Seyyid Battal Gazi Külliyesi Ve Türbesi – Eskişehir
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Seyyid Battal Gazi Külliyesi Ve Türbesi – Eskişehir

0

Seyyid Battal Gazi Külliyesi Ve Türbesi – Eskişehir: Bir Mirasın İzinde

Eskişehir’in tarihi dokusunda önemli bir yere sahip olan Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi, Anadolu’nun mistik atmosferini yansıtan önemli bir dini ve kültürel merkezdir. Külliye, Seyyid Battal Gazi’nin kabrinin bulunduğu yerde, zaman içinde çeşitli eklemelerle büyümüş ve gelişmiştir.

Seyyid Battal Gazi Türbesi Efsanesi ve Tarihi

Seyyid Battal Gazi Türbesi’nin bulunuşu efsanelere konu olmuştur. Söylenceye göre, kabrin yeri, I. Alaeddin Keykubat’ın annesi Ümmühan Hatun’un rüyasında görmesiyle ortaya çıkmıştır. Ümmühan Hatun, buraya önce bir türbe, ardından da bir cami yaptırmıştır. Günümüzdeki külliye, bu türbe etrafında şekillenmiştir. Osmanlı döneminde ise türbeye medrese, imarethane, tekke ve dergah eklenmiştir. Yapı, zamanla zenginleştirilmiş ve onarılmıştır. Fatih Sultan Mehmet’ten itibaren II. Beyazıt ve Sultan I. Selim tarafından yapılan tamiratlar, külliyeyi daha da görkemli hale getirmiştir. Kanuni Sultan Süleyman da Seyitgazi’yi ziyaret ederek külliye için ilaveler yapmıştır. Bu dönemde, Seyitgazi’nin İstanbul-Bağdat-Hicaz yolunda olması, hac yolcuları için önemli bir konaklama noktası haline gelmesini sağlamıştır.

Seyyid Battal Gazi Külliyesinin Bölümleri

  1. Zikir Odası: Genç dervişlerin sabaha kadar bir araya gelip zikir yaptığı yerdir. 1511 yılında inşa edildiği tahmin edilmektedir.
  2. Kırklar Odası: Hz. Fatıma’nın evinde yapılan geleneksel toplantıların yapıldığı alandır. Bektaşilerin dinî eğitimi ile ilişkilidir.
  3. Halife Meydanı: Ayin-i Cem adı verilen dinî törenlerin yapıldığı alandır. Burada halifeye ait bir post ve taht bulunur ve törenler burada idare edilir.
  4. Ekmek Evi (İmaret): Külliyedeki kişilerin yiyecek ihtiyacını karşıladığı gibi, çevredeki yoksul insanların da ihtiyacını gideren aşevinde 8 adet ocak bulunmaktadır. Yavuz Sultan Selim döneminde yapıldığı bilinmektedir.
  5. Bektaşi Dergâhı: Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmıştır.
  6. Çoban Baba Türbesi: Seyyid Battal Gazi’nin mezarını bulan kişidir. Halk arasında Kutluca Baba olarak da adlandırılan Çoban Baba, Seyyid Battal Gazi’nin mezarının bulunmasına vesile olmuştur.
  7. Semahane (Türbedar Odası): Başlangıçta mescit olarak yapılan bu bölüm daha sonra türbedar odası olarak kullanılmıştır.
  8. Çilehane: Dünyevi arzulardan uzak, çile ve cefa çekilen küçük bir mekandır.

Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi, Anadolu’nun mistik ve tarihi atmosferini yansıtan, ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk ve manevi bir deneyim sunan önemli bir dini ve kültürel mirastır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir