Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi oldukça popüler ve kesinlikle görülmeye değer yerlerden birisi. Marmaris Kalesi, Ege Denizi ve Akdeniz arasında geçişin sağlandığı bir noktada bulunması nedeniyle önem kazanmıştır.
Kalenin İyonlar döneminde yapıldığı ve ardından Büyük İskender döneminde yenilendiği tahmin ediliyor. Marmaris Kalesi , Kanuni Sultan Süleyman döneminde , 1522 Rodos Seferi öncesinde tekrar yenilenmiştir ve genişletilmiştir. 1. Dünya Savaşı sırasında Fransızlar tarafından büyük zarar görmüştür ve 1970’lere kadar barınma ihtiyacını karşılamıştır.
Kalede 18 oda, bir çeşme ve birde ark bulunmaktadır. Son olarak kale 1980-1990 tarihleri arasında restore edilmiş ve 1991 yılında müze olarak açılmıştır. Kalenin 7 adet kapalı alanı bulunmakta, bunlardan bir tanesi arkeoloji salonu ve bir tanesi de etnografya salonu olarak düzenlenmiştir. Kalan bölümler ise sanat galerisi ve depo olarak kullanılıyor.
Marmaris Müzesi’nin arkeoloji bölümünde Helenistik, Roma ve Bizans döneminden amfora parçalar bulunuyor. Knidos, Hisarönü ve Burgaz bölgelerinde yapılan kazı çalışmalarında bulunan çömlek ve cam işi parçalar, sikke ve süs eşyalarını da görmek mümkün.
Müzeye girdikten sonra, sağdaki ilk salon Knidos Salonu olarak isimlendiriliyor. Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan, Knidos antik kentten çıkarılan parçaları burada bulabilirsiniz. Knidos Antik Kenti, özellikle İskender İmparatorluğu zamanında, Mısır’dan gelen tahıl gemilerinin ve diğer teknelerin kuzeye yöneldiği rotada bulunması nedeniyle ticaret açısından oldukça önemli bir noktadadır.
Ana ihraç maddesi olan Knidos şarabının ticareti, amforalar içinde yapılıyordu. İki limana sahip büyük bir kent olması sebebiyle de kentte birçok amfora bulunmuştur. Knidos’ta birçok yüzyıl içerisinde oraya ait sikkeler ile birlikte, yine kendine özgü kandiller üretilmiştir. Bu üretimler de, Karia bölgesinde bulunan Knidos kentindeki ticaretin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.
Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi
Taş Eserler Salonu ise mezar taşlarının olduğu yerdir. Üzerlerinde hayat ile olan ilişkilerinin de resmedildiği Roma dönemindeki mezar taşlarının çoğunda ölen kişinin ve mezar stelini yaptıran kişinin adı ile öldüğü yaşı yer alıyor.
Kalenin içindeki kapalı mekânlarda ve açık olarak sergilenen avlusunda Protohistorik çağlardan, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans ve Cumhuriyet dönemlerinden çeşitli eserler sergileniyor. Etnografya Salonu’nunda ise Osmanlı dönemine ait dokuma işleri, kilim, mobilya, bakır mutfak gereçleri, silahlar ve süs eşyaları bulunuyor.
Müze Pazartesi günü dışında tüm günler, 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücreti 10 TL’dir.Müzekart da geçerlidir. Bu kültürel mirası mutlaka ziyaret etmelisiniz.