Nasrettin Hoca Türbesi ile ilgili detaylı bilgiler verdiğimiz bu yazıda sizi biraz güldürecek biraz da düşündüreceğiz. Kim sevmez ki gülmeyi. 10 dakika gülmek 1 kilogram pirzolaya eş değermiş.
Ağlamaktan da bir o kadar gülmeyi sevdiğimizin aksine nefret ederiz. Zaten salya sümük ağlamakta görüntüde bile hoş durmuyor. Hoş zaten Allah kimseyi ağlatmasın.
Peki gülmek için gülmeli midir insan, ya da gülerken düşünür mü insan? Valla onu bunu bilmem ama 1208 yılında Sivrihisar’da doğan Nasreddin hoca gülerken düşündüren üstad.
Bindiği Dalı Kesen Nasrettin Hoca Türbesi
Bir çoğumuzun aklına eşeğe tersten binen, tutmayacağını bile bile göle maya çalan, sürahiyi kırmadan çocuğunu dövüp önceden önlemini alan adam olarak gelen Nasreddin hoca aslında bunların hepsini bilinçli mi yapıyordu acaba.
Belki birçoğumuz bilmiyoruz ama Nasreddin hoca Sivrihisar’ın Hortu yöresinde imamlık yaptı, medresede çocukları okuttu. Yani bu kadar bilinçli bir adamın bunları yaparken vardır elbet bir bildiği.
Bunu şuradan bile anlayabiliriz ki bir gün pazarcılık yapan Nasreddin hoca pazarda alma alma diye bağırıyordu. Önünde tezgahta sattığı meyve ise elmaydı. Gelen geçenler hocanın elma elma demeye çalıştığını varsayarak gelip elmalarından aldılar.
Bir süre sonra elma alan vatandaşlar hocaya gelip sen bizi mi kandırıyorsun bunların hepsi kurtlu, hepsi çürük çarık dediğinde Nasreddin hoca onlara “E ben size elma elma diye seslenmiyorum ki alma alma diye sesleniyorum” deyivermişti.
Nasrettin Hoca Türbesi Nerededir
İşte bu bilge adamı görmeye bizim yaşımız tutmadı belki ama Akşehir’de vefat eden Nasreddin hocanın mezarını görebiliriz. Akşehir’de bulunan mezarına gidip hakkında bilgi sahibi olabilir hayatımıza farklı bir ufuk penceresi ekleyebiliriz.
Yapılan restorasyon işlemleri sayesinde ilk görüntüsü ve doğallığını kaybetse de bugüne kadar gelmeyi başaran Nasreddin hoca mezarının en doğal kalan kısmı başındaki 12 köşeli kubbe şeklindeki detaydır. Yalnız bu kubbe neden 12 köşeli onu bilmiyoruz. Zaten bilsek de her şeyi devletten beklememek gerek gidip yerinde görüp okumak gerek değil mi?
Nasrettin Hoca Türbesi Ulaşım Bilgileri
Afyonkarahisar – Konya yolu üzerinde bulunan Akşehir’e kara ve demir yolu seçeneklerinden birisini kullanarak ulaşmak mümkündür.
Ankara’dan hareket eden hızlı tren seferleri ile Akşehir’in bağlı bulunduğu Konya’ya bir saate yakın bir sürede ulaşabilirsiniz.
Konya’dan Akşehir’e gidebilmek için ise iki saatlik bir araç yolculuğu yapmanız gerekmektedir. İstanbul ve İzmir illerinden gelecek olanlar da yine tren alternatifini tercih edebilirler.
Nasreddin Hoca Türbesi Hangi Günlerde Ziyarete Açıktır?
Bu tarihi yapıt 15 Nisan ile 2 Ekim tarihleri arasını kapsayan yaz döneminde sabah 09:00 ile 19:00 saatleri arasında açıktır. Kış dönemi olan 3 Ekim ile 14 Nisan arasında ise sabah 08:00 ile akşam 17:00 saatleri arasında açıktır. Haftanın tüm günlerine ziyaretçi kabul etmektedir. Ve en önemli detay ise giriş ücretsizdir.
Nasrettin Hocanın Mezarı Neden Komik?
Bir çoğumuzun şimdilerde dövmesini yaptırdığı, boynunda ya da bileğinde taşıdığı sonsuzluk ifadesini Nasreddin hocamızın mezarının girişinde farklı bir şekilde tasvirlemişler. 683-1284 olan ölüm tarihi tersten 389 olarak yazmışlar. Bu yüzden de nasrettin hocanın mezarı neden komik sorusunun cevabını bulmuş oluyoruz.
Peki şimdi neden sizde bu efsane, bilge, güldürürken düşündüren hocamızı mezarında ziyaret edip gönülleriniz de de ölümsüzleştirmiyorsunuz?
Unutmayın 1. Sınıfta okumayı söktüğümüz de ilk onun hikayelerini okuduk, çocuklarımıza ders vermek için onun hikayelerinden feyiz aldık. Şimdi gerçek vefa borcunu göstermenin zamanı.