Serbanşah (Savranşah) Camii – Denizli
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Serbanşah (Savranşah) Camii – Denizli

0

Denizli’nin Tarihi ve Mimari Mirası: Serbanşah Camii

Denizli, Türkiye’nin batısında, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehirdir. Şehirde yer alan Serbanşah Camii, 1882 yılında Hicri 1298 tarihinde inşa edilmiştir. Caminin giriş kapısının üzerindeki kitabede, yapının Ömer Ağa tarafından yaptırıldığı ve “Didi tarih bir müferrah mabet oldu çehriya” yazdığı belirtilmektedir.

Mimari Özellikler

Serbanşah Camii, uzunlamasına dikdörtgen plana sahiptir. Cami mekanı, ortada üçerden altı ahşap sütunun taşıdığı kemerlerle mihrap duvarını dikey olarak üç sahına ayırmaktadır. Duvarlar, içten moloz taş ve tuğla, dışta ise muntazam blok taşlardan örgülüdür. Blok taşların bir kısmı devşirme görünümündedir, üst kısmı ise kerpiç örgülüdür. Cami mekanını aydınlatan pencereler, iki sıra halinde yan duvarlarda altta üçer pencere, mihrap duvarında ise iki pencere olarak yer almaktadır. Üst sıradaki pencereler ise kuzey duvarı hariç üçer pencere bulunmaktadır. Üst sıra pencereler sivri kemerli, alçı şebekeli ve vitraylıdır.

Diğer Detaylar

Caminin giriş kapısı, yuvarlak kemerli ve dikdörtgen şeklinde kademeli ahşap silmelerle tezyin edilmiştir. Kapı kemeri üzerindeki kitabe, sivri kemer içinde devşirme olduğu anlaşılan dikdörtgen şeklinde geometrik ve stilize kabartmalı taş panoyla süslenmiştir. Ahşap kapı kanatları ise dikdörtgen ve kare şeklinde ayna panolarla süslenmiştir. Caminin son cemaat yerinin yanları kapalıdır ve çatısı cami mekanının çatısının uzantısı şeklindedir.

Mimari Detaylar ve Restorasyon

Serbanşah Camii’nin mahfili, ortada iki sütun ile desteklenmiştir. Mahfilin ortasında ileriye doğru çıkıntı yapan müezzin yeri bulunmaktadır. Mihrabı badem şeklinde mukarnaslı olan caminin ahşap minberi kündekari tekniği ile yapılmıştır. Restorasyon çalışmaları yapılarak koruma altına alınan caminin çatısı, sık ahşap kirişler üzerine kamışlar döşenerek ve üzeri toprak ile örtülerek yapılmıştır. Dışta çatı saçakları, üst sıra pencerelerin alt seviyesinden başlayan yay şeklinde ahşap payandalarla desteklenmiştir.

Denizli’nin tarihi ve mimari miraslarından biri olan Serbanşah Camii, şehrin kültürel ve tarihi dokusunu yansıtmaktadır. Ziyaretçiler, caminin eşsiz mimari detaylarını ve tarihi atmosferini keşfetmek için bu önemli yapıyı ziyaret edebilirler.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir