Kütahya Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Ege

Kütahya Gezilecek Yerler

0

Ege Bölgesi’nin önemli şehirleri arasında yer alan Kütahya ili, tarihi yapıları ile birlikte yemyeşil doğasıyla da çok fazla yabancı ve yerli turistin ilgisini çekiyor. Kütahya gezilecek yerler açısından bakıldığında, kaplıca turizmiyle de aynı zamanda çok fazla dikkat çekiyor. Ege Bölgesi İçbatı Anadolu Bölümünde, Kütahya konumlanmıştır. İl merkezinin dışında, 13 ilçesi vardır.  Kütahya’da içinize sinerek detaylı şekilde gezmek istiyorsanız, 3 gününüzü mutlaka ayırmanız gerekiyor.

Aynı zamanda Kütahya’nın hem kendi hem de sanayisi devamlı şekilde gelişiyor. Zenginleştirilmiş yer altı, üstü kaynakları ile de; el işçiliğinde, termal sularında ve tarihi açıdan da çok önemli turizm potansiyeli oluşturmuştur. Şehir iki kez, Germiyanoğluları Beyliği eline geçtiği için ve onların başkenti de olduğundan dolayı, çok fazla o dönemle ilgili eserler görmek mümkündür. Kütahya’yla çevresi, Osmanlı Devleti’ne aslında Devlet Hatun çeyizi diye verilip şehzadeler şehri adıyla da anılmıştır. Osmanlı Devleti’nin zamanında da Anadolu Beylerbeyliği ’ne de merkezlik ederek, o döneme ait eserlerin tümü de korunup, günümüze değin ulaşmıştır.

Kütahya Gezilecek Yerler

Ülkemizin en eski şehirlerinden olan Kütahya; güzel sanatlarıyla, termal kaynaklarıyla ve tarihi bakımdan da çok önemli olan turizm bölgeleriyle de dikkat çekiyor. Benzersiz güzelleri nedeniyle Kütahya gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir diyebiliriz. Evliya Çelebi’nin doğduğu yer olarak bilinen Kütahya, doğal güzellikleriyle ve tarihi dokularıyla da hemen hemen herkesi hayranlığını kazanmıştır. Ormanlarıyla, tarihi camileriyle, kaplıcalarıyla ve müzeleriyle tam bir cenneti anımsatıyor. Kütahya’yı gezerken çok fazla keyif alacaksınız.

Kütahya’da gezilmesi ve görülmesi kesinlikle tavsiye edilen yerler:

  • Kütahya Kalesi
  • Kütahya Arkeoloji Müzesi
  • Frig Vadisi
  • Domaniç Ormanları
  • Kütahya Çini Müzesi
  • Dönenler Mevlevihane’si
  • Dumlupınar Şehitliği
  • Zafer Anıtı
  • Aizanoi Antik Kenti
  • Kütahya Saat Kalesi
  • Mızık Çamı
  • Kaplıcaları
  • Kossuth Müzesi
  • Tarihi Kütahya evleri
Kütahya Kalesi - Kütahya
Kütahya Gezilecek Yerler: Kütahya Kalesi

Kütahya Kalesi

Antik dönemlerden günümüze kadar sağlam şekilde gelen Kütahya Kalesi, ilk Hisar Tepesi’nde kurulmuştur. Kütahya Gezilecek Yerler açısından da, ilk sırada yer alıyor. 3 bölümden oluşan Kütahya Kalesi, Bizanslılar tarafından yaptırılan surlarla beraber aynı zamanda Osmanlılar, Selçuklular döneminde de restore edilmiştir. İç, aşağı ve yukarı kaleden oluşarak aynı zamanda Kütahya Kalesi burçları da; kesme ve moloz taşın karışımından inşa edilmiştir.

Evliya Çelebi, Kütahya Kalesi’nin 70 burcu olduğunu belirtmiştir. Ayrıca kalenin 2 adet çeşmesi, mescidi, kır kahvesi ve döner gazinosu bulunuyor. Kalede ki döner gazinonun, Cumhuriyet Dönemi’nde inşa edildiği de tahmin ediliyor. Kütahya Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, çeşit çeşit onarım çalışmalarından geçmiştir. Kütahya Kalesi ülkemiz için, önemli tarihi değerlerde aynı zamanda taşıyor. Kale çok fazla döneme tanıklık etmiştir. Bu yüzden de burada gezerken, geçmiş dönemlerle ilgili keyifli bir yolculuk yapacaksınız.

Arkeoloji Müzesi - Kütahya
Kütahya Gezilecek Yerler: Kütahya Arkeoloji Müzesi

Kütahya Arkeoloji Müzesi

Kütahya’nın bir diğer gezilip görülmesi gereken önemli yerlerinden olan, Kütahya Arkeoloji Müzesi tam merkezde Ulu Cami’nin yan tarafında yer alıyor.  Umur Bin Savcı’nın yaptırdığı Vacidiye Medresesi, Selçukluların sanat izlerini de aynı zamanda taşıyor. Medrese sonradan Arkeoloji Müzesi amacıyla ziyarete açıldı. Antik dönemlerden başlayarak Roma, Hitit, Selçuklu, Bizans, Osmanlı Dönemi’nin de ayrıca eserleri bu müzede sergileniyor.

Müzede ki en önemli eserse, Amazonlar Lahidi olarak biliniyor. Teknik olarak yüksek kabartmalar uygulanarak Aizanoi çevresinde yapılmış olan kazılarda bulundu. Günümüze sağlam ulaşabilen Amazon Lahitleri içinde yer aldığından ayrı bir önemi vardır.

Frig Vadisi - Kütahya
Kütahya Gezilecek Yerler: Frig Vadisi

Frig Vadisi

Kütahya Gezilip Görülecek Yerler içinde, Frig Vadisi ’de çok büyük önem taşıyor. Frig Uygarlığı; M.Ö.9. yy ’da, Kafkas bölgesinden Anadolu’ya giden Brig isimli topluluk kurmuştur. Frig Uygarlığı, Dağlık Frigya çevresinde yalnız yaşamıştır. Sonradan da diğer medeniyetlere de, önemli ölçüde yol göstermişlerdir.

Günümüzde Afyon, Kütahya ve Eskişehir illerinin sınırlarına yayılmış olan Dağlık Frig Bölgesi derinleşmiş vadiler aracılığıyla şekillenmiş dağlık alan olarak biliniyor. Kolaylıkla işlenerek volkanik tüflerin de oluşmasına neden olan volkanik yapısıyla da dikkat çekiyor. Oluşan bu doğal yapıysa kayaların oyulup inşa edilmesiyle, özgün mimari modelin doğmasına neden olmuştur. Bu durumu sonra ki medeniyetlerde uygulamıştır. Frig Dönemine ait kaya anıtları ortak özellikleriyse şunlardır: Süslemelerde ki ve bezemelerde ki zenginlikler, üçgen alınlıkla birlikte onun içerisinde ki Ana Tanrıça heykelinin de yer aldığı kaya nişleri olarak biliniyor.

Frig Vadisi, Frigyalılar’ın sosyal hayatlarına ve dini ritüellerine karşı önemli izler barındığından dolayı evrensel değer taşıyor. Özellikle Kaya anıtlarında bulunan zengin süslemelerse, Frig Uygarlığı gelişmişliğinde de önemli ipuçları bizlere veriyor.

Domaniç Ormanı - Kütahya
Kütahya Gezilecek Yerler: Domaniç Ormanı

Domaniç Ormanları

Eğer Kütahya’ya, ilkbahar, yaz dönemlerinde gidecekseniz Domaniç Ormanlarına mutlaka gitmeniz gerekiyor. Domaniç Ormanlarının muhteşem manzarasında oldukça keyifli anlar geçirebilirsiniz. Domaniç Ormanları, Kütahya’da görülmesi gereken yerler içinde en önemlisidir. Hemen hemen yeşilin tüm tonlarını Domaniç Ormanında görmek mümkündür. Domaniç ormanları, hem Kütahya’nın hem de tüm dünyanın muhteşem doğal varlıkları içinde yer almaktadır.

Bunaltıcı şehir hayatından sıkılanlar mutlaka; huzur veren, bol oksijen barındıran Domaniç Ormanına gitmeleri gerekiyor. Domaniç Ormanlarında; doğa yürüyüşleri, piknik gibi pek çok etkinliğe katılabilirsiniz. Hatta 30 kilometre olan yürüyüş parkurunda da, birbirinden güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz. Domaniç ormanları, doğal güzelliklerinin yanında birde tarihi bakımdan da çok önemlidir. Tarihi anlamda Domaniç ormanlarını özel kılan şey ise, Ertuğrul Gazi’nin yaz dönemlerinde bölgede konaklamasıdır.

Çini Müze - Kütahya
Kütahya Gezilecek Yerler: Çini Müzesi

Kütahya Çini Müzesi

Kütahya kenti, çinicilikle yüzyıllardır uğraşıyor. Çinicilik, Kütahya’da çok önemli bir yer tutuyor. Özellikle Kütahya Çini Müzesi, çinilerle ilgili olan ilk müze olma özelliği taşıyor. Bu özelliğin yanında tek çini müzesi olarak da çok fazla dikkat çekiyor. Kütahya Çini Müzesi, ziyaretçilerine tarihi külliyede hizmet veriyor. Kütahya Çini Müzesini, Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi inşa etmiştir.

Kütahya Çini Müzesi; mescit, hamam, imaret ve medreseden oluşuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığınca türbe, imaret bölümü de restore edilip sonrasında Çini Müzesi adıyla açılışı yapılmıştır. Müze içerisinde; 14.yy ve sonrasına ait pek çok İznik ve Kütahya’da üretimi olan çinili tabaklar, vazolar, ev eşyaları ve panolarda sergileniyor. Mutlaka Kütahya’da gezilecek yerler içinde bulunan müzede; II. Yakup Çelebi’nin dünyada ki ikinci çok büyük taşlı kitabesi de incelenmelidir.

Dönenler Mevlevihanesi - Kütahya
Kütahya Gezilecek Yerler: Dönenler Mevlevihanesi

Dönenler Mevlevihanesi

Mevlevi kültüründe oldukça önemli 3. Merkez olarak bilinen Dönenler Mevlevihane’si, Kütahya’da mutlaka gezilip görülecek tarihi değerlerindendir… İlk Mevlevihane’ye, mescit bölümü yapılarak sonrasında da semahane de ilave edilmiştir.

Dönenler Mevlevihane’si, erken dönem de Anadolu Türk mimari özelliği taşıyor. Dönenler Mevlevihane’si, 2 defa onarılmıştır. Günümüzde de derviş ve semahane hücreleriyle ayakta kalmıştır. Sekizgen kasnaktan ve dörtgen plandan oluşan Mevlevihane, şuan cami amacıyla kullanılıyor. Semahaneye aslında sonradan mihrap eklenerek camiye çevrildi. Böylelikle halk tarafından da, Dönenler Camii adıyla anıldı. Binanın bitişinde de, Ergun Çelebi yani Mevlana’nın torununun türbesi de bulunuyor.

Dumlupınar Şehitliği - Kütahya
Kütahya Gezilecek Yerler: Dumlupınar Şehitliği

Dumlupınar Şehitliği

Tarihle yakından ilgilenenlerin bildiği üzere Başkomutan Meydan Muharebesi, Dumlupınar mevkiinde büyük zaferle sona ermiştir. Kurtuluş Savaşı’nın tüm cephelerinde şehit olan askerler için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dumlupınar Şehitliğini yaptırdı. Dumlupınar Şehitliği içerisinde; beş yüz kişilik sembol olan şehit kabirleri, Üç Komutan Anıtı, Şehit Baba ve Oğul Anıtı, Milisler Anıtı, Namazgâh ve Mehmetçik Anıtı bulunuyor. Kurtuluş Savaşı’nı bir nebzede olsa hissetmek istiyorsanız, kesinlikle Kütahya gezilecek yerler listesinde Dumlupınar Şehitliği de olması gerekiyor.

Zafer Anıtı - Kütahya
Kütahya Gezilecek Yerler: Zafer Anıtı

Zafer Anıtı

Zafer Anıtı’nda, 30 Ağustos törenleri düzenleniyor. Oldukça heybetli görünen Zafer Anıtı, Kurtuluş Savaşı’nın da sembolü haline gelmiştir. Anıtta ki bütün halde ki değişik üçgen bloklarsa; milletimize yapılan haksızlığı, feveranın bütünleşerek üstünden gelinmesini ifade ediyor. Zafer Anıtı, gelecek nesilleri adeta milli bir şuurla donatıyor. Dıştan ve içten gelebilecek tüm kötü tesirlerin eninde sonunda zafere ulaşacağını gösteriyor.

Aizonoi Atik Kenti - Kütahya
Kütahya Gezilecek Yerler: Aizonoi Antik Kenti

Aizanoi Antik Kenti

Kütahya gezilecek yerler listesi hazırladığınız da, mutlaka Aizanoi Antik Kentine de yer vermeniz gerekiyor. Roma Dönemine ait önemli bir antik kent olma özelliği taşıyor.  Macellumu, Tiyatro Kompleksi ve Zeus Tapınağı tarzı dokularla Efes’in 2. Olma özelliği taşıyor. Aizanoi Antik Kentinin, dünyada da hiçbir örneği bulunmuyor. Ayrıca Aizanoi Antik Kentinde yer alan Zeus Tapınağı’nın tamamı korunup günümüze ulaşmıştır.

Roma zamanında, Aizanoi Antik Kentinde, hemen hemen seksen bin nüfus bulunuyordu. Bu tez, 20 Bin kişi kapasitesi olan tiyatrosuyla ve 13.500 kişilikte stadyumuyla da doğru bir nitelik taşıyor. Ayrıca Aizanoi Macellem’u da dünyada ki ilk bilinen borsa olarak dikkat çekiyor. O zamanda satışı yapılan malların fiyatları da belirtilen yazıtlar günümüzde hala korunuyor. Su kanalları, nekropoller ve agoralar tarzında ki çok sayıda tarihi yapıyı da Aizanoi Antik Kentinde görmeniz mümkündür…

Saat Kulesi - Kütahya
Kütahya Gezilecek Yerler: Saat Kulesi

Kütahya Saat Kalesi

19.yy’da yapılan Kütahya Saat Kulesi, iki kata sahip kare planına sahip şekilde inşa edilmiştir. Kütahya Saat Kulesinin yapımı da, kesme taşlarla olmuştur. Kule üst kısmıysa, külahla örtülmüştür. Analcı mescit karşısında yer alan Saat Kulesi, Kütahya’da gezilecek yerler başında geliyor.

Mızık Çamı - Kütahya
Kütahya Gezilecek Yerler: Mızık Çamı

Mızık Çamı

Mızık Çamı, tarihi geçmişiyle çok önemli bir yer tutuyor. Söylentilere göre, Osmanlı Devleti kurucusu Osman Bey’in çocukluğu burada geçmiştir. Osman Bey’i Haymana Ana yani babaannesi, ağaç dallarıyla kurmuş olduğu salıncaklarda uyuturdu. Haymana Ana, diğer torunu Orhan Bey’i de aynı şekilde hazırlamış olduğu çamlı salıncakta ninniler söyleyerek uyuturdu. Mızık Çamı adı verilen bu ağal kutsal kabul edilerek asla zarar görmemiştir. Bin yaşını geçtiği tahmin edilen ağaç, 1988 yılında ki tufanda kökleri ayrılarak yıkıldı. Koruma altında ki, mızık çamı ziyaretçilerine oldukça ilginç geliyor.

Kaplicalar - Kütahya
Kütahya Gezilecek Yerler: Kütahya Kaplıcaları

Kütahya Kaplıcaları

Kaplıca turizmi gelişen yerlerden olan Kütahya’ya yolunuz düştüğünüzde kesinlikle; Tavşanlı Göbel, Gediz Ilıcasu, Kütahya Yoncalı, Kütahya Ilıca, Hisarcık Esire ve Gediz Murat Dağı gibi birçok kaplıca yer alıyor.

Kossuth Müzesi - Kütahya
Kütahya Gezilecek Yerler: Kossuth Müzesi

Kossuth Müzesi

18.yy’a ait Türk evi olarak biliniyor. Ayrıca Macar Evi adıyla da anılmıştır. Macarların özgürlük savaşçısı olan önder Lajos Kossuth, 56 kişi olan kontenjanla birlikte ailesiyle yani mülteci grubuyla Kütahya şehrinde misafir olmuştur. Hatta Macaristan Anayasa Tasarısını da, bu Türk evinde hazırladı. Bahçe içerisinde ki iki kata sahip, yedi oda bulunan ahşap ev, Kültür Bakanlığı tarafından da restore edilmiştir. Müzenin içerisinde; Lajos Kossuth’un eşyalarıyla birlikte aynı zaman da klasik Türk evinin içerisinde yer alan, etnografik kültürel varlıklarda sergileniyor.

Tarihi Evler - Kütahya
Kütahya Gezilecek Yerler: Tarihi Evler

Tarihi Kütahya Evleri

Tarihi dokuların mistik, huzurlu havasını içinize çekmek istiyorsanız kesinlikle, Kütahya gezilecek yerler içinde eski dönemlere ait evlerde olması gerekiyor. Tarihi Kütahya evlerini ziyaret ettiğinizde de daha iyi göreceksiniz ki, gerçekten inanılmaz ve büyüleyici bir havaya sahip…

Kütahya’da Neler Yapılır?

Tatil yapmak adına Kütahya şehrini tercih edenlerin çok fazla merak ettiği konuysa, Kütahya’da neler yapılır sorusunun cevabıdır. Özellikle tarihi yapılarıyla çok fazla dikkat çeken Kütahya’da ki, 150 senelik olan Türk konaklarının yer aldığı Germiyan Sokağını mutlaka gezmeniz gerekiyor. Dünyada çok önem arz eden porselenleri ve çinileri satın almalısınız.

Lajos Kossuth tarafından kullanılan evle, müzelerin ziyaret edilmesi gerekiyor. Kale içerisinde bulunan Döner Gazino’da ki yöresel tatları da tatmak gerekiyor.   Kaplıcalarına giderek, her dediğinize şifa bulabilirsiniz. Frigya Vadilerinde olan peribacalarını, şapelleri, Antik Roma Kentinde ki Aizanoi ve kaya mezarlarını çok yakından inceleyebilirsiniz.

Alışveriş

Kütahya, zengin maden yatakları varlığı sebebiyle her daim tüm ilgiyi ülkemizde kendine çekmiştir. Kütahya özellikle, dillere destan olan seramikleriyle meşhur olmuştur.

Mutfağa ait araç gereçler, süs eşyalarında ki seramiklerin çok değerli olanları da Kütahya kentinde yapılıyor. Porselen eşyaların alışveriş merkezi haline gelen Kütahya şehri ayrıca; nalbantlık, yemenicilik, tabakçılık, hasırcılık vb. pek çok alanda gelişmiştir. Bu alanlar, el sanatlarının gelişiminde hayati önem taşırken aynı zamanda, hediyelik eşyaların yapımında da önem arz ediyor. Çiniler alacaksanız eğer, Kütahya Çiniciler Çarşısını mutlaka tercih etmeniz gerekiyor. Buranın haricinde pek çok yerde de, çinicilikle ilgili satış yerleri var.

Kütahya’da Gece Hayatı

Kütahya ilimiz de gece hayatı, çok fazla ön planda değildir. Kütahya’da eğlence; publarla ve kafelerde oluyor. Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan publarda, hem sohbet edip, hem de çeşitli içecekler içerek sohbetin tadına varabilirsiniz. Canlı müziklerin olduğu az sayıda ki mekânlarda kafanızı dağıtabilirsiniz.

Meşhur Yemekleri - Kütahya

Kütahya’da Ne Yenir?

Kütahya’da ne yenir konusu, oraya gelen herkesin sorduğu bir soru olarak çok fazla dikkat çekiyor. Bütün gün Kütahya’nın o muhteşem tarihi yerlerini, kaplıcalarını gezip bir noktadan sonra da yöresel yemeklerini tadıp hem açlığını insanlar gidermek hem de lezzetler konusunda fikir sahibi olmak istiyorlar. Kütahya’da çok farlı ve muhteşem lezzetlerle ülkemizde adından çok fazla söz ettiriyor. Sini mantısı, ılıbada dolması, Kütahya köftesi, gözleme, dolamber böreği, tosunum, cimcik ve haşhaşlı lokumuyla ünlenen bir şehir olarak dikkat çekiyor.

Sini Mantısı

Kütahya’da ki yöresel lezzetler içinde yer alan sini mantısı, normal mantı gibi yapılmıyor. Bu mantı, tepside yapılıyor. Normal mantıyla karşılaştırıldığında da, boyut olarak büyük olduğu biliniyor. Sarımsaklı yoğurt üzerine yapıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Ilıbada Dolması

Üçgen olarak sarılan labada dolmaları, diğer dolma çeşitlerine göre çok farklı servis yapılıyor. Servisinde ki en önemli özelliğiyse; üzerine yoğurt dökülmesidir.

Kütahya Köftesi

Sıkışık adı da verilen Kütahya köftesi içerisinde, tarhana bulunuyor. Servis esnasında da, üzerine yoğurt dökülüyor. Ayrıca tereyağıyla birlikte biber sosu da üzerine ilave ediliyor.

Cimcik

Bir hamur yemeği olan cimciğin şekli, mantıyı anımsatıyor. Servis esnasında da üzerine; yoğurtla birlikte tereyağından yapılan sos dökülüyor.

Dolamber Böreği

Kütahya’ya has bir börek olan dolamber, yapılışıyla ve görüntüsüyle de kol böreğine çok benziyor. Çayın yanında çok güzel olan dolamber böreğinin; kıymalısı, peynirlisi, ıspanaklısı ve patateslisi de bulunuyor.

Tosunum

Kütahya’ya özgü olan bir börek çeşidi olan tosunumun içinde; haşhaş ve yeşil mercimek yer alıyor. Tek yenen yanında başka yemek olmayan genelde bu lezzet, ikili yufkadan yapılıyor.

Kütahya’da Ulaşım

Kütahya’da gezilecek yerler listesi oluştururken birde ulaşımını da çok iyi araştırmak gerekiyor. Malum ilk defa gidecek için yabancılık çekileceğinden, zaman kaybı olmaması açısından ulaşım araştırmasının yapılması çok önemlidir. Şehir içinde ulaşım; minibüslerle ve öxzel halk otobüsleriyle yapılıyor. 27 hatlı olan Kütahya Belediyesine ait otobüslerle şehrin çoğu yerlerinde ulaşım sağlamak mümkündür.

[alert-note]Kütahya Gezilecek Yerler başlıklı yazımız ilginizi çektiyse, bölgeye yakın konumda bulunan Ankara’ya da uğramanızı tavsiye ederiz. Ankara Gezilecek Yerler yazımızı okuyarak bölge hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
germiyan

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir