Tokat gezilecek yerler diye bir araştırma yaptığımızda karşımıza müthiş şeyler çıktı diyebiliriz. Bu güzelliklerden sizlerin de istifade edebilmesi adına elimizden geldiğince paylaşmaya çalışacağız. Bu paylaşımda şehrin tarihsel geçmişinden başlayarak günümüze kadar geçen süreçteki evrelerinden, gezilip görülmesi gereken tarihi ve turistik yerlerinden ve buralara nasıl ulaşım sağlanabileceğinden, yöresel yemeklerinden ve lezzetlerinden bahsedeceğiz.
Tokat, her ne kadar Karadeniz Bölgesi’nde yer alsa da bazı ilçeleri iklim ve coğrafi özellikleri hasebiyle İç Anadolu Bölgesi özellikleri taşımaktadır. Bu özelliği hasebiyle de İç Anadolu ve Karadeniz aranızda bir geçiş noktası olarak düşünülebilir. 2021 verilerine göre şehrin nüfusu 596.532 civarındadır. 10.044 km2 yüzölçümüne sahip şehirde nüfusun % 79’u şehirde yaşamaktadır. Meşhur Zile, Turhal, Reşadiye, Niksar ve Erbaa ilçelerinin yanı sıra Almus, Artova, Başçiftlik, Pazar, Sulusaray ve Yeşilyurt adında toplamda 11 adet ilçesi bulunmaktadır.
Şehir olarak Tokat, Deveci Dağları’nın yamaçlarından doğup büyüyerek Yeşilırmak’la birleşen bir nehrin etrafında kurulmuştur. Oldukça engebeli bir araziye sahip olmasına karşın son derece verimli topraklara sahiptir. İç kesimleri doğu bölgelerine bağlayan önemli bir geçiş noktası olarak yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Deniz seviyesinden 623 m yüksekliktedir ve cumhuriyetle birlikte 1923’te il statüsüne kavuşmuştur. Bölgenin en büyük nehri olan Yeşilırmak haricinde Tozanlı Kolu, Çekerek Kolu, Kelkit Kolu, Cırcır Kolu, Tokat Kolu ve Kuruçay Kolu gibi belli başlı akarsular şehri ve etrafını sulamaktadır.
Tokat iklimi İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz arasında sıkışıp kalmış ve bu 3 bölgenin de tipik iklim özelliklerini yansıtan bir karakterdedir. Genel olarak ılıman bir hava hüküm sürmekle beraber bol da yağış almaktadır. Halkın büyük bir kesimi geçimini ticaret, tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır.
Tokat Gezilecek Yerler Listesi
Tokat gezilecek yerler listesi hazırlarken nereden başlasak diye kararlaştırırken biraz zorlandık açıkçası. Çünkü insanlık tarihi ile birlikte ilk yerleşim yerlerinden birisi olması sebebiyle oldukça zengin tarihi bir geçmişe sahiptir. Bu da beraberinden birçok medeniyete ev sahibi yapmasına olanak tanımıştır.
Sultan II. Abdülhamit Hanın tahta çıkışının 25. senesi şerefine yaptırılan tarihi Tokat Saat Kulesi, Atatürk’ün ulusal mücadele döneminde bir süreliğine konakladığı Latifoğlu Konağı, Anadolu’da kurulan ilk medrese olarak bilinen Yağıbasan Medresesi gibi pek çok tarihi öneme sahip yapılar bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Kısacası Tokat gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir birikime sahiptir. Bu zenginliklerden öne çıkanlarına hep birlikte bir göz atalım ister misiniz?
- Yağıbasan Medresesi
- Gök Medrese
- Ballıca Mağarası
- Taşhan
- Tokat Kalesi
- Zile Kalesi
- Mahperi Hatun Kervansarayı
- Deveciler Hanı
- Komana Antik Kenti
- Zinav Gölü
- Yeşilırmak Köprüsü
- Zile Maşat Höyük
Yağıbasan Medresesi
Yağıbasan Medresesi 2 adet olup biri Tokat merkezde diğeri de Niksar ilçesinde yer almaktadır. Tokat’ta bulunan medrese Çukur Medrese olarak da anılmakta olup bunlar Anadolu’daki yapılan ilk medreselerdir. Bu özelliği sayesinde Tokat gezilecek tarihi yerler arasında ilk sırada gelmektedir. Danişment Beyliği döneminde Nizamettin Yağıbasan tarafından 1151 – 1152 arasında yaptırılmıştır. Anadolu’da bulunan kapalı avlulu medreselerin ilk örneklerinden olup Tokat’taki medrese avluyu örten 14 m çapında geniş bir kubbeye sahiptir. Giriş kapısının hemen karşısında mescit ve ders yapılan odalar yer alırken yanlarında çeşitli büyüklüklerde tonozlu odalar yer almaktadır. Niksar’daki medrese ise 1157 – 1158 arasında yaptırılmıştır. Avluyu örten kubbesi 11 m çapındadır. Tokat merkezdeki medrese ile benzer özellikler taşır. Her iki medrese de süslemesiz bir şekilde oldukça sade bir ihtişama sahiptir.
Yağıbasan Medresesi Nasıl Gidilir?
Yağıbasan Medresesi nasıl gidilir sorusuna cevap verirken ilk olarak neredeki medreseden bahsedildiğini öğrenmek gerekir. Eğer Tokat merkezdeki medreseden bahsediliyorsa çarşı içerisinden giden otobüslerle gidilebilir. Niksar’daki medreseye de yine ilçe merkezinden rahatlıkla ulaşım sağlanabilmektedir.
Gök Medrese
Anadolu’daki en önemli Selçuklu eserlerinden birisi olan Gök Medrese, uzun yıllar müze olarak kullanılmıştır. 1277 yılında Müineddin Pervane Süleyman tarafından yaptırılmış olup Anadolu Selçuklu sanatının ve mimarisinin özelliklerini oldukça belirgin bir şekilde taşımaktadır. 2 kat, 2 ayvan, ortasında açık avlu ve revaklı tipindedir. Alçı, taş ve çini süslemeleri göze çokça hoş gelmektedir.
Gök Medrese 17. yüzyıla kadar Osmanlılarca Bimarhane, türbe ve medrese olarak kullanılmıştır. Daha sonra göçmen barınağı ve şifahane olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise arkeoloji ve etnografya müzesi olan Tokat Müzesi bünyesinde bulunmaktadır.
Gök Medrese Nasıl Gidilir?
Gök Medrese nasıl gidilir diye merak edenler Tokat merkezdeki Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerindeki Taşhan yakınlarına rahatlıkla ulaşabilirler.
Ballıca Mağarası
Yapılan çalışmalar neticesinde oluşumu 3-4 milyon yıl öncesine dayandığı tespit edilen Ballıca Mağarası, Pazar ilçesine 7 km mesafedeki Ballıca Köyü’nde bulunmaktadır. Yarı kayalık şeklinde yüksekçe bir tepenin yamacında yer alan mağara yaklaşık 10.000 m2 yüzölçümü ile dünyada benzerleri arasında özel bir konuma sahiptir. Ziyarete açık kısmı 94 m yüksekliktedir ve en önemli özelliği soğan sarkıt oluşumlarına sahip olmasıdır. Öne çıkan bir diğer özelliği ise koloni halinde yaşam süren cüce yarasaların olmasıdır.
Birbirine yarı dikey ve yarı yatay şeklinde 5 kat ve 8 büyük salondan oluşan mağaranın iç kısmı doğal şekline göre bölümlendirilmiş haldedir. Bu bölümler de Havuzlu Salon, Büyük Damlataşlar Salonu, Yarasalar Salonu gibi özel isimlerle anılmaktadır. Oluşumu devam eden mağaranın henüz ziyarete açılmamıştı daha pek çok alanı bulunmaktadır. Tokat gezilecek turistik yerler için burayı mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.
Ballıca Mağarası Nasıl Gidilir?
Ballıca Mağarası nasıl gidilir sorusuna cevaben Tokat il merkezinden Pazar İlçesi’ne giden minibüslerle, oradan da taksi veya özel araçla ulaşılabileceğini söyleyebiliriz.
Taşhan
Tokat gezilecek tarihi yerler bakımından oldukça zengin bir şehrimiz demiştik. Taşhan da ülkemizdeki en güzel ve tarihi hanlardan birisi olarak dikkat çekmektedir. Coğrafyamızdaki en büyük şehir hanlarından birisidir. İnşası 1626 – 1632 yılları arasında olup dönemin en önemli Osmanlı eserlerinden birisidir. İki katlı, açık avlu ve dikdörtgen bir yapıdadır. Etrafında küçük iş yerleri ve dükkanlar bulunmaktadır. İç kısımda 76, dış kısımda 103 mekan olup Anadolu’daki en büyük şehir hanlarından birisidir.
Taşhan Nasıl Gidilir?
Tokat’a gezmek veya herhangi bir amaçla gidenlerin akıllarındaki sorulardan birisi Taşhan nasıl gidilir sorusu olmaktadır. Tarihi ve turistik açıdan büyük bir öneme sahip olan han, Tokat Valiliği binasına oldukça yakındır. Merkezdeki Kabei Mescid Mahallesi Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde yer almaktadır.
Tokat Kalesi
Tokat Kalesi Romalılardan kalma en önemli eserlerden birisidir. Bizans hâkimiyetinde 5 asır kadar kalan kale, 1074 yılında Danişmend Melik Gazi tarafından fethedilerek Türk- İslam hâkimiyetine girmiştir. Ardından Osmanlı hakimiyetine girene kadar Danişmend, Selçuklu, İlhanlı, Eretna ve Kadı Burhanettin himayesine girmiştir. Sarp ve oldukça dik kayaların üzerinde kurulu olması doğal bir kale olmasını sağlamaktadır.
Tokat gezilecek önemli yerlerden birisi olan bu kalenin Osmanlı tarafından Çardak-ı Bedevi olarak isimlendirilen meşhur bir zindanı bulunmaktadır. Başta Bizans İmparatoru A. Diogenis olmak üzere birçok ünlü kişi burada tutsak edilmiştir. Kalenin yakınlarında eski çağlardan kalma bir kaya mezarı bulunmaktadır. Oldukça büyük bir kolon ve birisi büyük olmak üzere 2 adet hücresi vardır bu kaya mezarın girişinde. Bir de günümüzde kullanıma kapatılmış olan 362 adet merdivenli bir yolu bulunmaktadır ki bu merdivenlerle kalenin dibine inildiği bilinmektedir.
Tokat Kalesi Nasıl Gidilir?
Tokat Kalesi nasıl gidilir sorusuna cevaben Tokat merkezde yer alan bu kaleye yürüyerek kolay bir şekilde ulaşılabilir diyebiliriz.
Zile Kalesi
Zile Kalesi, Zile Ovası’na hakim bir şekilde höyük üzerinde yer almaktadır. Günümüzde kalıntıları etrafa yayılmış bir şekilde çeşitli mimari kalıntılar ve kitabeler yer almaktadır. Yapılan incelemeler bu parçaların ve kalıntıların Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğunu ortaya koymaktadır. Tahminen M.S. 1. Yüzyılda yapıldığı kuvvetle muhtemeldir.
Bazı kaynaklara göre antik Yunanlılardan Seleukoslu Mithriadates buraya bir şato yaptırmıştır ve bu şatoda yer altı geçitleri bulunmaktadır. Askeri amaçla yapıldığı aşikar olan bu şato sonradan kaleye dönüştürülmüştür. Bir kitabesinde 1336 (Hicri 737)’da Ertena Beti Alaeddin Bey döneminde onarıldığı anlaşılmaktadır. Onarım esnasında bazı bölmeler ve zaviye eklendiği anlaşılmaktadır.
Zile Kalesi Nasıl Gidilir?
Tokat’ta gezmek için ideal yerlerden birisi olan Zile Kalesi nasıl gidilir sorusu ile birçok kez anılmaktadır. Kaleye ulaşmak için öncelikle Zile ilçesine gitmek gerekir. İlçeden meşhur Sezar Yolu takip edilerek kaleye rahatça ulaşılabilmektedir.
Mahperi Hatun Kervansarayı
Mahperi Hatun Kervansarayı 1238 Yılında Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın zevcesi Mahperi Hatun tarafından yaptırılmıştır. Avlusundaki ve kapalı kısım portallerinde yer alan sülüs hatlı kitabelerde yazanlardan bu anlaşılmaktadır. Kervansaray epey tahrip olmuş olsa da 1999 yılında restore edilerek yenilenmiştir.
Mahperi Hatun Kervansarayı Nasıl Gidilir?
Mahperi Hatun Kervansarayı nasıl gidilir diye merak ediyorsanız ilk olarak Pazar ilçesine varmanız gerekmektedir. İlçedeki Esentepe Mahallesine vardığınızda kervansarayı karşınızda bulacaksınız.
Deveciler Hanı
Deveciler Hanı, Fatih Mehmet Paşa Hanı olarak da bilinmektedir. Herhangi bir kitabesi bulunmamakta olup mimarisi, kapısının üstündeki nişler ve süsleme teknikleri göz önünde bulundurulduğunda Çelebi Mehmet veya II. Murat dönemlerinde inşa edildiği düşünülmektedir. O dönemlerden kalan pek çok eserde de benzer özellikler bulunduğu için bu ihtimal oldukça kuvvetlidir. Han tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan en eski hanlardan birisidir.
İki katlı olacak şekilde inşa edilmiş olan han, Tokat gezilecek önemli yerler arasında bulunmaktadır. Giriş kapısının hemen ön kısmının üzerinde kubbeli bir alan bulunmaktadır. Yanlarında 15 adet dükkan, alt katında 27 oda ve 1 tuvalet, alt kısmında ise 28 oda ve 1 tuvalet bulunmaktadır.
Hanın bir kısmı günümüzde konser ve konferans salonu olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından konservatuvar eğitimleri yine burada verilmektedir.
Deveciler Hanı Nasıl Gidilir?
Deveciler Hanı nasıl gidilir sorusu Tokat’a gezmeye giden hemen herkesin aklına takılan sorulardan birisidir. Tokat merkezde Sulusokak’ta yer alan han, valiliğe çok yakındır.
Komana Antik Kenti
Komana Antik Kenti, bölgede Helenistik Dönem’e ait 2 tapınak devletinden büyük olanı olarak bilinmektedir. Polis statüsünde olan kent, etraftan gelen çok sayıda ziyaretçi için büyük bir ticaret merkezi olarak kullanılmıştır. Zamanla prenslik olmuş ardından Pontus Krallığına katılmıştır. 14. Yüzyılın sonlarına doğru Yıldırım Bayezid devrinde Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Tokat Merkezde yer alan Ali Paşa Cami, Ulu Cami ve Garipler Cami inşasında kullanılan sütunlar ve sütun başlıklarının bu antik kentten getirilerek kullanıldığı düşünülmektedir. Bölgeye ve verimli ovaya hakim bir tepede kurulmuş olan antik kent ile Yeşilırmak arasında bir köprü olduğu tahmin edilirken 2004 yılında bulunan kalıntılar bu düşünceyi kuvvetlendirmiştir. Bu antik kent Tokat gezilecek tarihi yerler arasında listenizde mutlaka yer almalıdır.
Komana Antik Kenti Nasıl Gidilir?
Komana Antik Kenti nasıl gidilir merakınıza cevap olarak önerimiz: Tokat il merkezine 7 km mesafedeki Gümenek Mevkii’ne özel araçlarınızla ulaşabilirsiniz.
Zinav Gölü
Tokat gezilecek önemli yerler planlamanızda Zinav Gölü’ne de mutlaka yer vermelisiniz. Ortalama 1,5 km2 ve 10 -15 m derinliğe sahip gölün suları Kelkit Çayına boşalmaktadır. Suyu tatlı olan gölü bir dere ve küçük sularla beslenmektedir. Balıkçılar tarafından oldukça yoğun ziyaret edilen gölde aynalı sazan, Japon sazanı, sazan ve yayın balığı türleri yaşam sürmektedir.
Zinav Gölü ve Kanyonu Sülüklü Göl, Zinav Yaylası, İnkaya Mağarası ile organik tarım yapılan Zinav Vadisi ile bir bütün halinde adeta doğa harikasıdır. Sülüklü Göl birçok hastalığına iyi geldiği düşünülen ve şifa bulma umuduyla gelen çok sayıda turisti ağırlamaktadır. Bölge özellikle yaz aylarında oldukça yoğun bir ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Zinav Gölü Nasıl Gidilir?
Zinav Gölü nasıl gidilir diye mutlaka aklınızda soru işareti oluşmuştur. Bu kadar güzel bir yeri mutlaka ziyaret etmelisiniz. Reşadiye ilçesinde bulunan göle ulaşmak için Tokat merkezden kalkan Reşadiye otobüsleri ile ilçeye, oradan da Yolüstü Kasabası’na ulaşmak gerekir. Kasabadan göle ulaşmak için özel araçlar veya 3 km mesafelik bir yolu yaya olarak kat etmek gerekecektir.
Yeşilırmak Köprüsü
Yeşilırmak Köprüsü Selçuklu Dönemi’nden kalma en önemli eserlerden birisidir. Tokat gezilecek yerler arasında mutlaka olması gereken köprü kesme taşlardan yapılmış olup günümüzde halen kullanılmaktadır. Yaklaşık 151 m uzunluğunda, 5 kemerli ve 7 metre genişliğinde oldukça kıymetli bir eserdir.
Yeşilırmak Köprüsü Nasıl Gidilir?
Yeşilırmak Köprüsü nasıl gidilir sorusunun cevabı oldukça kolaydır. Çünkü tarihi köprü Tokat Terminali’nin hemen karşısında tüm ihtişamıyla durmaktadır.
Zile Maşat Höyük
Zile Maşat Höyük Tokat ve etrafının geçmişine yönelik pek çok önemli eserlerin çıkarıldığı oldukça önemli bir yerdir. 1973 – 1984 yılları arasında yapılan çalışmalar neticesinde bölgeden Hitit Çivi Yazısı ile yazılmış tabletler, pişirilmiş topraktan yapılmış kaplar, ritonlar ve muhtelif araç gereçler bulunmuştur.
Maşat Höyük’te yapılan kazılar sonucunda Boğazköy Hattuşaş Hitit İmparatorluğu’na bağlı bir uç beyinin sarayı, taşlarla döşenmiş oldukça geniş yollar ve sarayın ısıtmasında kullanılan pişmiş taşlar bulunmuştur. Bu taşlar ülkemizde başka hiçbir yerde şimdiye kadar görülmemiştir. Bu nedenle Tokat gezilecek turistik yerler bakımından Maşat Höyük önemli bir yere sahiptir.
Zile Maşat Höyük Nasıl Gidilir?
Yukarıda bahsedilen hususlar göz önünde bulundurulduğunda aklınıza Zile Maşat Höyük nasıl gidilir sorusu aklınıza gelecektir. Buraya ulaşabilmek için Zile İlçesi’ne gelen otobüslere binmeniz gerekir. Buradan da Yalınyazı köyüne giden minibüslere binerek ulaşabilirsiniz. Fakat özel aracınızla gitmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Tokat Tarihi
Tokat tarihi çok eskilere kadar dayanmaktadır. M.Ö. 5500 yıllarına kadar gittiği düşünülen geçmişine dair bu bilgiler şehirde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan eserler ve tabletlere dayandırılmaktadır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve her dönemle farklı isimlerle anılmıştır. Bu isimlerden en yaygın olanları Comano Pontika, Komana, Ecdoksia, Dokia, Dokat, Kah-Cun, Sobaru, Darün-Nusret, Darün- Nasr ve nihayetinde de Tokat’tır.
Tokat isminin ortaya çıkışı kaynaklarda farklı şekillerde zikredilse de en gerçekçi rivayet Togayıt Türkleri’ne dayandırılmaktadır. Bir diğer öne çıkan rivayet ise surlu kent anlamına gelen Toh-Kat’ dır. Evliya Çelebi’ye göre ise şehrin ismi Amalika Kavmi’nin efsane kahramanı Dok-Ad’dan gelmektedir.
Tokat tarihine baktığımızda 14 devlet ve 5 beyliğe ev sahipliği yaptığını görmekteyiz. Kalkolitik Çağ’dan beri bölgede yaşam olduğuna dair önemli kalıntılar bulunmaktadır. Hatti, Hitit, Frig, Med, Pers, Büyük İskender, Pontus, Roma, Bizans, Arap, Danişment, Anadolu Selçuklu, İlhanlı, Beylikler, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti sırasıyla bölgeye hakim olmuş. Her dönem önemli geçiş noktalarından ve ticaret merkezlerinden birisi olarak dikkat çekmiştir. Bu özelliği hasebiyle de her döneme ait birçok önemli eserleri bünyesinde barındırmıştır.
Malazgirt zaferiyle birlikte Anadolu’ya başlayan Türk akınları sonucunda Danişmendi Beyliği bu civarda kurulmuştur. Selçuklulara bağlı olarak kurulan bu beylik 1243 Kösedağ Savaşı’nın ardından İlhanlı hakimiyetine girmiştir. Yaklaşık 1 asırlık İlhanlı hâkimiyetinin ardından zayıflayan otoritesi sonucunda Eretna Beyliği bölgede hüküm sürmeye başlamıştır.
Yarım asırlık Eretna hakimiyetinin ardından 1388’de Kadı Burhaneddin dönemi başlamış ve çok geçmeden 1392’de şehir Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1402 Ankara Savaşı’nın ardından görülen otorite boşluğuyla beraber Osmanlı hakimiyetinden çıkan bölge 1413’te yeniden Osmanlı çatısı altına girmiştir. Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim doğu seferleri esnasında buraya uğramıştır. Kanuni Sultan Süleyman da İran seferi dönüşünde şehre uğrayarak dinlenmiştir.
1473’te Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan tarafından şehir yakılmış fakat teslim alınamamıştır. 1507’de ise Şah İsmail şehri kuşatmış fakat düşürmeye muvaffak olamayarak çekilmek zorunda kalmıştır. II. Bayezid döneminde başlayarak Yavuz Sultan Selim dönemine kadar etkisini sürdüren Celali İsyanları Tokat ve civarında büyük izler bırakmıştır. İsyana adını veren Celal Tokat Turhallıdır.
Osmanlı hakimiyetinde Sivas Eyaletine bağlı bir kaza statüsünde olan Tokat, 1880 yılında Sultan II. Abdulhamid Han tarafından Sancak statüsüne alınmış ve Zile, Erbaa, Niksar kazaları buraya bağlanmıştır. 1908’de Reşadiye kazası da Tokat’a bağlanarak sınırları genişlemiştir. 1920’de TBMM tarafından alınan kararla Sivas’tan tamamen ayrılarak vilayet yapılmıştır. Zaman içerisinde Artova, Turhal, Almus, Pazar, Yeşilyurt, Sulusaray ve Başçiftllik ilçeleri kurularak günümüze kadar gelmiştir.
Milli mücadele döneminde İzmir’in Yunan işgaline karşı ilk protestolar Tokat’ta yapılmıştır. Atatürk Amasya’dan Sivas’a geçerken Tokat’a uğramış ve bir süre burada dinlenmiştir. İtilaf Devletlerince işgal edilen İstanbul’un bu durumunu protesto eden büyük bir miting yine bu topraklarda düzenlenmiştir. Cumhuriyet döneminde Atatürk yine zaman zaman buraya gelerek çeşitli ziyaretlerde bulunmuştur.
Tokat Yöresel Yemekleri
Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan Tokat yöresel yemekleri bakımından da büyük bir zenginliğe sahiptir. Çeşitli et ve kebap yemeklerinin görüldüğü coğrafyada sebze yemekleri de oldukça yaygındır. Bu eşsiz tatlardan yani Tokat yöresel lezzetlerden öne çıkanlarını sizlerle paylaşalım istiyoruz. Gezmek için veya herhangi bir sebeple yolunuz Tokat’a düştüğünde bu lezzetleri mutlaka tatmalısınız.
- Kuru Patlıcan Yemeği: Kuru patlıcan yemeği kuzu eti, kelle soğan ve biraz da bulgurla yapılan harika bir lezzettir. Tereyağı, salça ve çeşitli baharatlarla zenginleştirilerek servis edilmektedir. Üzerine veya yanına sarımsaklı yoğurt eklendiğinde lezzet katsayısı artacaktır.
- Zile Pekmezi: Tokat’ın en meşhur lezzetlerinden birisi de Zile Pekmezi olmaktadır. Bölgede çokça yapılarak ülkemizin ve hatta dünyanın pek çok yerine gönderilmektedir. Kış aylarında bolca tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
- Bat: Tokat’tan başka bir yerde bulma ihtimaliniz oldukça düşük olan Bat, Tokat yaprağı ile bandırılarak tüketilmektedir. İnce bulgur, yeşil mercimek, dereotu, yeşil soğan, salça ve ceviz ağırlıklı, oldukça sulu bir lezzettir.
- Tokat Kebabı: Şehre gelenlerin en çok tercih ettiği yemeklerin başında Tokat Kebabı Ana bileşeni kuzu eti olup patlıcan, domates, biber, patates, soğan ve sarımsakla birlikte hazırlanmaktadır ve pide ile servis edilmektedir. Bu yemeği özel kılan ise pişirilme şeklidir. Dikey şekilde şişlere dizilmiş olan malzemelerin en üstüne kuyruk yağı eklenir ve özel fırında dik olacak şekilde pişirilerek hazırlanmaktadır.
- Tokat Yağlısı: Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinin başında Tokat Yağlısı Şehirdeki tüm fırınlarda bulunur ve sabahın ilk saatlerinde hemen tükenir.
- Bakla Dolması: Meşhur Tokat asma yaprakları ile hazırlanan bakla dolması, içinde ana malzeme olarak bakla, kıyma veya bulgur ile hazırlanmaktadır. Yerli halk tarafından çokça tüketilen bu lezzeti mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.
- Pehlili Pilav: Et parçaları ve nohutlu pilav ile hazırlanan Pehlili pilav, yörenin meşhur tatlarından birisidir. Lezzetinin en önemli kaynağı yoğurtla merine edilen etidir.
- Köme: Neiksar cevizi ve lezzetli Tokat üzümlerinden oluşan köme, ünü ülke sınırlarını aşmış harika lezzetlerden birisidir. Müthiş bir enerji ve besin kaynağı olarak tanınmaktadır.
- Mumbar Dolması: Görüntüsü ilk defa görenler için pek iç açıcı olmasa da tadını bilenlerin vazgeçemeyeceği en önemli Tokat lezzetlerinden birisi de mumbar dolması olmaktadır. Koyun mumbarından yapılan yemekte kıyma, akciğer, bulgur, kuru soğan ve çeşitli baharatlar iç olarak kullanılmaktadır.
- Tokat Tavası: Tokat Tavası bölgenin en önemli kebaplarından birisidir. Niksar veya Erbaa yaylalarında yetişen süt kuzularının etiyle yapılmaktadır. Lezzetinin en önemli kaynağı da budur. Diğer klasik kebap malzemelerinin ilave edilerek tavaya dizilmesi ile birlikte pişirilmeye bırakılır. Fırından çıktıktan sonra üzerine kabuğundan arındırılarak küçük küçük doğranmış domates ilave edilerek servise hazır hale getirilir.
Tokat gezilecek yerler hakkında yazdıklarımız haricinde daha pek çok güzelliklerin olduğunu belirtmekte fayda var. Burada bölgenin öne çıkan tarihi ve turistik yerlerinden, yöresel lezzetlerinden bahsetmeye çalıştık. Tokat’a vardığınızda burada bahsedilenlerin yanı sıra daha pek çok tarihi ve kültürel değerlerin, yöresel tatların sizleri beklediğinden emin olabilirsiniz. Birçoğu coğrafi işaret olarak ilgili bakanlıkça ilan edilmiş olup Tokat dışında bulmanız oldukça zor lezzetleri mutlaka denemelisiniz.