Kayseri’nin nadide tarihi eserlerinden olan Melikgazi Kalesi adından da anlaşıldığı üzere adını aldığı Melikgazi Köyü’nün sınırları içerisinde yer alır. Melikgazi Türbesi’nin devamında bulunan tepelik alanda yer almaktadır. Zamantı Kalesi olarak da anılan bu kalenin Bizans döneminde Elbistan yollarını kontrol etmek amacı ile yapıldığı biliniyor. Bizanslıların küçük kesme taşlar ile yaptığı kale daha sonraki devletlerin onarımlarında iri taşlar kullanılarak onarılmıştır. Bizanslılardan sonra zamanla Danişmendliler, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında da kullanılan kale günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır.
Melikgazi Kalesi Hakkında Bilgi
Melikgazi Kalesi bulunduğu köye hakim yüksek bir tepe üzerine inşaa edilmiş olup oldukça hoş bir manzaraya sahiptir. Bizans döneminden bir çok eserin yer aldığı Kayserideki tarihi eserlere örnek olarak göstereceğimiz Melikgazi Kalesi yapı itibari ile bulunduğu yerdeki kayalar ile adeta bütünleşmiş bir görüntüye sahiptir. Kalenin dış kısımları kesme kırmızı ve beyaz taşlar ile işlenmiş olup, iç kısımları ise Selçuklu dönem,nden izler taşımaktadır. Bunun nedeni ise o dönemde yapılan onarım ve eklemelerden kaynaklanmaktadır. Kalede toplam 13 kule bulunup kuzeyinde gözlere çarpan yuvarlak burç daha sonra eklenmiştir. 13 kulenin dokuzu yuvarlak, üçü düz ve biri de köşelidir.
Melikgazi Kalesi Nerede?
Melikgazi Kalesi, Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesine bağlı Melikgazi köyünde yer alır. Kayseri il merkezine olan uzaklığı yaklaşık olarak 65 km civarındadır. Lokasyon itibariyle merkeze yakın konumdadır.
Melikgazi Kalesine Nasıl Gidilir?
Öncelikle Kayseri’ye gelmeniz için özel aracınızı ya da şehirler arası otobüs şirketlerini kullanabilirsiniz. Havayolu ulaşımını tercih edenler için Kayseri hava limanı kullanılabilir. Sonrasında ise Kayseri’deki Bizanslılardan kalan bu harika kaleyi görmek için şahsi aracınız ile ya da servis araçlarını kullanarak, Pınarbaşı ilçesine gelmelisiniz. Eğer şahsi aracınız yoksa Pınarbaşı ilçesinden Melikgazi köyüne kalkan dolmuşları kullanabilirsiniz.