Bir süredir restorasyonda olan, Doğu Karadeniz’in en ilgi çekici mekanlarından biri olan Sümela Manastırı’nın son durumu insanlar tarafından merak edilmeye başlandı. Peki, Sümela Manastırı açık mı? Sümela Manastırı’na nasıl gidilir? Sümela Manastırı giriş ücreti 2024 ne kadar?
Sümela Manastırı Nerede?
Ülkemizi gezmeyi seven insanların büyük bir çoğunluğu Karadeniz’in güzelliklerinden bahsetmeden edemezler. Özellikle Doğu Karadeniz’in insanın içini ferahlatan yeşillikleri ve tarihi yapılar o bölgeleri gezen insanları mest eder, gezmek isteyenlerde de büyük merak uyandırır. İşte bu harika yapıtların biri de Trabzon’da bulunuyor ve adı Sümela Manastırı.
Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesindeki Altındere vadisi sınırları içerisinde Karadağ’ın eteklerinde yer almaktadır. Manastır, deniz seviyesinden 1.150 metre yükseklikte konumlanmıştır. Sümela Manastırı’nın dağa yapışmış gibi görünen şekli, doğayla ne kadar iç içe bir yapıt olduğunu gösterir.
Sümela Manastırı Açık Mı?
Sümela Manastırı, Eylül 2015’te restorasyon çalışmaları sebebiyle ziyarete kapatılmıştı. Restorasyon çalışmaları sürecinde yamaçtaki düşme tehlikesi olan kayalar ortadan kaldırıldı, belirli bölgeler çelik ağlarla kaplandı. 4 yıl süren restorasyonun ardından manastırın “birinci etap” olarak adlandırılan avluya kadar olan bölümü 25 Mayıs 2019 tarihinde ziyarete açıldı. Sümela Manastırı’nın tamamının ne zaman açılacağı merak konusu haline gelmişti. 2021 yılının Haziran ayı itibariyle 2. ve 3. etap bölümleri ziyarete açıldı. Yalnızca “birinci etap” bölgesinin açılmasıyla ziyaretçi akınına uğrayan manastıra, diğer etapların açılmasıyla ilgi büyük oranda arttı. Manastırı merak eden insanlar tarafından “Sümela Manastırı ziyaret saatleri”, “Sümela Manastırı Giriş Ücreti 2024” gibi sorular sorulmaya başlandı.
Sümela Manastırı’na Nasıl Gidilir?
Trabzon’a kendi aracınızla gittiyseniz, şehir merkezinden güneye doğru giderek Sümela Manastırı’nın bulunduğu Maçka ilçesine ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 40 dakika süren yolun ardından Maçka ilçesine geldikten sonra 16 kilometre doğuda Altındere köyü yer almaktadır. Maçka’dan Altındere’ye doğru 25 dakika süren yoldan sonra Sümela Manastırı’na ulaşmış olursunuz.
Yolların asfaltlı olmasından dolayı hızlı bir şekilde ulaşım sağlamanız mümkün. Fakat manastıra tırmanırken biraz zorlanabilirsiniz. Eğer özel aracınız yoksa, manastıra doğru giden dolmuşları tercih edebilirsiniz. Dolmuş ücretleri ile bilgileri “Sümela Manastırı giriş ücreti 2024” başlığı altında bulabilirsiniz.
Özel aracınızla gitmiyorsanız ister Trabzon il merkezindeki otobüslerle isterseniz de dolmuş hatları ile Maçka ilçesine ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Sümela Manastırı Ziyaret Saatleri
Yeni etapların açılması sonrasında Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü güncel Sümela Manastırı ziyaret saatlerini açıkladı. Resmi açıklamaya göre ziyaret saatleri aşağıdaki gibidir.
Kış Dönemi 15 Ekim – 14 Nisan
Açılış Saati: 10:00
Kapanış Saati: 17:00
Yaz Dönemi 15 Nisan – 14 Ekim
Açılış Saati: 10:00
Kapanış Saati: 19:00
Sümela Manastırı Giriş Ücreti 2024
Birinci etabın açılmasından sonra 1 Haziran 2019 senesindeKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınan kararla Sümela Manastırı giriş ücreti 80 ₺ oldu.
İkinci ve üçüncü etabın açılmasının ardından Sümela Manastırı giriş ücreti 2024 yılının Haziran ayından itibaren 250₺ olarak güncellendi. Bu ücrete ek olarak Altındere Milli Park Giriş ücretini ve manastıra dolmuş ile çıkmak için 45 ₺ ücret ödemesi bulunuyor.
Sümela Manastırı’nda Müze Kart Geçerli Mi?
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen fiyatlardan sonra akıllara takılan soru Sümela Manastırı’nda Müze Kart’ın geçerli olup olmadığıydı.
Sümela Manastırı’nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde olması sebebiyle Müze Kart sahipleri ücretsiz giriş yapabiliyorlar. Son 1 yılda adınıza düzenlenmiş Müze Kart ile yalnızca Altındere Milli Park giriş ücretini ödeyerek manastırın ziyarete açık bölgelerini gezebiliyorsunuz.
Müze Kart ile ilgili detaylı bilgilere resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Sümela Manastırı Çevresinde Konaklama Yerleri
Trabzon’un en güzel ilçelerinden biri olan, yeşillikler içerisinde olan Maçka’da, Sümela Manastırı gibi muhteşem bir yapıtın merak uyandırıcı mimarına tanıklık edecekken, bir yandan da manastıra yakın bir yerde konaklayarak ilçenin tüm güzelliklerini yaşamak istemez misiniz? Eğer bu soruya cevabınız “evet” ise gelin beraber Sümela Manastırı çevresinde konaklama yerlerine göz atalım.
İskalita Otel
- Altındere’de yer alan İskalite Otel’de ister odanızdan, isterseniz de ortak bahçeden doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Otelin resepsiyonu sizler için 24 saat açıktır. Ek olarak oda servisi ve ücretsiz Wi-Fi hizmetler de vardır.
- Tüm odalarda televizyon, gardırop ve hijyen kurallarına en uygun şekilde düzenlenmiş, özel banyo, nevresimler ve havlular vardır. Yanınızda getirdiğiniz yiyecek ve içecekleriniz için de her oda da bir adet buzdolabı vardır.
- Otelin kahvaltı türleri kontinental veya alakart şeklindedir.
İskalita Otel, Trabzon merkezine 43 km, Maçka’ya ise 13 km uzaklıktadır. Trabzon Havaalanı ile arasındaki mesafe 33 km civarındadır. - İskalita Otel ile ilgili detaylı bilgilere internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Voice Hotel
- Voice Hotel, Sümela Manastırı’na 15 km uzaklıkta yer almaktadır.
- Aracınızla geldiyseniz ücretsiz park yeri, ailenizle geldiyseniz özel aile odaları gibi imkanları vardır. Misafirler ek olarak oda servisi ve döviz bozdurma gibi fırsatlardan yararlanabilmektedirler.
- Odaların tamamında gardırop, televizyon, banyo, özel nevresimler ve havlular vardır.
- Otel’in kahvaltı türü açık büfe şeklindedir.
- Trabzon Havalimanı ile arasında 27 km mesafe vardır.
- Bu tesiste koronavirüs (COVID-19) tedbirleri uygulanmaktadır.
- Voice Hotel ile ilgili detaylı bilgilere internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Novotel Trabzon
- Maçka’da yer bulamadığınız taktirde en yakın ilçe olan Yomra’nın en gözde otellerinden biridir.
- Üst düzey hizmetler, otelin detaylı görselleri ve rezervasyon için resmi internet adresine gidebilirsiniz.
Sümela Manastırı Tarihi
Sümela Manastırı’nın tarihi 1650 yıl öncesine dayanmakta. Orta Çağ döneminde inşa edilen birçok yapıtların kendilerine özgü kuruluş hikayeleri mevcut. O dönemin efsane yapıtlarından biri olan Sümela Manastırı’nın da güzel bir öyküsü var.
Roma İmparatorluğu döneminde Hıristiyan inançlı Barnabas ve Sophronios isimli iki rahip, bir gece aynı rüyayı görürler. Rüyalarında Meryem, kucağında bebek İsa‘yı taşır halde şu an Sümela Manastırı’nın olduğu tepeyi işaret eder.
Rahipler uyandıkları zaman rüyalarını birbirlerine anlattıkları zaman aynı rüyayı gördüklerini fark ederler. Bu durumun ilahi bir işaret olduğunu varsayan rahipler, rüyalarında gördükleri tepeye gider ve manastırı inşa etmek isterler.
Sümela Manastırı’nın ilk inşası Roma İmparatoru I. Theodosius döneminde olmuştur. İlerleyen yıllarda çeşitli imparatorluklar tarafından restore edilen manastır, son görüntüsünü Trabzon İmparatorluğu döneminde almıştır.
Manastırın tam adı Panagia Sumela (Sümela Meryemi) ya da Theotokos Sumela “Meryem Ana” olarak bilinmekte.
Manastır, UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer almakta. Bölgenin en önemli manastırı Sümela, eskiden keşiş yetiştiren bir okuldu.
Sümela Manastırı sahip olduğu adı Yunan dilinde “siyah” anlamına gelen “melas”dan alıyor, Karadağ’ın eski isminin da Mela olması sebebiyle “Stou Mela”ismini alıyor.
Osmanlı Devleti Zamanında Sümela Manastırı
Fatih Sultan Mehmet, 1461 yılında Trabzon’u ele geçirdi. Osmanlı idaresindeki Sümela’nın konumunda bir değişiklik olmadı. Manastırların tüm arazi ve mallarının rahiplere ait olduğunu açıkladı. Kişisel yaşamları da himaye edilerek sigortalandı. Trabzon fethedildikten sonra bir dönem Osmanlı sınırları dışında yer aldı.
Unutulmaz bir tatil deneyimi yaşamak istiyorsanız siz de Trabzon gezi listesi için mutlaka Sümela Manastırı eklemesi yapmalısınız. Bu sayede hem estetik hem tarihi hem de coğrafi açıdan kendinizi tatmin ederek tatil keyfini doyumsuz hale getirebilirsiniz.
Siz de Trabzon’u baştan aşağı dolaşırken Sümela Manastırı’na uğramadan geçmeyin. Sümela Manastırı giriş ücreti hakkında yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Restorasyonu yeni denecek bir tarihte biten manastırı ziyaret etmeden önce mutlaka giriş saatleri hakkında bilgi edinin.