Karadeniz Turu Nasıl Yapılır? – Son zamanlarda gezilecek yerler listesinin başını Karadeniz almaktadır. Ölmeden önce yapılacak yerler listesine Karadeniz turu da mutlaka eklenmelidir. Karadeniz’in gezilecek yerler arasında bu kadar popüler olması da Karadeniz’de bulunan yaylalar, dereler ve şelaleler birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır.
Karadeniz turuna çıkmadan önce çok iyi bir şekilde araştırma yapılmalıdır. Çünkü, Karadeniz oldukça zor bir bölgedir. Karadeniz’in zor bir arazisinin bulunmasına rağmen doğası, havası, şelaleleri, yaylaları, her yerin yeşil olması gibi muhteşem doğal güzellikleri görülmeye değerdir. Bu yüzden Karadeniz’e gitmek isteyen yerli ve yabancı turistler Karadeniz turu nasıl yapılır? Sorusunun cevabını harıl harıl araştırmaktadır.
Karadeniz turu nasıl yapılır? Sorusunun cevabını arayanlar için, öncelikle tura çıkmadan dikkat etmeniz gerekenler;
- Eğer araba ile tura çıkılacaksa arabanın tabanı yerden yüksek olmalıdır
- Hangi mevsimde giderseniz gidin hatta yaz mevsiminde bile yanınızda kalın kıyafetler olmalıdır
- Konaklayacağınız yerleri önceden belirleyin
- Planlarınız gerçekçi olsun
- Kendinize ait bir arabanız muhakkak olsun
- Seyahatlerinizi bir plana koyun
- Ayakkabı tercihinizi altı kaymayan ya da spor ayakkabı şeklinde yapın
- Karadeniz’i gezerken yalnız bölgelerle sınırla kalmayın, halkla da kaynaşın
- En iyi mekanlar ya da gitmek istediğiniz mekanların listesini önceden hazırlayın
- Eğer Batum’a gideceksiniz, arabanızı oldukça dikkatli bir biçimde kullanın
- Karadeniz’de yapılan festival tarihlerine bakarak turunuzu bu tarihlere denk getirebilirsiniz
Tüm bunlara Karadeniz turuna çıkmadan önce güzelce araştırıp, uygularsanız turunuz daha keyifli olacaktır. Her seyahatte problemler çıkabilir. Aksilikler karşısında yılmadan ve moralinizi bozmadan devam edin. Karadeniz turu sonlandırıldığında her şeye değmiş olduğunu göreceksiniz.
Karadeniz Turu Rota Tavsiyesi
Tabii ki herkes rotasını gezip, görmesi gereken yerlere göre yapmalıdır. Batı Karadeniz’e mi yoksa Doğu Karadeniz’e mi gidileceğine göre de turun rotası değişmektedir. Ancak mantıklı bir Karadeniz turu rota tavsiyesi vermek isteriz. Unutulmamalıdır ki bu rota bir tavsiyedir. Kararı verecek olan yine sizlersiniz.
Karadeniz turu rota tavsiyesi geçecek olursak Karabük ile başlamak, oldukça mantıklı bir seçim olacaktır. Karabük’ten sonra rotanızı Sinop’a çevirip, oradan da Samsun, Giresun ve Trabzon şeklinde devam ettiğiniz turu da Karadeniz’in dağlarına çıktıktan sonra tamamlayabilirsiniz.
Gittiğiniz bu şehirlerde gezilecek yerleri de sizler için derledik. İlk öncelikle Karadeniz turu rota tavsiyesi ilk yer olan Karabük ile başlayalım. Karabük’te gezilecek yerler;
- Bulak mağarası
- Safranbolu eski çarşı
- Tokatlı kanyon
- Kristal teras
- Yörük köyü
- Şeker kanyonu
- Hıdırlık tepesi
- Kaymakamlar müze
Karabük’te gezilecek yerlerdir. Daha sonra rotanın devam ettiği Sinop’da gezilecek yerler;
- Hamsilos koyu
- Erfelek tatlıca şelaleleri tabiat parkı
- İnceburun feneri
- Sinop prison
- Sinop ve Boyabat kalesi
Daha sonra da yine rotanın çevrildiği güzergah olan Samsun’da gezilecek yerler;
- Kuva-i Milliye Müzesi
- Sevgi gölü
- Büyük cami
- Amisos tepesi
- Tütün iskelesi
- Bandırma gemi müzesi
- Tarihi saat kulesi
- Kent orman piknik alanı
- Samsun kent müzesi
- Gazi müzesi
Yerleri de Samsun’a kadar gidipte görülmeden geri gelinmeyecek yerlerdir. Daha sonra turun son kısımlarına gelinen Giresun’da gezilecek yerler;
- Giresun kalesi
- Mavi göl
- Kümbet yaylası
- Giresun adası
- Sis dağı yaylası
- Bedrama kalesi
- Kuzalan şelalesi
- Giresun müzesi
Bu yerler de Giresun’da mutlaka görülmesi gerekmektedir. Özellikle yaylara çıkarak, bol oksijeni içinize çekmenizi tavsiye ederiz. Karadeniz turu, yavaş yavaş sonlanırken geldik Trabzon’da gezilecek yerler;
- Sümela manastırı
- Trabzon kalesi
- Vazelon manastırı
- Uzun göl
- Ayasofya müzesi
- Peristere manastırı
- Bedesten
- Boztepe
Trabzon’da gezip, görülmesi gereken o kadar fazla yer vardır ki biz ancak bu kadarını sığdırabildik. Ancak biraz daha tavsiye verilmesi gerekirse Atatürk köşkü, Forum Trabzon, Altındere vadisi milli parklar, Zağnos vadisi, Balıklıgöl, Akçakale, Sürmene, Akçaabat, Tonya, Çaykara, Ortahisar, Araklı, Yomra, Beşlikdüzü, Vakfıkebir, Arsın, Köprübaşı, Maçka, Sera göl, Hıdırnebi yaylası, Sultan Murat yaylası, çal mağarası, sis dağı yaylası, Aygır gölü ve daha birçok gezilecek yeri. Biz Trabzon’un gezilecek yerlerini yazmakla bitiremedik, siz gezerken bitirebilir misiniz? Bilemeyiz. Ancak Trabzon’da bu yerlerin hiçbirine gidilmese bile yaylarına mutlaka çıkmak gerekir.
Karadeniz dağlarına çıkıp, şöyle birçok şeye üstten bakmak da size keyif verecektir. Karadeniz turu rota tavsiyesi burada bitmektedir. Karadeniz turu için bavul hazırlarken de gerekli her şeyi almayı unutmayın!