Şehrin gürültüsünden, kirli havasından ve karmaşasından sıkıldınız mı? İş stresi çok mu yoğun geldi? Tam da şehirden kaçıp arınma vakti mi? Hadi o zaman bu yıl yaz tatilinizin bir bölümünü de serin ve tertemiz havası ile Doğu Karadeniz Bölgemizde yer alan eşsiz güzellikteki Kavron Yaylasında geçirelim. Diğer bir ismiyle de Kavrun yaylası olarak bilinen bu yaylada kaldığınız süre boyunca daha önce hiç yaşamadığınız deneyimleri yaşayacağınızı düşünüyoruz.
Kavrun Yaylasına Ulaşım
Aşağı Kavrun Yaylası’na ulaşabilmek için öncelikle Çamlıhemşin ilçesinin 19 km kadar güney – doğusunda kalan Ayder Yaylasından 10 km kadar toprak yol aşılarak varılır. Ayrıca Ayder Yaylası’ndan Aşağı Kavrun yaylasına gelebilmek için minibüs de bulunabilir. Aşağı Kavrun Yaylası ile Yukarı Kavrun Yaylası arasındaki mesafe 3 km kadardır.
2350 m kadar rakımı olan Yukarı Kavrun Yaylası Kaçkar Dağlarının en yüksek noltası olan Kaçkar Kavrun Dağı’na yaklaşık 8 km mesafede bulunmaktadır. Yukarı Kavrun Yaylası özellikle Kaçkar Kavrun Dağı’na tırmanış yapan dağcıların da ilk kamp noktası olma özelliğindedir. Yaylanın alt yapısı pek bulunmasa da yaylada bulunan bakkaldan bazı gıda malzemeleri temin etmek mümkündür. Hatta yanınızda taşıyacağınız yük varsa ve taşımakta zorlanıyorsanız, Kaçkar Kavrun Dağı’na tırmanışta katır da kiralamak mümkündür.
Kavrun Yaylası Hakkında Bilgiler
Aşağı Kavrun ve Yukarı Kavrun adı ile bilinen 2 tane Kavrun Yaylası vardır. Yukarı Kavrun Yaylası’nın rakımı ortalama 2350 m olup, Aşağı Kavrun Yaylası’nın da rakımı ortalama 2020 m kadardır. Yukarı Kavrunda 150 – 160 kadar hane bulunurken, Aşağı Kavrun adı ile bilinen yaylamızda 15 – 20 kadar hane bulunur. Rize ilimizin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bu yaylamızda toplam 3- 4 kafeterya, 2 tane pansiyon ve 1 adet de kahve bulunmaktadır.
Yukarı Kavrun Yaylası’nda daha çok Vice’liler yaylacılık yapmaktadır.
Aşağı Kavrun Yaylası’na geldiğimizde ise; bu yayla mili park sınırları içinde bulunan ve en önemli buzul vadilerinden biri olan Kavrun Vadisi’nin son bölümünde yaklaşık 1950 – 2000 m’ler arasında kurulmuş ve ili mahalleden oluşmuştur. Aşağı KAvrun Yaylası’nın ilçe merkezine olan uzaklığı da yaklaşık 26 km dir.kavrun Yaylaları özellikle Yukarı Çamlıca, Yukarı Şimşirli, Kavak, Sırt, Güroluk ve Pazar – Akbucak yerli halkı tarafından kullanılmaktadır.
Yaylalara kış aylarında hava koşulları nedeniyle çok rağbet olmamaktadır. Yaz nüfusu ise yaylada 70 civarıdır. Her yıl Mayıs ayının son haftası gibi yaylaya çıkışlar başlamaktadır. Ekim ayının ortaları gibi de yayladan inişler yavaş yavaş tamamlanmış olur. Aşağı Kavrun Yaylasında ortalama sağlam olarak 30 hane bulunmaktadır ama yalnızca bunlardan sadece 11-12 kadarı kullanılmaktadır.
Evler ve hayvanların barındıkları yerler ahşap ve taş – akşap malzemeler kullanılarak yapılmıştır. Ayrıca tamamı taş malzemeden yapılmış olan evler de bulunmaktadır. Biri yaylanın giriş bölümünde olan iki tane briket malzemeden yapılmış yapı da yaylada bulunmaktadır. Yaylanın girişindeki bu yapı kahvehanedir. Tam olarak 14 yıllık geçmişi olan bu yapı son 8 yıldır kullanılmamaktadır. Yaylada lokanta da bulunmamaktadır.
Kavrun Yaylası Konaklama
Hazır buralara kadar gelmişken birkaç günde konaklamak isterseniz, Kaçkar Kavrun Dağ Evlerinin tam da size uygun bir yer olduğunu düşünüyoruz. Kaçkar Kavrun Dağ Evlerinde rahatlıkla aileniz ya da arkadaşlarınızla gelip konaklayabilirsiniz. Tam olarak 5 dağ evi ve 50 kişi kapasiteli de bir restoranı bulunmaktadır. Özellikle her yıl geleneksel olarak düzenlenen Vartevor şenliklerinin olduğu dönemde Kaçkar Kavrun Dağ Evi tam kapasite ile hizmet vermektedir.