Karagedik Kilisesi – Aksaray
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Karagedik Kilisesi – Aksaray

0

Karagedik Kilisesi: Tarihin İzinde Bir Miras – Aksaray

Aksaray, tarihi yapıları ve kültürel zenginliğiyle dikkat çeken bir şehirdir. Bu zenginliklerden biri de Karagedik Kilisesi’dir. Kilise, dört serbest destekli, gelişmiş kapalı Yunan Haçı tipinde inşa edilmiştir.

Mimari Yapısı

Karagedik Kilisesi, kuzey duvarı hariç tamamen yıkılmıştır. Orijinalde merkez mekân dört paye üzerinde yükselen pandantifli bir kubbe ile diğer mekânlar ise beşik tonozlarla örtülmekteydi. Apsis, içten at nalı, dıştan yedi cepheli, yan apsisler ise iç ve dıştan yuvarlaktı. Kuzey cephede kullanılan kesme taşlar, pencere ve nişlerdeki tuğlalar, süsleme amacıyla yerleştirilen sekiz kollu ışın motifini içeren madalyonlar ve derz üzerindeki pembe sıva, yapıya çok renklilik ve dekoratif bir görüntü kazandırmıştır.

Freskolar ve Tarihi

Kilisedeki freskolar, 10. veya 11. yüzyıllara tarihlenmektedir. Ancak mimari özelliklerinin Geç Bizans Dönemi’ne yakınlığı vurgulanmaktadır. Yapı, eski yayınlarda tanıtılan birçok tasviri kaybetmiştir. Ancak günümüzde hala görülebilen freskolar arasında Zekeriya’nın Öldürülmesi, Elizabeth’in Takip Edilmesi, Salome’nin Vaftizci Yahya’nın Başını Yıkaması gibi sahneler yer almaktadır.

Yıkım ve Restorasyon

11. yüzyılda yapılan bu kilise, üzerine düşen kaya parçalarından zarar görmüş, çatısı ile kuzey duvarı hariç kalan duvarlar yıkılmıştır. Kilise, 2011 yılında yıkıldıktan sonra restorasyon çalışmalarıyla bir kısmı koruma altına alınmıştır. Bugün, tarihi ve mimari açıdan önemli bir yapı olan Karagedik Kilisesi, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa davet etmektedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir