Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı olan ve Osman Gazi’nin torunu olan Orhan Gazi Türbesi ve hakkında diğer bilgiler bulabileceğiniz. Eğer ki Bursa’da kısıtlı zamanınız varsa gördüğüme gerçekten değdi dedirtecek bir miras ve ecdadımızı tanımamız için güzel bir fırsat olarak değerlendirebileceğiniz bir gezi yapmak isterseniz, Orhan Gazi Türbesi‘ni mutlaka ziyaret etmeyi unutmayın!
Orhan Gazi Kimdir?
Osman Gazi’nin oğlu olan Orhan Gazi 1281 yılında dünyaya gelmiştir. Osman Gazi hakkındaki yazımızı da bu sayfadan okuyabilirsiniz. 1326’da babası vefat ettikten sonra onun görevini üstlenerek devletin başına geçerek padişah olmuştur. 1336 yılında Bizans İmparatorunun kızı olan Teodora ile evlenmiştir. Ayrıca diğer karısı yine bir tekfur kızı olan Holofira ile evlenmiştir.
Holofira başkası ile evlendirilirken düğün basıp kaçırılması sonucu Orhan Gazi ile evlendirilmiştir ve bu evlilikten daha sonra Murad Hüdavendigar doğmuştur. Orhan Gazi’nin diğer özelliklerinden birisi de şehir planlamasına ve estetik görünüşe önem vermesidir. 1331’de yılında İznik fethinden sonra orada bulunan Ayasofya Kilisesi‘ni camiye çevirtmiş ve kullanıma açmıştır.
Ayrıca yine İznik’te ilk defa Osmanlı Camisi yaptırmıştır. 1333 yılında yapılan bu caminin adı Hacı Hamza Camii adı verilmiştir. Ayrıca feth ettiği topraklarda ki hoşuna gitmeyen yapıları derhal restore ettirerek şehrin düzenli ve Osmanlı’ dan izler taşıması gerektiğine inanarak Osmanlı’ yı hatırlatan süslemeler ve taş işçilikleri yaptırmıştır.
Eğitim alanına da düşkün olan padişahımız, Orhan Gazi Medresesi‘ ni yaptırarak. Kur’an dersleri ve normal derslerin de verilmesinin sağlayarak okur-yazar oranını yükseltmeye çalışmıştır.1362 yılında Bursa’da vefat etmiştir.
Orhan Gazi Türbesi Hakkında Bilgi
Babası Osman Gazi gibi Tophane Parkı’na yaptırılan türbesi. Yine o Bizans manastırı üzerine inşaa edilmiştir. İçerisinde bulunan bir çok sanduka yakınları ve ailesinden kişiler bulunmaktadır. Kare bir yapı planın sahip olan türbe binasında restore çalışmaları yapılmıştır. Manastır’ ın türbeye dönüştürüldüğünü söylemiştik. Restorasyon da bu bina üzerinde yapılmıştır. 3 pencere bulunan türbenin güney cephesindeki pencerenin iptal edilip kapı olarak yapılması, Orhan Gazi Türbesi’ nin giriş kapısı olmuştur.
Birden fazla oluşan sütunların üzerine daha sonra kubbeler eklenerek bağlanmış ve tek bir bina gibi görünüm elde edilmiştir. Kubbeler arasında bağlantı kurulması amacıyla uygun olarak dökme beton ile birleştirilmiştir. İç duvarları ve tavan kısmında sade işçilik kullanılan türbenin duvar renkleri ile bildiğiniz beyaz kireç sürülmüş ve herhangi bir işlem yapılmamıştır.
Orhan Gazi Türbesi’nde bulunan diğer sandukalar ise. Eşi, oğlu ve torunları bulunmaktadır. Ayrıca Orhan Gazi türbesinin üzerindeki sanduka da kadife üzerine simli işlenmiş hadis-i şerif bulunmaktadır.
Türbeye girdiğinizde işlemeler ve sanduka üzerinde bulunan örtülerin etkisinde kalarak resmen gözünüzün önünde canlanıyor Orhan Gazi ve gözleriniz doluyor. Günü birlik gezinizde gelip ailece etkilenerek döneceğiniz bir türbedir. Ayrıca sanduka üzerindeki işlemeler ve bina dışarısındaki işlemeler buram buram size Osmanlı hissiyatı verecektir.
Orhan Gazi Türbesi’ne Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Tophane Parkı’nda bulunduğu için rahatlıkla şehir merkezi ya da Zafer Plaza’ya ulaşarak tam karşısında konuşlanan bu tarihi yapıya yürüyen merdiven yardımıyla ulaşabilirsiniz. Her gün açık olan ve sabah 09.00 ile 18.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret hakkınız bulunmaktadır.
Yeme içme olanakları olarak ise gelişen bir bölgede olduğundan ucuz ve kaliteli yiyecek ve içecekler bulabilir ve çevrede bulunan diğer türbeleri ve tarihi yapıları da stratejik olarak bir arada olduğu için kısa süre içerisinde ziyaret edebilecek ve rahatlıkla gezebileceksiniz. Bursa’ya yolunuz düşerse mutlaka uğramanız gerektiğini düşünüyorum ve çok büyüleyici bir ziyaret olacağı konusunda garanti veriyorum!