Sakarya gezilecek yerler konusunda çok fazla seçenek sunmaktadır. Çünkü coğrafi konumundan dolayı tarihte çok fazla medeniyetin evi olmuştur. Günümüzde özellikle İstanbul ile Ankara arasında konumlandığı için yoğun şekilde ki geçiş yolları üzerindedir. Sakarya kenti, doğal güzellikleriyle ülkemizde gezilip, görülecek yerlerin en başlarında geliyor. Sakarya kentinde olan bazı gezilip görülecek yerler, il merkezindeyken bazılarıysa şehrin birazcık uzağında kalıyorlar. Örneğin; Geyve, Sapanca gibi yerler Karadeniz kıyısında ki Karasu ilçesinin çevresinde bulunuyor. Sakarya merkez bir günde gezilse de, il sınırlarının geniş olmasından dolayı kenti tam anlamıyla keşfetmek adına minimum iki gününüzü mutlaka ayırmanız gerekiyor.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, Sakarya gezilecek yerler aslında il merkezine uzak yerlerde daha çok bulunuyor. Ülkemizin 2. En uzun plajı Karasu Kocaali Sahili, Sakarya ilimizde yer alıyor. Doğal güzelliğiyle dillere destan olan Sapanca Gölü’de aynı zamanda yine bu kentte yer alıyor.
Sakarya Gezilecek Yerler
Sakarya gezilecek yerler bakımından çok zengin bir şehrimizdir diyebiliriz. Ülkemizin 3. En uzun nehri olma özelliği taşıyan Sakarya Nehri’nin kıyısında kurulmuştur. Geçmişinde çok fazla uygarlığa kapısını açtığı için şehir, ayrı bir öneme de sahiptir. Özellikle yaylalarıyla, gölleriyle, nehirleriyle ve parklarıyla da çok fazla dikkat çekiyor.
Sakarya’da mutlaka gezilip görülmesi gereken yerleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sapanca Gölü
- Maden Deresi
- Karasu Kocaali Sahil
- Sapanca Sopeli Doğal Yaşam Köyü
- Kentpark
- Kuzuluk Kaplıcaları
- Cark Caddesi
- Acarlar Longozu
- Arifiye Gölpark
- Atatürk Müzesi
- Ormanpark
- Karagöl Yaylası
- Serdivan Gölpark
- Taraklı
- Dikmen Yaylası
- Deprem Müzesi
- Geyve Doğançay Şelalesi
- Kırkpınar Mahallesi
- Hendek-Selman Dede Mesire Alanı
Sapanca Gölü
Sakarya gezilecek yerler arasında Sapanca Gölü en başta geliyor. Gölün büyük bir kısmı Sakarya’da yer alırken, batı kısmıysa Kocaeli şehrinin sınırlarında kalıyor. Aslında Sapanca Gölü önceden Marmara Denizi’nin parçasıymış fakat sonrasında denizden ayrılarak kendi başına tatlı sulu göl olmuştur. Marmara Bölgesi doğusu, Samanlı Dağları eteklerinde ve Adapazarı Ovası’nın İzmir Körfezi’yle birleştiği uzunca çukurun olduğu doğu tarafında bulunuyor. Sapanca Gölü yerleşim yerlerinin kalabalık olduğu bölge de konumlandığından, ulaşımı da son derece kolay olduğu söylenebilir.
Şehir hayatının yorgunluğunu üzerinden atmak isteyenlerin tercih ettiği gölde; piknik yaparak gününüzü güzelleştirebilirsiniz. Aynı zamanda Sapanca Gölü’nde; uluslararası ve ulusal olarak yelken, sörf, kürek yarışları da yapılıyor.
Maden Deresi
Sakarya’nın Karadeniz’e kıyısı olan bölgesinde, Maden Deresi bulunuyor. Kocaeli ile Karasu arasında kalan Maden Deresi, doğa harikası olmasıyla da çok dikkat çekiyor. Uzunluk olarak 30 kilometrelik Maden Deresi, son dönemlerde hem yabancı hem de yerli turistin çok fazla dikkatini çekiyor. Doğanın içinde huzurlu vakit geçireceğiniz bu yerde; trekking, piknik ve yürüyüş yapıp muhteşem karelere imza atabilirsiniz.
Karasu Kocaali Sahil
Karasu ilçesinde yer alan bu sahil, Sakarya gezilecek yerler listesinde mutlaka olması gerekiyor. 15 km uzunluğa sahip olan bu sahil, aynı zamanda ülkemizin de 2. En uzun olan sahili olma özelliğine sahiptir. Sakarya merkeze 2 saat uzaklıkta olan bu sahil, İstanbul’a yakın olduğu içinde yaz döneminde çok fazla kalabalık oluyor.
Karadeniz’le kıyı oluşturmasından dolayı her zaman yüksek dalgalar oluşuyor. Yüzme anlamında dalgalardan dolayı deniz tehlikelidir; fakat plaj güzel olduğundan her daim kalabalıktır. Karasu Kocaali Sahili’ne gidilebilecek en güzel zamansa, eylül ayı olduğunu söyleyebiliriz. Yöre halkına göre, plaj kumları romatizma hastalıklarını iyileştiriyor. Plajda ayrıca jet ski tarzında aktivitelerde yapmak mümkündür…
Sapanca Sopeli Doğal Yaşam Köyü
Sapanca ilçesinde yer alan bu yaşam köyünde; konaklama hizmeti verilmekle birlikte açık büfeli serpme kahvaltı seçenekleri de vardır. Keçi, tavuk kuşu, kuş ve eşek türlerin de aynı zamanda yaşadığı yer olduğunu söyleyebiliriz. Gölleri, şelaleleri ve köprüleriyle de aynı zamanda çok dikkat çekiyor.
Kentpark
Adapazarı ilçesinde ki Kent Park, aslında Eski Zirai Donatım Kurumu Fabrikasına ait arazinin yeşil alan dönüştürülmesi sonucunda oluşturulmuştur. Yerel halk kent yaşamından uzaklaştıktan sonra huzur bulabilmek adına öne çıkan yerdir. Tahmini olarak 4 bin 500 metre kare yürüme alanıyla, doğal yaşamla ağaçların koruması yapılıp bütün yüzeyleri çimlendirilmiştir. Park yanında olan Çark Deresi’de harika görüntüsüyle tüm mevsimler de yemyeşil kalıyor.
Kuzuluk Kaplıcaları
Akyazı ilçesinde ki Kuzuluk Kaplıcaları, yeraltı su kaynaklarıyla dikkat çekiyor. Yeraltından çıkarılan şifalı sular sağlık turizmi için çok önem arz ediyor. Şifa vermekle kalmıyor aynı zamanda bu kaplıcalar, rahatlatma özelliğine de sahipler. Kış-yaz demeden gönül rahatlığıyla Kuzuluk Kaplıcalarına gidebilirsiniz. Çeşitli işletmelerin olduğu bu kaplıca, ılıca olarak biliniyor. Burada hem kalabilirsiniz hem de su kaynaklarından yararlanabilirsiniz.
Çark Caddesi
Sakarya gezilecek yerler listesinde kesinlikle Çark Caddesi ’de yer alması gerekiyor. Kentin en çok işleyen caddesi olma özelliğine sahip bu cadde, her daim hareketlidir. Sakarya’nın kalbi olan bu cadde 1999 depreminde zarar görmüş fakat toparlanmıştır. Seyahatiniz sırasında ihtiyacınız olan her kavramı burada bulabilirsiniz.
Acarlar Longozu
Kıyı set gölü olan Acarlar Longozu, doğaseverlerle kamp yapmaktan keyif alanlar için muhteşem yer olduğu söylenebilir. Sakar Nehri ile Okçu deresine dökülen Acarlar longozu, 250 ile 1250 m. arasında genişlikten oluşmuştur. Ülkemizde ki en büyük parça şeklinde ki longoz yani subasar ormanıdır diyebiliriz. Acarlar Longozunun uzunluğuysa, 7.5 kilometre olduğunu söyleyebiliriz.
Arifiye Gölpark
Arifiye ilçesinde yer alan bu park, Sapanca Gölü’nün de doğu kıyı tarafında bulunuyor. Arifiye Gölpark içerisinde; yürüyüş parkurları, piknik alanları, sosyal tesisler, spor tesisleri ve çocuk parkı vardır. Hafta sonlarında özellikle çok fazla ziyaretçiyi kendine çeken bu park, insanların nefes almasını sağlıyor.
Atatürk Müzesi
Mustafa Kemal Atatürk, 1922’de annesiyle birlikte buluşup konakladığı yer, restore edilip müze şekline getirilmiştir. Etnografya ve arkeoloji olarak 2 bölümde tarihi binayı gezebilirsiniz. Yapı bahçesi içinde; Bizans ve Roma zamanlarına ait olan mezar taşları, mimari parçalar, sütün kaideleri, yazıtlı taşlar, pişen toprak erzak küpü ve ostotek de teşhir edilmiştir. Müze sergi salonundaysa; Bizans ve Roma dönemlerine ait gruplu arkeolojik eserlere, tarih öncesinde ki çağ eserlerine ve Cumhuriyetle Osmanlı eserlerini de yakından görebilirsiniz
Ormanpark
Şehir içinde nefes alabilmek adına yapılan Ormanpark, doğaseverlerin çok fazla ilgisini çekiyor. Dişbudak ağaçları olan bu parkın doğal mimarisi de aynı zamanda dikkat çekiyor. Dev ağaçların arasında kahvaltı yaparak sevdiklerinizle harika zamanlar geçirebilirsiniz.
Karagöl Yaylası
Taraklı ilçesinde ki bu yayla adını, ilkbahar mevsiminde yağan yağmur etkisiyle çukurlar dolarak uzaktan gölü andırmasıyla almıştır. Çevresi; köknar, kayın, meşe ve çam ağaçlarıyla çevrilmiştir. Karagöl Yaylası, aynı zamanda soğuk olan içme sularıyla da doğal tedavi merkezi konumundadır. Şehir gürültüsünden uzaklaşmak, bol oksijen havası solumak isteyenler mutlaka burayı ziyaret etmelidir.
Serdivan Gölpark
Sakarya’da mutlaka gezilmesi gereken yerler içinde yer alan Serdivan Gölpark, Sapanca Gölü kuzey kıyısında yer alıyor. Şehre yakın olduğu için önemli konumda ki Serdivan Gölpark, güzelliğiyle dikkat çekiyor. Adeta masal diyarlarından fırlayan bir yer izlenimi veren Serdivan Gölpark, her mevsim güzelliğini koruyor.
Taraklı
Ülkemizin sakin kentleri içerisinde yer alan Taraklı, şirinliğiyle de çok fazla dikkat çekiyor. Doğal güzelliğiyle ve tarihi dokusuyla daima şehir kendine hayran bırakıyor. 19.yy’dan kalan evleri de insanların beğenisini kazanmıştır. Bu evler, ünlü olmakla birlikte koruma altına alınmıştır. Tarihi evleri, turistlerin çok ilgisini çekmektedir, bu nedenle de 1. Dereceden sit alanı olmuştur. Koruma altında ki bu evlerin herhangi yerine çivi dahi çakılamaz.
Dikmen Yaylası
Hendek ilçesinde yer alan Dikmen Yaylası, yükseklik olarak 1722 metreye sahiptir. Hendek ilçesinden yaylaya tahminen 1.5 saatte ulaşabilirsiniz. Eğer Hendek ile Karadere yolu üzerinden Dikmen Yaylasına gelecekseniz o zaman Dikmen ve Çiğdem Köylerini de gezebilirsiniz. Sakarya kentinin en yüksek tepesi olan Dikmen Yaylası, orman gülleriyle çok ünlenmiştir. Burada her yaz eğlenceli şenlikler düzenleniyor.
Deprem Müzesi
Geziniz esnasında eğer sizde müzeleri gezmeden yapamıyorsanız, Deprem Müzesi tam size göre olduğunu söyleyebiliriz. Deprem Müzesinin yapımı 2000 senesinde başlanmış, Kuzey Anadolu Fay Hattının üzerinden de yani 1. Derece deprem bölgesinden büyük acıların yaşandığı Sakarya kentinde deprem olgusunun devamlı sıcak tutulabilmesi adına 2004’te de ziyarete açıldı. Deprem Müzesinde, kentte gerçekleşen 1967 ile 1999 yılında ki büyük depremlerin önceleri sonraları fotoğraf şeklinde sergileniyor. Sakarya Müzesi’nde ayrıca sismograf ve suni depremlerin olmasını sağlayan titreşim şeklinde ki elektronik stantlarda tanıtılıyor.
Geyve Doğançay Şelalesi
Geyve İlçesinde ki Maksudiye Köyü’nde bulunan Doğançay Şelalesi; kampçılarla, günü birlik ziyaretçilerin adresi olmuştur. Doğançay Şelalesi’nin suları, 3 kademe şeklinde oluşmuştur. Aşağı doğru akan şelale, doğa yürüyüşleri yapmayı düşünenlere aynı zamanda trekking parkuru imkanı da sunuyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca 2013’te Tabiat Parkı olarak kabul edilmiştir. Eşsiz bir manzaraya, el değmemiş doğaya şelale sahiptir.
Kırkpınar Mahallesi
İlk Çerkezler tarafından kurulan yerleşim yeri olarak biliniyor. Yemyeşil bitki örtüsünden dolayı tıpkı cenneti insana anlatıyor. Nüfusu bugünlerde azalsa da, Çerkezlerin nüfusu baskın hala olduğunu söyleyebiliriz. Turistler tarafından çok fazla tercih edilen Kırkpınar Mahallesi; genişçe bahçesi olan evleriyle, yerel halkıyla, sokaklarıyla, zengin mutfağıyla ve parklarıyla da çok fazla dikkat çekiyor.
Hendek-Selman Dede Mesire Alanı
Sakarya gezilecek yerler listesine, mutlaka Selman Dede Mesire Alanını da eklemelisiniz. Çevre ve Orman Bakanlığı’nca, Hendek Belediyesi’nin devraldığı Selman Dede Mesire Alanı, düzenlemeler yapılarak doğal milli park haline gelmiştir. Cenneti anımsatan bu yer, 600 dönümlük arazide kurulmuştur. Ağaçların, yeşilliğin, hayvanat bahçesinin içerisinde tabiat ananın keyfini yaşayacaksınız.
Sakarya Gezilecek Yerler: Tarihi Yapılar
Justinianus Köprüsü
Serdivan ilçesinde bulunan ve diğer adı beşkörü olarak bilinen Justinianus Köprüsü, Sakarya Gezilecek Yerler ve Tarihi Yapılar içerisinde en önemlilerden birisidir. İsmini yapıldığı dönemin imparatoru tarafından almıştır. Yapım yılı ise milattan sonra 558-560 tarihleri arasındadır. Toplam uzunluğu 365 metre olan yapıt eski Bizans’tan günümüze bozulmadan gelen nadir yapılardandır.
Toplamda 12 kemere sahip olan köprü uzunluğundan ötürü ve beş parçalı olduğu için, Beşköprü olarak da anılmaktadır. Bir zamanlar Pons Köprüsü olarak lanse edilse de ilk ismi ve gerçek ismi Justinianus köprüsüdür. 1955 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü için yol yapımı ve çeşitli sıkıntıları olduğu için köprü şuan ki halini almıştır.
Orhan Cami
Osmanlılar, Anadolu’yu fetih hareketlerin başlamış ve Sakarya’ya kadar dayanmışlardır. Sakarya’yı fetih ettiklerinde bölgenin iki ucundaki yerleşim yerlerini alan Orhangazi ve silah arkadaşları burada ki ufaklı kaleleri Türkleştirme çalışmalarına girmiştir. Daha sonra Orhangazi anısına cami inşaatı yaptıran arkadaşı Konuralp buraya Orhan Cami adını vermiştir.
Yapım yılı olarak bir den fazla rivayet bulunsa da ilk yapım yılı 1316 ve 1318 yıllarıdır. 1893 yılında dönemin kaymakamı tekrar restore etmiş ve ikinciye inşaa edildiği rivayet edilmektedir. 1999 yılında ki depremde büyük zarar gören camide aynı yıl tekrar bir restore çalışması yapılmış ve bugün ki halini almıştır. Geçmişte bir çok savaşa tanıklık eden ve eski Osmanlı mimari özellikleriyle ünlü olan bu camiyi Sakarya tarihi yerler arasında değerlendirip, kesinlikle ziyaret etmelisiniz.
Rahime Sultan Cami
Sapanca ilçesinde bulunan camii dönemin sultanı dördüncü Abdülmecid tarafından inşa edilmiştir. 1892 yılında yaptırılan cami 1992 yılındaki depreme kadar ayakta kalmayı başarmıştır. 1992 den sonra ise çeşitli restorasyon çalışmaları sonucu bugünlere gelmiştir.
Paşalar Kalesi
Paşalar köyünde bulunan ve Bizans döneminde yapılan bugün ki adı Paşalar Kalesi olan kaleden fazla bir bölüm kalmamıştır. Sadece yuvarlak bir giriş tüneli ya da kapı gibi bir bölümü kalmıştır. Önemi ise Sakarya’da yaşayan ilk Bizans topluluğuna ait olduğunun düşünülmesidir. Çünkü taşların üzerinde kabartmalar ve kullanım tekniği bunu göstermektedir. Yolunuz düşerse uğrayabilirsiniz.
Sapanca Vecihi Kapısı
Mimar Sinan tarafından bizzat inşa edilen ve o dönemin İpek Yolu üzerinde bulunan bu tarihi kapıyı görmeyi unutmayınız.
Sakarya’da Neler Yapılır?
Sakarya gezilecek yerler yazımızda hususunda size ilk önerimiz tabi ki, kentin ünlü Çark Caddesi’nde dolaşmanızdır. Daha sonra ülkemizin en uzun 2. Plajında yani Karasu’da bol bol yüzmenizi tavsiye ediyoruz. Sapanca Sopeli Doğal Yaşam Köyü’nde harika bir Pazar kahvaltısı yapabilirsiniz.
Kuzuluk Kaplıcalarına gidip şifalı suları sayesinde hastalıklarınıza derman bulabilirsiniz. Sapanca Gölü’nde doğayla baş başa kalarak hem huzur bulabilirsiniz hem de farklı aktivitelerle çok eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz. Acarlar Longozu’na mutlaka gidip bir günde olsa yıldızların altında kamp yapmalısınız. Maden Deresi’ne keşfederek orada doğanın içinde yürüyüş yapabilirsiniz. Osmanlı mimarisinin muhteşem izlerini taşıyan Taraklı Evleri’ni gezip harika fotoğraflar çekinebilirsiniz. Yaylarına çıkıp piknik yapabilirsiniz ya da yemyeşil parklarında bol oksijen alabilirsiniz. Deprem Müzesi ve Atatürk Müzesi’ne giderek, kenti yakın tanıyabilirsin.
Sakarya’da gece hayatı çok fazla olmasa da yine insanların eğlenebilmesi için farklı seçenekler mevcuttur… Genel olarak; bar, cafe, kahvehane ve kulüp tarzında ki mekanlar insanlar tarafından tercih ediliyor.
Sakarya’da Ne Yenir?
Sakarya gezilecek yerler listemizde Sakarya’da ne yenir, sorusu cevabı kente gelen tüm gezginler açısından merak ediliyor. Sakarya kenti 1800’lü senelerden beri Balkanlardan ve Kafkaslardan çok fazla göç almıştır. Bu durum mutfağını da doğrudan etkilemiştir. Sakarya şehrinin Karadeniz’le kıyısının olması da, Karadeniz mutfağından etkilenmesine neden olmuştur. Sakarya mutfağının olmazsa olmazları; kuymak, Çerkez tavuğu, ıslama köfte, karalahana haşlaması, keşkek, hamsili pilav, Karadeniz hamsisi ve dartılı keşkektir. Islama köftesi özellikle Sakarya mutfağının vazgeçilmezidir.
Balkanlar’a ait olan ıslama köfte; kemik unla ve toz biber içerisinde olan sosla kızartılıyor. Aslında bu pişirme şekli onu diğer köftelerden ayırmıştır. Sakarya’nın ayrıca kabak tatlıları da çok meşhurdur. Sütlü, fındıklı ve cevizli çeşitlerinin yanında birde ince açılan yufka aralarına rendelenen bal kabağının koyulup yapılmış olan kabak kıvırması da şehrin tatlı kültürünü çok iyi öne çıkarıyor. Sakarya’da ki yemek yenilen çoğu mekânda, tatlı seçenekleri arasında mutlaka kabak tatlısı da oluyor. Özellikle başta İstanbul olmak üzere çevre illerden Sakarya Sapanca’ya hafta sonları kahvaltı yapmaya genellikle gidiliyor.
Sakarya’da Ulaşım
Sakarya gezilecek yerler listemizin önemli konularından biride ulaşım. Sakarya’da ulaşım son derece basittir. Çünkü İstanbul ve Ankara otoyolunun üzerinde konumlanmıştır. Sakarya merkeze, hem demiryolu hem de karayoluyla ulaşım sağlanabiliyor. Fakat Sakarya’nın merkezinde, havalimanı yoktur. Sakarya’da şehir içi ulaşımıysa; belediye otobüsleriyle, özel halk otobüsleriyle, minibüslerle, taksilerle ve taksi dolmuşlarla sağlanıyor. Sakarya merkezinde, belediye otobüsleri ulaşım hizmeti veriyor.
Çevre ilçelerde ki ulaşımı da, özel halk otobüsleri sağlıyor. Sapanca, Hendek ve Akyazı gibi ilçelerde ulaşım ihtiyacı, özel halk otobüsleriyle gideriliyor. Bu ilçeler, kent merkezinin donatım garajında ki il merkezine çok uzak kalan yerlerdir. Özel halk otobüsleri, aynı zamanda ilçe merkezinin dışında kalacak ilçelerin arasına da seferler düzenliyor.
Sakarya’da Konaklama
Sakarya’da konaklama konusu da gerçekten çok önemlidir. Özellikle kente ilk defa gelecekler, kenti bilmediklerinden zorluk yaşayabilirler. O bakımdan gelmeden önce mutlaka konaklama yerlerini çok iyi araştırmaları gerekiyor. Konaklama açısından Sakarya’da aslında çok fazla seçenek bulunuyor.
Hem kentin merkezinde hem de etrafında ki ilçelerde çok fazla konaklama yerine rastlayabilirsiniz. Kentin merkezinde ki yerler genel olarak, standart şekilde ki otellerdir.
Çevre ilçelerindeyse Sakarya’nın; doğayla iç içe olan doğal tatil köylerine rastlayabilirsiniz. Sakarya kent merkezinde ki konaklama yerleri genel olarak; Adapazarı ilçesinde yer alıyor. Pansiyonlardan tutunda şehir merkezinde, beş yıldıza sahip lüks otelleri dahi görebilirsiniz. Kent merkezinde çoğu konaklama yerleriyse; birbirlerine yakın konumlarda bulunuyor.
Sakarya’da Alışveriş Ve Festivaller
Sakarya’da alışveriş yapmak isteyenlerin aslında çok fazla seçeneği var. Kentin geleneksel Uzun Çarşısı, Sakarya alışveriş noktalarının başını çekiyor. Rumlarla Ermeniler tarafından kurulan Uzun Çarşı’nın geçmişi 150 yıla dayanıyor. Uzun Çarşı’da; baklavacı, kuru kahveci, aktar ve daha birçok esnaf yer alıyor.
Sakarya ile özdeşleşen bastonları da aynı zamanda bu çarşı da görebilirsiniz. El emeği göz nuru olan bastonlar, özellikle turistler tarafından çok fazla ilgi görüyor. Aynı zamanda baston üretiminin yapılması Sakarya’da gelenek haline gelmiştir.
Sakarya’da festivaller, genel olarak çok büyük olmuyor. Sakarya merkezde ve ilçelerinde düzenlenen yıl boyunca çok sayıda şenliklerle festivaller bulunuyor. Sakarya’da ve ilçelerinde düzenlenen festivallerin bir kısmı şunlardır:
- Sapanca Soğucak Yayla Şenliği
- Uluslararası Kültür, Turizm ve Fındık Festivali
- Dartılı Keşkek Ve Tavukçuluk Kültür Sanat Şöleni
- Geleneksel Hıdırlık Doğa Kültür ve Turizm Şenliği
- Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali
Bunların dışında kentte haziranın son haftasında Çiğdem Yaylası Şenlikleri, Yeşil Yurt Yayla Şenlikleri, Kerem Ali Zirve Yürüyüşü ve Söğütlü Geleneksel Tarım Hayvancılık ve Süt Festivalleri düzenlenmektedir.
[alert-note]Sakarya Gezilecek Yerler başlıklı yazımız ilginizi çektiyse İstanbul Gezilecek Yerler yazımızı da okuyarak bölgeye yakın konumdaki bir başka ilimizi daha detaylı tanıyabilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]