Kapalı Çarşı – Bursa
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Kapalı Çarşı – Bursa

0

Bursa’nın Tarihi Kapalı Çarşısı: Efsaneler ve Tarih

Bursa’nın tarihi ve kültürel mirası içerisinde önemli bir yere sahip olan Kapalı Çarşı, şehrin Orhangazi zamanında başlayan ticari hayatının önemli bir simgesidir. Hanların araları çatı ile kapatılarak oluşturulan bu çarşılar, zamanla geliştirilerek bugünkü Kapalı Çarşı’nın temelini oluşturmuştur.

Kapalı Çarşı’nın Tarihi

Kapalı Çarşı, ilk olarak Orhangazi döneminde hanların aralarının çatı ile kapatılmasıyla oluşturulmaya başlanmıştır. Daha sonraki yıllarda çarşıya Sahaflar, Akatarlar, İvaz Paşa, Gelincik, Sipahiler, Karacabey (Yorgancılar, Sandıkçılar) ve Eski Bakırcılar gibi çarşılar eklenerek genişletilmiştir. Ancak, çarşının tarihi boyunca çeşitli dönemlerde yangınlar ve depremler gibi doğal afetlerle karşılaşması nedeniyle çeşitli restorasyon ve yenileme çalışmalarına tabi tutulmuştur.

Çarşının Yeniden İnşası

1958 yılında tamamen yanarak zarar gören Kapalı Çarşı, yeniden inşa edilmiştir. Ancak, ilk halindeki tek katlı yapısı yerine alttan zemin kat, sokak seviyesinde ve yolların iki tarafında dükkanlar ve dükkanların üst katları olarak inşa edilmiştir. Ayrıca, çarşının üstü de modern bir şekilde kapatılmıştır, böylece çarşının hem estetik görünümü hem de kullanımı artırılmıştır.

Çarşının Restorasyonu

1855 depreminde yıkılan İvaz Paşa ve Eski Bakırcılar Çarşıları ise uzun yıllar üstü açık kalmıştır. Ancak, 1960 yılında yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda bu çarşıların üstleri de kapatılarak çarşının bütünlüğü sağlanmıştır. Bu restorasyonlar, Kapalı Çarşı’nın tarihi ve kültürel önemini korumak ve gelecek nesillere aktarmak adına büyük bir öneme sahiptir.

Kapalı Çarşı: Bursa’nın Ticaret ve Kültür Merkezi

Bugün hala Bursa’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Kapalı Çarşı, sadece bir alışveriş merkezi değil aynı zamanda şehrin tarihini ve kültürünü yansıtan bir mirastır. Ziyaretçilerini tarihi dokusuyla büyüleyen bu çarşı, Bursa’nın geçmişini ve geleceğini bir araya getiren önemli bir simgedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir