Vizesiz Yunanistan Turu – Türkiye’nin batısında yer alan Yunanistan komşu ülkelerimizden biridir. Coğrafik konumlarımız sebebiyle sürekli ilişkiler içinde bulunduğumuz bu ülkenin doğal güzelliklerini de merak etmekteyiz Yunanistan’ın ülke sınırlarına vizesiz girmek mümkün olmasa da vizesiz Yunanistan turu için Yunanistan’a bağlı olan bazı adaları görme şansımız bulunmaktadır. Milos, Serifos, Rodos, Leros, Kos, Meis, Mikonos ve Simi gibi adalar doğal güzelliklerinin yanı sıra turistik imkânlarıyla da Yunanistan’ın turizm merkezlerini oluşturmaktadırlar.
Vizesiz Yunanistan Turu
Vizesiz Yunanistan turu desek de aklımıza öyle herhangi bir şehre girer gibi girebileceğimiz gelmemeli. Bu belli başlı adalara girebilmek içinde ufak çaplı bir uygulama söz konusudur. Kapı vizesi adı verilen bu uygulama ile kolay bir şekilde seyahat yapma şansı buluyoruz.
Peki kapı vizesi nedir? Birazdan bahsi geçecek olan bazı adalarda yapacağımız seyahat hakkında detayları ile kapı vizesi için seyahat yapacağınız acenteye başvuru oluşturmanız gerekmektedir. Bu vizenin süresi birkaç gün veya birkaç haftalık gibi geçici bir süredir ve tek girişlik hak tanır ve sadece Yunan adasında geçerlidir. Bu vizeyi alabilmeniz için ise en önemli şart pasaportunuzda daha önce K.K.T.C damgasının var olmamasıdır. Daha önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne bir seyahat gerçekleştirdiyseniz kapı vizesini kullanmanıza imkân yoktur.
Vizesiz girebileceğimiz bu adalara bir göz atalım:
Rodos Adası
Rodos Adası, Ege Denizi’nde yer alan Oniki Adaların içinde en büyüğüdür. Yunanistan’ın en doğusunda yer alan bu adaya Bodrum, Marmaris veya Fethiye’den kalkan feribot seferleri ile ulaşım sağlamanız mümkündür. Adanın toplam nüfusu 130.000’dir.
Antik Yunan’a kadar dayanan tarihi eserleriyle çok fazla turistin ilgisini çekmektedir. Hatta bu tarihi eserlerden ikisi; Tapınak şövalyeleri tarafından inşaat edilen kalesi ve Orta Çağ’dan kalan mahallesi UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.
Adanın bitki örtüsü Yunanistan bitki örtüsüne göre Türkiye’nin batı kıyılarında yer alan bitki örtüsü ile daha fazla benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz.
Kos Adası
İstanköy adıyla da bilinen Kos Adası Bodrum Yarımada’sına komşudur ve bu adada aynı Rodos adası gibi Oniki Adalar içinde yer almaktadır. Bulundurduğu Antik Kentler sayesinde turistlerin tercih ettiği başlıca adalardan biridir. En son verilere göre ortalama nüfusu 60.500 kişidir ve bu nüfusun 3000 civarı Türklerden oluşmaktadır.
Bu adaya Türkiye’den seyahat etmek için Bodrum’dan düzenlenen feribot seferleri tercih edilmektedir.
Midilli Adası
Ege Denizi’nin Kuzeydoğusunda yer alan Midilli Adası coğrafi konum olarak Türkiye’nin Ayvalık ve Dikili ilçelerine nazaran Yunanistan’dan daha uzaktır. Yunanistan’ın 3. Büyük adası olarak bilinen bu adayı aynı zamanda Zümrüt Ada veya Lesbos olarak da bilinmektedir.
Yaklaşık olarak 86.436 kişilik bir nüfusa sahiptir. Turistik açıdan birkaç tarihi kalıntı dışında çok da ilgi çeken bir ada değildir. Türkiye’den bu adaya seyahat etmek için Ayvalık’tan düzenlenen feribot seferlerini kullanabiliriz.
Meis Adası
Meis Adası, Yunanistan’a en uzak olan adadır. Diğer bir adıyla Kızılhisar olarak da bilinen Meis Adası, yaklaşık olarak 11 km2’lik bir yüzölçümü ile etrafında yer alan adaların en büyüğüdür. Adadaki tek yerleşim yeri Kaş yönünde yer alan Kastellorizo’dur.
Adaların arasında en az nüfusa sahip olan adalardan biridir. Turistik mevsimler dışında adanın nüfusu 400 ile 500 kişi arasındadır. Yaz aylarında nüfusun geçici olarak iki katına çıktığını görmekteyiz.
Bu adaya Türkiye’den seyahat etmek için Kaş’tan düzenlenen feribot seferleri tercih edilebilir.
Sakız adası
Sakız Adası, Yunanistan’ın Kuzey Ege bölgesine bağlıdır ve Türkiye’den Sakız boğazı ile ayrılmaktadır. Damla sakızı ile ünlü olan bu yerin nüfusu 110.000 kişiyi fazlasıyla geçmiştir.
Bu adaya Türkiye’den ulaşım sağlamak için Çeşme’den kalkan feribot seferlerini kullanabilmekteyiz.
Samos Adası
Ege Denizi’nde yer alan bu ada Dilek Yarımadası’na komşudur. Bir diğer adıyla Sisam Adası olarak da bilinen Samos Adası 44.000’i aşkın nüfusa sahiptir. Kuşadası’ndan yapılan deniz seferleri ile yaklaşık 85 dakika içerisinde Samos Adası’na ulaşım sağlayabilmektesiniz. Türkiye’ye o kadar yakındır ki adaya yaklaşık 300 350 kulaçta varılması mümkündür.
Barındırdığı birçok tarihi ve kültürel eserleriyle turistik olarak çok fazla tercih edilen bir adadır. Kuzeyin yer alan Lemonakia ve Tsamadou plajları en ünlü plajlarındandır. Bu plajların yanı sıra Kokkari Plajı, Paraskevi Plajı ’da tercih edilen plajlar arasında yer almaktadır. Sakinliği ile bilinen bu adanın gençler için albenisi çok olmasa da ileriki yaşlar için tercih önceliği taşımaktadır. Türk vatandaşlarının yanında Almanya, İngiltere ve Hollanda’dan da çok fazla turiste mekân sahipliği yapmaktadır.
İşte birbirinden güzel bu Yunan adalarına sadece kapı vizesi ile ulaşım sağlamak çok kolaydır.