Ordu il merkezinin işlek caddesi olan Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde bulunan Osman Paşa Şadırvanı ilin eski dönemlerine şahitlik etmiş yapılardan bir tanesidir. Şadırvan 6 sütun üzerine kurulu bir şekilde yenilenmiş hali ile durmaktadır. Türkiye’nin en yüksek sütunlu şadırvanı olarak ün yapmıştır. Tarihçesi yönünden de çok ilgi çeken bir hikayeye sahiptir.
Osman Paşa Şadırvanı 1842 yılındı inşa edilmiş ve şehrin kurulmasında büyük yararları bulunmuş bir eserdir. Öncelikle il merkezinin su şebekesi olmadığı dönemlerde künk borular ile suyun burada toplanması ve buradan da dağıtımı yapılıyormuş. Şu an karşı köşesinde bulunan ve Ordu’nun en ünlü camilerinden birisi olan Yalı Camii bile o dönemlerde ahşap olarak yer alıyormuş. Şadırvanın ayaklarının üst kısmında büyük kubbe bulunmaktadır.
Osman Paşa Şadırvanı Nerede?
1842 yılında Trabzon Valisi tarafından yaptırılan şadırvan zaman içinde yıpranmasından ve hasar görmesinden dolayı 1997 yılında yine Ordu’nun yetiştirdiği iş adamları arasında yer alan Fahri ÇELEBİ tarafından belediye izni ile yıkılarak yerine yeniden inşası sağlanmıştır. Turistlerin büyük ilgi gösterdiği ve ziyaretçilerin bol olduğu bu harika tarihi yapı Ordu İl Merkezinde bulunmaktadır. Çarşının girişinde yer alan yanında bankaların bulunduğu tarihi eser Yalı Caminin karşı köşesinde yer almaktadır.
Osman Paşa Şadırvanına Nasıl Gidilir?
İl Merkezi Düz Mahalle içinde yer alan tarihi yapıya girişler Sahil Yolu üzerinde bulunan Ziraat Bankası ve Yalı Cami önündeki kavşaktan merkeze giriş ile yapılır. Girişten yaklaşık 100 metre sağ tarafta bulunan şadırvan yolun sağ kısmında yer almaktadır. Büyük tarihi geçmişi ile günümüzde bile hala büyük sütunları ve üzerinde bulunan muhteşem kubbesi ile ihtişamlı duruşunu sergilemektedir.