Kapadokya, medeniyetlerin, tarihin, doğanın ve kültürün bir kesişim noktası olarak aslen Nevşehir ilimize bağlıdır. Ancak Kayseri, Niğde, Aksaray ve Kırşehir illerine de noktaları bulunmaktadır. Özellikle turistik ve gezi amaçlı olarak tercih edilen Kapadokya’da hem birçok farklı aktivite hem de gezilecek yerler öne çıkmaktadır. Bu sebeple de hem yurt dışından hem de yurt içinden pek çok farklı kişinin odak noktasıdır.
Kapadokya yolculuğunuzda bu büyülü bölgenin çevresini gezmek için zaman ayırmanız gerektiği gibi hem Kapadokya balonlarını görmeli ve denemeli hem de Peribacaları gibi doğal oluşumları ziyaret ederek kendinize genel kültür aşılamalısınız.
Kapadokya Balon Fiyatları 2023 – 2024
Kapadokya balonları, birçok kişinin bu özel kenti ziyaret etmesinin başlıca sebepleri arasında yer almaktadır. Buna göre Kapadokya balonları nereden kalkıyor dediğimizde özellikle Aşıklar Tepesi dikkat çekmektedir. Aynı şekilde Uçhisar Kalesi de, balonları izlemek için mükemmel bir nokta olabilir.
Görsel şölen açısından olduğu kadar konfor açısından da balonların belirli saatleri belirlenmiştir. Kapadokya balonları saat kaçta kalkıyor dediğimizde ise sabah 4.30’dan 6 civarına kadar başlama süreleri bulunmakta. Ziyaret ettiğiniz aya özel olarak da kalkış saatlerini inceleyebilirsiniz.
Bunun yanında Kapadokya balon firmaları da oldukça çeşitlidir. Birçok farklı firma, bölgenin farklı yerlerinde sizin için balon turu ayarlamaktadır. Kapadokya balonlarına binmek için ise belirtilen bölgeleri erken saatlerde ziyaret ederek uygun fiyatlı firmalar ile anlaşabilirsiniz. Kapadokya balon turu fiyatları ise elbette firmalara göre değişiklik gösterecektir. Ortalama bir fiyat verilmesi gerekirse Kapadokya ucuz balon turu için yaklaşık 500 TL ve 600 TL arasıdır.
Kapadokya Balon Turu başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir…
Kapadokya Konaklama Seçenekleri ve Fiyatları
Kapadokya’da konaklama açısından birçok farklı otel veya kiralık ev bulmanız mümkündür. Kalmak istediğiniz bölgeye ve zamana yönelik olarak bu konaklamaların fiyatları da değişiklik gösterecektir. Her bölgesinde farklı olsa da ortalama olarak günlük 2500 TL ve 8000 TL arasında değişebilecek olanaklar bulmanız mümkündür.
Kapadokya Kısa Tarihi
Kapadokya tarihi oldukça zengindir. Buna hitaben bölgenin pek çok farklı medeniyete yıllar içerisinde ev sahipliği yaptığını söyleyebiliriz. Öncelikle Hititler ile başlayan tarihi, İpek Yoluna bir geçiş olması ile birlikte Kapadokya’yı önemli bir ticaret bölgesi haline getirmiştir.
Sonrasında M.Ö 6. Yüzyılda Persler bu bölgede yaşamış ve M.Ö 332 yılında ise Büyük İskender ile Kapadokya Krallığı olarak bilinmiştir. M.Ö 7. 17 yüzyılda ise Kapadokya Kralı’nın ölümü ile birlikte bir Roma eyaleti olarak geçmeye başlamıştır.
M.S 3. Yüzyıldan sonra ise Hristiyanlar ile birlikte bölgede yapılan kültürel hareketler artmış, eğitim ve din yönünden gelişim göstermiştir. Son olarak M.S 11 ve 12. Yüzyıllar arasında ise Arap akınlarına maruz kalarak Selçuklu Devleti’nin yönetimine geçmiştir.
Kapadokya Coğrafi Özellikleri
Kapadokya coğrafi özellikleri açısından oldukça merak edilen ve araştırılan bir bölge olma niteliğini korumaktadır. Buna göre coğrafyasının oluşumu Torosların oluşumu ile başlamıştır. Bölgede Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Melendiz Dağı, Türkiye’de yüksek dağlara örnek olarak verilebilmektedir.
Bunun yanında ise özellikle Peribacaları dikkat çekmektedir. Peribacalarının oluşumu ise farklı etkileşimler sonucu bazalt kayalarında koni şeklinde başlıkların oluşturulması ile ilgilidir. Peribacası ismi ise halkın vermiş olduğu bir isimdir.
Bununla birlikte bölgede volkanik hareketler görülmekte ve aynı şekilde vadi, tepe ve platolar da dikkat çekmektedir.
Kapadokya İklimi
Kapadokya’nın iklimi ise bağlı olduğu Nevşehir ikliminden gelmektedir. Bu anlamda Nevşehir iklimi kara iklimidir. Yaz ayları genellikle sıcak ve kurak geçerken kış ayları ise soğuktur. Yıllık yağış miktarı ise 388-353 mm’dir. Bölgenin sıcaklığı genellikle -28 ve +40°C arasındadır.
Kapadokya yani Nevşehir Bitki Örtüsü ise genel anlamda hasarlı görülür. Orman veya fundalıklar oldukça azdır ve bozkırlar dikkat çekmektedir. Yer yer meşeliklere rastlanmasının yanında ise bölgenin %28’lik bölümünü çayır ve meralar, %69’unu ise ekili alanlar kaplar. Aynı şekilde Haziran ayı sonrasında yeşilliklerin solduğu ve onların yerine sarı otların yüzeye çıktığı bilinmektedir.
Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?
Kapadokya’ya gitmek için kendi şehrinizden farklı yolları kullanabilirsiniz. Kara yolunu tercih edebileceğiniz gibi aynı zamanda hava yolu ile birlikte Nevşehir veya Kayseri illerine geçerek Kapadokya’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kara yolu için ise kendi şehrinizden otobana çıkarak çift şeritli yollardan yolculuk yapabilir veya otobüse binebilirsiniz. Otobüs biletleri yaklaşık olarak 800- 1000 TL civarındadır. Her farklı şehirden farklı yolculuk saatleri olsa da İstanbul baz alındığı zaman 10 saat kadar bir yol yapmanız gerekir.
Her yıl milyonlarca turisti kucaklayan bu bölgeye aynı zamanda demir yolu ile de gidebilirsiniz. Bunun için ise Kayseri’ye ulaşım sağlamanız gerekir. Buradan sonra yaklaşık olarak 80 kilometreye denk gelecek bir artı yol ile Kapadokya’ya varabilirsiniz.
Kapadokya’da Gezilecek Yerler
Kapadokya’da gezilecek yerler bitmeyecek kadar fazladır. Bu sebeple de Kapadokya’yı ziyaret eden herkes, bu kentin havasından büyülenerek tekrar bir gezi planı hazırlamaktadır. Bu anlamda tek bir gidişte gezeceğiniz öncelikli yerleri belirlemeniz gerekir. Hem tarihi hem de doğal ve turistik yerler, Kapadokya içerisinde dikkat çekmektedir.
Gittiğiniz ilk günden itibaren birbirine yakın noktaları ziyaret edebilir ve her durağınızda eğlenceli ve dinlendirici aktiviteler bulabilirsiniz. Her bir ayrı bölgesinde dikkat çekici unsurlar bulunsa da özellikle Kapadokya’da balonları izlemek ve kendiniz de bu eşsiz durumu deneyimlemek için gitmeniz de önerilmektedir. Artı olarak Peribacaları, en çok yerli ve yabancı turist çeken oluşumlar arasında yerini almaktadır.
Kapadokya’da Tarihi Yerler
Kapadokya, bahsedildiği üzere tarihi açıdan oldukça zengin bir geçmişe sahiptir. Bu sebeple de kentin her alanında tarihi yapılar dikkat çekmektedir. Siz de nostaljik bir havada Kapadokya’da kendinizi bulmak için farklı yerleri ziyaret edebilirsiniz. Buna göre Kapadokya tarihi yerleri şu şekilde listelenebilir;
- Kapadokya Kaya Evleri
- Fırkatan Kilisesi
- Ürgüp Temenni Anıt Mezarı
- Uçhisar Kalesi
- Kızlar ve Erkekler Manastırı
- Asmalı Konak
- Kapadokya Aziz Nikolaos Manastırı
- Ortahisar Kalesi
- Avanos Tarihi Taş Köprü
- Avanos Saç Müzesi
- Sarıhan Kervansarayı
- Vaftizci Yahya Kilisesi
Elbette bunlar dışında pek çok farklı tarihi bölgeye de ev sahipliği yapmaktadır. Kapadokya ziyaretinizde tarihi alanları görmek, hem sizi geçmişe bir adım daha yaklaştıracak, kültür ve bilgi katacak ve tarihi daha iyi anlamanızı sağlayacak önemli değerler arasında sayılmaktadır.
Kapadokya’da Turistik ve Doğal Yerler
Kapadokya’nın turistik yerleri denildiği zaman tarihi yerler gibi aynı zamanda doğal oluşumlar da dikkat çekmektedir. Bölgenin uzun tarihi içerisinde gördüğü birçok durum sayesinde farklı doğallıklar da oluşmuştur.
Bunlar farklı şekillerde ortaya çıkmalarının ve turistlerin odak noktası olmalarının yanında aynı zamanda hayrete düşürecek derecede çeşitli ve ilginçtir. Kapadokya’nın doğal yerleri arasında ziyaret edebileceğiniz bölgeler şu şekilde sıralanabilir;
- Zelve Vadisi
- Peri Bacaları
- Göreme Açık Hava Müzesi
- Derinkuyu Yer Altı Şehri
- Üç Güzeller
- Paşabağ Rahipler Vadisi
- Ihlara Vadisi
- Aşk Vadisi
- Saklı Vadi
- Kaymaklı Yer Altı Şehri
Elbette bunların yanında farklı çanak ve çömlek atölyelerini keşfedebilir, halkla iç içe olabilir ve farklı efsaneleri ya da gezilecek değişik yerleri öğrenebilirsiniz.