Karagöz Müzesi
  1. Anasayfa
  2. Bursa

Karagöz Müzesi

0

Çocukluğumuzda karşılıklı konuşmalarıyla ve mum ışığında yapılan kuklalarıyla oynatılarak oynana Hacivat ve Karagöz oyunu hemen herkes hayatında bir kere de olsa izlemiştir. İşte bu oyunu canlandıran başroldeki iki kahramanın müzesi yapılmıştır. Karagöz Müzesi Bursa’da açılmıştır. Bakalım aslında Hacivat ve Karagöz kimdir? Bilmeyenler için bunu öğrenelim.

Hacivat ve Karagöz Kimdir?

Hacivat ve Karagöz Ulucamii yapımında çalışan iki işçidir. Karagöz’ün mesleği demirci, Hacivat ise duvarcıdır. Ulucamii yapımında idam edilen bu iki insan aslında aralarındaki atışmadan ötürüdür. Çünkü o kadar çok atışma yapmışlardır ki camii inşaatı yapım süresi uzamış ve bundan sorumlu tutulmuşlardır.

Karagöz ve Hacivat Oyunu Nedir?

karagöz müzesi içindekiler

Yıllardır oynatılan Karagöz ve Hacivat oyunu Tarihimizde ilk ve tek gölge oyunu olarak yer almaktadır. Gölge oyunu nedir? Diye sorarsanız, sahne arkasından yakılan mum ya da ışıklandırma ile bir sahne arkasından oynatılan kuklalara ışık verilmesi ve gölgelerinin sahneye yansımasına denilir.

Karagöz ve Hacivat’ın Konuşmaları Nasıl Yazıldı?

Hacivat ve Karagöz öldürten dönemin Padişahı Orhan Bey, bu durumdan daha sonra çok pişmanlık ve üzüntü duyar. Daha sonra bir şekilde Şeyh Küsteri isimli bir şahısın ikisi arasındaki tüm konuşmaları bildiği haberi geldiğinde derhal emrine getirtip konuşmaları hazırlamasını ister. Şeyh Küsteri bütün konuşmaları bir kağıda yazarak gölge oyunu şeklinde iki figür ile oynatır ve çok beğenilir.

Böylelikle herkesin izlemeye başlamasıyla Karagöz ve Hacivat oyunu olarak tarihteki yerini alarak. Kuşaktan kuşağa eğlence haline gelir. Özellikle Ramazan Ayı’nda Türkiye’de ki bütün belediyeler tarafından bu oyun oynatılır.  Tabi konuşmalar gerçek mi? Yoksa yıllar geçtikçe değiştirilerek mi yazıldı? Orası muamma.

karagöz müzesi

Karagöz Müzesi Kuruluşu

İlk zamanlarda Karagöz Sanat Evi olarak adlandırılan ve temsili olarak Hacivat ve Karagöz karakterlerinin yapılışı ve oynanışı hakkında bilgiler veren ve yeni ustalar yetiştirerek bu gölge oyununun unutulmaması sağlayan sanat evi 2007 yılında Karagöz Müzesi’ne dönüştürülmüştür. Karagöz Müzesi Bursa’da kurulmuştur.

Nedeniyse Ulucamii yapımında idam edildikleri ve Orhan Bey o zamanlar Bursa’da bulunduğu ve bu oyunun çıkış yeri Bursa olduğu için, Bursa’da kurulmuştur. Şuanda ise müzede herhangi bir Karagöz ve Hacivat yapımı kursu bulunmamaktadır.

Eğer isterseniz müze görevlilerine sorarak ustalara ulaşabilir ve kendinize hobi edinerek siz de kendi Hacivat ve Karagöz oyununuzu imal ederek çocuklarınızla güzel vakit geçirebilir ve tarihimizin unutulmamasına katkıda bulunabilirsiniz.

hacivat ve karagöz kimdir

Karagöz Müzesi Nerededir?

Bursa’nın en eski ve en güzel semtlerinden biri olan Çekirge semtinde bulunur. Çekirge Caddesi üzerinde Karagöz Anıt mezarı karşısında bulunan bu müze hemen hemen yılın her günü ziyaretçi almaktadır. Açılış 10.00 kapanış 18.00 olan Karagöz Müzesine Giriş Ücreti çocuklara ücretsiz, büyüklere ise 5 Türk Lirasıdır.

Özellikle okullar topluluk halinde geldiği bu müze sürekli tıklım tıklım olmakta, eğer ziyaret edeceksiniz erken saatlerde ziyaret etmelisiniz.  Pazartesi günü ziyaretçi kabul etmediğini unutmayın!

Karagöz Müzesi’nde Neler Bulunur?

Karagöz Müzesi içerisinde Osmanlı Dönemi’nden bugünlere kadar yapılan Karagöz ve Hacivat figürleri bulunur. Her renkte her çeşitte bulunur ve yapanın ustalığına göre değişen renkler bulunmaktadır. Ayrıca sürekli aynı sahnelerde işlenmeyen oyun, oyun içeriğine göre değişik sahneler bulunmaktadır.

Oyunun konusuna göre bu sahneler kullanılmaktadır. Tamamıyla ustalık isteyen bu oyunu Karagöz Müzesi’ni ziyaret ettiğinizde canlı bir şekilde izleyebilir ve bu oyunun tarihimizdeki önemini bilerek çocuklarınıza aktarabilir ve değerlerimizin unutulmaması için katkı sağlayabilirsiniz.

karagöz müzesi 2

Karagöz Müzesine Nasıl Gidilir?

Bursa Nilüfer Mevkiinden B-42A numaralı otobüse binerek önünde inebilirsiniz.

İstanbul Deniz Otobüsü (İDO) inince Mudanya önünden 1 numaralı 2/M ve 3/F nolu otobüse binerek tek toplu taşıma aracı ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Görükle’den gitmek isterseniz eğer Abişoğlu önünde bulunan otobüs durağında 93-E numaralı ve 48-A numaralı otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yukarıdaki duraklardan ortalama ulaşım 60-70 dakika arasında değişmektedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 3
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 1
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 2
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir