür.
Park, her gün sabah 09.00’da kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Kapanış saatleriyse parkın; günün uzunluğuna, hayvanlarda ki gün ışığına karşı verdikleri tepkiye ve değişiklik gösteren hava koşullarına bağlı olarak da değişiklik gösteriyor. Yaz, bahar, kış ve geçiş zamanları parkın kapanış saatlerini etkiliyor. Gişelerin kapanmasıyla birlikte ziyaretçi girişlerine de son veriliyor.
İzmir Sasalı Doğal Yaşam Parkı İçinde Hangi Barınak ve Canlı Türleri Var?
- Kızıl geyikler
- Vaşaklar
- Gölet(su kuşları, kuğular, ördekler ve kazlar)
- Ceylanlar
- Ayılar
- Kaplanlar
- Sırtlanlar
- Kurtlar
- Haflinger atları
- Yer sincabı ve mirket
- Sülünler ve tavus kuşları
- Pelikanlar( tepeli pelikan ve ak pelikan)
- Yaban keçileri
- Alageyikler
- Asya filleri
- Aslanlar
- Yırtıcı kuşlar
- Maymun adaları( siyah makaklar, halka kuyruklu lemurlar, monalar ve velvetler)
- Pumalar
- Papağanlar
- Afrika savanı
- Gine domuzları
- Kanatlı barınağı
- Koati
- Çocuk hayvanat bahçesi (Kamerun koyunları, hindiler, pony atları, kaplumbağalar, tavuklar, cüce keçiler, tavşanlar)
- Kanatlı barınağı-Aviary (keklikler, su kuşları, ibisler, ördekler ve leylekler)
- Tropik merkez (timsahlar, kaplumbağalar, marmosetler, yılanlar, meyve yarasaları, kertenkeleler, koi balıklarıve macawlar)
İzmir Sasalı Doğal Yaşam Parkı Kuralları
Hem sizin hem de parkın içinde yaşayan canlıların güvenliği açısından; ziyaretiniz esnasında tesisisin yönetimi tarafından belirlenen Sasalı Hayvanat Bahçesi kuralları bilinerek eksiksiz yerine getirmeniz gerekiyor. O kurallardan ilkiyse; scooter, bisiklet, tekerlekli paten ve kaykay gibi araçlara parkta binilmemesi gerektiğidir.
Kesinlikle bariyerlerden geçerek hayvanlara dokunulmaması gerekiyor. Hayvanlar rahatsız edilmemelidir. Park içinde yer alan gözetleme kulelerinden eğilmeyiniz. Açılış ve kapanış saatlerine uyarak görevlileri bu konu da kesinlikle rahatsız etmeyiniz.
Ayrıca alanda yer alan bitkilere asla zarar vermeyiniz. Görevlilerin uyarılarını dikkate alınız. Evcil hayvanlarınızı parka getirmeyiniz. Park içine çöp tarzı kirletici maddeleri kesinlikle atmayınız. Parkı temiz tutmaya olduğundan daha fazla özen gösteriniz.