Karagöl Yaylaları, Giresun-Ordu-Sivas illerinin birleştiği noktada, 3107 metre yüksekliği ile bölgedeki en yüksek ikinci dağ konumunda yer alan dağın eteklerinde yer alır. Zirvede bulunan krater gölü, nefes kesecek güzellikte tabiat manzaralarına sahiptir. Göl çevresinde yer alan geniş çayırlarla kaplı olan bölge, civardaki en güzel yaylalardan birini meydana getirmektedir. Tepenin alt kısımlarında bulunan Aygır gölü de görülmeye değer güzelliklere sahiptir. Yine doğuya doğru gidildiğinde karşılaşılan Bağırsak gölü ve biraz altında Eğrikaya obası, tabiatın tüm renklerini bir arada buluşturan mükemmel görüntülere sahip yerlerdir.
Trekking sporu yapmak isteyen ziyaretçilerin rehber eşliğinde yaptıkları geziler doyumsuz tabiat manzaralarını görebilmek açısından oldukça fazla kişi tarafından tercih edilmektedir. Dağın zirvesinde yer alan krater gölünün berraklığı ve bölgeden görülen manzara doğa fotoğrafçıları için emsalsiz güzelliklerle doludur. Zirvenin altında kalan bulutlar insanlara adeta başka bir dünyadan yeryüzüne bakıyormuş hissi vermektedir.
Karagöl Yaylasına Ulaşım
Bölgeye havayolu ile gelmek isteyen ziyaretçiler öncelikle ( OR-Gİ ) Ordu-Giresun havaalanına, oradan da gerek havayolu servisleri, gerekse kiralık araçlarla Giresun merkeze ulaşmalıdır. Giresun merkezden yaklaşık 76 km uzaklıktaki Karagöl yaylalarına araçla 2 saat süren bir yolculukla ulaşmak mümkün olmaktadır. Ordu merkezden ise yaklaşık 85 km mesafede yer alan Karagöl yaylasına ulaşım 3 saate yakın bir zamanda sağlanmaktadır. Sivas ili Suşehri ilçesinden Karagöl yaylalarına ulaşım D865 karayolu izlenerek yaklaşık 120 kilometre ve 2 saat 30 dakika süren bir yolculuk gerektirmektedir.
Karagöl Yaylaları Hakkında Bilgiler
Giresun’un diğer tüm yayla ve obaları gibi Karagöl de Türkmen aşiretlerinin yayla geleneğinden ve konar-göçer kültürünün parçalarından biridir. Oğuz boylarından oluşan birçok oba, bu bölgelerde yerleşip hayvancılık ve yayla yaşamı ile hüküm sürmüştür. Giresun’un birçok yayla ve obasında olduğu gibi Hacı Bektaşi veli dergâhına bağlı olan müritlerin günümüze kadar gelen efsaneleri Karagöl yaylasında da kendini göstermektedir. Günümüze kadar gelmiş olan al kızı efsanesi en bilinenleri arasında yer almaktadır. Bu efsanede bölgede loğusa kadınlara şifa veren Al ocağı olduğu ve burayı ziyaret eden kadınların şifa bulduğundan söz edilmektedir.
Günümüzde ise Karagöl bölgesinin yurt içi ve yurt dışı turizmine kazandırılması için bazı çalışmalar yapılmaktadır. Son yıllarda özellikler Arap turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bölgeye yakın konumlarda konaklama ve sportif faaliyetlere yönelik olarak tesisleşme çalışmaları devam etmektedir. Eşsiz doğa manzaraları ile bilinen Karagöl yaylası, yaz kış karı erimeyen zirveleri ve tabiatın tüm renklerini barındıran geniş yayla düzlükleri ile her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği bir bölge olarak büyük ilgi görmektedir.
Karagöl Yaylası Konaklama
Özellikle yaz aylarında boğucu sıcaklardan uzaklaşarak yorgunluk atmak isteyenlerin uğrak yerleri arasında yer alan Karagöl yaylasına, rehberler eşliğinde yapılan yürüyüş sporu etkinlikleri oldukça ilgi görüyor. Kamp malzemelerini yanlarında getiren ziyaretçiler uygun alanlarda kamp kurarak konaklama ihtiyaçlarını giderebiliyor. Bunun dışında Karagöl yaylasında genelin konaklamasına uygun tesisleşme henüz olmadığı için, bölgeye yakın olan ilçelerdeki otel, pansiyon, dağ evleri gibi tesisler ziyaretçiler tarafından konaklama amaçlı kullanılıyor.
Bu bölgelerde yer alan konaklama merkezleri mayıs ayının bitimi ile birlikte tam kapasite dolu olarak hizmet veriyor. Bu sebeple bölgeye yapılacak olan ziyaretlerden önce mutlaka rezervasyon yaptırılması tavsiye ediliyor. Günü birlik yapılabilen yayla ziyaretlerinde piknik alanlarında düzenlenen etkinliklerin yanı sıra, Temmuz ayı içerisinde bazı festivallerle bölgenin yayla kültürü tüm ziyaretçilere tanıtılıyor. Bölgede konaklama ücretlerine bakıldığında her keseye uygun konaklamanın yapılabilmesine olanak sağlar derecede olduğu görülüyor.