Ege bölgesinde yer alan İzmir tarihi, İzmir Şehir ve Gezi Rehberi, doğal güzellikleri ile her yıl milyonlarca kişiyi kendine çekmektedir. Bu bakımdan İzmir’e nasıl gidebilirim, nereleri gezmeliyim gibi sorular sıkça sorulmaktadır. Şehre gelebilmek için dört yolunuz vardır. Bunlar,
- Kişisel araç,
- Tren yolu,
- Hava Yolu,
- Otobüs firmaları şeklindedir.
Tren yoluyla gelmek için TCDD’den bilet almanız yeterlidir. Ardından Basmane ilçesine kadar gelebilir, buradan da istediğiniz yere gidebilirsiniz. Eğer uçakla gelmeyi tercih ederseniz, ilde bulunan Adnan Menderes Havaalanına iniş yapabilirsiniz. Sonrasında otobüs, taksi ya da İZBAN ile şehrin farklı bir noktasına geçiş yapabilirsiniz. Araç kiralamışsanız, burada teslim alabilirsiniz.
Eğer otobüs firması ile gelmişseniz, İzmir gezi rehberi Bornova dahil olsa da, otogar Bornova’nın dışarısındadır. Şayet araç kiralamamışsanız şehrin içine giden servisleri kullanma fırsatınız bulunmaktadır. Ayrıca burada taksiler de mevcuttur. Şehrin içinde ise minibüs ve metro ile kolay bir ulaşım yapabilirsiniz.
İzmir’in Tarihi Yapısı
İzmir gezi rehberi tarihi ve doğal güzellikleri bakımından her sene birçok kişiyi kendisine çekmektedir. Bölgede eskiçağdan günümüze kadar farklı medeniyetler yaşamış olup, tarihi dokusu bu nedenle oldukça gelişmiştir.
Antik kentlerden kalelere, camilerden modern mimarilere kadar görmeniz gereken çok sayıda yer vardır. Bu nedenle gerek gezmek, gerekse iş amaçlarıyla gelmişseniz bir plan hazırlamanız ve buna göre hareket ederek, buraları görmeniz önerilmektedir. Kadifekale’ye çıkarak İzmir manzarasını seyredebilir, Seferihisar’da antik kenti ziyaret edebilir, İnciraltı’nda doğal ve denize sıfır bir ortamın tadını çıkartabilirsiniz. İzmir gezi fırsatları ile tatilinizi doyasıya yaşayarak, unutulmaz bir tecrübe elde edebilirsiniz.
İzmir’in Kültürel Yapısı
İzmir kültürel doku olarak oldukça farklı bir yapı sunmaktadır. Her ne kadar şehir bir Yunan kolonisi olan Smyrna ile özdeşleştirilse de, aslında bundan önceki dönemlerde de yerleşim görmüştür. Zira Hitit metinlerine göre günümüz Batı Anadolu bölgesinde yaşamaktadır. Sadece onlara ait yazılı belgeler bulunmamaktadır.
Ancak Antik Yunanlılar tarafından buraya koloni kurulmasıyla beraber, şehre ait ilk bilgiler de gelmektedir. Bu bakımdan kentin ilk adının Smyrna olduğu ve bir Yunan topluluğu olan Aioller tarafından kurulduğu bilinir. Ancak sonrasında yine bir Yunan topluluğu olan Ionların egemenliğine geçmiştir.
Bu döneme ait İzmir’de gezilecek yerler ve İzmir gezi rehberi arasında başlıca kazı yeri vardır ve size kentin ilk nerede kurulduğunu güzel bir şekilde gösterir. Bundan sonra bölgede farklı kavimler hâkimiyet kurmuştur. Bunlar Lidyalılar, Persler, Büyük İskender, Helenistik Krallıklar, Romalılar, Doğu Romalılar, Çaka Beyliği, Anadolu Beylikleri ve Osmanlılar’dır. Burada Emir Timur’un da bir sefer düzenleyip, gavur İzmir olarak da bilinen ve şehrin Hristiyanlar egemenliğinde olan tarafının ele geçirildiği bilinmektedir.
Dolayısıyla İzmir farklı kültürlere ve dinlere ev sahipliği yapan bir şehirdir. Buraya geldiğinizde sizi oldukça renkli bir yapı karşılar.
İzmir’in Coğrafi Yapısı
İzmir gezi rehberi – İzmir’in çevresinde Manisa, Balıkesir ve Aydın illeri yer almaktadır. Akdeniz iklimine dâhil olması sebebiyle, bu iklime dair çok sayıda bitki türü bulunmaktadır. Özellikle,
- Ardıç,
- Pırnal,
- Kermes meşesi,
- Zeytin,
- Çitlembik,
- Sakız,
- Akşakesme,
- Tespit,
- Katırtırnağı gibi ağaçlar yetişmektedir.
Ormanlar ilin yüzde 40 gibi büyük bir kesimini kaplamaktadır. İzmir’in coğrafi yapısı incelendiğinde, burada konumlanan Uzunada, ülkemizin dördüncü en büyük adasıdır. Bunun dışında Hekim, Karantina, Foça, Orak gibi adalar da yer almaktadır.
Ayrıca Gediz, Bakırçay, Küçük Menderes gibi ovalar ve akarsular; Belevi, Gölcük, Karagöl gibi göller de bulunmaktadır.
İzmir’de Gezilecek Yerler
İzmir’in tarihi ve kültürel zenginliği, İzmir gezi fırsatları için çok sayıda seçenek sunmaktadır. Bunlar her ne kadar sayılamayacak kadar çok da olsa, bazıları şöyledir;
- Kemeraltı
- Kızlarağası Hanı
- Eski Osmanlı Bankası Binası
- Kültürpark
- Agora
- Kadifekale
- TCDD Müzesi
- Yalı Camii
- Sat Kulesi
- Salepçioğlu Camii
- Sevgi Yolu
- Kadın Müzesi
- Radyo ve Televizyon Müzesi
- Oyun ve Oyuncak Müzesi
- İnciraltı
- İzmir Tarihi Asansör
- İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
- Efes Antik Kenti
- Selçuk Kalesi
- Pergamon
- Selçuk
- Sasalı Doğal Yaşam Parkı
- Kordon Boyu
- Kıbrıs Şehitleri Caddesi
- Dario Moreno Sokağı
- Gazi Kadınlar Sokağı
- Karşıyaka Çarşısı
- Şirince
- Urla
- Seferihisar
- Çeşme
- Bozdağ Kayak Merkezi
İzmir gezi rehberi içerisinde görmeniz gereken daha çok sayıda yer de olsa, bunlar kaçırmamanız gereken konumlar arasındadır. İş için bile gelmiş olsanız, bunları inceleyerek bir kısmını bile olsa ziyaret etmeniz önerilir.
İzmir’in Ekonomik Yapısı
Eğer İzmir’e tatil için değil de kalmak için gelmişseniz, İzmir gezi fırsatları haricinde ekonomisinin de nasıl olduğunu bilmeniz gerekir. Şehirde turizm, ticaret, tarım ve sanayi aktiviteleri yapılmaktadır. Kazancın yüzde 15’i tarımdan, yüzde 15’i ticaretten, yüzde 35’i ise sanayiden gelmektedir.
Turizm bakımından her yıl yerli ve yabancı turistleri çekmekte olup yaz aylarında büyük bir aktiviteye sahne olmaktadır. Çeşme, Alaçatı ve Seferihisar, turistlerin odak noktalarıdır. Bu bölgeler kışın daha sakin de olsa, yazın büyük bir hareketliliğe ev sahipliği yapar. Buralarda çok sayıda otel de olup, iş fırsatları yazın büyük ölçüde artar.
Bölgenin toprakları zengin olup buğday, arpa, pirinç, tütün, pamuk, baklagiller, mısır ve daha birçok ürün yetişmektedir. Senede iki ya da üç kez ürün alınabilmekte olup, hayvancılık da yapılmaktadır. Özellikle koyun ve sığır sayısı yüksektir. Bunun haricinde balıkçılık faaliyetleri de canlıdır.
İzmir gezi rehberi içeriğimizin yanı sıra, İzmir Sasalı Doğal Yaşam Parkı başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.
İzmir’e Yerleşmek
Eğer İzmir’e kalıcı olarak gelmeyi düşünüyorsanız, İzmir ortalama ev kiraları hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekir. Burada kesin fiyatlardan bahsedilemeyeceği için, kalmak istediğiniz yere göre inceleme yapılmalıdır. Zira Bornova’da 500 TL’ye kira bulabileceğiniz gibi, aynı ilçede 2,850 TL’ye daire bulmanız da mümkündür.
Ancak genel hatlarıyla kiralar uygun fiyattadır. Şehrin merkezinde bile uygun ve oldukça güzel koşullarda daireler mevcuttur. İzmir’de minibüs fiyatları ise genel anlamda 3,50 ile 4,75 TL arasında değişmektedir.
Şehirde İZBAN mevcut olup, ilçeler arasında banliyöler arasında ulaşım yapmaktadır. Metro ise merkezi ilçelerde gitmektedir ve burada İzmirimkart uygulaması vardır. Tam 3,46 olup öğrenci 1,64’tür.
İzmir Şehir ve Gezi Rehberi Sıkça Sorulan Sorular
İzmir’in İklimi Nasıldır?
İzmir’in iklimi yazları sıcak ve kurak, kış aylarında ise yağışlı ve ılık geçer. Yağmur oldukça sık yağmakta olup, kar ender görülmektedir. Bununla beraber Buca gibi yüksek konumlarda görülme şansı daha yüksektir.
Yılda yaklaşık 100 gün 30’un üstünde bir sıcaklık görülür. Özellikle yaz aylarında söz konusudur. Ancak buraya özgü olan imbat rüzgârları, yazın daha serin günler geçirilmesine yardımcı olur.
İzmir’in Telefon Kodu Nedir?
Ülkemizde her ilin bir plakası olduğu gibi, telefon kodu da vardır. Şehir içinde kullanılan kod 0232 olup, İzmir içerisinde bir numara çevirecekseniz öncelikle bunu yazmanız gerekir. Aksi durumda ulaşılamaz.
Şayet başında bu kod olan bir numara tarafından aranırsanız, zorlanmadan karşı tarafın İzmir’de olduğunu anlayabilirsiniz. Siz de şehre yerleşmeye karar verirseniz, kullanacağınız kod 02322’dir. Bu gerek işletmelerde, gerekse evlerde aynıdır.
İzmir’in Plaka Kodu Nedir?
Ülkemizde birçok kişi plaka kodlarını ezbere bilmek istediği için, İzmir’in plaka kodu nedir? Gibi sorular oldukça canlıdır. Bunun bir sebebi de şehre gelindiğinde farklı illere ait de araçların rahatlıkla görülebilmesidir. Zira şehir büyük bir göç alır.
İzmir’in kendine ait plakası 35’tir. Nerede olursanız olun, bu plakayı görmüşseniz sahibinin o aracı İzmir içerisinden aldığı anlamına gelir.
İzmir’in En Meşhur Şeyi Nedir?
Eğer bu şehre gelmişseniz, tıpkı gezilecek yerlerde olduğu gibi İzmir’in en meşhur şeyi nedir? Sorusuna da tek bir cevap verilemez. Burada mutlaka tatmanız gereken bazı yiyecekler şöyledir;
Mücmeri
Keşkek
Tarhana Çorbası
Zerde
Sura
İzmir köftesi
Papaz yahnisi
Radika salatası
Gerdan tatlısı
Zeytinyağlı taze fasulye
Ayrıca Kıbrıs Şehitlerinde yiyebileceğiniz Bomba da mutlaka denenmelidir.
İzmir’in Gezilecek Yerleri Nerelerdir?
İzmir’in her yanı size ayrı bir güzellik sunar. Bunlardan bazıları,
Yalı Camii,
Sat Kulesi,
Salepçioğlu Camii,
Sevgi Yolu,
Kadın Müzesi,
Radyo ve Televizyon Müzesi,
Oyun ve Oyuncak Müzesi,
İnciraltı,
İzmir Tarihi Asansör,
İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi,
Efes Antik Kenti,
Selçuk Kalesi,
Pergamon,
Selçuk,
Şeklindedir.
İzmir’in İlçeleri Nelerdir?
İzmir’de çok sayıda ilçe olup bunlar,
Aliağa,
Balçova,
Bayındır,
Bayraklı,
Bergama,
Beydağ,
Bornova,
Buca,
Çeşme,
Çiğli,
Dikili,
Foça,
Gaziemir,
Güzelbahçe,
Karabağlar,
Karaburun,
Karşıyaka,
Kemalpaşa,
Kınık,
Kiraz,
Konak,
Menderes,
Menemen,
Narlıdere,
Ödemiş,
Seferihisar,
Selçuk,
Tire,
Torbalı,
Urla,
Şeklindedir.
İzmir’in En Güzel Yeri Neresidir?
İzmir’in her yanı size ayrı güzellik sunduğu için tek bir yer tarif edilemez. Seferihisar’da birbirinden lezzetli mandalina ve portakal ağaçları arasında lezzetli bir yürüyüş yapabilir, Kadifekale’ye çıkarak tüm kendi seyredebilirsiniz.
Eğer tarihe ilginiz varsa müzelerde eskiçağdan, Osmanlı dönemine kadar eserleri hatta silahları görebilir, zamanda yolculuk yapabilirsiniz. Varyant size denizi mükemmel şekilde izlemenize olanak sağlarken, Çeşme ve Urla gibi yerler müthiş bir tatil yeridir.
Kaynak: İzmir