Mevlana Müzesi
  1. Anasayfa
  2. Konya

Mevlana Müzesi

0

Konya denilince akla ilk olarak Hz. Mevlana Celalettin Rumi ve Mevlana Müzesi gelir. Peki kimdir bu herkesin gönlüne taht kuran herkese kucak açan Hz. Mevlana. Aslında hepimiz biliyoruz ama belki derinden araştırmayanlar vardır diye sizlere detaylı bilgiler sunmaya çalışacağız.

30 Eylül 1207 doğumlu olan Mevlana Afganistan’ın Horasan yöresindeki Belh şehrinde dünyaya gelmiştir. Hz. Mevlana’nın babası da kendisi gibi aslında ‘’Bilginlerin Sultanı’’ lakaplı Bahaeddin Veled’dir. Annesi de Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur.

Geçmişten Günümüze Mevlana Celaleddin Rumi

Mevlana Müzesi 2

Mevlana çok küçük yaşta ilgi çekmeye başlamıştır. Mesela ilk olarak Nişâbur şehrinde tanınmış Mutasavvıf Ferîdüddin Attar’ın ilgisini çekmiştir. Çok uzun ve yaşamımızı irdelememize sebebiyet verecek kadar alçak gönüllü, bağışlayıcı, merhametli ve ahlaklı bir hayat süren Mevlana’nın yaşamını yerinde yaşayarak okumanız, görmeniz açısından biz size kendisini daha fazla anlatmayacağız.

Bu yüce gönüllü kişiyi daha yakından tanımak istiyorsanız doğru yer Mevlana Türbesi.

Günümüzde müze olarak kullanılan Mevlâna Dergâhı’nın yeri, Selçuklu Sarayı’nın Gül Bahçesiyken, Sultan Alâeddin Keykubad tarafından Mevlâna’nın babası Sultânü’l-Ulemâ Bâhaeddin Veled’e hediye olarak verilmiştir. Sultânü’l-Ulemâ 12 Ocak 1231 tarihinde vefat etmiştir ve gül bahçesine yapılan ilk defin edilen kişi olmuştur.

Mevlana Müzesi İç Yapısı Hakkında Bilgiler

Mevlana Müzesi

Müze alanı 18.000 metrekaredir. Müzeye “Dervîşân Kapısı”ndan girilir. Müzenin girişindeki avlunun Kuzey ve Batı yönünde Derviş Hücreleri yer almaktadır. Güney yönünde ise Matbah, Hürrem Paşa Türbesi, Üçler Mezarlığına açılan Susmuşlar(Hamuşan) vardır. Avlunun Doğusunda da Sinan Paşa, Fatma Hatun, Hasan Paşa Türbeleri ile Semahane ile Mescit ve tabi ki Hz. Mevlana ile aile bireylerinin mezarlarının içinde bulunduğu ana bina vardır.

Avludaki birkaç bölüm hakkında da kısa kısa bilgiler verecek olursak;

Tivalet odası: Kuran’ı Kerimin güzel sesle ve usulüne uygun olarak okunduğu oda.

Huzur’ı Pir: İçerisinde Mevlana’nın önemli eserlerinden olan Mesnevi ve Divan-ı Kebir’in ilk halleri sergileniyor.

Matbah: Yemek ihtiyacının karşılandığı yer.

Tabii avlunun içerisinde ve Mevlana müzesinde daha birçok gezilip görülecek bölüm var ama tüm detayları biz verirsek gidip görmenin bir ayrıcalığı kalmaz.

Ölüm gününü yeniden Sevdiğine Allah’a kavuşmak olarak gördüğü için doğduğu gün olarak gören Hz. Mevlana “Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız âriflerin gönüllerindedir” der.

Gönüllerimizde her daim yaşattığımız Mevlana’nın gül bahçesi haftanın her günü açık ve kış aylarında saat 09:00’da açılıp 16:40’da kapanıyor. Yaz aylarında ise yine sabah 9’da açılıp 18:30’a kadar siz gönül dostlarını bekliyor. Hem de giriş ücretsiz!..

Konya’da Gezilecek Yerler hakkında detaylı bilgiler edinmek istiyorsanız bu linke tıklayarak ilgili makaleleri okuyabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir