Sığacık, İzmir ilinin Seferihisar beldesine bağlı Sığacık kasabası kafa dinlemek için ideal bir yer olarak geçmişten günümüze gelmiş bir yerdir. Bu güzel kasabada pek çök Ege festivalini yaşayabilir ve tarihi bölgeleri gezerek tarihte yolculuk yapabilirsiniz.
Sığacık Nerededir?
İzmir’de yer alan Sığacık oldukça küçük bir kasaba olarak yer almaktadır ve Seferihisar’a bağlıdır. Pek çok pansiyon ve otelin yer aldığı bu bölgede, kişiler Kaleiçi bölgesinde kültürel alanlara daha yakın bölgelerde tatil yerlerini seçmektedirler. Sığacık’ta restoranlar balık üzerine besinleri daha çok sunmaktadır. Bu bölge hem yerli hem de yabancı turistleri ağırlamaktadır.
Sığacık Tarihçesi
Seferihisar’a bağlı olan Sığacık ilçenin 5 km kuzeyinde yer alır ve 16. Yüzyıl’da inşa edilmiş olan bir kalenin surlarının etrafına yayılması şeklini oluşturur. Bu bölgedeki ilk yerleşimler Teos kasabasının etrafında gerçekleşmektedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilen Sığacık Kalesi, 1521–1522 yılları arasında Rodos seferine hazırlık için inşa edilmiştir.
Kentin tatihi kalesi bir dış kale, bir koğuş yani askerlerin günlerini geçirdikleri ve eğitimlerine devam ettikleri iç kalenin bir araya gelmesiyle oluşur. Denize bakan iç kalede iki kapı ve iki burç yer almaktadır. Bu surun inşa edilmesinde Teos’tan getirilen taşlar kullanılmış ve bu taşların üzerinde oraya ait yazılar bulunmuştur. Bir yaşam yeri olan Sığacık, o dönemde bir ticaret merkezi haline gelerek bir liman olmuştur. Sığacık bu kale belirli bir yeri korumaktan daha ziyade üs olarak görev yapmış ve bir zaman sonra gümrük merkezi haline gelmiştir.
Sığacık’a Nasıl Gidilir?
Seferihisar’a bağlı olan Sığacık, ilçenin içerisinde 5 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Şehrin merkezine 52 kilometre, havalimanına 70 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Dileyen tatilciler İzmir’den bir araçla, bir saati geçmeksizin Sığacık’a varabilirler. Diledikleri takdirde belediyenin otobüslerine binerek istedikleri yerlere ulaşmaları mümkündür.
Gezilmesi Gereken Yerler ve Yapılması Gereken Aktiviteler
Mandalina Festivali, her yıl Sığacık’ta düzenlenmektedir ve genel itibariyle kasım ayının sonuna doğru gerçekleştirilmektedir. Bu festivalde yerli mandalina tanıtılmaktadır ve birçok farklı gösteri sunulmaktadır. Ödüllü organizasyonlarında yer aldığı bu festivalde dans, müzik ve konser gibi pek çok etkinlik bulunmaktadır. Yapılan yarışmalarda Mandalina Güzeli ve En İyi Mandalina gibi dallarda pek çok ödül verilerek eğlenceli bir ortam oluşturulmaktadır.
Sığacık’ın sembol antik şehri Teos içerisinde ve çevresinde oldukça çok zeytin ağacı yer almaktadır. Doğa yürüyüşü ya da fotoğrafçılık gibi etkinlikler için Teos Antik Kenti ideal bir tercih olabilmektedir. İonialıların kentlerinden biri olan bu bölge Sığacık’ın sembolü haline gelmiş ve en önemli tarihi alanları arasında yer almaktadır.
Yaklaşık olarak M.Ö 1000 yıllarında kurulduğu bilinmektedir. Bu Antik Kent’te Dionysos Tapınağı yer almakta ve tarihi bir değer oluşturmaktadır. Bilindiği kadarıyla Şarap Tanrısı Dionysos için hazırlanan bu tapınak, Şarap Tanrısı için yapılan en büyük tapınaklardan birisi olarak bilinir.
Turgut Köyü’nde Haziran’da güzel kokular yayılan bir şenlik düzenlenmektedir. Şehirde çokça bulunan ve meşhur olan lavantaların sergilendiği şenliğe katılıp, köydeki lavanta tarlalarını gezme imkânı bulunmaktadır. Düzenlenen tüm festivaller ve etkinlikler bölgenin belediyesinin sayfasında detaylı şekilde bildirilmektedir.
“Ata Ekmeği” Karakılçık Buğdayı tohumundan bulunup çoğaltılan ve yüzlerce yıl önceki tekniklerin korunmasıyla yapılan yerel halk tarafından üretilmeye devam eden bir ekmektir. Meşhur peynir Armola ve Ata Ekmeği ile birleşerek ilçede bu bir şenliğe dönüştürülmüş. Düzenlenmekte olan “Ata Ekmeği ve Armola Şenliği” her yıl Haziran ayında Ulamış Köyü’nde coşkuyla kutlanmaktadır. Bunun yanı sıra Ulamış köy meydanında her Cumartesi günü Ulamış pazarı kurulmaktadır.
Meşhur Ata ekmeğini bu pazardan alabilirsiniz. Sığacık pazarı, Pazar günleri kale içinde kurulmaktadır ve mutlaka görülmesi tavsiye edilir. Hafta içi gelen ziyaretçiler için ise salı günleri Seferihisar’ın merkezinde kurulmakta olan köy ürünleri pazarına gitmeleri tavsiye edilir. 1520’lerden beri ayakta olan Sığacık Kalesi ziyaret edilmesi gereken bölgeler arasında yer almaktadır. Surlara çıkarak enfes manzaranın tadını çıkarmakta mümkündür.
Sığacık Giriş Ücretleri
Sığacık’ta geçirdiğiniz süre boyunca vereceğiniz ücretler yalnızca yeme içme ve konaklama ücretlerinizdir. Bunun haricinde ücretli bir yer bulunmamaktadır. Sığacık’ta pansiyonlar için fiyat değişkenlik göstermektedir.
Sığacık dışında İzmir’de keşfedilmeyi bekleyen yerler için İzmir Gezilecek Yerler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.