Karaman Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Akdeniz

Karaman Gezilecek Yerler

0

İç Anadolu Bölgesi sınırlarında yer alan Karaman gezilecek yerler bakımından, konumuna bağlı olarak çok gelişmiş bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. 8924 kilometre alanda konumlanmış olan Karaman’ın güney batı tarafında Antalya, kuzeyiyle güneyinde Konya ve güney kısmındaysa Mersin yer alıyor. Karaman kenti bulunduğu İç Anadolu Bölgesi’nin tam olarak iklim yapısını yansıtıyor. Yaz mevsimleri Karaman’da kurak ve sıcak geçerken, kış dönemleriyse kar yağışlı, soğuk geçiyor. Karaman ilinde kısacası karasal iklim görüldüğünü söyleyebiliriz. Bilindiği üzere ülkemizin tüm bölgeleri, illeri, ilçeleri ve köyleri çok sayıda medeniyeti ağırlamıştır. Karaman ilimizde aynı şekilde çok sayıda medeniyete kapılarını açmıştır.

Karaman ilimizin kuruluş tarihiyle alakalı olarak da net bilgilere ulaşmak mümkün değil. Fakat Karaman’da gerçekleşen kazı çalışmaları sonucundaysa; geçmişinde önem arz eden bir ticaret, kültür ve yerleşim merkezi olduğuyla ilgili de bilgilere, belgelere ulaşılmıştır. Elde edilen bilgilere göre Karaman, Hititlerin döneminde ticari merkezle askeri bölge konumundaydı.

Sonralarıysa Lidyalılar ve Frigyalıların hâkimiyetine girmiştir. Şehir M.Ö.322’deyse Yunanlı Kral Perdikkos’la Filippoos tarafından işgal edilerek çok büyük zararlar verilmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti zayıflayıp, yıkıldıktan sonra da Karamanoğulları bağımsızlıklarına kavuşarak, Karamanoğlu Devleti’ni bu kente kurdular.

Karaman Hakkında Genel Bilgiler

Eskiden Larende adıyla anılan Karaman kenti, Selçuklular tarafından hâkimiyet altına alınınca İslamlaştığını söyleyebiliriz. Mevlana, Yunus Emre, Kazım Karabekir, Şair Ayni, Şeyh Edebalı ve Kemal Reis gibi Anadol’nun önemli Türk büyüklerini Karaman ve çevresi yetiştirmiştir. İnanç merkezleriyle, mağaralarıyla ve yer altı şehirleriyle beraber Karaman çok fazla turizm potansiyelini elinde bulunduruyor. %30’luk bir kısmı Karaman topraklarının tarım arazisi olduğunu söyleyebiliriz. Karaman’da sanayi haricinde tarıma daha çok önem verilmiştir. Özellikle de gıda ve imalat sanayilerinin alt gruplarından olan bulgurla, bisküvi üretimini sağlayacak sanayilere Karaman’da çok önem verilmiştir.

Ülkemizin bulgur ihtiyacının %20’si ve bisküvinin de ortalama olarak üçte birinin Karaman’dan karşılandığını söyleyebiliriz.

Karaman Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Bozkır diye isimlendirilen ve Anadolu topraklarından nasibini alan kent olan Karaman gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir. Tarihi geçmişi çok eskilere dayanan ve farklı farklı kültürlerin kaynaşmış olduğu Karaman kentimiz, medeniyetlerin beşiği haline eski zamanlarda gelmiştir. Çok eski çağlardan bu yana Karaman, bölgelerin arasında da aynı zamanda kültür aracılığı yapmıştır.

Karaman gezilecek yerler bağlamında bakıldığında; turistik, arkeolojik, tarihi ve kültürel çok sayıda eserle karşılaşabilirsiniz. Hititler, Osmanlı, Roma ve Bizanslılardan kalan çok fazla eserleri bu kentte bulmanız mümkündür. Cami, anıt, kümbet, köprü, medrese, yazıt, türbe, hamam, kilise, kale, han, manastır ve sarnıç gibi eserlere Karaman’da rastlayabilirsiniz. Ayrıca Karaman’da; yer altı şehirleri, doğal güzellikler ve mağaralar gibi oluşumlarda yer alıyor. Tüm bu yerler birleştiğinde, Karaman çok büyük bir turizm potansiyelini aslında elinde bulunduruyor.

Karaman gezilecek en güzel yerler listemizde yer alanları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Karaman Kalesi
  • İncesu Mağarası
  • Tartan Evi
  • Zeyve Pazarı
  • MeraspolisMağarası
  • Çeşmeli Kilise
  • Ermenek Vadisi
  • Gödet Saklı Cennet
  • Karadağ
  • Madenşehri Köyü
  • Barçın Yaylası
  • Gökçe Çamlığı
  • Taşkale
  • Hatuniye Medresesi
  • Yunus Emre Camii
Karaman Kalesi Nerededir
Karaman Gezilecek Yerler: Karaman Kalesi

Karaman Kalesi

Karaman gezilecek yerler yazımızın ilk durağı Karaman Kalesi. Çok sayıda medeniyetler tarafından uzun asırlar boyunca kullanılmış olan Karaman Kalesi, Osmanlı Devleti’ne en son geçmesiyle birlikte onarıma tabi tutulmuştur. 1465’te Osmanlı Devleti, Karaman Kilisesi’nin iç kalesinde bakım ve onarımlar yapmıştır.

Karaman Kalesi’nde gerçekleşmiş olan kazı çalışmalarında elde edilen bulgulara göreyse, kale geçmişinin 14.yy’a kadar uzandığıdır. Burada ki kazı çalışmalarında çıkarılan eserlerse, Karaman Müzesi’nde sergileniyor. 11.yy sonlarından başlayarak 12.yy başlarında, Karaman Kalesi’nin yapımı gerçekleşmiştir.

3 tane iç içe surdan Karaman Kalesi oluşuyor. İç, orta ve dış kale surları şeklinde adlandırılmıştır. İç kale, günümüze kadar sadece ulaşabilmiştir. Höyük etrafında yer alan orta kale surlarındansa sadece bir kısmının ayakta kaldığını söyleyebiliriz. Bizans, Roma ve Bronz dönemlerinde ki izleri taşımış olan höyüğün üzerinde iç kale konumlanmıştır. Karaman Kalesi, ülkemizin en ihtişamlı kaleleri içerisinde yer alıyor. Tüm bu özelliklerden dolayı kale, Karaman ‘da gezilecek tarihi yerler listesinin en başında gelmesi gerekiyor.

İncesu Mağarası Karaman
Karaman Gezilecek Yerler: İncesu Mağarası

İncesu Mağarası

Karaman gezilecek yerler listemizin bir diğer konuğu İncesu mağarası. Taşkale Köyü yakınında yer alan İncesu Mağarası, yatay yapıdan oluşuyor. Damlataşlar açısından oldukça zengin olan İncesu Mağarası, çok yağışların gerçekleştiği zamanlarda küçücük yeraltı nehrine dönüşüyor. Taşkale Köyü’ne mağara 9 km mesafede bulunuyor. Özel araçla da gidilen İncesu Mağarası; miyosen zamanı kireç taşlarının arasında gelişmiş olan mağara sistemiyle, birbirlerinin devamı olacak şekilde 2 mağaradan oluşuyor.

Yatay vaziyette tamamen olan mağaraların, damlataş açısından da zengin olduğunu söyleyebiliriz. Yağışların olduğu zamanlarda küçücük içlerinden yer altı nehri akıyor. İşte bu akan 2 mağaradan biri de, İncesu Mağarası olarak adlandırılıyor. 1356 metre uzunluğa sahip olan bu mağara aynı zamanda, ülkemizde büyüklük bakımından 3. Sırada yer alan yer altı su mağarasıdır. 11 ve 12 yaklaşık ısıya sahip olan İncesu Mağarası her yönden ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Mağaranın giriş kısmı, bulunmuş olduğu tepe eteklerinde dik ve küçük delik şekline benziyor.

Mağaranın yakınlarında özellikle kaya sığınakları olan yerlerdeyse, Roma zamanından yerleşim izlerine rastlamak mümkündür.

Tartan Evi Karaman
Karaman Gezilecek Yerler: Tartan Evi

Tartan Evi

Mimari bakımdan 19. yy’ a ait olan Tartan Evi, iki kattan oluşuyor. Kentte ki ileri gelen bir aile ait olan bu ev, hem ahşap hem de kalem işlemeleriyle çok dikkat çekiyor. Özellikle Tartan Evi, görüntüsüyle çok fazla turistinde beğenisini kazanıyor. 1810 yılında, Tartanzadelerden Hacı Ahmet Efendi’nin yaptırmış olduğu bu ev, Anadolu Türk mimarisi evlerine de çok iyi örnek teşkil ediyor.

Ahşap süslemeler haricinde Tartan Evi, daha çok kalem işi süslemelerle dikkat çekiyor. Bu ev, iki kattan oluşmasının yanında birde orta sofa planlıdır da aynı zamanda diyebiliriz. Evin 1.katında, sofası sekizgen tavan süslemeleriyle dikkat çekiyor. Sultanahmet Camii, Kız Kulesi, Dolmabahçe Sarayı ve II. Mahmut Türbesi gibi resimlerle süslenmiştir.

Ayrıyeten yelkenli gemi, çarklı vapur resimleri de süslemek için kullanılmıştır. Eski zamanlarda yolcuların konaklamaları için oda görevi gören Tartan Evi, köylerden Karaman’a gelen misafirleri ağırlardı. 200 senelik bir geçmişe sahip olan Tartan Evi, 80 sene yolcu kabul etmiştir.

Zeyve Pazarı Karaman
Karaman Gezilecek Yerler: Zeyve Pazarı

Zeyve Pazarı

Yerli ve yabancı tüm turistlerin ilgisine nail olan Zeyve Pazarı, doğanın içinde yer alıyor. Bu bakımdan Karaman gezilecek en güzel yerleri içerisinde de mutlaka en üst sırada olması gerekiyor. Yaz mevsiminde piknik alanı şeklinde kullanılan Zeyve Pazarı, 500 senelik tarihiyle dikkat çekiyor. Ermenek ilçesinde yer alan Zeyve Pazarı;  ulu çınarlara, su değirmenlerine, kaynak sulara ev sahipliği yapıyor. Ermenek ilçesiyle Zeyve Pazarı’nın arasında 26 km mesafe bulunuyor.

Meraspolis Mağarası Karaman
Karaman Gezilecek Yerler: Meraspolis Mağarası

Meraspolis Mağarası

Karaman gezilecek yerler arasında Ermenek ilçesinin kuzey tarafında yer alan Meraspolis Mağarası; dağ altlarında ki kireç taşlarının yer altında ki suları oymasıyla oluşmuştur. Şelale şeklinde suyun içinden çıkmasıyla ünlenen Meraspolis Mağarası, dünyanın en büyüğü olan yeraltı sularını barındırıyor. Çok sayıda katlardan, bölmelerden oluşan ve küçük-büyük olarak dikitlerin, sarkıtların olduğu Meraspolis Mağarası, ilk çağ dönemlerinde zindan, mesken ve sığınak şeklinde kullanılıyordu.

2 yönlü girişi olan mağaranın, ilki ilkel girişken diğeriyse su çekebilmek için sonradan yapılan giriş olarak dikkat çekiyor.

Çeşmeli Kilise Karaman
Karaman Gezilecek Yerler: Çeşmeli Kilise

Çeşmeli Kilise

Karaman’ın merkezinde yer alan Çeşmeli Kilise, kültür merkezi şeklinde kullanılıyor. Yapısıyla oldukça farklı olan bu kilise, Bizans zamanıyla tarihlenerek, dönem dönem de kapatılma işlemlerine tabi tutulmuştur. Çeşmeli Kilise ’de yapılmış olan son restorasyon çalışmalarındaysa, freskolar ortaya çıkarıldı.

Karadağ’da yer alan Binbir Kilisesi’nde ki küçük bazilikaların örneğini temsil ediyor. Cumhuriyet’ten sonra 1980’lerde cezaevi şeklinde kullanılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın son dönemlerde tahsis ettiği yapı, artık kültürel faaliyetlerin gerçekleştiği yer olarak dikkat çekiyor.

Ermenek Vadisi Karaman
Karaman Gezilecek Yerler: Ermenek Vadisi

Ermenek Vadisi

En büyük Göksu Nehri’nin kollarından Ermenek Çayı tarafından oluşturulan vadi; Taşeli Platosu kuzey tarafında, Mersin’le Karaman’ın ortasında ki Orta Toros Dağları’nda yer alıyor. Ermenek Vadisinin doğu tarafında Kızıldağ, Hisar, Teke Dağları; Kuzeybatısındaysa Geyik Dağları’nın olduğunu söyleyebiliriz.

Vadi jeolojik yapısına bağlı olarak mağaralarla beraber kireçtaşından oluşmuştur. Kireçli yapıya sahip olması nedeniyle vadide çok sayıda mağarayla karşılaşabilirsiniz. Yabancı, yerli çok sayıda turist tarafından vadi, büyük beğeni topluyor. Aynı zamanda zengin florasıyla ve faunasıyla da Ermenek Vadisi ziyaretçilerin gözlerine hitap ediyor.

81 tane farklı endemik bitkinin olduğu Ermenek Vadisi’nde doğanın tüm güzelliklerini görebilirsiniz. 16 tane Ermenek Vadisi’ne has aynı endemik bitkileri de görme şansına sahip olacaksınız. 10 adet kuş türüne rastlayacağınız Ermenek Vadisi’nde, kaya yediuyuru adlı vadiyle özgünleşen memeli kuş türüne de rastlayabilirsiniz.

Gödek Saklı Cennet Karaman
Karaman Gezilecek Yerler: Gödek Saklı Cennet

Gödet Saklı Cennet

Karaman’ın Güldere Köyü’nde konumlanmış olan Gödet Saklı Kent, doğal güzellikleriyle çok dikkat çekiyor. Karaman doğal gezilecek yerler açısından önemli yere sahip olan Gödet Saklı Cennet, ayrıca Kaya Kilise Mağaralarıyla da yakındır. Bundan dolayı Gödet Saklı Cennet’te hem tarihi hem de doğal güzellikleri bir arada görme imkânına sahip olacaksınız. Patika yollarıyla, şırıl şırıl akan deresiyle, doğasıyla Gödet Saklı Cennet her sene çok fazla ziyaretçi ağırlıyor.

Karadağ Karaman
Karaman Gezilecek Yerler: Karadağ

Karadağ

Karaman’da yer alan sönmüş halde olan volkanik dağ olarak, Karadağ karşımıza çıkıyor. Karaman’ın kuzeyinde, Konya’nın da güneyinde Karadağ yer alıyor. Çumra, Karaman ovalarının arasında Hotamış bataklığının olduğu yerde Karadağ’ın olduğunu söyleyebiliriz. 30 km Karaman’a mesafesi olan Karadağ’ın 3 tane yüksek tepeden oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu tepeleri şu şekilde sıralayabiliriz: Kızıltepe, Mahalaç tepe ve Baştepe.

Madenşehri Köyü Karaman
Karaman Gezilecek Yerler: Madenşehri Köyü

Madenşehri Köyü

Karaman kentimizin çok eski yerleşim merkezleri içerisinde ki Madenşehri Köyü, “ören yeri” şeklinde geçiyor. Geçmişi oldukça eskilere dayanan köyde, Bizanslılara ait eserlerin bulunduğunu söyleyebiliriz. Karaman’dan Madenşehri Köyü’ne ulaşım çok kolay olduğunu söyleyebiliriz.

Karaman Barçın Yaylası
Karaman Gezilecek Yerler: Barçın Yaylası

Barçın Yaylası

Bol oksijen almak, sessizliği dinlemek ve gürültüden uzaklaşmak aynı zamanda bol miktarda yeşillikle haşir neşir olmak istiyorsanız;  Barçın Yaylası tamda size göre dilebiliriz.

Gökçe Çamlığı Karaman
Karaman Gezilecek Yerler: Gökçe Çamlığı

Gökçe Çamlığı

Karaman gezilecek yerler denildiğinde turistik bazda, Gökçe Çamlığı’da mutlaka listenizde olmalıdır. Piknik alanı diye geçen Gökçe Çamlığı, Karaman merkezden 20 km uzaklıkta yer alıyor.

Taşkale Karaman
Karaman Gezilecek Yerler: Taşkale

Taşkale

Karaman’ın kasabası olan Taşkale, önce ki yıllarda Kızıllar diye anılıyordu. Taşkale’nin yerleşimi oldukça eski dönemlere dayanıyor. Turizm açısından önem taşıyan İncesu Mağarası yukarı da belirttiğimiz üzere Taşkale kasabasındadır.

Hatuniye Medresesi Karaman
Karaman Gezilecek Yerler: Hatuniye Medresesi

Hatuniye Medresesi

Karamanoğlu Alaeddin Bey’in hanımıyla beraber Sultan Birinci Murat Han’ın kızının 1381 yılında yaptırmış olduğu yapı olarak Hatuniye Medresesi biliniyor. Karamanoğlu mimarisiyle ilgili en önemli detaylar bu eserde vardır. Klasikleşmiş medrese şeklinde Hatuniye yapılmıştır.

Yunus Emre Camii Karaman
Karaman Gezilecek Yerler: Yunus Emre Camii

Yunus Emre Camii

Karaman gezilecek tarihi yerler arasında bulunan, Karaman’ın Sinle Mahallesi içerisinde yer alan Yunus Emre Camisi aslında külliyede konumlanmıştır. Camiyle birlikte külliye içerisinde; türbe, hazire, zaviye bölümleri de bulunuyor.

14. Yy’ a ait olduğu düşünülen Yunus Emre Camii, kesme taşlardan inşa edilmiştir. Kitabe şeklinde ki mihrabının muhteşem işçilikle tasarlandığını söyleyebiliriz. Tekke bölümünün harabeye döndüğü bu yapı, farklı farklı zamanlarda onarıma tabi tutulduğundan kendine özgün olan tarafını maalesef kaybetmiştir. Burada ki türbede; Yunus Emre’yle onun hocası olan Tabduk Emre’nin mezarı olduğu düşünülüyor.

Karaman’da Neler Yapılır?

Karaman gezilecek yerler listesinin de içerisinde olan tarihi yapıları mutlaka gezmenizi kentten ayrılmadan öneriyoruz. Ayrıyeten yine Karaman’ın doğal güzelliklerini de kesinlikle görmelisiniz. Özellikle büyükşehirlerden bu kente geldiyseniz gitmeden önce bol oksijen almanızı ve sessizliği dinlemenizi öneriyoruz.

Karaman’dan ayrılmadan sevdiklerinize kentle özdeşleşen; oya ile nakış işçiliği olan ürünlerden alabilirsiniz. Taşkale, Koraş ve Şirvan halılarıyla şehri ön plana çıkaran el sanatı ürünleriyle ilgili bir alışveriş turuna çıkabilirsiniz. Karaman kentimizde gece hayatının olmadığını söyleyebiliriz. Genel olarak Karaman halkı; gece kahvelerinde ya da fasıl mekânlarında eğleniyor.

Karaman Ulaşım
Karaman Şehir İçi Ulaşım

Karaman’da Ulaşım

Karaman gezilecek yerler açısından bakıldığında, ulaşımının kolaylığı nedeniyle gezginlere şehir daha çok keyif veriyor. Kente hem karayoluyla hem de demiryoluyla ulaşım sağlamak mümkündür. Akdeniz Bölgesi’yle İç Anadolu Bölgesi’ni birbirine bağlayan konumda olduğundan transit geçiş şehri olarak biliniyor.

Türkiye’nin her bölgelerinden Karaman’a otobüs seferlerinin olduğunu söyleyebiliriz. Karaman’la Ankara arası 363 km, Konya ile 105 km, İstanbul’la 772 km ve Mersin’le de 236 km arasında mesafe bulunuyor. Karaman’a aynı zamanda; İzmir, Adana ve İstanbul istikametinde ki Kurtalan’a kadar giden demir yolu hattını kullanarak da ulaşabilirsiniz. Karaman’dan geçen demir yolu hatları şunlardır: Posta, Toros ve Mavi Tren Ekspresidir.

Karaman’da şehir içi ulaşımlarsa; taksilerle, minibüslerle ve halk otobüsleriyle gerçekleşiyor. Karaman kentinde mesafeler birbirine çok yakın olması sebebiyle insanlar genellikle yürümeyi tercih ediyorlar. Karaman şehir içinde ulaşım sağlayan 10 hatın olduğunu söyleyebiliriz. Otogar başta olmak üzere üniversite, TOKİ Evleri ve hastane arasında kentin otobüs seferleri mevcuttur. Kentin merkezinde ki otogardan; hemen hemen tüm seferler her saat başı hareket ediyor.

Karaman Yöresel Lezzetler
Karaman Yöresel Lezzetler

Karaman Mutfağı

Karaman gezilecek yerler yazımızda meşhur Karaman mutfağını anlatmazsak olmaz 🙂 İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Karaman’ın tarım ürünü, tahıl olduğunu söyleyebiliriz. Bundan dolayı da Karaman mutfağında genellikle tahıl ağırlıklı lezzetler oluyor.

Yöresel tatlar açısından Karaman mutfağına bakıldığında; elma tatlısı, guymak, arabaşı, zerde, palize, calla, zülbiye, gılan böreği, çullama ve batırık yer alıyor. Belirtmiş olduğumuz lezzetlerin tümü Karaman ve çevresine özgü olma özelliğini taşıyor.

Karaman halkı tarafından çok fazla yapılan çullama lezzeti yapımı oldukça kolaydır. Pirinçle birlikte kıymadan yapılan çullamanın tarifiyse şu şekildedir: Haşlanan pirince, incecik doğranan soğanı, maydanozu ve kıymayı eklemeniz gerekiyor. Aynı zamanda bu karışıma tuzla biberde ilave edilmelidir. Köfte şekline getirilen karışım, kenarda bekletilirken suyla tuz kaynamaya bırakılır. Suyun kaynamasıyla köftelerde içerisine atılır. Piştikten sonra köfteleri kevgir yardımıyla alıp, suyunu da süzmeniz gerekiyor. Ardından un ile yumurta çırpılarak, köftelere bulanıp kızgın yağ içerisinde kızartmaya başlanır. Kızartma ile birlikte köfteler çul şekline bürünmesi sebebiyle, çullama adını almıştır.

Karaman mutfağı denildiğinde popülerlik kazanan diğer lezzetse, calladır. Calla yemeği, kuşbaşı şeklinde ki kuzu etinin toprak güveçte pişirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Kuşbaşılı kuzu etlerinin yanına eğer isterseniz patlıcanda koyabilirsiniz.

Karaman gezilecek yerler listenizi gerçekleştirirken kentte diğer karşılaşacağınız lezzetse, batırık adlı yemektir. İlk olarak düğürcük adı verilen ince bulgur büyük siniye koyulur. Arkasından soğan, incecik kıyılan maydanozla biber, domates rendelenmiş şekilde, salça, baharatlar ve tahin kızartılmış halde koyulur. Tüm malzemelerin koyulmasıyla birlikte yoğrulmaya başlanır. Yoğrulma işlemi sonrasındaysa malzemeler küçük şekilde sıkılırlar ve pişirilmeye başlanırlar.

[alert-note]Karaman Gezilecek Yerler başlıklı yazımız ilginizi çektiyse Antalya Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı da okuyarak bir diğer tatil beldemiz hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 2
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 1
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir