Marmaris Selimiye Köyü, nostaljik bir balıkçı köyüdür. Henüz imar izni çıkmamış olan bir sit alanıdır. Marmaris Selimiye arası 40 kilometredir ve yaklaşık 40 dakikada ulaşabileceğiniz Selimiye Köyü sessiz bir hizmet veren doğal limanlardan bir tanesidir. Geniş kapalı bir koy olan bu köy bir gölü andırıyor. Bölgedeki bu doğal limanlar balıkların yumurtlama alanı olup burada; arıcılık, zeytincilik, bademcilik, hayvancılık, balıkçılık ve ahşap tekne yapılıyor.
Kaynak suyu açısından çok zengin ve bölgede oldukça yaygın. Antik Çağ’da adı Hydas olarak biliniyor ve sonra Losta adını alıyor. Günbatımında gökyüzünün kırmızı renge bürünmesinden dolayı bir dönem “Kızılköy” olarak anılmıştır. Marmaris Selimiye de satılık müstakil ev bulmak isteyebilirsiniz, buraya doymak pek mümkün değil. Kendinize iyi gelecek huzurlu bir yaşama sahip olmanız mümkün. Yerli halkı çok güler yüzlü ve yardımsever. Düşünmeye değer bir fikir. Selimiye’de doğanın sesini dinleyebildiğiniz gibi bir sürü maceraya atılabilirsiniz. Özetle Selimiye, keşfedilmeyi bekliyor.
Marmaris Selimiye Gezilecek Yerler
Bozburun Yarımadası’nda Loryma Kaisareia, Kastabos, Erine, Bybossos gibi antik yerleşimlerden biri olan Marmaris Selimiye, Arkaik dönemden kalma kalıntılara sahip. Üç tane kalesi bulunan bu köy; kalelerinin birini en yüksek tepesinde, diğerini Sarıkaya Tepesi’nde ve sonuncuyu da Kızıl köy mahallesinde barındırıyor. Koyun güneydoğu tepelerinde Helenistik çağdan kalma sur kalıntıları turistlerin ziyaret yerleri arasında bulunuyor. Üç yıldır bölgedeki batıklarda araştırma yapan Amerikalı sualtı arkeolog bilim adamları batıktan çıkardıkları malzemeleri, Bodrum sualtı müzesinde sergiliyorlar.
Havanın fırtınalı olduğu günlerde doğal liman olan koy, doğal havuz biçiminde volkanik yapıya sahip bölgede deniz derinliği sahilde 15 metredir. Açıldığınızda ise 30-40km’yi buluyor. Selimiye’nin muhteşem denizinde tekne gezilerine katılmak mümkün, bu sayede pek çok güzel manzaraya şahit olabilirsiniz.
Özellikle Buruncuk mevkiinde denizin rengi fosforlu bir renk oluyor ve burada yaptığınız tekne gezileri sizleri; Aşk Adası, Manastırlı Ada, Arap Koyu, Emel Sayın Koyu, Korsan Kayalıkları duraklarına götürüyor. Bunlara ek olarak, Orhaniye Köyü’ndeki Kız Kumu ve Turgut Şelalesini mutlaka görmelisiniz. Şelalenin göletlinde serinleme fırsatı bulup sonrasında etrafta bulunan gözlemeciler ya da alabalık restoranlarında lezzetli tatları deneyebilirsiniz. Bu çevrede Trekking ve Jeep Safari etkinlikleri de düzenleniyor, maceraperestlere duyurulur.
Egenin en güzel bölgelerinden birinde yer alan Selimiye tekne turlarının da yer aldığı bir tatil beldesi. Bu nedenle özellikle Sıla Nur-3 isimli tekne ile bu özel koyları keşfetmeniz mümkün. Her koyda bir süre zaman geçirerek koyda yüzmek isteyenlere ve dalış yapmak isteyenlere zaman tanındığı tur boyunca dilediğiniz durakta vakit geçirmeniz mümkün olacak. Sabah 09:00 da başlayan tur akşam 22:00’a kadar devam ediyor. Ayrıca kişi başı ücretinde bu yıl 80 TL Olması bekleniyor. Tekne yolculuğunuz boyunca Kamelya adası, Bencik köyü, Aşk adası ve Tavşan adasına uğramanız mümkün olacak.
Marmaris Selimiye Bölgesine Ulaşım
Bölgeye ulaşmak için öncelikli olarak Marmaris’e gelmeniz gerekiyor. Sonrasında Selimiye bölgesine pek çok farklı olanak ile ulaşmanız mümkün olacak. Türkiye de hemen hemen her şehir merkezinden ve özellikle büyük şehirden Marmaris otobüsü bulmak mümkün. Yaz aylarında ise en ücra şehirlerden dahi bölgeye otobüs seferleri düzenleniyor. Marmaris’e ulaştıktan sonra ise toplu taşıma yanı sıra jeep kiralayarak safari turlarına katılmanız mümkün.
Bölgeye hava yolu ile gelmek için ise Dalaman’dan uçuş yapmanız gerekiyor. Öncelikli olarak Dalaman havalimanına gelmeniz ardından gerek toplu taşıma gerekse araç kiralama olanaklarını kullanarak Selimiye bölgesine ulaşmanız mümkün olmakta. Dalaman hava limanı ile arasında 150 km mesafe bulunan bölge için alternatif bir hava limanı bulunmuyor. Başlıca ulaşım noktalarına baktığımızda;
- İzmir Selimiye Arasının 315 km olduğunu görüyoruz. Ortalama 4 saat içinde bölgeye ulaşmanız mümkün.
- Marmaris Selimiye arasında ise 45 km bulunuyor. Ortalama olarak 40 dakika da bölgeye ulaşabilirsiniz.
- İstanbul ile Selimiye arasındaki ulaşıma baktığımızda ise 860 km yolu göze almanız gerekiyor. Tahmini varış süreniz ise 12 saat sürmekte.
- Bursa Selimiye arasındaki tahmini sürecin ise 620 km olurken ortalama ulaşımın 8 saat 20 dakika seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.
- Son olarak Ankara ve Selimiye arasındaki mesafe ise 690 Km olurken yaklaşık 9 buçuk saatin göze alınması gerekiyor.
Marmaris Selimiye Bölgesinde Yer Alan Oteller
Marmaris Selimiye Otelleri yapılırken doğal çevreye zarar vermemeye özen gösterilmiştir. Genelde hepsi denize çok yakın mesafededir. Bahar aylarında tatil sezonun başlamasıyla açılıp ekim sonlarına kadar kapanmıyor, gelip bir haftanızı bu aralıkta burada geçirmeniz mümkün. Bu otellerde aradığınız her şeyi bulabileceğiniz gibi aynı zamanda enerjinizi harika manzaralarında ve lezzetli yemeklerinde toplayabilirsiniz.
Marmaris Selimiye Bölgesinde Tadılması Gerekilen Lezzetler
Bölgenin her geçen gün modern dünyaya uyum sağladığını söylemek mümkün olsa da geçmişin izleri ile geleceğin lezzetlerini birleştiren işletmecilik anlayışına sahip olduğunu söylemek mümkün.
Paprika Kafe Selimiye
Bir anne ve oğlunun işlettiği bu kafe mutlaka ziyaret etmeniz gereken adreslerden biri olma özelliği taşıyor. Zira olağan üstü el becerisi gerektiren bu lezzetlerin hazırlanması için hem yörenin en taze ürünleri seçilirken hem de dünyada en çok talep gören ürünler de menülere dahil ediliyor. Özellikle tatlı çeşitlerinin yer aldığı işletme de oldukça farklı tatları denemeniz mümkün.
Zira burada yer alan ürünlerin ortak özelliği daha önce Türkiye de ve Dünya da hiç hazırlanmamış olmaları. Tamamen deneme yanılma yöntemi ile keşfedilen bu özel lezzetlere ek olarak her gün özel bir lezzetin öne çıktığı görülüyor. Ayrıca atıştırmalık birkaç aperatif yiyeceği de bulmak mümkün. Bir aile işletmesi olmasına karşın bölge de en çok konuk alan bölgeler arasında olduğunu söyleyebiliriz.
Marmaris Selimiye Bölgesi Özeti ve Tavsiyeler
Marmaris ve Selimiye bölgesi Türkiye’nin yükselen tatil rotaları arasında yer alıyor. Bu yönü ile bakıldığı zaman tatil için harcamayı planladığınız tatil bütçesinin çok daha kısıtlı bir miktarı ile tatilinizi gerçekleştirmenizin mümkün olacağını söylemek mümkün. Zira gerek konaklama gerekse yiyecek içecek masraflarının son derece düşük olduğu bölge de ulaşım ve diğer özel tesis kullanım bedelleri de oldukça uygun fiyatlı. Bu yönü ile bakıldığında bölgeyi uygun maliyetinden dolayı seçmek mümkün.
Fakat bölgeyi asıl önemli kılan konuların başında fiyatları gelmiyor. Yöre halkının tatilcilere son derece kibar ve saygılı yaklaşmasına ek olarak yardım sever davranmaları da turizme bölge de verilen önemi ortaya koyar cinsten. Özellikle işletmelerde yabancı dil bilen çalışanların her geçen gün arttığı düşünüldüğünde bölgenin yabancı turistlere de önem gösterdiğini söylemek mümkün.
Eğer bölge de konaklamak isterseniz söz konusu kriterleri göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Tüm bunlara ek olarak ulaşımında son derece kolay olması özel aracınız ile ya da toplu taşıma ile nokta atışı Marmaris Selimiye beldesini mümkün kılacak. Yeni yılda hem kendinizi hem de ailenizi mutlu edecek bir tatil planlıyorsanız, bu kesinlikle Marmaris olabilir. Kendi ziyaretlerimiz ve ziyaret notlarımıza dayanarak oldukça doğru bir tercih olacağını söylemekte fayda var.