Kırgızların Sosyal Yaşantıları ve Dil Özellikleri
  1. Anasayfa
  2. Genel

Kırgızların Sosyal Yaşantıları ve Dil Özellikleri

0

Kırgızların Sosyal Yaşantıları ve Dil Özellikleri, Türkiye’de yaşayan Türkler ile benzerlik gösterse de; bazı konularda oldukça farklıdır. Kırgızistan, bir Orta Asya ülkesi olarak Kuzey kısmında Kazakistan, Batı kısmında Özbekistan, Güneydoğu kısmında Tacikistan ve son olarak Güneybatıda ise Çin ile sınırı bulunmaktadır. “Kırgızistan” isminin ise “Kırk Boy” kalıbından geldiği düşünülmektedir.

Kırgızistan yer şekilleri genel anlamda dağlar ile kaplıdır. Buna hitaben %65’lik bir bölümü dağlarla kaplı olan bu ülke için aynı zamanda “Orta Asya İsviçresi” adı verilmektedir. Bu sebeple de oldukça etkileyici doğal güzelliklere ve manzaralara sahiptir. Bununla birlikte Orta Asya içerisinde yaklaşık olarak 199.951 km2’lik bir alanı kaplamaktadır. Peki, Kırgızların Sosyal Yaşantıları ve Dil Özellikleri nasıldır?

Kırgızistan kültürü ise farklı alanları ile oldukça dikkat çekmektedir. Buna göre otantik olarak tanımlanabilecek bu kültürün unsurları, turistleri de kendine çekmektedir. Kırgızistan’ı ziyaret etmek için de can atacak pek çok farklı kişi bulunmaktadır. Buna göre Mayıs ve Ekim ayları arasında, yani genel anlamda havanın güzel olacağı bahar başlangıcından yazı içerisinde alarak sonbahar başına dek ziyaret edilmesi önerilmektedir.

Kırgızların Sosyal Yaşantıları ve Dil Özellikleri
Kırgızların Sosyal Yaşantıları ve Dil Özellikleri

Kırgızistan Kültürü

Kırgızistan’da yaşam denildiğinde akla gelecek birçok farklı husus vardır. Bu hususlar, genel anlamda ülkenin biçimini, ülke sakinlerinin davranışlarını ve meşhur ürünlerini gözler önüne sermektedir. Bununla birlikte ilk olarak Kırgızistan’ın dininden bahsetmemiz gerekecektir. Buna göre bir toplumun dininin, kültürü içerisinde büyük bir yere sahip olduğunu da bilmeniz gerekir. Kırgızistan’da yaşayan insanların büyük çoğunluğu İslam dinine mensup Müslümanlardır. Ancak yanı şekilde Batı etkisine da maruz kaldıklarını söyleyebiliriz.

Ucuz Uçak Bileti Sağlayan Uçuş Türü başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

Müslüman bu toplumda, ne kadar kadınlar için giyimlerinde belirli kısıtlamalar getirilmesi de Kırgızistan kadınları özellikle kırsal bölgelerde daha kapalı giyinmeyi tercih edeceklerdir. Aynı şekilde iki farklı cinsten kişinin el sıkışması, zaman zaman uygunsuz olarak karşılanabilir.

Bununla birlikte ülke kültüründe misafirperverlik oldukça önemli bir unsurdur. Kırgızistan insanları, yaşadıkları yeri ziyaret eden insanlara oldukça nazik davranmakla birlikte misafirlerden de küçük de olsa bir hediye beklemektedirler. Ev içerisine girerken ise mutlaka ayakkabılarınızı çıkarmanız ve dışarıda bırakmanız beklenecektir.

Kırgızistan Mutfağı ve Yemekleri

Kırgızistan yemeklerinden bahsedecek olursak ise öncelikle ekmeğin kutsal bulunduğunu söylememiz gerekir. Kültür içerisinde ekmek asla yere konulmaz. Bunun yanında yemeklerinizi sağ elinizle yemeniz gerekir. Bunların yanında oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Kırgızistan, genel anlamda et yemeklerine ağırlık vermektedir. Bunun yanında ise önceden benimsemiş oldukları göçebe yaşam da yemeklerinde kendisini oldukça belli etmektedir.

Aynı şekilde hem Rus, hem Çin hem de Özbekistan gibi kültürlerden de mutfak konusunda oldukça etkilenmiştir. Bununla birlikte genel olarak kuruyemişler de oldukça tüketilmektedir. Ülke içerisinde en çok tüketilen içecek ise çay olacaktır. Buna göre etnik kökene hitaben yeşil çay veya siyah çay tercih edebilirler.

Kırgızların Sosyal Yaşantıları ve Dil Özellikleri
Kırgızların Sosyal Yaşantıları ve Dil Özellikleri

İçecekler için ise aynı şekilde alkol içerenler de tercih edilmektedir. Buna göre kımız ve bozo gibi yerel içkiler fazlasıyla tüketilse de aynı zamanda farklı alkollü içecekler de ülkenin kendi üretimi ile sunulur ve bu sebeple de uygun fiyatlara alınır.

Tüm bunlarla birlikte bir restorana girdiğinizde çıkarken yaklaşık olarak %10 civarında bahşiş bırakmanız yazılı olmayan bir kural olarak bilinir.

Kırgızistan Şehirleri ve Bölgeleri

Kırgızistan içerisinde toplamda 52 bölge bulunmaktadır. Bu bölgelerden bazıları kentsel yerleşim alanıyken diğerleri şehir olarak görülmektedir. Nüfusları ise oldukça değişkendir ancak tahmin edilebildiği üzere şehirlerde nüfus oranı da daha yüksektir.

Kırgızistan başkenti ise Bişkek şehridir. Bununla birlikte ülke içerisinde ziyaret edilmesi gereken şehirleri şu şekilde listeleyebiliriz;

  • Ala Archa
  • Issyk Kul
  • Tian Shan
  • Ferghanga
  • Talas
  • Karaköl
  • Çolpon Ata
  • Tokmok

Bu şehirleri ziyaret ettiğiniz takdirde ülkenin genel kültürü hakkında bilgi sahibi olabilir ve aynı şekilde egzotik görülen kısımlar içerisinde de birçok farklı güzellik ile karşılaşabilirsiniz.

Kırgızistan Dili ve Özellikleri

Kırgız alfabesine baktığımızda, ilk olarak Arap alfabesinin kullanıldığını ve daha sonrasında Latin alfabesine geçildiği bilinmektedir. Ancak yıllar boyunca süren Sovyet sömürge ve baskısı sebebiyle Rusların da kullanmış olduğu Kiril alfabesine geçiş yapılmıştır. Aynı şekilde bugün de, Kırgızistan alfabesi, Kiril harfleri ile oluşturulmuş Rus alfabesine oldukça benzerlik göstermektedir.

Bununla birlikte Kırgızistan dili içerisinde yazım işlevi gören iki farklı alfabenin de olduğunu bilmeniz gerekecektir.

Kırgızların Sosyal Yaşantıları ve Dil Özellikleri
Kırgızların Sosyal Yaşantıları ve Dil Özellikleri

Kırgızistan’da konuşulan diller, birden fazladır. Bu anlamda farklı diller, farklı durumlarda konuşulmaktadır. Bu sebeple de asıl olarak bahsedebileceğimiz diller, resmi durumlar ve ana ağız olarak Kırgızca, yerli dil içerisinde bölgelere göre Kırgızca’nın ağızları ve azınlık kısımlar içerisinde Özbekçe, Uygurca ve Rusça konuşulabilir.

Kırgızca’nın ağızları, aynı Türkiye’nin farklı bölgelerinde kullanılan ağızlar gibi bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilecektir. Buna göre belirli bir şehirde kullanılan ağızlar içerisinde çeşitli sözcük farklılıkları olabildiği gibi aksan ve şivede de kaymalar ya da farklılıklar görülebilecektir.

Görsel kaynağı: Pixabay

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 6
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 1
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir